Profitând de golul lăsat de Huawei pe piața Android, Xiaomi a crescut spectaculos în vânzări și a inundat piața cu smartphone-uri și tablete din ce în ce mai interesante. Cel mai recent smartphone din gama Xiaomi 11, Xiaomi 11T, este un telefon mid-range cu specificații promițătoare, ce debutează la un preț competitiv comparativ cu Samsung A52 și OnePlus Nord 2 5G. În această recenzie, vom pune Xiaomi 11T la treabă și decide dacă este la fel de bun în realitate precum este pe hârtie:
Xiaomi 11T: Pentru cine este o alegere potrivită?
Acest smartphone este o alegere foarte bună dacă:
- Dorești un telefon excelent, dar nu îți permiți un vârf de gamă
- Asculți frecvent muzică pe difuzoarele dispozitivului
- Vrei ca smartphone-ul tău să aibă o durată lungă de viață a bateriei
- Ai nevoie de încărcare super-rapidă
- Apreciezi un smartphone cu performanțe ridicate în jocuri
- Nu te deranjează să folosești un smartphone greu și mare
Pro şi contra
Există multe lucruri care ne plac la Xiaomi 11T:
- Ecranul AMOLED este luminos, cu contrast bun, suport HDR10+ și opțiunea de a rula la o rată de reîmprospătare de până la 120Hz
- Difuzoarele stereo integrate sunt excelente, rivalizând cu unele difuzoare Bluetooth atât din punct de vedere al volumului, cât și al calității audio
- Durata de viață a bateriei este suficientă pentru două zile de utilizare normală, iar telefonul se încarcă în aproximativ 40 de minute
- Camera principală este bună, cu o supresie excelentă a zgomotului la lumină slabă
- Rezistența la praf și apă (certificare IP53) va prelungi durata de viață a dispozitivului
- Performanța este aproape de nivelul dispozitivelor din zona flagship
Există, de asemenea, unele dezavantaje de luat în considerare:
- Cu o greutate de nu mai puțin de 203 grame, este foarte greu
- Partea din spate a smartphone-ului atrage praful și reține amprentele
- Există destul de multe programe preinstalate (bloatware), iar aplicațiile incluse sunt relativ intruzive
- Camera wide-angle și cea pentru selfie-uri sunt mediocre, iar pentru camera principală, lipsa zoom-ului optic și a stabilizării optice este o dezamăgire
- Poziția senzorului de amprentă, combinată cu dimensiunea dispozitivului, face dificilă utilizarea smartphone-ului Xiaomi 11T cu mâna stângă
Verdict
Xiaomi 11T este un telefon versatil pe care l-am utilizat cu plăcere. Ecranul este superb, sunetul este unul dintre cele mai bune pe care le-am auzit pe un smartphone, iar bateria de 5000 mAh oferă două zile de utilizare moderată. Performanța chipset-ului MediaTek Dimensity 1200 5G este aproape de top și mai mult decât suficientă pentru o experiență Android cu adevărat fluidă, atât în utilizarea normală, cât și în jocuri. Xiaomi 11T nu se încălzește excesiv, indiferent dacă te joci ore întregi sau înregistrezi evenimentul tău preferat. Îl recomandăm oricui dorește un smartphone excelent la un preț rezonabil și nu e deranjat de dimensiunea și greutatea acestuia.
Despachetarea lui Xiaomi 11T
Xiaomi 11T vine într-o cutie simplă, albă, la fel ca majoritatea dispozitivelor Xiaomi. Starea cutiei se datorează competiției tradiționale de aruncare a coletelor (valabilă pe tot parcursul anului la companiile noastre de curierat). Singurele specificații vizibile la prima vedere sunt numărul de megapixeli ai camerei și conectivitatea 5G.
Pachetul conține smartphone-ul, încărcătorul, un cablu USB-C, o husă de protecție transparentă din silicon, acul pentru scoaterea tăviței pentru cartele SIM și câteva manuale. Deoarece telefonul nu are mufă audio, nu avem căști incluse.
Încărcătorul relativ mare ca dimensiuni este de 67W, un regres față de Xiaomi 11T Pro, care are un încărcător de nu mai puțin de 120W! Cu toate acestea, după cum vei citi mai jos, timpul de încărcare este excelent.
Design și calitatea construcției
Xiaomi 11T este un telefon mare, cu o lungime de 164.1 mm, lățimea de 76.9 mm și o grosime de 8.8 mm. Comparativ cu OnePlus Nord 2 5G, care are hardware similar, Xiaomi 11T este nu numai mai mare, ci și mai greu, cântărind la 203 grame. Greutatea poate fi totuși justificată de prezența unei baterii de 5000 mAh, comparativ cu cei 4500 mAh ai lui OnePlus Nord 2 5G.
Privind partea din față a smartphone-ului, observăm camera selfie plasată central. Grila minusculă a difuzoarelor este foarte puțin vizibilă între ecran și carcasă, deasupra camerei. Ecranul este acoperit cu Gorilla Glass Victus, iar pentru o protecție suplimentară, telefonul are folie protectoare pre-aplicată.
