Performanța wireless
Noul apartament unde efectuez testele este configurat asemănător diagramei de mai jos. După cum poți vedea, am amplasat TP-Link Archer AX23 într-o poziție centrală astfel încât să asigure o acoperire bună în toate camerele în care-mi petrec cel mai mult timp.
Am evaluat calitatea rețelei wireless gestionate de acest router prin măsurători efectuate în trei locuri diferite:
- Camera routerului - înregistrez vitezele maxime atunci când nu există pereți care să absoarbă semnalul wireless, în camera în care este amplasat routerul.
- Camera 1 - este despărțită de router printr-un perete, deci semnalul wireless și viteza Wi-Fi obținute ar trebui să fie mai mici aici.
- Camera 2 - este separată de router prin doi pereți, care absorb semnalul wireless. Totodată, peretele dintre Camera 1 și Camera 2 este de două ori mai gros decât cel dintre Camera routerului și Camera 1. Drept urmare, Camera 2 poate fi o provocare dificilă pentru multe routere.
Am efectuat toate măsurătorile pe un laptop care poate utiliza rețele Wi-Fi 6, folosind Windows 11 și cele mai recente drivere și actualizări ale sistemului de operare.
Pentru a înțelege mai bine cum se comportă TP-Link Archer AX23, l-am comparat cu un Xiaomi Mi Router AX1800 (un router AX1800 concurent, cu un preț similar) și cu un Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 (un router mai scump și puțin mai puternic).
Performanța routerului TP-Link Archer AX23 pe banda de 2,4 GHz
Ca de obicei, am măsurat mai întâi puterea semnalului cu NetSpot, în timp ce eram conectat la banda de 2,4 GHz. Atunci când am folosit standardul Wi-Fi 4 (802.11n), puterea semnalului oferit de TP-Link Archer AX23 a fost mai mică decât cea a concurenților săi, dar numai în camera în care era amplasat routerul.
Trecerea la standardul Wi-Fi 6 pe banda de 2,4 GHz a redus puterea semnalului în toate camerele, dar fără a deveni problematică.
Am trecut la aplicația SpeedTest și am folosit-o pentru a măsura viteza maximă pe care o obții atunci când transferi date către și de pe internet pe banda de 2,4 GHz. Atunci când a utilizat standardul Wi-Fi 4, TP-Link Archer AX23 a oferit descărcări rapide. Acesta a depășit concurența, în special în Camera 2, care este departe de router și unde routerele Xiaomi au întâmpinat surprinzător de multe dificultăți.
Viteza de upload a urmat același trend, iar Archer AX23 s-a comportat bine peste tot în apartamentul meu.
Am trecut la standardul Wi-Fi 6 pe banda de 2,4 GHz și am repetat aceleași măsurători cu SpeedTest. Din păcate, nu am observat îmbunătățiri atunci când am trecut de la Wi-Fi 4 la Wi-Fi 6, ceea ce este dezamăgitor.
Viteza de upload a fost mult mai mică pe Wi-Fi 6 și pe banda de 2,4 GHz în Camera 2.
Pentru următorul set de măsurători, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Din nou, eram pe banda de 2,4 GHz cu standardul Wi-Fi 4 activat. TP-Link Archer AX23 s-a descurcat bine de data aceasta și a oferit descărcări mai rapide decât routerele cu care l-am comparat.
La măsurarea vitezei de upload, TP-Link Archer AX23 a depășit fără probleme Xiaomi Mi Router AX1800.
Am trecut la Wi-Fi 6 pe aceeași bandă de 2,4 GHz și am repetat aceleași teste. De data aceasta, viteza de descărcare s-a îmbunătățit la trecerea de la Wi-Fi 4 la Wi-Fi 6, iar TP-Link Archer AX23 s-a comportat mult mai bine decât atunci când a folosit SpeedTest.
Și uploadurile au fost mai rapide decât atunci când am folosit Wi-Fi 4 pe aceeași bandă de 2,4 GHz.
TP-Link Archer AX23 se comportă rezonabil de bine pe banda de 2,4 GHz. Cu toate acestea, obții rezultate mai bune folosind standardul Wi-Fi 4 (802.11n) în loc de Wi-Fi 6 (802.11ax), ceea ce este puțin dezamăgitor.
Performanța routerului TP-Link Archer AX23 pe banda de 5 GHz
Am trecut la banda de 5 GHz și am început prin a măsura puterea semnalului cu NetSpot. Atunci când a folosit standardul Wi-Fi 5 (802.11ac), TP-Link Archer AX23 a oferit o putere de semnal bună peste tot în apartamentul meu.
După cum poți vedea mai jos, puterea semnalului a scăzut ușor atunci când am trecut la Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz, dar fără a deveni problematică.
Am trecut la aplicația SpeedTest. Atunci când am folosit standardul Wi-Fi 5, vitezele de descărcare au fost mai lente, iar TP-Link Archer AX23 a fost, în general, depășit de routerele din comparația mea.
