Review Sony Xperia 10: Ecran cinematic frumos, performanțe medii

recenzie
Review Sony Xperia 10: Ecran cinematic frumos, performanțe medii
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului Sony Xperia 10

Am folosit Sony Xperia 10 zilnic, timp de două săptămâni. Experiența în această perioadă a fost cu plusuri și minusuri. Chipsetul Snapdragon 630 și cei 3 GO de memorie sunt de ajuns pentru activitățile de zi cu zi, precum navigare pe internet, chat pe Whatsapp, vizionare de filme pe Netflix sau YouTube, ori jocuri precum Candy Crush. Totuși, uneori, aplicațiile și interfața de utilizare Android au sacadat.

Senzorul de amprente s-a dovedit a fi rapid la deblocarea smartphone-ului, dar poziția sa pe marginea din dreapta nu a fost extraordinară pentru mine, personal. Tind să țin smartphone-ul cu mâna stângă și, deși nu aș spune că am degete scurte, tot am avut probleme în a ajunge la senzor. În plus, am avut și mai multe probleme în a găsi butonul de pornire: se află deasupra senzorului de amprente și este greu de ajuns la el. Dacă îți ții telefonul cu mâna dreaptă, nu ar trebui însă să ai aceste probleme.

O perspectivă pentru Sony Xperia 10
O perspectivă pentru Sony Xperia 10

În ceea ce privește apelurile telefonice, calitatea lor audio este excelentă. Am putut să îi auzim clar pe cei pe care i-am sunat și ei au spus același lucru despre noi. Acoperirea mobilă nu este extraordinară în orașul de munte unde locuiesc, dar nu am avut apeluri eșuate.

Apelarea telefonică pe Sony Xperia 10
Apelarea telefonică pe Sony Xperia 10

Cel mai bun lucru la Sony Xperia 10 este ecranul său. Raportul de aspect 21:9 și rezoluția Full HD+ îl fac să fie o alegere excelentă pentru aceia cărora le place să se uite la filme sau la seriale TV pe smartphone. Ecranul afișează culori vii, cu detalii bune și luminozitate ridicată. Chiar dacă îl folosești afară în lumina soarelui, poți vedea ce este pe ecran fără a fi nevoie să cauți umbră. Pe de altă parte, caracteristica cea mai bună a lui Xperia 10 este și cea mai puțin exploatată: nu există prea multe filme și chiar și mai puține seriale disponibile în formatul 21:9. Cel puțin nu pe Netflix sau pe HBO GO, cele două servicii de streaming la care suntem abonați. Dacă te uiți la un clip video cu raport de aspect de 16:9, vei vedea și niște bare negre și late, în stânga și dreapta ecranului.

Ecranul acasă de pe Sony Xperia 10
Ecranul acasă de pe Sony Xperia 10

De asemenea, Sony Xperia 10 oferă sunet excelent atunci când îți folosești căștile, fie că sunt cu fir sau cu Bluetooth. Acest smartphone oferă un jack de 3,5 mm la care poți să conectezi căști cu fir. Este plăcut să vezi că nu ești obligat să folosești un adaptor audio USB Type-C.

Reclamă

Deși are două grile pe marginea de jos, Xperia 10 are un singur difuzor, iar experiența audio pe care o oferă acesta nu este cea mai bună. Nu distorsionează și este puternic, dar tonurile înalte sunt prea înalte.

O altă perspectivă asupra lui Sony Xperia 10
O altă perspectivă asupra lui Sony Xperia 10

Rularea de jocuri pe Sony Xperia 10 poate fi o experiență satisfăcătoare, atâta timp cât nu te aștepți la calitate grafică ridicată și ești OK cu faptul că jocurile nu sunt redate pe tot ecranul. Nu sunt multe jocuri care să fie gândite să funcționeze pe ecrane cu raport 21:9. De asemenea, dacă ești tipul de persoană căruia îi place să se joace jocuri de curse sau cu acțiune rapidă, ele s-ar putea să nu ruleze atât de fluent pe cât ți-ai dori.

Dacă îți place să te uiți la filme pe smartphone și faci acest lucru des, probabil că îți va plăcea Sony Xperia 10, datorită ecranului său cinematic cu raport 21:9. Altfel, deși per total este un smartphone mid-range decent, sunt unele aspecte care s-ar putea să te enerveze.

Experiența de utilizare a camerelor de pe Sony Xperia 10

Pe spatele lui Sony Xperia 10, găsești un sistem dual de camere. Camera principală are un senzor de 13 megapixeli, diafragmă f/2.0 și suport pentru PDAF (phase-detection autofocus). Camera secundară are 5 megapixeli, diafragmă f/2.4 și este utilizată pentru a calcula ce se află în fața smartphone-ului și pentru a adăuga adâncime imaginilor. Am făcut fotografii în condiții diverse de iluminare și am folosit subiecte diferite. În majoritatea timpului, camera face focus corect pe subiect dar, din păcate, uneori durează ceva până când este pregătită să surprindă fotografia. Acest lucru înseamnă că, ocazional, s-ar putea să ratezi scena pe care voiai să o fotografiezi.