Partea din spate a smartphone-ului este acoperită cu sticlă, cu aspect de metal șlefuit (periat). Deși telefonul se murdărește de amprente foarte ușor, este și ușor de curățat. Ansamblul de camere foto este mai înalt cu aproximativ 1 mm decât restul capacului, iar blițul cu trei leduri și unul dintre microfoane sunt plasate lângă camere. Ca elemente notabile, pe spatele telefonului mai găsim doar sigla Xiaomi și un logo 5G.
Trecând la laturile telefonului, cea stângă este complet goală, iar partea dreaptă găzduiește butonul volum și butonul de pornire/oprire. Senzorul de amprentă este integrat în butonul de pornire/oprire, o poziție foarte accesibilă ... dacă nu ești stângaci.
În partea superioară, găsim emițătorul cu infraroșu, unul dintre microfoane și un difuzor.
Partea de jos găzduiește celălalt difuzor, tava pentru cartele SIM, portul de încărcare și un alt microfon. Deoarece orificiul microfonului este atât de aproape de tava SIM, e foarte ușor să îl confunzi cu cel de scoatere a tăviței SIM și să introduci acul în el, dar microfonul este protejat și nu poate fi deteriorat în acest fel.
Xiaomi 11T este disponibil în trei culori: Gri meteorit (Meteorite Gray - dispozitivul din acest test), Alb clar de lună (Moonlight White) și Albastru celest (Celestial Blue). Le poți vedea în imaginea de mai jos:
Datorită marginilor rotunjite și a grosimii de doar 8.8 mm, Xiaomi se simte mai mic decât este, dar designul nu poate face minuni în a-i masca dimensiunea. Materialele arată bine și sunt plăcute la atingere și, deși spatele din sticlă este alunecos (mai ales atunci când așezi telefonul pe suprafețe textile), cadrul din aluminiu vopsit compensează cu o aderență bună.
Xiaomi 11T este un smartphone frumos, deși foarte asemănător ca design cu alte dispozitive din gama Xiaomi.
Caracteristici hardware
Xiaomi 11T este echipat cu un chipset cu opt nuclee MediaTek Dimensity 1200-AI, suport pentru rețele mobile 5G și un cip grafic Mali-G77 MC9. Smartphone-ul are 8 GB RAM și 128 GB sau 256 GB spațiu de stocare. Noi am testat varianta de 128 GB.
Sistemul de operare ocupă aproximativ 14 GB, alte fișiere ocupând încă 8 GB. Nu există slot pentru carduri, deci dacă nu mai ștergi din când în când fișierele și videoclipurile, este posibil să ai probleme de spațiu de stocare la un moment dat. Există suport dual SIM, deși existența acestei facilități va fi în funcție de regiunea din care achiziționezi telefonul.
Ecranul AMOLED este identic cu cel montat pe fratele său mai scump, Xiaomi 11T Pro. Are o rezoluție de 1080 x 2400 pixeli și o densitate a pixelilor de 395 ppi. Mai important, este capabil să reproducă 1 miliard de culori la o rată de reîmprospătare de până la 120 Hz, cu suport HDR10+ și o luminozitate maximă declarată de 1000 de niți.
În completarea ecranului de bună calitate, smartphone-ul are două difuzoare stereo cu suport Dolby Atmos.
Dacă ești interesat de sistemul foto-video al telefonului, Xiaomi 11T are trei camere pe spate:
- Camera principală are un senzor Samsung 108 MP, diafragmă f/1.8 și distanță focală 26 mm. Are o dimensiune a pixelilor de 0.7 µm și folosește focalizarea automată cu detecție de fază (PDAF).
- A doua cameră are un senzor de 8MP și un obiectiv f/2.2 ultrawide cu focalizare fixă la infinit.
- Telefonul are, de asemenea, o cameră macro de 5MP cu un obiectiv de 50mm f/2.4 și focalizare automată.
Camera selfie din față are 16 MP și se află în spatele unei diafragme f/2.5 cu focalizare fixă.
Smartphone-ul poate înregistra videoclipuri la rezoluție 4K și 30 cadre pe secundă (fps), videoclipuri 1080p la 30 și 60 fps, dar și la rezoluție 720p și 30 fps. Videoclipurile cu încetinitorul sunt filmate în format 720p.
Ecranul tactil înregistrează mișcările degetelor cu o frecvență de 480 Hz (actualizează poziția degetului de 480 de ori într-o secundă sau o dată la aproximativ 2 milisecunde!). Acest lucru este util mai ales în aplicații de înaltă precizie sau jocuri în care degetele se mișcă rapid.
Bateria nedetașabilă este de 5000 mAh și se încarcă foarte repede cu încărcătorul de 67W inclus în pachet: Xiaomi declară un timp de încărcare de la 2% până la 100% de 36 de minute.
La capitolul conectivitate, stăm foarte bine: Xiaomi 11T are suport Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, GPS și NFC. Smartphone-ul are și un port infraroșu. Pe lângă senzorul de amprentă situat în butonul de alimentare, telefonul are, de asemenea, un accelerometru, un giroscop, un senzor de proximitate și o busolă.
Pentru o listă completă a specificațiilor tehnice, vizitează această pagină web: Xiaomi 11T - Xiaomi Global Official (în engleză).
Acum, să punem smartphone-ul la treabă și să vedem cum funcționează, cât de bune sunt camerele pentru a evalua experiența de utilizare în general. Toate acestea în următoarea pagină a recenziei.