TP-Link au lansat recent prima lor gamă de sisteme mesh Wi-Fi cu suport pentru cel mai nou standard: 802.11ax sau Wi-Fi 6. Noua gamă include trei modele: Deco X90, Deco X60 și Deco X20. În această recenzie testăm modelul de mijloc - TP-Link Deco X60. Acest sistem mesh Wi-Fi are un aspect plăcut și hardware puternic care poate gestiona până la 150 de dispozitive conectate simultan. Află părerea noastră despre acest model și ce performanțe oferă în acest review:
TP-Link Deco X60: Pentru cine este o alegere potrivită?
Acest sistem mesh Wi-Fi este o alegere bună pentru:
- Persoanele interesate de cel mai nou standard Wi-Fi 6
- Utilizatorii care vor securitate de top pentru casa lor inteligentă
- Persoanele care vor un sistem mesh Wi-Fi simplu și ușor de configurat
- Casele și apartamentele cu o suprafață mai mare, unde acoperirea wireless poate fi o problemă
- Utilizatorii care vor să-și controleze rețeaua prin comenzi vocale, folosind Amazon Alexa
Pro și contra
Iată ce ne place la TP-Link Deco X60:
- Design plăcut, care arată bine în orice spațiu de locuit
- Rețea wireless rapidă, pe ambele benzi (2.4 GHz și 5 GHz)
- Poate fi controlat de la distanță printr-o aplicație mobilă ușor de folosit
- Funcții de securitate excelente
- Control parental util pentru familiile cu copii
- Este nevoie să configurezi doar stația principală. Restul sunt adăugate automat
- Funcționează în tandem și cu alte modele din familia Deco
Există și unele slăbiciuni de luat în considerare:
- Variabilitatea transferurilor wireless pe banda de 2.4 GHz poate fi ridicată
- Fără port USB
- Doar două porturi Ethernet pe fiecare Deco X60
- Nu poate folosi la maxim conexiunile la internet de 1 Gbps
Verdict
TP-Link Deco X60 este un sistem mesh Wi-Fi frumos, cu suport pentru cel mai nou standard Wi-Fi 6 (802.11ax). Acesta are hardware puternic și vine cu o aplicație mobilă ușor de folosit, ce este folosită pentru a crea și administra rețeaua. Uneltele de securitate și control parental sunt de foarte bună calitate, iar viteza maximă în rețeaua wireless este ridicată. Un alt aspect pozitiv este faptul că poate fi folosit în tandem cu alte dispozitive Deco, pentru a îți extinde rețeaua cu ușurință. Dacă vrei să "sari în trenul" tehnologiei Wi-Fi 6 și vrei un sistem mesh Wi-Fi pentru acoperire wireless pe o zonă cât mai mare, merită să iei în considerare TP-Link Deco X60.
Despachetarea sistemului mesh Wi-Fi TP-Link Deco X60 AX3000
TP-Link Deco X60 vine într-o cutie albă foarte arătoasă, care are pe partea din față o poză mare a dispozitivelor care fac parte din kit. Deco X60 poate fi cumpărat în pachete cu o unitate, două sau trei unități. Așa cum se vede în poza de mai jos, noi am primit în teste versiunea cu 3 unități.
Atunci când deschizi cutia, vezi imediat unitățile care fac parte din kit. Totul arată foarte bine și întreaga experiență este una plăcută, ce-ți dă impresia că despachetezi un dispozitiv premium.
Atunci când scoți totul din cutie, găsești următoarele: unitățile Deco X60, un cablu de rețea, alimentarea pentru fiecare unitate (este surprinzător de mare), ghidul pentru instalarea rapidă și un pliant care-ți oferă sfaturi despre ce să faci atunci când nu te poți conecta la rețeaua wireless emisă de Deco X60. Din păcate, noul standard Wi-Fi 6 de pe Deco X60 nu funcționează bine cu dispozitive vechi care nu au driverele la zi. Această problemă este prezentă la toate routerele și sistemele mesh cu Wi-Fi 6, nu doar Deco X60.
Cutia în care vine TP-Link Deco X60 arată foarte bine și despachetarea este demnă de un dispozitiv premium. Înăuntru găsești toate lucrurile de care ai nevoie pentru a trece la treabă cât mai repede.
Caracteristici hardware și design
Fiecare unitate TP-Link Deco X60 are un procesor cu patru nuclee Qualcomm IPQ8071, la frecvența de 1 GHz, 512 MO de RAM și 128 MO spațiu de stocare pentru firmware. În fiecare unitate sunt patru antene internet omnidirecționale, ce emit semnalul wireless folosind toate standardele wireless moderne, inclusiv Wi-Fi 6 (802.11ax). Acest sistem mesh Wi-Fi este dual-band și are o lățime de bandă teoretică maximă de 575 Mbps pe frecvența de 2.4 GHz și 2400 Mbps pe cea de 5 GHz, atunci când folosește Wi-Fi 6.
TP-Link Deco X60 are un design plăcut și minimalist. Fiecare unitate este rotundă, cu un diametru de 11 cm și o înălțime de 11,4 cm. De asemenea, fiecare unitate cântărește 1,3 kg. Logoul TP-Link de pe partea din față este discret și, pe lângă acesta, mai există și un led pe fundul fiecărei unități, care semnalează starea de funcționare. Așa cum se vede în poza de mai jos, Deco X60 se potrivește în spațiile de locuit unde designul plăcut și frumusețea sunt un criteriu.
Pe spatele fiecărei stații Deco X60 sunt doar două porturi Ethernet la viteza de 1Gbps și mufa pentru alimentare. Acestea sunt de ajuns pentru mulți utilizatori, însă cei avansați își vor dori mai multe porturi Ethernet. De asemenea, nu există porturi USB disponibile pe Deco X60, ceea ce poate fi un aspect negativ pentru unii utilizatori.
