Setări avansate și configurare
TunnelBear a fost proiectat astfel încât să fie o aplicație simplă și ușor de folosit: oferă conectare automată și manuală la serviciul VPN. Asta este tot ce poți face din fereastra principală. Chiar dacă nu are opțiuni suplimentare, vei găsi niște setări avansate care te pot ajuta în configurarea aplicației.
Toate setările pot fi accesate printr-un clic pe iconița în formă de roată dințată de pe bara din stânga. În fila General poți să setezi ca TunnelBear să pornească automat cu sistemul de operare și să se conecteze la serviciul lor de VPN. Aici se poate seta opțiunea TCP override (Blocare TCP), care va face ca serviciul să folosească doar porturi TCP: conexiunile VPN vor fi puțin mai lente, dar mai stabile. Aceasta este o alegere bună dacă întâmpini căderi intermitente ale conexiunii. Tot în această filă poți să pornești notificările generale și avertizările pentru conexiunile la rețele cu securitate slabă.
În fila Security (Securitate) poți porni două servicii, primul fiind VigilantBear (Ursul vigilent). Aceasta este o funcție suplimentară de protecție care blochează complet traficul din rețea dacă conexiunea VPN se termină pe neașteptate și repornește traficul la reconectare. Astfel, dispozitivul nu rămâne niciodată fără protecție.
GhostBear (Ursul fantomă) adaugă încă un strat de protecție și este destinat să fie folosit în rețele restrictive, în primul rând în țări unde cenzura este o problemă reală. Acest serviciu face ca datele criptate să nu fie ușor de detectat. Pornirea acestui serviciu va face conexiunile mai lente, deci folosirea lui este recomandată doar în caz de nevoie, dacă ai probleme cu conectarea la serviciul TunnelBear.
Fila Trusted networks (Rețele de încredere) este a treia și, dacă pornești acest serviciu, TunnelBear va fi activat automat pe orice rețea WiFi, dacă aceasta nu este marcată ca fiind de încredere. Poți să adaugi rețeaua activă la lista rețelelor de încredere cu un singur clic, iar în josul ferestrei poți vedea lista tuturor rețelelor tale de încredere.
Ultima filă, Account (Cont) afișează informații precum abonamentul tău actual, adresa ta de e-mail și link-uri către pagina de administrare a contului tău și a saitului web de suport. Tot aici poți să actualizezi aplicația și să trimiți rapoarte despre erorile întâmpinate.
TunnelBear nu este o aplicație complicată, dar îți oferă setări avansate. Acestea au ca scop întărirea nivelului de securitate oferit de aplicație, chiar dacă face conexiunile mai lente.
Performanță și teste de viteză
Trebuie să știi că dacă folosești un serviciu VPN, ca și TunnelBear, viteza conexiunii va fi mai scăzută decât fără VPN. Pentru a verifica cât de mult a afectat TunnelBear viteza conexiunii noastre de internet am făcut câteva teste, folosind serviciul Speedtest.net.
Am folosit TunnelBear cu o conexiune rapidă de internet, care are o limită teoretică de 100 Mbps atât pentru descărcare (download), cât și pentru încărcare (upload). Captura de ecran de mai jos îți arată viteza măsurată de Speedtest înainte de a instala TunnelBear pe calculatorul nostru folosit pentru testare. Chiar dacă vitezele nu sunt egale cu limita maximă teoretică, ele sunt destul de aproape de 100 Mbps.
Pentru testul următor am vrut să folosim TunnelBear pentru a ne conecta la un server VPN din apropiere, din România, dar din păcate ei nu au un server în țara noastră. Am folosit sistemul automat de selecție din TunnelBear a celui mai apropiat server, care se află în Germania. Vitezele și ping-ul au fost surprinzător de bune, comparativ cu alte servicii VPN.