Din punct de vedere al calității imaginii, majoritatea fotografiilor pe care le-am făcut afară, în lumină naturală, arată bine, cu detalii, culori vii și expunere corectă. Totuși, când era multă lumină, fotografiile pe care le-am făcut au fost uneori suprasaturate. În lumină slabă, smartphone-ul are probleme, imaginilor lipsindu-le detaliul și contrastul. De asemenea, în aceste condiții, fotografiile tind să conțină prea mult galben.

Camera de 8 megapixeli din fața smartphone-ului face selfie-uri bune în condiții ideale de iluminare dar, la fel ca sistemul de camere principal, nu se descurcă prea bine în lumină slabă.

Dacă vrei să vezi niște exemple de fotografii realizate cu Sony xperia 10, atât la interior cât și la exterior, panoramice, peisaje și macro, răsfoiește galeria de mai jos:

Sony Xperia 10 poate să înregistreze clipuri video la o rezoluție maximă de 2160p și 30 de cadre pe secundă, precum și la 1080p/30fps. Totuși, toate clipurile video pe care am încercat să le filmăm la 2160p au sacadat, smartphone-ul pierzând multe cadre în timpul înregistrării. Însă am obținut videoclipuri cursive atunci când am filmat în 1080p Full HD. Iată un exemplu în care poți vedea cum se descurcă camera la filmarea de obiecte în mișcare:

De asemenea, iată și un videoclip mai static, în care poți să îți faci o idee despre cum se descurcă smartphone-ul în filmările cu mai puțină mișcare:

Sony Xperia 10 reușește să captureze fotografii frumoase în condiții de iluminare ideale, dar nu se descurcă prea bine în lumină slabă. De asemenea, se descurcă bine dacă ești OK cu filmarea de videoclipuri în 1080p, dar nu are destulă putere de procesare pentru a filma în 4K fără să apară sacadări.

Reclamă

Android 9 Pi și aplicațiile incluse

Sony Xperia 10 vine cu Android 9 Pie instalat și, deși te lasă să instalezi ușor o mulțime de aplicații suplimentare, recomandate de către companie, nu te forțează să o faci. Atunci când îl configurezi, smartphone-ul te întreabă ce aplicații vrei. Noi preferăm un sistem de operare cât mai curat posibil, așa că nu am adăugat niciuna dintre aplicațiile oferite. Totuși, s-ar putea ca unele să îți fie utile. În captura de ecran următoare, poți vedea lista completă de aplicații recomandate.

Aplicații suplimentare disponibile pentru instalare rapidă la configurarea lui Sony Xperia 10
Aplicații suplimentare disponibile pentru instalare rapidă la configurarea lui Sony Xperia 10

Pe lângă aplicațiile recomandate, Sony mai preinstalează și alte câteva aplicații, cărora nu ai opțiunea să le spui nu: aplicațiile standard de la Google precum Gmail, Drive sau YouTube, dar și Facebook, Netflix și Xperia Lounge. Deși celelalte sunt discutabil folosite de majoritatea dintre noi, aplicația Xperia Lounge nu este. În plus, când am deschis-o, am aflat că nici măcar nu merge: am fost întâmpinați de mesajul "Xperia Lounge is no longer available" (Xperia Lounge nu mai este disponibilă).

Xperia Lounge este o aplicație preinstalată, dar care nu funcționează
Xperia Lounge este o aplicație preinstalată, dar care nu funcționează

De asemenea, Sony a modificat unele aspecte ale interfeței de utilizare, așa că ai nevoie de puțin timp pentru a te acomoda cu ea dacă ești obișnuit cu Androidul standard. În primul rând, accesarea sertarului de aplicații se face cu un gest de glisare cu degetul pe ecran, de jos în sus.

Sertarul de aplicații de pe Sony Xperia 10
Sertarul de aplicații de pe Sony Xperia 10

Și apoi mai este Side sense: un instrument care este permanent accesibil, indiferent de ce faci pe smartphone, gândit să îți ofere acces mai facil, cu o singură mână, la aplicațiile pe care le folosești cel mai des. Pentru a îl deschide, trebuie să atingi bara afișată în dreapta ecranului. Această acțiune îți arată o listă cu aplicațiile pe care probabil vrei să le folosești. Lista este compilată de un fel de AI (inteligență artificială) bazându-se pe aplicațiile pe care ai tendința să le folosești în anumite perioade ale zilei. Sincer, Side sense poate fi util atunci când nu vrei să îți folosești ambele mâini, dar poate fi și enervant deoare bara sa este permanent afișată deasupra celorlalte aplicații și a controalelor lor. Din această cauză, am deschis accidental Side sense în loc să apăsăm pe un film din Netflix.

