Piața este inundată de noi routere Wi-Fi 6 la toate prețurile. În ultimele luni, am testat mai ales routere din gama medie și premium. Cu toate acestea, există o mulțime de opțiuni accesibile în magazine, iar alegerea corectă poate fi o provocare. Printre cele mai bine vândute modele se numără TP-Link Archer AX23, un router care, la un preț mic, oferă toate elementele de bază necesare. Dacă vrei să afli ce-ți rezervă acest router Wi-Fi 6 și dacă poate îndeplini cerințele tale specifice, citește această recenzie:
TP-Link Archer AX23: Pentru cine este o alegere potrivită?
Acest router wireless este o alegere potrivită pentru:
- Cei care vor un router Wi-Fi 6 la preț redus
- Apartamente de dimensiuni mici și medii
- Conexiuni la internet de până la 500 Mbps
- Persoanele interesate să-și controleze routerul de la distanță, cu ajutorul unei aplicații mobile
- Utilizatorii care doresc să-și controleze routerul cu ajutorul asistentului vocal Alexa și IFTTT (If This, Then That)
Pro și contra
Iată lucrurile care-mi plac la TP-Link Archer AX23:
- Preț accesibil
- Wi-Fi 6 și compatibilitate cu criptarea WPA3
- Firmware-ul este ușor de folosit și de configurat
- Îl poți controla de la distanță cu ajutorul unei aplicații mobile
- Asistență multilingvă excelentă
- Poate fi montat pe pereți
- Compatibilitate cu OneMesh
Cât despre dezavantaje:
- Nu este un partener bun pentru conexiuni de internet mai rapide de 500 Mbps
- Nu poate folosi canale cu lățime de bandă de 160 MHz
- Lipsa unui port USB
Verdict
TP-Link Archer AX23 este un router wireless AX1800 accesibil, care-și propune să ofere elementele de bază fără costuri prea mari. În ceea ce privește caracteristicile, acesta bifează toate lucrurile de care au nevoie majoritatea utilizatorilor, configurarea este ușoară, la fel ca și administrarea sa. Cu toate acestea, performanțele sale sunt reprezentative pentru prețul cerut: funcționează bine, fără a bate vreun record de viteză, fiind o alegere bună doar dacă-l folosești într-un apartament de dimensiuni mici sau medii, nu conectezi multe dispozitive la Wi-Fi, iar conexiunea ta la internet este de până la 500 Mbps. Dacă prețul pe care-l plătești pentru router este factorul decisiv și nu ai o problemă cu restricțiile pe care tocmai le-am menționat, TP-Link Archer AX23 este o alegere bună, care are toate șansele să-ți satisfacă nevoile legate de rețeaua Wi-Fi.
Despachetarea routerului TP-Link Archer AX23
TP-Link Archer AX23 este un router AX1800 dual-band Wi-Fi 6, care sosește într-o cutie de carton turcoaz, ca cea din imaginea de mai jos. Pe ea, vezi o imagine a dispozitivului și o listă cu cele mai importante caracteristici ale sale. Pe spatele cutiei, găsești mai multe informații despre caracteristicile routerului și despre avantajele trecerii rețelei tale la Wi-Fi 6.
Când începi să despachetezi, ai mai multe pliante: ghidul de instalare rapidă (pe care-ți recomand să-l citești), câteva sfaturi de depanare, utile atunci când folosești dispozitive mai vechi, ce nu pot accesa rețelele Wi-Fi 6, informații despre garanție și licența pentru firmware-ul folosit pe Archer AX23.
Alături de pliantele pe care tocmai le-am menționat, găsești routerul ambalat frumos în plastic de protecție, adaptorul de alimentare și un scurt cablu de rețea CAT5e.
Experiența de despachetare este similară cu cea a tuturor routerelor TP-Link Archer, iar în interiorul cutiei, găsești tot ce ai nevoie pentru a începe să-ți configurezi rețeaua.
Caracteristici hardware și design
TP-Link Archer AX23 seamănă foarte mult cu Archer AX20, un alt router accesibil, pe care l-am apreciat foarte mult. La fel ca fratele său, este un router subțire, fabricat din material plastic, cu un aspect clasic. Îmi place X-ul din partea superioară, inspirat de compatibilitatea sa cu standardul 802.11ax standard, cunoscut și sub numele de Wi-Fi 6. Dimensiunile acestui router sunt identice cu cele ale lui Archer AX20: 260,2 × 135,0 × 38,6 mm în lățime, adâncime și înălțime. De asemenea, cântărește doar 404 grame.
Pe spatele modelului Archer AX23, se află patru porturi LAN Ethernet și portul WAN, toate funcționând la 1 Gbps, butonul de pornire, mufa de alimentare, butonul de resetare și un buton pentru activarea și dezactivarea Wi-Fi și pentru controlul funcției WPS.
Pe partea inferioară a routerului, găsești un abțibild, care precizează modelul specific pe care-l ai și oferă detalii despre configurația Wi-Fi implicită a acestuia. Există, de asemenea, găuri pentru montarea routerului pe pereți, ceea ce poate fi util pentru unii utilizatori. Abțibildul mi-a spus că testam versiunea de hardware v1.0. Cu toate acestea, în unele piețe și magazine, este posibil să găsești și o versiune hardware v1.20, cu o configurație ușor diferită de a mea.
