Opțiuni suplimentare în TorGuard
Pe lângă serviciul de VPN, aplicația TorGuard din Windows are o serie de opțiuni suplimentare. Acestea pot fi gestionate în ecranul Settings (Setări), care poate fi deschis prin apăsarea butonului More Settings (Mai multe setări).
Pe fila General, primele setări determină comportamentul aplicației la pornirea sistemului de operare: poți să alegi ca TorGuard să se deschidă automat, să se conecteze automat la serverul VPN utilizat cel mai recent și să se logheze în mod automat la contul tău de utilizator. Poți să alegi dacă vrei ca aplicația să se lanseze minimizat și dacă vrei să fie minimizată (sau ascunsă în zona de notificare) după realizarea conexiunii VPN și poți să activezi sau să dezactivezi notificările și avertizările.
O funcție suplimentară și utilă a aplicației TorGuard este existența killswitch-urilor - acestea pot fi activate sau dezactivate complet, în fila General. Unele pot fi configurate pe fila App Kill. Aici poți să compui o listă de programe care vor fi oprite automat dacă te deconectezi de la VPN.
Al doilea tip de killswitch afectează conexiunea la rețea: dacă activezi opțiunea Manage Interface State (Gestionarea stării a adaptorului de rețea), poți să alegi oricare adaptor de rețea ce trebuie oprit dacă conexiunea VPN este pierdută, astfel asigurându-te că vei fi conectat la internet doar printr-un server VPN.
O opțiune suplimentară foarte utilă oferită de TorGuard este serviciul VPN ascuns. Aceasta este o opțiune foarte interesantă pentru utilizatorii care folosesc serviciul în țări unde VPN-urile sunt interzise, deoarece astfel TorGuard le permite să evite cele mai multe blocaje, VPN-ul devenind accesibil și în țări precum China.
TorGuard se mai laudă cu funcția de blocare a reclamelor și a malware-ului, ce ar trebui să funcționeze automat, fără orice fel de configurare. În timp ce am folosit TorGuard am văzut reclame pe toate saiturile, deci acest serviciu nu a funcționat.
Pe lângă aceste funcții, TorGuard mai oferă multe alte opțiuni suplimentare, precum suport pentru diferite protocoale de securitate și tipuri de criptare și posibilitatea de a te conecta la serverele lor de VPN prin alte aplicații OpenVPN sau prin funcția de VPN încorporată în sistemul de operare. Aceste funcții sunt destinate mai mult utilizatorilor avansați deoarece pot fi mai dificil de configurat și de folosit, dar oferă un nivel foarte mare de personalizare.
Dacă vrei funcții adiționale, TorGuard îți oferă multe: atât aplicația pentru Windows, cât și serviciul în sine, au mai multe funcții decât o simplă conexiune la un server VPN. Aceste funcții au un cost, deoarece folosirea și configurarea lor nu este foarte simplă și rapidă. Cele mai multe funcții sunt menite să fie folosite de utilizatori experimentați.
Setări avansate și configurare
TorGuard are o opțiune de configurare pe fiecare ecran, deoarece poate fi personalizat destul de mult. Pe ecranul principal poți să configurezi cum să se conecteze la un server VPN: poți alegi tipul de tunel (Tunnel type), protocolul folosit (Protocol) și criptarea (Cipher). Tot aici poți să setezi TorGuard să se conecteze automat la un server VPN la lansare.
Una dintre cele mai avansate funcții ale aplicației este suportul pentru scripturi, care pot fi configurate în fila Scripts (Scripturi) din fereastra Settings (Setări). Utilizatorii avansați pot să scrie scripturi ce pot fi rulate înainte de a se conecta la VPN, după ce conexiunea s-a realizat sau după ce te-ai deconectat de la server. Această facilitate oferă un grad înalt de personalizare, chiar dacă necesită abilități de a scrie scripturi.
Pe fila Network (Rețea) vei găsi o altă serie de setări avansate. Aici poți să activezi reconectarea automată la serverul VPN dacă se pierde conexiunea, prevenirea scurgerilor de informații prin WebRTC și IPv6 și poți să te optezi pentru Open VPN 2.4 sau OpenConnect.
În această filă vei găsi o secțiune dedicată configurării a serverurilor DNS pentru TorGuard. Poți să blochezi complet serverele DNS externe, să definești servere particulare și să alegi ce server să fie folosit la lansarea aplicației, pe durata realizării conexiunii VPN și după ce s-a realizat conexiunea.
Dacă ai nevoie sau doar vrei să folosești un server proxy pentru a conecta la internet, poți să îl configurezi în fila Proxy. TorGuard oferă o serie de servere proxy ascunse pe care poți să le folosești pentru a adăuga un nivel suplimentar de securitate.
Un alt serviciu oferit de TorGuard este posibilitatea de a opta pentru o adresă IP dedicată. Dacă ai cumpărat una, poți să o configurezi în fila Servers (Servere).
TorGuard este un serviciu VPN puternic. Oferă o mulțime de setări avansate și opțiuni de configurare. Poți să configurezi conexiunea la serverul VPN exact cum vrei tu. Fiecare detaliu poate fi personalizat, deci poți să ai experiența pe care o vrei.