Pentru a avea o imagine mai bună despre vitezele oferite de TunnelBear, am testat încă un server din Europa, dar care se află la o distanță mult mai mare, în Norvegia. În acest caz, vitezele au scăzut mai mult decât așteptam și ping-ul a fost foarte mare, deci serverul din Norvegia a fost un pic dezamăgitor.
La pasul următor am vrut să aflăm ce viteze vom avea dacă ne conectăm la un server pe un alt continent, în Statele Unite. În acest caz vitezele au fost acceptabile, cam la nivelul celorlalte servicii VPN.
La final ne-am dus și la celălalt capăt a lumii, deoarece Japonia este unul dintre cele mai îndepărtate puncte geografice față de România. Conform așteptărilor noastre, ping-ul a crescut enorm, viteza de descărcare a căzut la aproximativ 2 Mbps, iar viteza de încărcare a fost în jur de 3 Mbps, ambele fiind aproape inutilizabile.
Nu ar trebui să fie o surpriză că la folosirea unui serviciu VPN, vitezele de descărcare și de încărcare sunt mai slabe, deoarece nu mai ești conectat la internet în mod direct. În cazul TunnelBear este și mai important să te conectezi la un server apropiat. Dacă ai o conexiune cu o lățime de bandă mare, nu ar trebui să ai probleme cu viteza dacă nu te conectezi la un server VPN aflat în celălalt capăt a lumii.
Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi
Sunt trei setări pe care considerăm că este o idee bună să le ajustezi, când folosești TunnelBear:
- Implicit, TunnelBear pornește o dată cu sistemul de operare Windows. Dacă nu ai întotdeauna nevoie de serviciul VPN, s-ar putea să vrei să dezactivezi acest comportament.
-
VigilantBear este o unealtă excelentă cu care poți fi sigur că nu rămâi niciodată fără VPN, deci îți recomandăm să-l activezi.
- Cu activarea serviciului Trusted Networks (Rețele de încredere) poți să te deconectezi automat de la VPN când nu ai nevoie de acesta. Îți recomandăm să adaugi rețelele cunoscute și sigure la lista rețelelor de încredere și să activezi acest serviciu.
TunnelBear nu are foarte multe setări care pot fi modificate, dar sunt câteva care te pot ajuta. Este posibil că vrei să le ajustezi pentru a obține o performanță optimă.
Pros și contra
TunnelBear este un serviciu VPN bine construit, având multe puncte forte:
- O interfață foarte simplă și prietenoasă
- Setări adiționale pentru o securitate sporită
- Nu se înregistrează jurnale cu traficul pe care îl faci prin VPN
- Se pune accent pe funcționalitate în rețelele restrictive
- Există o versiune gratuită cu toate funcțiile incluse
TunnelBear are și câteva aspecte negative:
- Sunt disponibile puține servere VPN
- Lipsesc serviciile adiționale și setările complexe pentru utilizatori mai avansați
- Unele servere sunt mult mai lente decât ne așteptam
Verdict
Un serviciu VPN, din punctul de vedere al utilizatorilor, nu trebuie să fie ceva complicat: ai nevoie doar de protecție și câteodată trebuie să folosești un server dintr-o țară anume. Acestea sunt scenariile de bază în care se folosește un server VPN, iar TunnelBear oferă exact aceste facilități. Face asta cu o interfață simplă și prietenoasă cu texte și grafice pine de umor. Un alt aspect însemnat este posibilitatea de a încerca servciile oferite de TunnelBear cu titlu gratuit, singura limită fiind cantitatea totală de date ce poate fi transferată. Acesta este un lucru foarte convenabil, în special pentru începători, care au șansa de a vedea ce face un VPN.
Desigur, TunnelBear nu este un serviciu perfect: nu are foarte multe servere și unele pot fi destul de lente, chiar dacă nu sunt foarte departe de locația ta. Ca o concluzie, TunnelBear este o soluție VPN bună pe care o putem recomanda cititorilor noștri.