Performanța wireless
Să ne uităm la o diagramă cu apartamentul în care am făcut testele: am amplasat routerul în sufragerie. De obicei, puterea semnalului nu este grozavă în camere precum Bucătăria și Balconul Mediu.
Testele noastre au fost realizate pe o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps. Am folosit un laptop și mai multe unelte software pentru măsurătorile noastre.
Pentru a ne face o idee mai bună despre performanțele oferite de TP-Link Archer AX6000, l-am comparat cu ASUS RT-AX88U și NETGEAR Nighthawk AX4. Am analizat banda de 2.4 GHz mai întâi și am măsurat puterea semnalului folosind NetSpot. TP-Link Archer AX6000 a oferit o putere excelentă a semnalului, în toate camerele din apartament.
Apoi, am folosit SpeedTest pentru a măsura viteza conexiunii la internet atunci când suntem conectați pe banda de 2.4 GHz. Archer AX6000 ne-a oferit descărcări rapide, dar a fost depășit de unul dintre competitorii săi.
Atunci când am măsurat viteza de încărcare, trendul a fost similar.
Am continuat măsurătorile pe banda wireless de 2.4 GHz, folosind PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. TP-Link Archer AX6000 a oferit descărcări rapide, în mod constant, dar nu a fost cel mai rapid din comparația noastră.
La fel s-a întâmplat și cu viteza de încărcare.
Pe banda wireless de 2.4 GHz, TP-Link Archer AX6000 este un router rapid, dar nu la fel de rapid precum competiția sa.
Pentru următorul set de măsurători, am analizat performanța pe banda de 5 GHz, folosind Wi-Fi 5. Ne-am uitat la evoluția semnalului în fiecare cameră. TP-Link Archer AX6000 ne-a oferit un semnal foarte bun în tot apartamentul.
Apoi, am măsurat viteza de descărcare prin SpeedTest în fiecare cameră din apartament. În unele camere, TP-Link Archer AX6000 a oferit cele mai rapide descărcări din comparația noastră.
TP-Link Archer AX6000 a oferit și încărcări rapide, dar nu a mai fost campionul vitezei.
Pentru ultimele măsurători pe banda wireless de 5 GHz, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. TP-Link Archer AX6000 ne-a oferit cele mai rapide descărcări aproape în orice cameră.
Încărcările de date au fost și ele rapide, dar, la acest capitol, TP-Link Archer AX6000 nu a fost campionul vitezei.
Pentru a vedea viteza obținută atunci când folosim standardul Wi-Fi 6 (802.11ax), am folosit un PC cu o placă de rețea TP-Link Archer TX3000E. Atunci când am rulat SpeedTest, am măsurat 754,46 Mbps pentru viteza de descărcare. Viteza de încărcare a conexiunii noastre este limitată la 500 Mbps și am atins cu ușurință maximul.
Pe banda de 5 GHz, TP-Link Archer AX6000 oferă viteze foarte buna de descărcare, fiind adesea mai rapid decât competitorii.
Performanța pentru rețelele cu fir
Am măsurat viteza conexiunii la internet, folosind un cablu Ethernet de 1 Gbps și SpeedTest. În acest test, TP-Link Archer AX6000 a atins potențialul maxim al conexiunii noastre la internet.
Apoi, am făcut un transfer în rețea, între două calculatoare, folosind PassMark Performance test. TP-Link Archer AX6000 ne-a oferit vitezele de descărcare la care ne așteptam.
TP-Link Archer AX6000 oferă conexiuni Ethernet care chiar merg la viteza de 1 Gbps, așa cum te-ai aștepta de la un router modern.
Performanța portului USB
Am conectat un SSD portabil la portul USB 3.0 al routerului și am făcut câteva transferuri de date. Am măsurat o viteză de descărcare de 845,02 Mbps, ceea ce este fantastic. Viteza de încărcare a fost de 298,1 Mbps.
TP-Link Archer AX6000 are porturi USB 3.0 foarte rapide, pe care le poți folosi pentru a conecta la router soluții de stocare rapidă.
Caracteristici suplimentare
TP-Link Archer AX6000 este un router wireless premium care oferă multe funcții:
- Un modul antivirus creat de Trend Micro. Acesta filtrează conținutul malițios, pune în carantină dispozitivele infectate și are un sistem de prevenire a intruziunilor care este util în casele inteligente. Acest modul funcționează bine, dar singurul neajuns este că trebuie să plătești pentru el după trei ani de utilizare.
- Control parental bazat pe cloud, care este eficient și ușor de configurat. Cu acesta poți configura limite de utilizare a internetului, programe de conectare, îți protejezi copii de conținut nepotrivit vârstei lor etc.
- Smart Life Assistant - folosind servicii precum Alexa și IFTTT (If This Then That), poți să-ți controlezi routerul prin comenzi vocale, ori să-ți configurezi propriul sistem de automatizări.
- TP-Link oferă și un serviciu simplu de tip QoS (Quality of Service), care te ajută să îți prioritizezi traficul din rețea în funcție de tipul acestuia. De exemplu, poți prioritiza streaming-ul în detrimentul descărcării de fișiere, ori unele dispozitive în detrimentul altora.
- VPN server - poți folosi routerul ca un server VPN, prin protocoalele OpenVPN sau PPTP VPN, pentru a-ți accesa rețeaua de acasă din alte locații.
- Link Aggregation - poți activa această funcție pentru porturile LAN2 și LAN3. Este utilă atunci când folosești un NAS (Network Attached System) în rețea. De asemenea, poți utiliza și WAN aggregation pentru a folosi două conexiuni la internet.
- Dynamic DNS - poți folosi conturi pentru serviciile NO-IP, TP-Link și DynDNS pe routerul tău, pentru a te conecta la el de oriunde de pe internet, chiar și atunci când operatorul tău de internet folosește adrese IP dinamice.
- Rețele Guest - poți activa până la două rețele pentru oaspeți, câte una pentru fiecare bandă, cu reguli de acces diferite.
TP-Link Archer AX6000 oferă multe unelte suplimentare care sunt utile, dar similare cu cele oferite de competiție.
Care este părerea ta despre routerul TP-Link Archer AX6000?
Acum știi părerea noastră despre acest router wireless, ce ne-a plăcut și ce nu ne-a plăcut la el. Înainte de a închide această recenzie, spune-ne ce părere ai despre TP-Link Archer AX6000. Ești gata să investești în standardul Wi-Fi 6 și să-ți actualizezi rețeaua wireless? Comentează mai jos și hai să discutăm.