Experiența de utilizare a smartphone-ului Sony Xperia PRO-I
Sony Xperia PRO-I îmi amintește de o zicală: niciodată să nu judeci un pește după abilitatea lui de a se cățăra într-un copac. Dacă pui acest smartphone lângă un Samsung Galaxy S21, de exemplu, l-ai putea confunda cu un smartphone performant cu accent pe partea foto-video, dar Sony Xperia PRO-I este un alt fel de fiară. Are o mulțime de ciudățenii, care nu îl fac atractiv pentru utilizatorii obișnuiți, ce pot considera acest dispozitiv chiar înfricoșător. Totuși, dacă faci parte din micul grup de pasionați de fotografie pe care îi vizează acest dispozitiv, s-ar putea să te îndrăgostești de PRO-I.
În primul rând, formatul: este un smartphone înalt și îngust, ceea ce îl face ușor de ținut în mână. Însă, atunci când încerci să-l pui în buzunar, dacă nu ai acces la hammerspace, Sony Xperia PRO-I iese în afară destul de mult.
Lipsa unui șnur pentru orificiul încorporat este o ocazie ratată de a impresiona utilizatorul cu un accesoriu foarte ieftin (cel din imagine este de la o cameră de buzunar pe care o aveam). Acestea fiind spuse, este aproape nemaiauzit să ai un astfel de orificiu pe un smartphone obișnuit, deci bravo lor. Este excelent pentru siguranță și utilizare, dacă folosești PRO-I ca pe o cameră.
Ecranul are un raport relativ ciudat de 21:9. Lățimea suplimentară este practic inutilă atunci când redai conținut media, dar este foarte importantă pentru interfața camerei. Și doamne, ce interfață...
Imediat ce am deschis-o, am avut impresia că mă uitam la ecranul camerei mele mirrorless (dar unul de o calitate mult mai bună). Numărul de setări care pot fi schimbate, în special în modul de fotografiere Manual, poate fi copleșitor pentru un utilizator obișnuit. Distanța focală, deschiderea, expunerea, balansul de alb, intervalul dinamic, tipul de focalizare automată… Acesta este cu siguranță un dispozitiv pentru fotografi mai experimentați.
Dar să nu ne grăbim. Înainte de a trece la calitatea foto și video, aș vrea să discutăm mai mult despre folosirea lui Sony Xperia PRO-I ca smartphone, pentru a scăpa de acest „detaliu”.
Din punct de vedere al specificațiilor, acest dispozitiv foarte puternic are un ecran luminos 4K, difuzoare stereo și o baterie decentă, dar este și prea înalt pentru a fi folosit cu o singură mână, având o interfață departe de a fi perfectă și niște probleme generale de utilizare. Per total, smartphone-ul este grozav, dar diavolul se ascunde în detalii. Un exemplu este parola ecranului de blocare, care care la alte smartphone-uri deblochează direct dispozitivul, fără să fie necesară apăsarea unui buton OK. Pe Sony Xperia PRO-I, ai acest pas suplimentar, care poate deveni enervant dacă ai obiceiul de a-ți debloca telefonul astfel. Apropo de deblocare, senzorul de amprentă plasat pe butonul de pornire este destul de precis. Însă, spre deosebire de butonul de volum, este plasat la același nivel cu carcasa și puțin prea sus pentru un utilizator stângaci. Nu vei avea nicio problemă cu utilizarea lui dacă ești dreptaci, dar stângacilor le va fi greu să-l identifice (nu este în relief și nu are o textură vizibilă) și să ajungă la el.
O altă problemă pe care o am cu butoanele este că, în opoziție cu butonul de pornire, butonul de declanșare este prea ușor de apăsat. În jumătate din ocaziile când ridicam telefonul, porneam accidental camera. Presupun că înveți până la urmă să eviți acest lucru, dar asta nu face decât să întărească ideea că PRO-I nu este destinat utilizatorului obișnuit. Dacă tot vorbim de declanșator, îl poți apăsa parțial pentru a focusa, exact ca pe un aparat foto autentic. Însă feedbackul pentru apăsarea parțială a butonului este aproape inexistent. Deși este un alt aspect pe care poți învăța să-l folosești până la urmă, merită menționat.