Uploadurile au fost mult mai rapide decât descărcările, ceea ce mi s-a părut un pic ciudat.
Vitezele de descărcare s-au îmbunătățit atunci când am trecut la standardul Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz, dar TP-Link Archer AX23 a rămas mai lent decât concurența sa.
Vitezele de upload au fost OK, dar nu m-au impresionat.
Pentru următorul set de măsurători, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. În acest test, TP-Link Archer AX23 a oferit viteze de descărcare mai mari. Mai jos sunt rezultatele obținute utilizând standardul Wi-Fi 5.
Și uploadurile au fost destul de rapide, după cum reiese din graficul de mai jos.
Trecerea la standardul Wi-Fi 6 a dus la descărcări mai rapide, dar numai în camera unde era amplasat routerul.
Uploadurile au fost puțin mai rapide atunci când am folosit Wi-Fi 6 în loc de Wi-Fi 5.
Atunci când folosești TP-Link Archer AX23 pe banda de 5 GHz, obții performanțe relativ bune. Totuși, testele mele au arătat că are dificultăți în a oferi viteze mai mari de 500 Mbps. Prin urmare, nu ar trebui să-l utilizezi când vine vorba de conexiuni la internet mai rapide de 500 Mbps.
Performanța pentru rețelele prin cablu
După evaluarea performanțelor Wi-Fi, să analizăm performanțele obținute atunci când folosești conexiuni de rețea Ethernet. Conexiunea mea de internet oferă o viteză maximă de 1 Gbps pentru descărcare și 800 Mbps pentru încărcare. Atunci când am folosit SpeedTest, TP-Link Archer AX23 s-a apropiat de potențialul maxim al conexiunii mele de internet.
Așa cum era de așteptat, atunci când folosești dispozitive conectate la TP-Link Archer AX23 prin cabluri Ethernet, te poți bucura de o viteză de internet de până la 1 Gbps.
Funcții suplimentare
TP-Link Archer AX23 are câteva funcții avansate, care s-ar putea să-ți placă:
- VPN server (Server VPN) – îți poți configura routerul să funcționeze drept server VPN folosind OpenVPN și PPTP.
- QoS – o funcție de bază Quality of Service, care te ajută să controlezi cum este împărțită lățimea de bandă totală între dispozitive.
- Parental Controls (Controale parentale) - un set manual de controale parentale, pe care le poți folosi pentru a stabili limite de timp pentru copiii tăi sau pentru a bloca accesul la anumite site-uri.
- Wireless schedule (Programarea rețelei wireless) - poți seta când este oprită automat rețeaua wireless. De exemplu, poate nu vrei ca aceasta să fie emisă în timp ce dormi.
- Guest Network (Rețea pentru oaspeți) – poți activa rețele Wi-Fi pentru oaspeți cu setări individuale de securitate și acces, una pe fiecare bandă.
- DDNS (DNS dinamic) – îți permite să te conectezi la router de pe internet, chiar dacă furnizorul tău de internet îți atribuie o adresă IP publică dinamică. De exemplu, acest router poate funcționa cu următorii furnizori de servicii: TP-Link, NO-IP și DynDNS.
- IPv6 – compatibilitate cu adresele IPv6, care înlocuiesc IPv4.
- Integration with Amazon’s Alexa and IFTTT (Integrare cu Amazon Alexa și IFTTT) – cu ajutorul aplicației mobile Tether, poți să integrezi routerul cu Amazon Alexa și să-l controlezi cu ajutorul comenzilor vocale. Poți face același lucru cu serviciul If This Then That (IFTTT), ce-ți permite să automatizezi sarcini care ar fi altfel repetitive sau incapabile să „vorbească una cu cealaltă”.
- OneMesh - poți adăuga un range extender TP-Link, precum TP-Link RE500X, ca să creezi o rețea mesh Wi-Fi cu routerul tău, pentru o acoperire extinsă și o configurare ușoară.
TP-Link Archer AX23 are o listă de caracteristici rezonabil de lungă. Cu toate acestea, deoarece este un router entry-level cu puțină memorie RAM și un SoC mai puțin puternic decât modelele mai scumpe, activarea funcțiilor care necesită mai multe resurse, precum serverul VPN, nu este o idee bună. Performanța rețelei tale de acasă va avea de suferit din această cauză.
Ce părere ai despre routerul TP-Link Archer AX23?
Sper că ți-a plăcut recenzia mea la TP-Link Archer AX23. Acum ar trebui să ai o idee clară despre acest router wireless AX1800, punctele sale forte și slăbiciunile sale. Înainte de a închide această pagină, nu ezita să comentezi folosind opțiunile de mai jos și să ne spui părerea ta despre TP-Link Archer AX23. Îți place ce are de oferit? Se potrivește nevoilor tale? Comentează mai jos și hai să discutăm.