În toamna anului 2019, am testat Sony Xperia 10. Era un smartphone mid-range interesant, ce venea cu un ecran lat cu aspect 21:9, diferit față de ce îți oferă majoritatea smartphone-urilor cu Android. În acest an, Sony a lansat Xperia 10 II, cu un nou chipset, mai mult RAM, un sistem de trei camere în loc de două, o baterie mai mare și un ecran OLED care păstrează același aspect de 21:9. Oare aceste upgrade-uri fac ca noua versiune de Xperia 10 să fie mai bună decât modelul inițial? Citește această recenzie pentru a afla ce are de oferit noul Sony Xperia 10 II:
Sony Xperia 10 II: Pentru cine este o alegere potrivită?
Sony Xperia 10 II este o alegere bună pentru persoanele:
- Cărora le place să vizioneze filme și apreciază un ecran OLED cinematic cu aspect 21:9
- Care vor un smartphone frumos, bine construit și cu certificare de rezistență împotriva prafului și apei
- Care caută un smartphone cu Android mid-range ce iese în evidență
Pro și contra
Iată aspectele cele mai bune ale lui Sony Xperia 10 II:
- Design frumos și calitate a construcției peste medie
- Certificări IP65/68 de rezistență împotriva prafului și apei
- Are un ecran OLED lat, cu aspect 21:9, lucru rar în lumea smartphone-urilor cu Android
- Hardware-ul este destul de bun pentru a face față cu brio tuturor aplicațiilor folosite în mod obișnuit pe un smartphone
- Butonul hibrid de pornire și citire a amprentelor este util și bine realizat
- Vine cu Android 10 și cu o experiență de utilizare foarte apropiată de un Android curat (fără aplicații bloatware)
- Bateria destul de mare pentru a îți oferi un timp de utilizare de cel puțin o zi între încărcări
Există și câteva aspecte mai puțin pozitive de avut în vedere:
- Jocurile nu merg grozav pe Xperia 10 II
- La un preț similar, poți găsi alternative cu hardware sau camere mai bune
Verdict
Sony Xperia 10 II ne-a lăsat cu o impresie pozitivă în timpul testării. Ne place felul în care arată și calitatea solidă a construcției sale. Faptul că este și certificat Ingress Protection împotriva prafului și apei este un beneficiu în plus, pe care nu îl vezi des pe smartphone-urile cu Android mid-range. Ce ne place cel mai mult la Sony Xperia 10 II este ecranul său OLED foarte lat cu aspect 21:9, care arată foarte bine și îți oferă mult spațiu, fără a-ți da senzația că smartphone-ul este prea mare. Dacă cauți un smartphone cu Android mid-range, dar nu te interesează în mod special jocurile sau fotografia de foarte bună calitate, atunci Sony Xperia 10 II este o opțiune pe care ar trebui să o ai în vedere.
Despachetarea smartphone-ului Sony Xperia 10 II
Smartphone-ul cu Android Sony Xperia 10 II este ambalat într-o cutie din carton alb cu design minimalist. Pe partea superioară a cutiei, vezi numele Xperia 10 II și brandul Sony tipărit cu un font elegant de culoare gri.
În cutie, găsești smartphone-ul, un încărcător de călătorie, un cablu detașabil USB 2.0 Type-A la Type-C, o pereche de căști negre, manualul de utilizare, cardul de garanție și alte documente.
Despachetarea lui Sony Xperia 10 II este o experiență plăcută și cutia conține tot ce îți trebuie, inclusiv o pereche de căști, acest detaliu fiind destul de rar în prezent.