Când este folosit pentru apeluri, Sony Xperia PRO-I își face treaba bine, oferind sunet clar și recepție bună. Și aici m-am lovit de aceeași problemă ca pe Xiaomi 11T: când încerci să suni pe cineva din Recent Calls (Apeluri recente) sau din lista Contacts (Persoane de contact), nu poți să apeși pur și simplu pe nume pentru a iniția apelul. Trebuie să apeși pe pictograma care arată ca un receptor, care este micuță (în vizualizarea implicită) și plasată pe partea greșită dacă folosești telefonul cu mâna stângă. Conectivitatea este excelentă, iar vitezele prin Wi-Fi 6 au fost conform specificațiilor.
Atât formatul ecranului, cât și celelalte specificații ale sale sunt grozave pentru jocuri, cu densitatea pixelilor foarte mare și rata de reîmprospătare de 120 Hz. Rata de scanare pentru ecranul tactil este de 240 Hz, excelentă pentru jocurile în care timpul de reacție este esențial. Luminozitatea ecranului este medie, suficientă ca să nu nicio problemă în lumina directă a soarelui. Difuzoarele stereo sunt bune și te poți distra folosind caracteristica Dynamic Vibration, care îți îmbunătățește experiența cu vibrații ale smartphone-ului pe anumite frecvențe. Dispozitivul se încălzește în timpul jocurilor, dar nu devine la fel de fierbinte ca alte smartphone-uri de ultimă generație.
Ultimul lucru pe care vreau să-l menționez în această secțiune este durata de viată a bateriei. Telefonul rezistă aproximativ două zile în condiții de utilizare ușoară și te poate ține o zi întreagă, chiar și când îl folosești pentru a filma videoclipuri sau a face poze. Cât despre încărcare, afirmația celor de la Sony că ajunge la 50% în 30 de minute este adevărată, deși îi ia mai mult să se încarce complet ca altor dispozitive performante. Iată cum arată graficul de încărcare:
Asta mă aduce înapoi la ideea de la care am pornit: deși acesta este un smartphone performant, este departe de a fi cel mai bun. Are, de asemenea, unele probleme care îl fac special, ciudat și nu foarte atractiv pentru mulți utilizatori. Dar, odată ce m-am oprit din a-l compara cu un smartphone emblematic din 2022 și am început să privesc Sony Xperia PRO-I ca pe un instrument special pentru fotografi, vloggeri și videografi, totul a început să aibă sens. Este un dispozitiv puternic, dar nu este pentru toată lumea.
Experiența de utilizare a camerelor de pe Sony Xperia PRO-I
NOTĂ: Imaginile din articol sunt redimensionate în scopul optimizării. Poți găsi imagini și videoclipuri făcute cu Sony Xperia PRO-I în galeria de mai jos:
Uite care-i treaba: dacă ești obișnuit cu o altă cameră de smartphone, ca cea de pe Samsung sau iPhone, este posibil să te surprindă că pozele făcute cu Sony Xperia PRO-I arată, în general, mai rău, folosind setările implicite. Asta este din cauză că procesarea inteligentă realizată de concurență este, în multe cazuri, superioară celei de pe Sony PRO-I. Acest lucru nu înseamnă că fotografiile făcute cu PRO-I sunt proaste. Dimpotrivă, sunt foarte bune. Dar dacă ai de gând să cumperi acest smartphone și să folosești Photo Pro (aplicația implicită pentru cameră) pe modurile Basic (Simplu) sau Auto, ar trebui să te mai gândești, deoarece astfel utilizezi doar o mică parte din potențialul dispozitivului.
PONT: Vrei să știi cum accesezi camera pentru selfie-uri pe Sony Xperia PRO-I? Am căutat și eu setarea și am avut probleme să găsesc comutatorul. Camera selfie poate fi accesată doar dacă ești în modul Basic (Simplu). Probabil pentru că trebuie să fii o persoană simplă ca să folosești acest smartphone pentru selfie-uri.
