Performanța wireless
Mai jos avem o diagramă cu apartamentul în care am testat totul. Poți vedea că am amplasat routerul în sufragerie. De obicei, puterea semnalului nu este grozavă în camere precum Bucătăria și Balconul Mediu.
Testele noastre au fost realizate pe o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps. Am folosit un laptop HP Spectre 13 pentru toate măsurătorile noastre și câteva unelte software.
Pentru o mai bună perspectivă asupra performanțelor oferite de TP-Link Archer C3150, l-am comparat cu ASUS RT-AC88U și TP-Link Archer C3200. Am evaluat mai întâi cum evoluează puterea semnalului, pe frecvența wireless de 2,4 GHz, folosind aplicația inSSIDer. Puterea semnalului oferit de TP-Link Archer C3150 nu a fost cea mai bună din comparația noastră. Dar, asta nu înseamnă că avem de a face cu un router lent.
Apoi, am folosit SpeedTest pentru a măsura viteza conexiunii noastre la internet, pe banda de 2,4 GHz. TP-Link Archer C3150 a fost cel mai rapid router din comparația noastră, în toate camerele.
Când ne-am uitat și la viteza de upload, TP-Link Archer C3150 a fost rapid, dar nu a fost cel mai rapid.
Am continuat măsurătorile noastre pe banda de 2,4 GHz și am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Din nou, TP-Link Archer C3150 a fost cel mai rapid din comparația noastră, în ceea ce privește viteza de descărcare.
Când am măsurat viteza de încărcare, TP-Link Archer C3150 a fost rapid, dar a fost bătut în unele camere, de fratele său TP-Link Archer C3200.
Performanțele pe rețeaua wireless în banda de 2,4 GHz sunt excelente. Deși TP-Link Archer C3150 nu oferă cel mai puternic semnal, este un router rapid care-și bate competiția în majoritatea scenariilor.
Pentru următorul set de măsurători, am analizat performanța pe rețeaua wireless emisă în frecvența de 5 GHz. Ne-am uitat la evoluția puterii semnalului WiFi, în fiecare cameră. Iarăși, TP-Link Archer C3150 nu a strălucit la această metrică.
Pentru a vedea potențialul de viteză al acestui router wireless, am folosit o placă de rețea PCI-Express, capabilă de transferuri 4x4 MU-MIMO. Am folosit SpeedTest și am atins o viteză maximă de descărcare de 659,79 Mbps. Este un rezultat fantastic pentru o conexiune wireless.
După aceea, ne-am luat laptopul HP Spectre 13 și am rulat SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet pe frecvența de 5 GHz, pe dispozitive mai familiare. TP-Link Archer C3150 ne-a impresionat cu viteza sa maximă pentru descărcarea datelor. Dar, în Balconul mediu, care este separat de router prin doi pereți, nu am putut executa acest test. Am dat greș în zece încercări consecutive. Puterea semnalului era prea slabă pentru a finaliza cu succes acest test, în camera respectivă.
Când ne-am uitat la viteza de încărcare, TP-Link Archer C3150 a fost iarăși foarte rapid, exceptând în Balconul mediu.
Pentru ultimele măsurători pe banda wireless de 5 GHz, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date prin rețea, între două calculatoare. TP-Link Archer C3150 ne-a oferit viteze excelente în aproape toate camerele. Am fost impresionați de potențialul său. Dar, în Balconul mediu, abia am putut transfera date prin rețea.
Aceeași poveste am observat-o și când am măsurat viteza de încărcare a datelor prin rețea.
TP-Link Archer C3150 are un potențial de viteză extraordinar, pe banda de 5 GHz. Am măsurat niște transferuri incredibil de rapide. Dar, aria sa de acoperire este mai puțin extinsă decât a routerelor cu care concurează în mod direct.
Performanța pentru rețelele cu fir
Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu, am folosit un PC echipat cu un procesor Intel Core i5 4460 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Lenovo Ideacentre 610s mini PC.
