Routerele wireless midrange (din gama medie) sunt foarte competitive din punct de vedere al prețurilor și există mai multe opțiuni disponibile. Dacă ești în căutarea unui router bun cu Wi-Fi 6, cu funcții avansate utile, poți găsi TP-Link AX5400 sau Archer AX73 atât în magazinele online, cât și în cele fizice. Înainte de a-l cumpăra, este o idee bună să citești o recenzie aprofundată, precum aceasta, să afli care sunt punctele forte și punctele slabe ale routerului și să înțelegi dacă ceea ce oferă se potrivește cerințelor tale. Așadar, fără alte comentarii, să începem:
TP-Link Archer AX73: Pentru cine este o alegere potrivită?
Acest router wireless este o alegere bună pentru:
- Conexiuni la internet de până la 1 Gbps
- Apartamente de dimensiuni mici și medii
- Familiile cu copii, care au nevoie de control parental și securitate avansată
- Utilizatorii care vor să-și controleze routerul folosind Google Assistant sau Alexa
Pro și contra
Iată lucrurile care-mi plac la TP-Link Archer AX73:
- Performanță Wi-Fi excelentă pe banda de 5 GHz
- Este ușor să-ți extinzi rețeaua cu ajutorul caracteristicii OneMesh de la TP-Link
- O aplicație mobilă ușor de utilizat pentru a controla routerul de oriunde
- Oferă multe caracteristici utile
- Asistență tehnică excelentă în limba română (plus multe alte limbi)
Există și câteva puncte slabe, care trebuie luate în considerare:
- Nu acoperă o suprafață prea mare pe banda de 2,4 GHz
- Portul USB 3.0 oferă viteze mici de scriere/încărcare
- Cele mai bune caracteristici de securitate și de control parental necesită un abonament
Verdict
TP-Link Archer AX73 este un router mid-range, care oferă performanțe wireless solide, în special pe banda wireless de 5 GHz. Acest router facilitează extinderea rețelei cu ajutorul altor dispozitive TP-Link compatibile cu OneMesh, iar viitoarea integrare cu standardul EasyMesh îl va face și mai atractiv. Totuși, acest router nu este perfect, iar performanța și acoperirea sa pe banda de 2,4 GHz ar putea fi îmbunătățite. Cu toate acestea, îndeplinește multe condiții importante, ceea ce ar trebui să mulțumească numeroși utilizatori, care caută un router Wi-Fi 6 fiabil.
Despachetarea routerului TP-Link Archer AX73
TP-Link Archer AX73 este un router wireless dual-band AX5400, ce folosește standardul Wi-Fi 6. Acesta este ambalat într-o cutie de carton de culoare turcoaz, la fel ca cea din imaginea de mai jos. După cum vezi, în partea din față, este o fotografie mare a routerului. Ești informat și despre cele mai importante caracteristici ale sale, precum compatibilitatea sa cu standardul de criptare WPA3 și serviciul de securitate HomeShield, disponibil în firmware-ul său.
Pe spatele și pe lateralele cutiei, compania promovează cele mai importante atuuri, specificațiile hardware și alte caracteristici ale routerului. Unul dintre aspecte prin care iese în evidență este compatibilitatea cu OneMesh, care-ți permite să creezi sisteme mesh Wi-Fi folosind acest router alături de alte dispozitive TP-Link, precum routere sau range extendere. Pentru mai multe informații despre cum funcționează, iată cum configurezi routerul și range extenderul TP-Link OneMesh Wi-Fi 6.
La deschiderea cutiei, găsești următoarele elemente: routerul Archer AX73, adaptorul său de alimentare, un cablu scurt de rețea CAT 5e, ghidul de instalare rapidă, un ghid de depanare pentru problemele de conectivitate Wi-Fi 6, detalii despre licența acestui produs și despre software-ul său și un abțibild cu informații despre numele de rețea și parola implicită folosită de router.
Despachetarea routerului wireless TP-Link Archer AX73 este rapidă și ușoară. Este o idee bună să citești ghidul de instalare rapidă înainte de a începe. În cutie, găsești tot ce îți trebuie pentru a-ți configura rețeaua Wi-Fi.
Caracteristici hardware și design
TP-Link Archer AX73 este disponibil doar în culoarea negru și are un design clasic, cu șase antene externe nedetașabile. În partea de sus, pe o zonă din plastic lucios, este imprimat logoul TP-Link. Din păcate, aceasta tinde să fie un magnet pentru praf și amprente, așa că s-ar putea să fie nevoie s-o cureți relativ frecvent. În jurul acestei zone, numeroase grile de ventilație ajută la menținerea routerului rece în timpul funcționării. Routerul are dimensiunile de 272,5 × 147,2 × 49,2 mm în lățime x adâncime x înălțime și cântărește aproximativ 650 de grame.
Pe partea din față, se află mai multe leduri, care indică starea routerului: dacă este pornit sau oprit, starea conexiunii la internet și a fiecărei benzi wireless, porturile Ethernet, portul USB și WPS.
Pe spatele lui TP-Link Archer AX73, găsești un buton pentru controlul ledurilor din față, funcția WPS, transmisia Wi-Fi și mufa de resetare. Există, de asemenea, patru porturi Ethernet de 1 Gbps și portul WAN, tot de 1 Gbps. În cele din urmă, poți vedea butonul de pornire și mufa de alimentare.
