Ai un copil pe care trebuie să-l supraveghezi? Sau un animal de companie? Sau ambele? Atunci este posibil să ai nevoie de o cameră de supraveghere pentru uz casnic. Și dacă-ți dorești funcții precum filmare pe timp de noapte sau posibilitatea de a avea conversații audio de la distanță, atunci TP-Link Tapo C225 ar putea fi ceea ce-ți trebuie. Citește această recenzie pentru a vedea dacă această cameră de supraveghere Wi-Fi pentru acasă este alegerea potrivită pentru tine:
TP-Link Tapo C225: Pentru cine este o alegere potrivită?
Această cameră de securitate pentru acasă este o alegere bună pentru:
- Familiile cu animale de companie și copii pe care vor să-i supravegheze în permanență
- Persoanele care au nevoie de o cameră capabilă să filmeze în timpul nopții
- Cei care nu vor să plătească mult pentru o cameră de securitate pentru acasă
- Utilizatorii care vor să-și integreze camera cu alte dispozitive inteligente
Pro și contra
Acestea sunt lucrurile care-mi plac la Tapo C225:
- Preț rezonabil
- Ușor de instalat, configurat și folosit
- Numeroși algoritmi inteligenți de detecție
- Capacități de stocare locală
- Mod de patrulare util
- Sistem audio bidirecțional
- Integrată cu Google, Alexa și IFTTT
Cât despre dezavantaje:
- Înregistrează video la 15 fps, nu la 30 fps
- Nu poți înregistra video în 1080p, doar în 1440p și în 720p
- Nu este compatibilă cu Wi-Fi 6 și cu criptarea WPA3
- Incompatibilă cu Apple HomeKit
Verdict
TP-Link Tapo C225 este o cameră de securitate pentru acasă bine concepută, cu un preț rezonabil și multe caracteristici utile: filmare pe timp de noapte, algoritmi inteligenți de detecție și un sistem de notificare eficient, sistem audio bidirecțional, mod de patrulare (da, o poți seta să supravegheze o anumită zonă în mod continuu), stocare locală pe microSD, integrare ușoară cu un sistem NAS sau NVR ori cu ecosistemul casei tale inteligente. Exceptând câteva dezavantaje, aceasta bifează toate elementele de care au nevoie oamenii de la un dispozitiv de acest tip, iar eu o recomand familiilor care au nevoie de o cameră de securitate ușor de folosit pentru acasă.
Despachetarea camerei TP-Link Tapo C225
Tapo C225 este ambalată într-o cutie mică de carton, ce are ca principale culori alb și albastru. Pe partea din față a ambalajului apare logoul tapo, o imagine a camerei și o listă cu cele mai importante funcții ale acesteia.
Pe laturile cutiei, primești informații mai detaliate despre acest produs și despre ceea ce face. Deschide-o încet și despachetează tot ce găsești înăuntru. La finalul întregului proces, ar trebui să ai următoarele elemente: camera Tapo C225, adaptorul său de alimentare, câteva șuruburi și un șablon de montare, baza camerei, ghidul de pornire rapidă și alte pliante.
Ambalajul camerei TP-Link Tapo C225 este simplu și frumos. Experiența de despachetare este rapidă și plăcută. În interiorul cutiei, găsești accesoriile de care ai nevoie pentru a monta camera și a o configura imediat.
Caracteristici hardware și design
Camera Tapo C225 este adăpostită într-un bloc cilindric alb. Dimensiunile sale sunt de 80 x 80 x 112 mm în lungime x lățime x înălțime. Este, de asemenea, destul de ușoară, având aproximativ 320 de grame. Camera are o bază neagră cu logoul tapo, iar un cerc roșu separă baza de blocul cilindric. Există, de asemenea, un buton Privacy Mode pe partea din față. Când este apăsat, obiectivul camerei este ascuns, astfel încât nu înregistrează nimic.
Pe partea din spate, se află difuzorul și mufa de alimentare.
Dacă îndrepți camera în sus, descoperi slotul MicroSD și butonul de resetare. Poți introduce un card microSD cu o capacitate de până la 512 GB în interiorul camerei Tapo C225. Din păcate, dispozitivul nu este integrat cu hubul Tapo H200, care ți-ar fi permis să folosești un singur card microSD pentru mai multe camere.