Design și calitatea construcției
Sony Xperia 10 II urmează aceleași principii de design pe care le-am văzut pe prima versiune a acestui model. Vine cu un ecran cinematic cu aspect 21:9, excelent pentru filme, dar care face ca telefonul să fie mult mai lung decât sunt obișnuiți majoritatea utilizatorilor. Ne aduce aminte de vechile smartphone-uri de la HTC și ne place acest raport de aspect. Totuși, probabil că unii utilizatori nu vor fi de aceeași părere cu noi, deoarece forma alungită a lui Xperia 10 II s-ar putea să-l facă să nu încapă în orice buzunar. 🙂
Sony Xperia 10 II este subțire și ușor, deoarece corpul său este realizat din materiale plastice acoperite de sticlă, nu doar pe ecran, ci și pe partea din spate. Marginile smartphone-ului par a fi făcute din metal dar îți dau o senzație de moale la atingere. Acestea sunt de culoare neagră și puțin rotunjite. Xperia 10 II nu se laudă cu margini rotunjite și pentru ecran, așa cum fac multe smartphone-uri în prezent, și nu are un ecran fără margini (bordură). Ai putea spune că Xperia 10 II este oarecum tradițional din punct de vedere al design-ului.
Și controalele sunt ușor conservatoare: atât cele de volum cât și butonul de pornire se găsesc pe marginea dreaptă a smartphone-ului. Este interesant că Sony a ales să combine butonul de pornire cu senzorul de amprente, creând un fel de hibrid. Atingerea butonului de pornire face ca smartphone-ul să-ți citească amprenta (dacă ai adăugat-o), în timp ce apăsarea lui acționează ca un comutator de pornire. Ne place această abordare și ni se pare mai utilă decât orice senzor de amprentă poziționat pe spatele telefonului sau sub ecran.
Un alt lucru pe care nu îl vezi des pe smartphone-urile moderne, dar pe care Sony Xperia 10 II îl are, este un port audio de 3,5 mm. Se găsește pe marginea de sus și mulți utilizatori vor fi bucuroși de prezența lui.
Slotul pentru cardul SIM și/sau microSD este singurul lucru pe care îl găsești pe marginea stângă a smartphone-ului, în timp ce pe marginea de jos găsești doar portul USB-C și un orificiu pentru microfon.
Din păcate, deși ecranul 21:9 este excelent pentru vizionarea de filme, Sony Xperia 10 II are doar un difuzor. Este poziționat pe marginea de jos a ecranului. Având în vedere că marginea de sus este destul de mare și ea, ne întrebăm de ce Sony nu a pus un al doilea difuzor și acolo.
Ce s-ar putea să scoată în evidență Sony Xperia 10 II față de alte smartphone-uri cu Android cu prețuri și specificații similare este faptul că este rezistent la praf și apă. A fost testat și certificat atât pentru IP65, cât și pentru IP68, ceea ce este rar la smartphone-urile din acest segment de preț.
Înainte de a trece la secțiunea de specificații hardware a acestui review, am vrea să menționăm și că Sony Xperia 10 II este disponibil în variațiuni de culori pe negru și pe alb, ambele arătând elegant. Cel pe care l-am testat noi a fost modelul negru.
Xperia 10 II arată frumos și pare să fie bine construit, așa cum te aștepți de la orice dispozitiv produs de Sony. Deși designul său este oarecum tradițional, ecranul cinematic 21:9 și butonul hibrid de pornire/amprente îl fac să iasă în evidență. De asemenea, certificările IP65/68 te asigură că acest smartphone este bine realizat.
Caracteristici hardware
Sony Xperia 10 II are un ecran de 6 inci OLED cu raport de aspect ultra lat 21:9. Rezoluția sa Full HD+ de 1080 x 2520 pixeli oferă o densitate a pixelilor de aproximativ 457 ppi, ceea ce înseamnă că orice imagini și fonturi afișate sunt detaliate și clare. Ecranul este protejat de Gorilla Glass 6 împotriva zgârieturilor superficiale și a căderilor de la înălțimi mici. În comparație cu predecesorul său - Sony Xperia 10 - are un ecran mai bun (OLED vs. IPS) și o versiune mai nouă de Gorilla Glass (versiunea 6 vs. 5).