Am măsurat mai întâi viteza conexiunii la internet printr-un cablu Ethernet de 1 Gbps, folosind SpeedTest. TP-Link Archer C3150 ne-a oferit o viteză de 918,7 Mbps pentru descărcarea datelor și de 469,10 Mbps pentru încărcarea lor. În graficul de mai jos, TP-Link Archer C3200 livrează 205,50 Mbps pentru încărcarea datelor deoarece, atunci când l-am testat, conexiunea noastră la internet era limitată la 200 Mbps. Acum este limitată la 500 Mbps pentru upload.
Pentru următoarele măsurători, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date prin rețea. TP-Link Archer C3150 a avut performanțe ușor mai bune decât competiția.
TP-Link Archer C3150 oferă conexiuni Ethernet care au o viteză foarte apropiată de 1 Gbps.
Performanța pe portul USB
Am conectat un SSD rapid la portul USB 3.0 al routerului TP-Link Archer C3150. După aceea am realizat câteva transferuri de pe un calculator din rețea spre acest SSD și înapoi. Se poate vedea în graficul de mai jos faptul că portul USB 3.0 de pe acest router este foarte rapid. Am putut descărca date de pe el la 594,72 Mbps, ceea ce este excelent.
Portul USB 3.0 de pe TP-Link Archer C3150 este foarte rapid și va impresiona plăcut utilizatorii care au nevoie să-l folosească.
Caracteristici suplimentare
TP-Link Archer C3150 poate fi administrat folosind aplicația mobilă TP-Link Tether pentru Android și iOS. Am testat doar versiunea pentru Android și ne-a plăcut să vedem că, dacă ai un cont TP-Link Cloud, poți folosi aplicația mobilă pentru a-ți controla routerul și rețeaua de oriunde de pe internet. Din păcate, contul TP-Link Cloud nu este protejat prin verificarea în doi pași sau alte măsuri de securitate.
Aplicația mobilă TP-Link Tether îți permite să vezi cine este conectat la rețea, să schimbi setările wireless, rețeaua pentru oaspeți, securitatea routerului, să execuți unelte de diagnosticare și alte câteva lucruri. Este ușor de folosit dar și utilă.
TP-Link Archer C3150 oferă și alte câteva caracteristici:
- Aplicații USB - îți permit să conectezi dispozitive de stocare prin portul USB sau o imprimantă și să le partajezi cu rețeaua.
- QoS - un serviciu Quality of Service, simplu de configurat și util, care-ți permite să prioritizezi traficul de rețea în funcție de tipul de activități care te interesează.
- Parental Controls - o unealtă avansată de control parental care-ți permite să alegi ce dispozitive sunt folosite de copiii tăi, să creezi reguli pentru conținutul pe care-l pot accesa pe internet, să creezi reguli pentru timpul petrecut pe internet, etc.
- Antivirus - un modul de securitate creat în colaborare cu Trend Micro, care filtrează conținutul malițios, pune în carantină dispozitivele infectate și previne intruziunile în rețea.
- Dynamic DNS - îți permite să asociezi un nume de domeniu fix cu o adresă IP dinamică, pentru a-ți accesa routerul de la distanță. Funcționează folosind serviciile No-IP și DynDNS.
- VPN server - poți seta routerul să funcționeze drept server VPN, folosind protocoalele OpenVPN și PPTP VPN. Routerul permite și trecerea de protocoale VPN pentru clienții din rețea care se contectează la servicii VPN externe.
- System Tools - o colecție de unelte, jurnale și statistici care-ți permit să depanezi problemele care pot apărea.
- Guest network - poți activa două rețele pentru oaspeți, câte una pentru fiecare bandă wireless emisă de router. Poți alege dacă oaspeții se pot vedea unii pe alții ori dacă pot accesa sau nu rețeaua locală.
TP-Link Archer C3150 oferă multe unelte utile, inclusiv securitate avansată, control parental și administrare la distanță, printr-o aplicație mobilă.
Care este părerea ta despre TP-Link Archer C3150?
Acum știi părerea noastră despre routerul wireless TP-Link Archer C3150 și cum s-a comportat în testele noastre. Înainte de a închide această recenzie, comunică-ne întrebările pe care le ai despre acest produs, într-un comentariu. De asemenea, dacă ai deja acest model, nu ezita să împărtășești cum a fost până acum experiența ta de utilizare cu acest router wireless. Comentează mai jos și hai să discutăm.