Acest router are și un port USB 3.0, ascuns în partea stângă.
Pe partea inferioară, există un abțibild cu detalii despre routerul pe care-l folosești, precum și numele și parola implicite pentru Wi-Fi. Ai, de asemenea, o mulțime de grile de ventilație, patru picioare de cauciuc și două găuri pentru montarea routerului pe un perete.
Hardware-ul din interiorul lui TP-Link Archer AX73 este relativ impresionant: versiunea v1, pe care am testat-o, este alimentată de un cip triple-core Broadcom BCM6750, care rulează la 1,5 GHz, 512 MB de RAM și 128 MB de stocare pentru firmware. O versiune hardware v2 a aceluiași model dispune de un procesor quad-core Qualcomm IPQ5018 la 1 GHz.
Lățimea de bandă maximă teoretică oferită de Archer AX73 se împarte astfel: 574 Mbps pe banda de 2,4 GHz și 4804 Mbps pe banda de 5 GHz atunci când folosește standardul 802.11ax (Wi-Fi 6). Routerul acceptă, de asemenea, criptare WPA3 și o lățime de bandă de 160 MHz atunci când folosești Wi-Fi 6. Transmisiunile wireless utilizează 2x2 MU-MIMO pe banda de 2,4 GHz și 4x4 MU-MIMO pe banda de 5 GHz.
Pentru mai multe informații despre acest produs și specificațiile sale, accesează această pagină: TP-Link Archer AX73.
Configurarea și utilizarea routerului TP-Link Archer AX73
Poți instala și configura TP-Link Archer AX73 folosind un laptop sau un PC conectat la router și un browser web sau aplicația Tether pe smartphone-ul sau tableta ta. De data aceasta, am ales aplicația Tether. Întregul proces începe prin conectarea la rețeaua Wi-Fi emisă de router (vezi abțibildul de pe partea sa inferioară sau cel din interiorul cutiei) și pornirea aplicației Tether. În continuare, alege routerul pe care-l configurezi, creează o parolă de administrator pentru acesta (nu ar trebui să fie aceeași cu parola pe care intenționezi s-o utilizezi pentru Wi-Fi) și selectează tipul de conexiune la internet pe care o folosești.
Ar putea fi necesar să faci unele setări suplimentare, în funcție de conexiunea ta la internet. Apoi, îți poți configura Wi-Fi-ul și decide dacă vrei să folosești Smart Connect. Alegi, de asemenea, dacă vrei ca Archer AX73 să fie actualizat automat. Îți recomand să activezi actualizările automate și să programezi routerul pentru a le căuta noaptea, la o oră târzie, când probabil dormi.
La final, apare un rezumat al tuturor setărilor tale și le poți aplica. După ce routerul confirmă că totul este în regulă și că este conectat la internet, trebuie să decizi dacă vrei să-l asociezi unui ID sau unui cont cloud TP-Link, pentru a-ți controla rețeaua de oriunde.
Apoi, poți începe să folosești aplicația Tether pentru a-ți ajusta în continuare setările. Însă, în afară de elementele de bază, aceasta oferă acces doar la unele funcții exclusive pentru mobil. Nu sunt prea încântat de această abordare și aș dori ca TP-Link să ofere în aplicația Tether tot ceea ce oferă în interfața de administrare web. În plus, experiența de utilizare ar fi mai simplă dacă totul s-ar afla într-un singur loc, în loc de instrumente și funcții împrăștiate pe diferite medii.
Să vorbim despre interfața de administrare web: este aceeași ca la majoritatea routerelor TP-Link, împărțită în aceleași secțiuni logice. Toate secțiunile, cu excepția celei avansate (Advanced), includ doar setări de bază, pe care majoritatea oamenilor nu ar trebui să aibă probleme în a le înțelege, chiar și fără cunoștințe tehnice.
Dacă ești un utilizator experimentat, ar trebui să vizitezi secțiunea Advanced, în locul celorlalte. Aici găsești funcții precum DDNS, NAT Forwarding, IPv6 și VPN Server. Deși nu este disponibilă o documentație de asistență, toate setările sunt explicate clar. În plus, opțiunile de asistență sunt disponibile în partea de jos a interfeței și este ușor să le oferi feedback celor de la TP-Link atunci când este necesar. Un alt aspect pozitiv este faptul că interfața de utilizator este disponibilă în 24 de limbi, ceea ce face viața tuturor mai ușoară.
În timp ce foloseam TP-Link Archer AX73, nu am avut probleme în conectarea dispozitivelor mele la rețea. De asemenea, puterea semnalului a fost bună peste tot. Totuși, transferurile pe banda de 2,4 GHz au suferit destul de multă variabilitate, cu oscilații mari de la cea mai mică la cea mai mare viteză. Am observat, de asemenea, că aria de acoperire pentru acest router este relativ limitată.
Pentru mai multe detalii despre acest aspect și despre performanțele reale oferite de Archer AX73, inclusiv o comparație cu alte routere, accesează pagina următoare a acestei recenzii, unde prezint măsurători detaliate.