
Performanța wireless
Mai întâi, să ne uităm la apartamentul în care am realizat testele și cum este aranjat. Stația principală TP-Link Deco M4 a fost amplasată în sufragerie. Când folosim un router wireless, puterea semnalului este mai slabă în bucătărie și în balconul mediu. Pentru a îmbunătăți acoperirea rețelei, am pus a doua stație Deco M4 pe hol, aproape de intrarea în bucătărie, pentru a acoperi cât mai bine o parte cât mai mare din apartament.
Testele au fost realizate pe o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps. Pentru măsurătorile noastre, am folosit un laptop HP Spectre 13t. Am decis să comparăm TP-Link Deco M4 cu Tenda nova MW6 și fratele său mai scump TP-Link Deco M5.
Am început prin a evalua rețeaua wireless pe frecvența de 2.4 GHz și am măsurat puterea semnalului în fiecare cameră, folosind NetSpot Pro. Așa cum se vede mai jos, puterea semnalului oferit de TP-Link Deco M4 este ceva mai slabă decât a celorlalte sisteme cu care l-am comparat.
După aceea, am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet pe banda de 2.4 GHz. TP-Link Deco M4 a fost în competiție strânsă cu fratele său mai scump și a livrat rezultate bune în toate camerele.
Atunci când am măsurat viteza de încărcare a datelor, Deco M5 v2 a fost mai rapid decât TP-Link Deco M4, în toate camerele. Dar, ținând cont de prețul său mai redus, TP-Link Deco M4 ne-a oferit viteze foarte bune.
Continuând măsurătorile pe frecvența wireless de 2.4 GHz, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. În acest test, TP-Link Deco M4 a fost mai rapid decât Deco M5, deși a avut o variabilitate mai mare a transferurilor efectuate. Dacă acest aspect va fi îmbunătățit în viitoare actualizări de firmware, ne așteptăm ca TP-Link Deco M4 să ofere viteze medii și mai bune.
Atunci când am măsurat viteza de încărcare a datelor, Deco M4 și Deco M5 au avut performanțe asemănătoare.
TP-Link Deco M4 oferă acoperire WiFi de calitate, pe banda de 2.4 GHz și viteze de transfer care sunt adesea similare cu cele oferite de modelul mai scump Deco M5. Dar, variabilitatea transferurilor wireless merită îmbunătățită în viitoare actualizări de firmware.
După aceea, am analizat performanțele oferit de rețeaua wireless pe frecvența de 5 GHz. Ne-am uitat mai întâi la puterea semnalului wireless, în fiecare cameră din apartament. Puterea semnalului oferit de TP-Link Deco M4 a fost puțin mai bună decât cea oferită de Deco M5.
După aceea, am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet pe banda wireless de 5 GHz. Pentru a vedea potențialul maxim de viteză atins de TP-Link Deco M4, am folosit singura placă de rețea wireless cu suport pentru transferuri 4x4 MU-MIMO. Atunci când am folosit această placă, am obținut o viteză maximă de descărcare a datelor de 507.92 Mbps și o viteză de încărcare de 356.36 Mbps. Viteza de descărcare este cea mai rapidă pe care am măsurat-o până acum, pentru un sistem mesh WiFi, dar cea de încărcare este un relativ medie.
Pentru rezultate mai apropiate de realitatea utilizatorilor obișnuiți, am măsurat viteza de descărcare prin SpeedTest, pe laptopul nostru HP Spectre 13.
TP-Link Deco M4 ne-a oferit descărcări rapide în toate camerele.
Același trend a fost observat și atunci când ne-am uitat la viteza de încărcare a datelor.
Pentru următoarele măsurători pe banda de 5 GHz, am folosit PassMark Performance test și am transferat date între două calculatoare conectate la rețea. De această data, TP-Link Deco M4 nu a fost cel mai bun performer din comparația noastră. Dacă variabilitatea transferurilor wireless va fi îmbunătățită în viitoare actualizări de firmware, ne așteptăm ca Deco M4 să fie egalul Deco M5 și în acest test.
În ceea ce privește viteza de încărcare, Deco M4 a depășit Deco M5 în unele camere.
Pe banda wireless de 5 GHz, TP-Link Deco M4 are un potențial de viteză excelent. Dacă variabilitatea transferurilor va fi îmbunatățită în firmware-ul viitor, ne așteptăm ca Deco M4 să concureze de la egal la egal cu Deco 5, în toate scenariile, ceea ce ar fi excelent, ținând cont de prețul său mai redus.
Performanţa pentru reţelele cu fir
Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu, am folosit un PC echipat cu un procesor AMD Ryzen 5 1600 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Lenovo Ideacentre 610s mini PC.
Am măsurat mai întâi viteza conexiunii la internet printr-un cablu Ethernet de 1 Gbps, folosind SpeedTest. TP-Link Deco M4 a ajuns la aproximativ 860 Mbps pentru viteza de descărcare. Este o îmbunătățire semnificativă față de precedentele modele Deco.
După aceea, am făcut un transfer prin rețea, între cele două calculatoare, fiecare conectate printr-un cablu Ethernet, la o stație TP-Link Deco M4 diferită. Din moment ce stațiile sunt conectate între ele wireless, transferul a fost mediat prin WiFi. Am folosit PassMark Performance test pentru această măsurătoare. Deco M4 a fost cel mai rapid din comparația noastră.
TP-Link Deco M4 este capabil să ofere conexiuni Ethernet mai rapide decât predecesorul său Deco M5, ceea ce este grozav, dacă iei în considerare și prețul său mai redus.
Caracteristici suplimentare
TP-Link oferă câteva caracteristici avansate, care pot fi utile:
- Controale parentale eficiente și ușor de folosit. Sunt utile pentru a crea limite de timp, programe de utilizare a internetului și a bloca accesul copiilor la conținut online care nu este potrivit lor.
- Poți adăuga administratori pentru sistemul Deco M4, prin conturi TP-Link Cloud. De exemplu, într-o familie, atât soțul cât și soția pot administra același sistem mesh WiFi de pe telefoanele lor personale. Este o facilitate care va fi utilă și apreciată de unii utilizatori.
- Integrare cu Alexa și IFTTT (If This Then That) - poți să-ți controlezi sistemul Deco M4 folosind Alexa și comenzi vocale, ori poți să-ți creezi propriul sistem de automatizare.
- Poate fi utilizat ca range extender - o actualizare de firmware viitoare va introduce această caracteristică
În comparație cu Deco M5, Deco M4 nu are câteva lucruri: protecție antivirus, serviciul QoS (Quality of Service) și funcția WPS care îți permite să adaugi rapid clienți la rețea, fără a introduce parole.
Din moment ce prețul unui Deco M4 este redus încât să concureze cu dispozitive ieftine ale unor branduri precum Tenda, nu ne surprinde să vedem că sunt oferit mai puține caracteristici avansate. Chiar și așa, TP-Link Deco M4 reușește să ofere puțin mai multe unelte și facilități decât ale sisteme mesh WiFi cu prețuri agresive.
Care este părerea ta despre TP-Link Deco M4?
Acum știi părerea noastră despre sistemul mesh WiFi TP-Link Deco M4 și ce performanțe a avut în testele noastre. Înainte de a închide această recenzie, spune-ne părerea ta despre acest sistem. Dorești să-l cumperi? Ce-ți place cel mai mult la el? Comentează mai jos și hai să discutăm.