Performanță și viteză
Dacă vrei să folosești un serviciu VPN, trebuie să știi că are un dezavantaj: o pierdere de viteză. Deoarece nu te mai conectezi direct la internet, ci printr-un server VPN, lucrurile vor fi puțin mai lente. Desigur, este important să știi cât de lentă va deveni conexiunea. Pentru a vedea cât de mult a afectat TorGuard viteza conexiunii noastre de internet am făcut câteva teste, folosind serviciul Speedtest.net.
Am folosit TorGuard cu o conexiune de internet care are o limită teoretică de 100 Mbps atât pentru descărcare (download), cât și pentru încărcare (upload). Captura de ecran de mai jos îți arată viteza măsurată de Speedtest înainte de a instala TorGuard pe calculatorul nostru folosit pentru teste. Chiar dacă vitezele nu sunt egale cu limita maximă teoretică, ele sunt relativ aproape de 100 Mbps.
Apoi, am folosit TorGuard pentru a ne conecta la un server VPN din aceeași țară în care ne aflăm și noi, România. Am observat o mică încetinire, dar nu foarte mare, iar timpul de ping chiar s-a îmbunătățit un pic.
După acest test am mers puțin mai departe și am ales un server pe același continent, dar într-o țară diferită - Germania, Europa. Atât viteza de descărcare cât și cea de încărcare a scăzut, dar nu atât de mult ca în cazul altor servicii VPN.
Apoi, am vrut să știm ce viteze vom avea dacă ne conectăm la un server pe un continent diferit, în Statele Unite. Am avut parte de o surpriză! Ambele viteze s-au îmbunătățit în mod considerabil: au fost în jur de 60 Mbps, aceasta fiind o surpriză foarte plăcută.
La final, ne-am dus în celălalt capăt a lumii: Australia. Aici, atât răspunsul la ping, cât și vitezele de download și upload au fost oribile - cele mai proaste măsurate vreodată de noi printr-un serviciu VPN. Este recomandat să ții minte acest lucru dacă ai nevoie de un VPN din Australia și te afli pe un alt continent.
Când folosești un serviciu VPN trebuie să te aștepți la o scădere de viteză, dar TorGuard nu îți va afecta experiența de navigare foarte mult: cele mai multe servere sunt destul de rapide, iar vitezele pe serverele din SUA sunt fantastice. Conexiunea VPN din Australia a fost cea mai lentă pe care am văzut-o vreodată. Ar trebui să știi acest lucru dacă ai nevoie de o conexiune VPN în această țară și te afli pe un alt continent.
Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi
TorGuard are o mulțime de setări avansate și opțiuni cu care să te joci, dar cele mai multe sunt pentru utilizatori avansați care vor să își configureze conexiunea într-un mod specific. Dacă vrei niște sfaturi, ia în considerare următoarele modificări:
- Implicit, TorGuard se lansează imediat după pornirea sistemului de operare și se conectează la un server VPN. Dacă nu ai nevoie întotdeauna de acest lucru, poți să dezactivezi aceste setări pentru a face pornirea sistemului de operare mai rapidă.
- Este recomandat să activezi funcția Internet Kill Switch pentru a fi sigur că accesezi internetul în siguranță.
-
TorGuard nu are o funcție de selectare automată a serverului, deci este bine să te asiguri, înainte să te conectezi, că alegi un server VPN apropiat sau unul care este potrivit nevoilor tale.
TorGuard are multe funcții de configurat, dar dacă nu ești un utilizator avansat și vrei doar să folosești un serviciu VPN, cele mai multe setări sunt configurate cum trebuie. Trebuie doar să personalizezi comportamentul aplicației.
Pro și contra
TorGuard are următoarele aspecte pozitive:
- Există multe servere VPN pe glob din care să alegi
- Aplicația se poate personaliza foarte mult și are multe setări avansate
- Vitezele conexiunilor VPN sunt de obicei peste medie
- Serviciul nu înregistrează traficul tău deloc
- Este disponibil pe foarte multe platforme, inclusiv pe routere wireless
- Este unul din puținele servicii VPN care oferă servere în Rusia
Acest serviciu VPN are și niște dezavantaje:
- Interfața aplicației este complicată și nu este foarte prietenoasă cu începătorii
- Lipsesc unele funcții convenabile (precum reguli automate pentru rețele Wi-Fi noi)
- Serverele VPN de la capătul celălalt al lumii pot fi mai lente decât în cazul altor servicii VPN
- Nu există o versiune de încercare (trial), doar o garanție de 7 zile de returnare a banilor
Verdict
TorGuard este, în mai multe privințe, opusul multor altor servicii VPN pe care le-am testat până acum: este adresat utilizatorilor mai avansați și are multe opțiuni sofisticate de configurat. Profesioniștii IT și utilizatorii conștienți de securitatea lor vor iubi flexibilitatea și nivelul de personalizare oferite de TorGuard VPN. Însă, dacă ești începător, TorGuard poate să fie complicat la prima vedere și vei avea nevoie de puțin timp să înveți cum funcționează și cum să-l adaptezi nevoilor tale. Totuși, dacă ai terminat cu partea de învățare, TorGuard poate să devină unul dintre serviciile tale VPN favorite.