Microfonul pentru audio bidirecțional se găsește sub obiectivul camerei, în timp ce ledul de sistem se află deasupra. Acest led se poate aprinde în mai multe culori, pentru a semnala starea de funcționare a lui Tapo C225. Aceasta poate înregistra video cu o rezoluție maximă de 2560 x 1440 pixeli la 15 cadre pe secundă. Unii utilizatori ar fi preferat 30 fps în loc de 15. Are un senzor de imagine de 1/3", o lentilă cu F/NO 1.6±5% și o distanță focală de 4mm±5%. Raza de acțiune este de 360° pe orizontală și 149° pe verticală. Datorită ledului cu infraroșu, camera oferă și vizibilitate pe timp de noapte. Ledul poate fi setat la 850 nm pentru a focaliza pe distanțe scurte sau la 940 nm pentru obiecte mai îndepărtate.
Pe partea inferioară a camerei Tapo C225, se află trei picioare de cauciuc, pentru a o menține în poziție pe suprafețe plane, și sistemul pentru montarea camerei pe tavan. Baza camerei îi permite acesteia să se rotească la 120°/secundă.
Când vine vorba de detecție, TP-Link a implementat algoritmi care-i permit lui Tapo C225 să identifice următoarele: mișcare, oameni, animale de companie, încercări de manipulare a camerei, trecerea de linii, plânsete de copii, vehicule, lătratul câinilor, mieunatul pisicilor sau zgomotul de sticlă spartă. Camera poate trimite notificări către smartphone-ul tău pentru toți acești factori declanșatori, poate face instantanee sau poate înregistra clipuri. În ceea ce privește conectivitatea, funcționează cu rețele wireless pe banda de 2,4 GHz și cu Wi-Fi 4. Ar fi fost mai bine să includă compatibilitate pentru Wi-Fi 6 și criptare cu parolă WPA3.
În ceea ce privește temperaturile de funcționare, Tapo C225 funcționează între 0℃ și 40℃.
Pentru informații mai detaliate despre acest produs și specificațiile sale oficiale, accesează Tapo C225.
Instalarea camerei TP-Link Tapo C225
Așază Tapo C225 într-o încăpere cu o acoperire Wi-Fi bună. Conectează adaptorul de alimentare, pornește camera și instalează aplicația Tapo pe smartphone-ul tău. Conectează-te cu ID-ul tău TP-Link și adaugă camera.
Expertul de configurare rapidă îți cere să alegi rețeaua Wi-Fi la care vrei să conectezi camera, să precizezi un nume pentru cameră și să stabilești locația unde vrei s-o instalezi. Apoi, poți alege dacă dorești să folosești Tapo Care Cloud Services, pentru a stoca toate imaginile înregistrate de Tapo C225, sau dacă vrei să instalezi mai degrabă un card microSD. Dacă preferi cea de-a doua variantă, conectează-l la cameră și urmează instrucțiunile pentru a-l instala.
În continuare, alege dacă vrei să activezi actualizările automate pentru firmware-ul camerei și intervalul când acestea sunt descărcate și instalate. În cele din urmă, primești un tur al principalelor caracteristici ale camerei și al modului în care funcționează acestea și poți începe să folosești TP-Link Tapo C225. După ce ai confirmat că funcționează, oprește camera, mut-o în locul unde vrei s-o folosești și instaleaz-o acolo. Dacă vrei s-o agăți de tavan, marchează-i poziția, fă două găuri, fixează baza camerei și atașează camera.
În cele din urmă, poți administra Tapo C225 din aplicația Tapo de pe telefonul tău, unde găsești și celelalte dispozitive Tapo, dacă ai vreunul. Deoarece am testat și am folosit destul de multe în ultimele săptămâni, poți vedea că le am pe toate disponibile. Este nevoie de o simplă atingere pentru a-l accesa pe cel care mă interesează.
Instalarea și configurarea camerei Tapo C225 este ușoară. Aplicația Tapo face o treabă bună în a te ghida prin etapele necesare. Dacă nu trebuie să instalezi dispozitivul pe tavan și te descurci cu suprafețele plane, nici nu trebuie să-ți faci griji cu privire la găuri.
Experiența de utilizare a camerei TP-Link Tapo C225
Atunci când vrei să interacționezi cu Tapo C225 și să vezi împrejurimile camerei, deschide aplicația Tapo. Procedează la fel atunci când vrei să configurezi cum funcționează camera. Apasă pe numele acesteia și ai apoi acces la un flux video în direct, cu o mulțime de butoane și setări.