Pe fundul fiecărui Deco X60 sunt patru piciorușe de cauciuc pentru stabilitate și mufa Reset. Din păcate, nu sunt disponibile găuri pentru montarea pe perete.
Pentru a afla mai multe despre configurația hardware și caracteristicile acestui produs, vizitează: Specificații TP-Link Deco X60.
Configurarea și utilizarea sistemului mesh Wi-Fi TP-Link Deco X60
Configurarea poate fi făcută folosind un telefon și aplicația Deco pentru Android sau iOS. De asemenea, ai nevoie și de un cont TP-Link Cloud, pe care-l poți crea din aplicație ori pe calculator. Un aspect mai puțin pozitiv este lipsa autentificării în doi pași, care ar crește nivelul de securitate al contului tău. Sperăm că TP-Link va adăuga această funcție de securitate în viitor.
Expertul pentru configurarea rapidă este ușor de folosit și începe prin alegerea modelului pe care-l ai.
Trebuie să alegi locația unde amplasezi stația Deco X60 principală și tipul conexiunii la internet. Aplicația nu face o treabă foarte bună în a detecta conexiunea ta la internet și este mai bine să introduci manual detaliile necesare conectării.
Îți creezi apoi rețeaua Wi-Fi și îi dai un nume și o parolă. După aceea, poți adăuga alte unități Deco. Un aspect foarte plăcut este faptul că unitățile Deco X60 adiționale sunt detectate automat după ce le pornești. Nu trebuie să le adaugi manual din aplicație.
Poți întâmpina o mică problemă pe parcursul expertului de instalare, când aplicația nu reușește să se conecteze la unitatea Deco X60 principală. Urmează instrucțiunile de pe ecran și încearcă din nou. De obicei, conexiunea merge după ce faci asta.
Aplicația TP-Link Deco este simplă și ușor de folosit. Pe ecranul Acasă, vezi dispozitivele conectate la rețea. Pe ecranul HomeCare controlezi funcții de securitate ale Deco X60, iar pe ecranul Mai multe poți accesa funcțiile mai avansate de control.
Din păcate, lista de opțiuni avansate nu este prea lungă, iar utilizatorii mai pretențioși vor dori mai mult control. De exemplu, nu poți alege să folosești nume diferite pentru Wi-Fi, pentru fiecare bandă în parte. De asemenea, nu poți decide dacă vrei să oprești emiterea semnalului prin Wi-Fi 6.
Un avantaj adus de numărul redus de opțiuni avansate este că oricine poate înțelege aplicația Deco și o poate utiliza pentru a configura Deco X60. Toate setările sunt ușor de înțeles și nu ar trebui să ai probleme în a-ți configura rețeaua.
La începutul fiecărei luni, aplicația îți oferă un raport care include statistici precum numărul de dispozitive din rețea cu cel mai lung timp de conectare, viteza maximă atinsă în rețea, numărul de noi dispozitive conectate, atacurile blocate, istoricul activităților pe internet ale copiilor (dacă controlul parental este activat și configurat) etc.
Un alt aspect pozitiv este faptul că TP-Link oferă acces și la o interfață web pentru administrarea sistemului. Din păcate, opțiunile disponibile sunt la fel ca în aplicația mobilă, iar utilizatorii avansați nu vor primi un grad de control mai detaliat, așa cum este cazul la sistemele mesh Wi-Fi ale altor branduri.
Am conectat mai mult de o duzină de dispozitive la rețea: PC-uri desktop, laptopuri, tablete, smartphone-uri, o priză inteligentă, un bec inteligent, o consolă Xbox One și o imprimantă wireless. Toate s-au conectat fără probleme, dar un laptop a insistat să se deconecteze din când în când de la Wi-Fi. Avertismentul TP-Link cum că unele dispozitive pot avea probleme cu Wi-Fi 6 nu este degeaba. Până nu am actualizat driverele plăcii de rețea ale laptopului respectiv, stabilitatea conexiunii acestuia a fost o problemă.
Am observat că viteza rețelei Wi-Fi era excelentă în camerele apropiate de stația principală Deco X60, dar a scăzut destul de mult în celelalte. Asta nu înseamnă că am avut un Wi-Fi lent. Dimpotrivă. Totuși scăderea respectivă ar fi fost mai mică dacă Deco X60 avea un backhaul dedicat, cum au alte sisteme mesh Wi-Fi.
Atunci când am transferat date prin rețea, am măsurat și variabilitatea transferurilor wireless. Am mers într-o cameră separată de stația principală Deco X60 printr-un perete. Am observat că viteza medie de transfer a fost una bună pe banda de 2.4 GHz, prin Wi-Fi 4. Dar, variabilitatea transferurilor wireless poate fi îmbunătățită prin viitoare actualizări de firmware.
Viteza medie a fost mai mare în aceeași cameră, atunci când am trecut la banda de 5 GHz și Wi-Fi 5. De asemenea, variabilitatea transferurilor wireless a fost mai bună decât pe banda de 2.4 GHz.
Atunci când am trecut la Wi-Fi 6, viteza medie a fost ceva mai mare, dar totuși nu cu o diferență semnificativă. Pe parcursul testelor noastre am observat îmbunătățiri de viteză semnificative aduse de Wi-Fi 6 doar în camerele acoperite de stația principală Deco X60. Considerăm asta un potențial irosit prin lipsa unui backhaul Wi-Fi dedicat, cum au alte sisteme mesh Wi-Fi.
Dacă vrei să afli mai multe despre performanțele reale oferite de TP-Link Deco X60, inclusiv comparații cu alte sisteme similare, citește următoarea pagină a acestui review.