Fotografiile făcute folosind camera selfie nu sunt grozave, mai ales la lumină slabă. Însă nu-i voi scădea puncte pentru asta, deoarece Sony Xperia PRO-I nu este gândit pentru selfie-uri.
Când pui camera în orice alt mod cu excepția celui Basic, te lovești de o interfață de utilizare fie intimidantă, fie familiară, în funcție de experiența ta de folosire a camerelor profesionale.
Cu o viteză de expunere între un uimitor 1/8000 și până la 30 de secunde, camerele pot fi folosite în tot felul de scenarii. Poți să înregistrezi cu ușurință evenimente sportive și concerte, iar apoi să mergi la o ședință foto în întuneric aproape total, folosind un trepied, cu rezultate uimitoare. Sony Xperia PRO-I poate fi configurat să înregistreze în format brut (DNG, pentru a fi mai precis) și asta îți permite să faci fotografii pe care le poți procesa în continuare pentru a obține rezultate mult peste ce pot face majoritatea camerelor de pe smartphone-uri.
Fotografiile la lumina zilei sunt excelente chiar și pe Auto, cu o gamă dinamică largă și o reproducere bună a culorilor pentru teleobiectiv și camera principală. Mai jos ai o fotografie în format JPEG făcută folosind camera principală, cu o secțiune în mărime naturală.
Iată cum arată o fotografie făcută din același unghi, dar cu teleobiectivul. Este mai detaliată și balansul de alb este foarte similar. Secțiunea din dreapta sus este, din nou, în mărime naturală.
Obiectivul ultrawide nu este grozav, dar își face treaba. Când îl folosești, imaginile sunt mai întunecate, cu detalii mai neclare, iar balansul de alb este setat altfel.
Obiectivul ultrawide de 16mm este folosit și la fotografii macro, dar se aplică aceleași restricții.
Trecând la videoclipuri, Sony Xperia PRO-I se dovedește excelent la înregistrarea obiectelor care se mișcă rapid. Aplicația Video Pro este la fel de detaliată ca aplicația Photo Pro și are destul de multe setări cu care să te joci. Iată o înregistrare 4K la 120 fps (reține că YouTube comprimă imaginile și limitează numărul de cadre pe secundă la 60 fps):
Același loc, același număr de cadre pe secundă, de data asta la 1080p:
Și la sfârșit, iată o mostră înregistrată la un concert, în lumină slabă. Având în vedere că stăteam foarte aproape de difuzoare, redarea sunetului este excelentă:
Aș putea continua să analizez diferitele moduri și setări ale camerei efectiv zile în șir, dar voi mai menționa doar una, aplicația Cinema Pro, care are setări puțin diferite față de Video Pro și este mai potrivită pentru înregistrarea filmelor artistice.
Experiența de utilizare a camerelor de pe Sony Xperia PRO-I este… cel puțin diferită. Există pe piață alte smartphone-uri care oferă rezultate mai bune în modul Auto, dar dacă știi să faci diferența între diafragmă și expunere, poți obține niște fotografii uimitoare. Înregistrările video sunt bune, deși zoom-ul poate fi puțin sacadat. Per total, este un instrument pentru profesioniști, dar cu un smartphone foarte puternic atașat la el.