Poți folosi comenzile Pan & Tilt pentru a-i schimba poziția sau a purta o convorbire vocală cu cineva aflat în fața camerei. De exemplu, o poți folosi pentru a-ți monitoriza copilul și a vorbi cu el atunci când este nevoie. Sau poate vrei să vorbești cu animalul tău de companie când nu ești prin preajmă.🙂
Este o idee excelentă să consulți secțiunea Detection & Alerts (Detecție și alerte) a camerei. Aici, poți seta reguli referitoare la ceea ce vrei să detecteze și despre ce dorești să te informeze. De asemenea, poți seta alarme pentru a speria animalele de companie sau oaspeții nedoriți odată ce trec de o anumită limită în apropierea camerei Tapo C225.
Este ciudat că Tapo C225 poate înregistra video în 1440p, dar nu și în 1080p. Poți comuta doar între două rezoluții: 1440p sau 720p. Deși imaginile filmate cu această cameră sunt de o calitate rezonabilă, mi se pare un dezavantaj că totul este înregistrat doar la 15 cadre pe secundă, indiferent de rezoluția pe care o folosești. Pentru o experiență ideală, ar fi fost mai bine să înregistrezi la 30 fps și să folosești rezoluția 1080p.
Tapo C225 este o cameră de supraveghere și a fost creată pentru a filma tot ce se află în raza sa vizuală, în funcție de regulile stabilite de utilizator. Totuși, dacă ai o zonă sensibilă pe care nu vrei s-o filmezi, poți activa și configura Privacy Zones (Zone de confidențialitate) ale acesteia. Sau, dacă te afli în preajma camerei și nu vrei să fii înregistrat, poți activa Privacy Mode (Modul de confidențialitate), iar obiectivul își schimbă poziția pentru a fi orientat spre interiorul carcasei, nu spre tine.
Datorită vizibilității în infraroșu a camerei, poți vedea ce se întâmplă și pe timp de noapte. Ai la dispoziție două moduri pentru a vedea mai bine ce se află mai aproape de cameră sau mai departe de ea. Modul Close (Aproape) este optim pentru monitorizarea bebelușilor sau a animalelor de companie, deoarece folosește lumina infraroșie invizibilă. În schimb, modul Far (Departe) utilizează lumină vizibilă, în infraroșu, pentru a monitoriza ceea ce se află mai departe. Modul de noapte poate filma și în culori, nu doar alb-negru.
Unii vor aprecia modul de patrulare (Patrol Mode) oferit de Tapo C225. Poți să stabilești două repere în zona ta și să pui camera să se deplaseze între pozițiile marcate. Acest mod poate fi setat să funcționeze tot timpul sau după un program prestabilit. Poate fi util, nu crezi?
O altă caracteristică remarcabilă este posibilitatea să creezi un cont local pe Tapo C225 și să-l folosești pentru a te conecta prin intermediul portalurilor terților sau pentru a te integra cu soluția ta de stocare în rețea (Network Attached Storage - NAS) sau de înregistrare video în rețea (Network Video Recording - NVR). Cunosc persoane care și-au integrat Synology DiskStation DS223 cu camerele TP-Link Tapo și și-au creat propriul sistem de supraveghere, ce stochează automat înregistrările video pe NAS.
Nu în ultimul rând, poți integra Tapo C225 cu Amazon Alexa, Google Assistant și Google Home. Poți s-o controlezi cu ajutorul comenzilor vocale și s-o integrezi în ecosistemul tău de casă inteligentă. Din păcate pentru fanii Apple, această cameră nu are integrare cu Apple HomeKit.
Eu sunt mulțumit de experiența mea testând camera de securitate pentru acasă Tapo C225. Funcționează bine și oferă conectivitate Wi-Fi, calitate bună a imaginii și vizibilitate pe timp de noapte, precum și mulți algoritmi inteligenți pentru detectarea mișcării, a persoanelor, a bebelușilor, a animalelor de companie etc.
Ce părere ai despre TP-Link Tapo C225?
Ai ajuns la finalul acestei recenzii și ai înțeles bine Tapo C225, cât de bine funcționează și cele mai importante limitări ale sale. Cred că acest produs va fi popular pentru mulți oameni datorită raportului bun dintre prețul și caracteristicile sale. Ești de acord? Comentează folosind opțiunile de mai jos și spune-mi părerea ta despre TP-Link Tapo C225.