Spre deosebire de Archer AX20, care are un procesor Broadcom, TP-Link Archer AX23 are un SoC (System on a Chip) dual-core MediaTek MT7621DA, care rulează la 880 MHz, 128 MB de memorie RAM și 16 MB de spațiu de stocare pentru firmware-ul său. Din punct de vedere al specificațiilor, acesta pare o versiune cu o putere inferioară fratelui său ceva mai scump, deoarece este conceput pentru rețele cu mai puține dispozitive, configurate în spații de locuit mai mici. Cu toate acestea, spre deosebire de Archer AX20, care oferă transferuri 2x2 MU-MIMO, Archer AX23 oferă transferuri wireless 4x4 MU-MIMO.
Cele patru antene externe sunt nedetașabile, iar lățimea de bandă maximă teoretică oferită de acest router se împarte după cum urmează: 1201 Mbps pe banda de 5 GHz și 574 Mbps pe banda de 2,4 GHz atunci când folosești standardul Wi-Fi 6. Există, de asemenea, compatibilitate cu criptarea prin parolă WPA3, ceea ce este excelent. Un dezavantaj al acestui router este că nu oferă o lățime de bandă pentru canalul de 160 MHz pe banda de 5 GHz, ci doar un maxim de 80 MHz. Cu toate acestea, TP-Link Archer AX23 este compatibil cu OneMesh, ceea ce înseamnă că poți adăuga cu ușurință un range extender TP-Link pentru a-ți construi propria rețea mesh.
Pentru mai multe informații despre acest produs și specificațiile sale, accesează această pagină: TP-Link Archer AX23 AX1800 Dual-Band Wi-Fi 6 Router.
Configurarea și utilizarea routerului TP-Link Archer AX23
Poți instala TP-Link Archer AX23 folosind un browser web pe un calculator conectat la router sau aplicația Tether pe smartphone-ul tău. Eu am ales browserul web: mai întâi, ți se cere să configurezi parola de administrator, să selectezi fusul orar pentru locația ta și să alegi tipul de conexiune la internet pe care-l folosești.
Pentru unele tipuri de conexiuni la internet, precum PPPoE, este posibil să fie necesară introducerea anumitor detalii de conectare. Apoi, ai posibilitatea să personalizezi setările wireless și să alegi să configurezi fiecare bandă wireless (2,4 GHz și 5 GHz) separat sau să le setezi să folosească același nume și aceeași parolă cu ajutorul funcției Smart Connect.
În continuare, Archer AX23 testează dacă conexiunea la internet funcționează și încearcă s-o folosească. Dacă totul este în regulă, asistentul de configurare rapidă îți recomandă să actualizezi firmware-ul la cea mai recentă versiune. Ar trebui să faci asta pentru a avea acces la noi funcții, la performanțe Wi-Fi îmbunătățite și la actualizări de stabilitate. Când ai terminat cu actualizarea firmware-ului, primești un rezumat al setărilor tale și poți să te conectezi la router și să-i schimbi setările avansate.
Poți să conectezi un ID TP-Link la contul tău local de administrator și să controlezi routerul de oriunde de pe internet, folosind atât un browser web, cât și aplicația mobilă Tether.
Ca de obicei, interfața TP-Link este ușor de folosit pentru oricine și începe prin a prezenta doar setările de bază, referitoare la rețeaua wireless. Nu sunt multe de configurat în filele Internet și Wireless. Însă începătorii vor aprecia asta, deoarece nu trebuie să se complice cu funcții și setări complexe.
Dacă vrei să configurezi tot ce poate fi modificat la Archer AX23, trebuie să accesezi fila Advanced (Avansat). Acolo găsești toate setările și caracteristicile avansate ale routerului.
Deși nu există documentație ajutătoare disponibilă în interfața de administrare web, toate setările sunt explicate bine. Majoritatea utilizatorilor ar trebui să poată înțelege ce trebuie să facă pentru a modifica o setare sau alta. În plus, este util să știi că opțiunile de asistență (Support) sunt disponibile în partea de jos a interfeței și că este ușor să trimiți feedback la TP-Link și să accesezi Support Center (Centrul de asistență). O altă caracteristică interesantă este că interfața de utilizare este disponibilă în peste 20 de limbi, inclusiv româna, ceea ce face viața tuturor mai ușoară.
Aplicația mobilă Tether pentru Android și iOS este gratuită și ușor de folosit. Cu toate acestea, ea oferă acces doar la elementele de bază de care ai nevoie, inclusiv la unele instrumente de depanare de la distanță, ce ar putea fi utile.
Dacă vrei opțiuni de configurare mai avansate, trebuie să folosești tot interfața de administrare web.
Lăsând la o parte simplitatea sa, prin intermediul aplicației Tether, poți integra routerul cu Alexa și IFTTT. Îți oferă și acces la un detectiv Wi-Fi (Wi-Fi Detective), care-ți scanează rețeaua, detectează și afișează toate dispozitivele conectate.
Wi-Fi funcționează rezonabil de bine pe TP-Link Archer AX23 pe ambele benzi: 2,4 GHz și 5 GHz. Însă, din cauza hardware-ului mai puțin puternic, nu poate gestiona prea bine rețelele cu multe dispozitive conectate, iar viteza la internet pe care o obții pe Wi-Fi rămâne sub 500 Mbps, chiar și atunci când folosești Wi-Fi 6. Un alt dezavantaj este că, atunci când am măsurat viteza cu SpeedTest, am observat variații mari de la un test la altul. Așadar, se pare că Archer AX23 nu se descurcă foarte bine la menținerea unei viteze de transfer constante de la un transfer la altul.
Dacă vrei să afli mai multe despre performanțele reale oferite de Archer AX23, inclusiv o comparație cu alte routere, accesează următoarea pagină a acestei recenzii, unde prezint măsurători detaliate.