Android 11 și aplicații incluse
Sony Xperia PRO-I vine cu Android 11 și chiar unul destul de simplu. În procesul inițial de configurare, poți selecta ce aplicații vrei să instalezi. Dacă nu selectezi niciuna, sistemul de operare este aproape lipsit de aplicații (inutile):
Într-o lume în care unii producători pur și simplu își sufocă dispozitivele cu gunoi inutil, acest lucru este uimitor. În afară de aplicațiile standard Android și Google, Sony Xperia PRO-I vine cu următoarele aplicații preinstalate (aplicațiile pot varia în funcție de regiune):
- Photo Pro, Cinema Pro și Photo Pro - aplicațiile dedicate pentru fotografii și înregistrări video. Sunt extrem de detaliate și bine făcute
- External monitor (Monitor extern) - o aplicație dedicată conectării Sony Xperia PRO-I la camere profesionale, precum cele din seria Sony Alpha, și folosirii sale ca monitor pentru cameră
- Game enhancer (Optimizare jocuri) - după cum sugerează și numele, este o aplicație dedicată modificării setărilor dispozitivului și jocurilor pentru a avea cea mai bună experiență de gaming posibilă
- Asphalt 9 și Call of Duty - două jocuri extrem de populare, care arată foarte bine
- Tidal - un serviciu popular de streaming de muzică
- Netflix - cunoscutul serviciu de streaming video, care nu are nevoie de prezentare
- Facebook, LinkedIn - aplicații social media
Există și câteva aplicații specifice Sony:
- Multi-window switch (Comutator pentru mai multe ferestre) - îți permite să afișezi două aplicații în același timp, ceea ce este util dacă vrei să navighezi pe internet în timp ce urmărești un videoclip pe YouTube
- Side sense (Detecție laterală) - te ajută să folosești dispozitivul cu o singură mână
Software-ul de pe Sony Xperia PRO-I este o versiune aproape intactă de Android 11. Aplicațiile incluse sunt bine făcute, în timp ce puținele aplicații bloatware, precum Netflix, Tidal și jocurile, pot fi ignorate, deoarece nu sunt intruzive, deși nu pot fi dezinstalate.
Performanță în benchmarkuri
Am testat Sony Xperia PRO-I cu benchmarkurile noastre obișnuite, cu o singură excepție: deoarece dispozitivele pe care le testăm sunt din ce în ce mai puternice, am folosit testele Wild Life și Wild Life Extreme în suita 3DMark. Dar mai întâi: rezultatele Geekbench au fost în concordanță cu alte dispozitive cu chipset-ul Snapdragon 888: 1124 la testul cu un singur nucleu și 3615 la testul multi-nucleu. Apoi, am folosit PCMark pentru Android pentru a testa performanța Sony Xperia PRO-I în diferite scenarii de utilizare. Scorul de 14723 din Work 3.0 confirmă că PRO-I este o adevărată forță.
Apoi, am testat capacitățile grafice cu suita 3DMark, după cum am menționat mai sus. Rezultatele au fost foarte impresionante, în concordanță cu alte rezultate pentru același GPU Adreno 660: 5.736 puncte pentru Wild Life și 1.511 puncte pentru Wild Life Extreme.
Am testat dispozitivul și cu testele Car Chase și 1080p Car Chase Offscreen de la GFXBench, iar numărul de cadre pe secundă a fost excelent: 54 fps și 69 fps.
Apoi, am lăsat dispozitivul să ruleze testul Work 3.0 battery life de la PCMark. S-a terminat după 11 ore și 38 de minute, un rezultat bun pentru un dispozitiv atât de puternic. Trebuie reținut că performanța nu a scăzut în timp și dispozitivul nu s-a supraîncălzit.
La final, am folosit Speedtest de la Ookla pe o rețea Wi-Fi 6 cu o conexiune la internet de 1 Gigabit, iar rezultatele au fost destul de bune:
Sony Xperia PRO-I își confirmă statutul emblematic. Nu am întâmpinat probleme când am rulat testele, iar scorurile au fost în conformitate cu așteptările. Vei putea cu siguranță să te joci toate jocurile moderne pentru mobil pe Sony Xperia PRO-I.
Îți place Sony Xperia PRO-I?
După părerea mea, Sony Xperia PRO-I este un dispozitiv grozav. Este un instrument impresionant, o cameră puternică care vine la pachet cu un smartphone de top. Înainte de a părăsi această pagină, sunt curios: ești în grupul țintă? Dacă da, la ce intenționezi să utilizezi Sony Xperia PRO-I? Este interfața complexă a camerei un plus sau un dezavantaj pentru tine? Spune-mi în secțiunea de comentarii.