Performanța wireless
Mai jos avem o diagramă cu apartamentul în care am testat totul. Se vede că am amplasat routerul în sufragerie. De obicei, puterea semnalului nu este grozavă în camere precum Bucătăria și Balconul Mediu.
Testele noastre au fost realizate pe o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps. Am folosit un laptop HP Spectre 13 pentru toate măsurătorile noastre și câteva unelte software.
Pentru o mai bună perspectivă a performanțelor oferite de TP-Link Archer C6 v2, l-am comparat cu fratele său TP-Link Archer C5 v4 și cu unul dintre principalii săi competitori: Tenda AC10.
Am început prin a evalua rețeaua wireless pe banda de 2.4 GHz și a măsura evoluția puterii semnalului din fiecare cameră, folosind NetSpot Pro. TP-Link Archer C6 v2 a fost puțin mai bun decât TP-Link Archer C5 v4, dar ușor în urma Tenda AC10.
După aceea, am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet atunci când folosim frecvența wireless de 2.4 GHz. TP-Link Archer C6 ne-a oferit descărcări rapide, fără a fi însă cel mai rapid în acest test.
În ceea ce privește viteza de încărcare a datelor, TP-Link Archer C6 a fost cel mai rapid router din comparația noastră.
Pentru următorul set de măsurători, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare din rețea, folosind frecvența wireless de 2.4 GHz. De data aceasta, TP-Link Archer C6 a fost campionul vitezei.
Atunci când ne-am uitat la viteza de încărcare, TP-Link Archer C6 a fost depășit de Tenda AC10.
Atunci când folosești rețeaua wireless pe banda de 2.4 GHz, TP-Link Archer C6 oferă performanțe stabile, asemănătoare cu alte routere wireless AC1200.
După aceea am trecut la banda wireless de 5 GHz. Mai întâi, am măsurat evoluția semnalului wireless în fiecare cameră. TP-Link Archer C6 a fost inconstant, cu un semnal mai variabil decât al celorlalte routere AC1200.
Am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet pe banda de 5 GHz. Pentru a vedea potențialul maxim de viteză al TP-Link Archer C6, am folosit singura placă de rețea PCI-E cu suport pentru 4x4 MU-MIMO. Atunci când am folosit această placă de rețea, am obținut o viteză maximă de descărcare a datelor de 533,61 Mbps și 470,85 Mbps pentru viteza de încărcare a datelor. Acestea sunt viteze foarte bune pentru un router wireless cu un preț accesibil.
Pentru rezultate mai realiste, am folosit SpeedTest și pe laptop-ul nostru, în fiecare cameră din apartament. TP-Link Archer C6 v2 ne-a oferit descărcări rapide, dar fratele său TP-Link Archer C5 v4 l-a depășit.
Același lucru a fost valabil atunci când ne-am uitat la viteza de încărcare oferită de TP-Link Archer C6 pe banda wireless de 5 GHz.
Pentru ultimul set de măsurători pe banda wireless de 5 GHz, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare din rețea. Din nou, TP-Link Archer C6 v2 ne-a oferit descărcări rapide, fără a fi cel mai bun din comparația noastră.
Viteza de încărcare a avut un trend similar.
Atunci când folosești frecvența wireless de 5 GHz, TP-Link Archer C6 oferă performanțe pe care te poți baza, fără a fi însă cel mai rapid router AC1200.
Performanța pentru rețelele cu fir
Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu, am folosit un PC echipat cu un procesor AMD Ryzen 5 1600 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Lenovo Ideacentre 610s mini PC.
Am măsurat mai întâi viteza conexiunii la internet printr-un cablu Ethernet de 1 Gbps, folosind SpeedTest. TP-Link Archer C6 v2 ne-a oferit viteze bune, dar TP-Link Archer C5 v4 l-a depășit.
Apoi, am făcut un transfer prin rețea, între cele două calculatore, cu ajutorul PassMark Performance test. TP-Link Archer C6 v2 a fost iarăsi depășit de TP-Link Archer C5 v4.
TP-Link Archer C6 ne oferă conexiuni Ethernet cu o viteză foarte apropiată de Gigabitul promis.
Caracteristici suplimentare
Cea mai interesantă facilitate suplimentară oferită de TP-Link Archer C6 v2 este abilitatea de a-l control de la distanță, folosind aplicația TP-Link Tether pentru iOS și Android. Spre deosebire de firmware-ul de pe router, aplicația mobilă este disponibilă în multe limbi, inclusiv în limba română. Cu ajutorul ei, poți configura aspectele esențiale ale routerului: rețeaua WiFi, conexiunea la internet, controlul parental, diagnosticul rețelei, rețeaua pentru oaspeți, ledurile și modul de operare.
Aplicația TP-Link Tether este utilă deși are un neajuns: nu o poți folosi pentru a controla TP-Link Archer C6 v2 de oriunde de pe internet, ci doar local, atunci când smartphone-ul este conectat la rețeaua WiFi emisă de router. Controlul de oriunde de pe internet, este oferit de TP-Link doar pentru routerele mai scumpe. Alte facilități oferite de TP-Link Archer C6 v2 sunt următoarele:
- Parental Controls - control parental care-ți permite să controlezi accesul la internet al dispozitivelor din rețea și să blochezi accesul la anumite saituri, folosind cuvinte cheie. Este o unealtă destul de primitivă, cu utilitate redusă, care necesită multă configurare manuală.
- Guest network - poți activa două rețele WiFi, câte una pentru fiecare bandă wireless emisă de router. De asemenea, poți separa oaspeții de restul rețelei tale, ceea ce este foarte bine.
- QoS - un serviciu simplu de Quality of Service, care-ți permite să controlezi cum este alocată lățimea de bandă disponibilă pentru dispozitivele din rețea.
- Dynamic DNS - îți permite să asociezi un nume de domeniu fix cu o adresă IP dinamică, pentru a-ți accesa routerul de la distanță. Funcționează folosind serviciile No-IP și DynDNS.
- VPN server - poți seta routerul să funcționeze drept server VPN, folosind protocoalele OpenVPN și PPTP VPN. Routerul permite și trecerea de protocoale VPN pentru clienții din rețea care se conectează la servicii VPN externe.
- System Tools - o colecție de unelte, jurnale și statistici care-ți permit să depanezi problemele care pot apărea.
TP-Link acoperă aproape toate nevoile utilizatorilor pe routerul Archer C6 v2. Singura facilitate pe care ne-am fi dorit-o în plus, este posibilitatea să controlăm routerul prin aplicația mobilă, de oriunde de pe internet.
Care este părerea ta despre TP-Link Archer C6 AC1200?
Acum știi părerea noastră despre routerul wireless TP-Link Archer C6 v2 și ce rezultate a avut în testele realizate. Înainte de a închide această recenzie, spune-ne părerea ta despre acest model. Îți place ceea ce oferă? Dacă îl ai deja, care este experiența ta de utilizare până acum? Comentează mai jos și hai să discutăm.