Xperia 10 II folosește un chipset Qualcomm SDM665 Snapdragon 665 cu procesor cu opt nuclee ce rulează la o viteză de până la 2 GHz. Partea grafică este susținută de un GPU Adreno 610 care suportă Vulkan 1.0 și 1.1, OpenGL ES 3.2, OpenCL 2.0, precum și Direct3D 12.
Sony Xperia 10 II vine cu 128 GB de spațiu de stocare intern și 4 GB de RAM, și suportă și carduri microSD de maxim 1 TB. Comparativ cu primul Sony Xperia 10, primești 1 GB de RAM în plus și o cantitate dublă de memorie de stocare internă. Este o îmbunătățire majoră!
Sony Xperia 10 II este comercializat în două versiuni: o variantă single SIM și una dual SIM. Versiunea Dual-SIM folosește o implementare Dual SIM Dual Standby, adică ambele cartele SIM sunt active atunci când nu le folosești, dar imediat ce preiei un apel pe un SIM, celălalt devine inactiv. Ambele variante de Sony Xperia 10 II utilizează cartele Nano-SIM. Pe modelul Dual SIM, slotul pentru cel de-al doilea SIM este unul hibrid, adică îl poți utiliza fie pentru o cartelă SIM, fie pentru un card microSD.
Din punct de vedere al autonomiei, Sony Xperia 10 II vine cu o baterie nedetașabilă Li-Ion cu o capacitate estimată la 3600 mAh, adică cu 700 mAh mai mult decât primul Sony Xperia 10. De asemenea, suportă Qualcomm Quick Charge 3.0 la maxim 18W. Din păcate, încărcătorul inclus - Sony UCH20 - nu suportă încărcarea rapidă. Deci, dacă vrei să îți încarci repede telefonul Xperia 10 II, ai nevoie de un încărcător care să suporte acest standard, cum ar fi un Sony UCH32C.
Pe spatele său, Sony Xperia 10 II are un sistem de trei camere: una cu senzor de 12 megapixeli (diafragmă f/2.0, unghi de vizualizare de 77°), una cu senzor de 8 megapixeli (diafragmă f/2.4, unghi de vizualizare de 45°, zoom optic 2x) și încă una de 8 megapixeli (diafragmă f/2.2, unghi de 120°). Camerele au un bliț cu led pentru fotografia în lumină slabă, suportă modurile HDR și panoramă, precum și tehnologia de stabilizare a imaginii Sony SteadyShot. În față, ai o cameră de 8 megapixeli pentru selfie-uri, cu lentilă f/2.0 și unghi de 84°.
Sony Xperia 10 II are un port USB 2.0 Type-C, Bluetooth 5.0, NFC și wireless dual-band (2.4GHz și 5GHz) cu suport pentru standardele 802.11 a/b/g/n/ac. De asemenea, are un senzor de amprente inclus în butonul de pornire de pe marginea dreaptă a telefonului, accelerometru, senzor de proximitate și magnetic.
Smartphone-ul este ușor (151 grame), dar dimensiunile sale sunt relativ mari: 157 x 69 x 8,2 mm în lungime x lățime x grosime. Pentru mai multe detalii despre specificațiile hardware și caracteristicile lui Sony Xperia 10 II's, vizitează-i pagina oficială: Sony Xperia 10 II Specificații și funcții complete.
Sony Xperia 10 II arată foarte bine cu ecranul său cinematic 21:9, iar calitatea construcției și durabilitatea sa par să fie excelente. Puterea de procesare nu impresionează, dar ar trebui să fie destulă pentru a oferi o experiență bună de utilizare în activitățile de zi cu zi. De asemenea, bateria sa pare să fie bine calibrată la hardware, așa că ar trebui să te țină o zi între încărcările la priză.
Citește pagina următoare pentru a afla mai multe detalii despre experiența de utilizare a smartphone-ului oferită de Sony Xperia 10 II, camerele sale, aplicațiile preinstalate și performanța în benchmark-uri.