Cum arată Side sense pe Sony Xperia 10
Cum arată Side sense pe Sony Xperia 10

Ne place faptul că Sony Xperia 10 nu își forțează utilizatorii să folosească o mulțime de aplicații preinstalate și că te lasă să îți alegi aplicațiile pe care le preferi. Deși nu este perfectă, apreciem și prezența facilității Side sense, deoarece poate să îți îmbunătățească experiența de utilizare.

Reclamă

Performanțe în benchmark-uri

Am început cu Geekbench 4, pentru a vedea cât de rapid este procesorul de pe Sony Xperia 10. Am obținut un scor de 878 de puncte în testele pe un singur nucleu și 4041 de puncte în testele pe mai multe nuclee. Scorul per nucleu a fost similar cu cel al vechiului Samsung Galaxy S5, iar scorul multi-nucleu a fost similar cu cel al lui Google Pixel (prima generație). Tot pentru comparație, ASUS Zenfone 5, lansat anul trecut (2018) are aproximativ același preț ca Xperia 10, dar este cu 25% mai rapid în testele multi-nucleu și cu 58% mai rapid per nucleu!

Sony Xperia 10: Rezultate benchmark în Geekbench 4
Sony Xperia 10: Rezultate benchmark în Geekbench 4

În AnTuTu Benchmark, Sony Xperia 10 ne-a arătat un nivel similar de slab al performanței. A reușit să obțină un scor de doar 88752 de puncte, ceea ce îl plasează în cele mai slabe 11% smartphone-uri care au fost testate cu AnTuTu. Este mai lent decât alte smartphone-uri cu prețuri similare, precum ASUS Zenfone 5 sau Samsung Galaxy A9 (2018).

Sony Xperia 10: Rezultate benchmark în AnTuTu
Sony Xperia 10: Rezultate benchmark în AnTuTu

Apoi am rulat câteva benchmark-uri de gaming. Am început prin a verifica performanța oferită de Xperia 10 în jocuri cu testele Sling Shot Extreme de la 3DMark. A obținut 811 de puncte în Sling Shot Extreme - OpenGL ES 3.1 și 825 de puncte în Sling Shot Extreme - Vulkan. Ambele scoruri sunt mici, mai mici decât ce îți oferă ASUS Zenfone 5, care obține 954 de puncte pe OpenGL, sau decât Samsung Galaxy A9 (2018), cu 1341 de puncte.

Sony Xperia 10: Rezultate benchmark în 3DMark
Sony Xperia 10: Rezultate benchmark în 3DMark

GFXBench, de asemenea, ne-a arătat rezultate slabe de performanță pentru Sony Xperia 10. Am folosit testele on-screen (pe ecran) deoarece ele sunt cele care contează cu adevărat: indiferent de smartphone-ul pe care îl folosești, probabil vei vrea să vezi elementele grafice pe întreg ecranul, la rezoluția maximă pe care ți-o oferă. Din păcate, deși Sony Xperia 10 are un ecran impresionant și foarte frumos, nu poți să beneficiezi de el în jocurile cu elemente vizuale complexe, deoarece ele au nevoie și de putere de procesare grafică. În GFXBench, Xperia 10 a reușit să obțină doar 25 de cadre pe secundă în testul T-Rex (pentru jocurile mai vechi), aproape 8 fps în Manhattan 3.1 și sub 5 fps în Car Chase și Aztec Ruins.

Sony Xperia 10: Rezultate benchmark în GFXBench
Sony Xperia 10: Rezultate benchmark în GFXBench

Utilizatorii sunt interesați și de durata bateriei. De aceea, am rulat și testul Geekbench Battery. A obținut un scor de 2838 și smartphone-ul a rezistat timp de 6 ore și 2 minute, ceea ce este OK, dar nu extraordinar. Înseamnă că Sony Xperia 10 te poate ține o zi întreagă dacă îl utilizezi moderat. Dacă te vei uita la filme sau te vei juca pe el, va trebui să îl încarci înainte de a dormi.

Sony Xperia 10: Rezultate în benchmark-ul de baterie oferit de Geekbench
Sony Xperia 10: Rezultate în benchmark-ul de baterie oferit de Geekbench

Rezultatele din benchmark-uri ne confirmă impresia subiectivă pe care ne-am format-o în timpul utilizării acestui smartphone. Sony Xperia 10 nu este un dispozitiv rapid și este chiar slab în cazul jocurilor. Chiar dacă ești un utilizator obișnuit, nu te joci și nu rulezi aplicații pretențioase, tot s-ar putea, ocazional, să vezi sacadări sau întârzieri pe acest smartphone.

Îți place smartphone-ul Sony Xperia 10?

După ce ai citit recenzia noastră, știi că ne place ecranul cinematic cu raport de aspect 21:9, precum și designul și calitatea construcției. Totuși, ni s-a părut lent în comparație cu alte smartphone-uri cu prețuri similare. Ce vei face? Vei cumpăra Sony Xperia 10 datorită ecranului său extraordinar sau te vei îndrepta spre alte opțiuni disponibile pe piață? Spune-ne ce opinie ai în comentariile de mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Hardware Recenzii