Review Xiaomi 11T: Calitățile care contează

recenzie
Review Xiaomi 11T: Calitățile care contează
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului Xiaomi 11T

Unul dintre primele lucruri pe care le-am observat atunci când am început să folosim Xiaomi 11T a fost impresionantul ecran AMOLED. Același ecran este utilizat pe alte câteva dispozitive Xiaomi. Are suport pentru HDR10 + și 120Hz, și este unul dintre cele mai bune în acest moment. Nu am avut nicio problemă cu el, indiferent dacă l-am folosit în aer liber, în lumină puternică sau în întuneric total. Timpii de răspuns sunt buni, unghiurile de vizualizare sunt excelente și decupajul aferent camerei frontale nu deranjează.

Ecranul rămâne perfect lizibil și în lumină puternică

Ecranul rămâne perfect lizibil și în lumină puternică

Bineînțeles, pentru că aveam la dispoziție un ecran atât de bun, am trecut direct la vizionarea de videoclipuri, moment în care a devenit evidentă calitatea difuzoarelor. Difuzoarele stereo sunt puternice și reproduc frecvențele medii și joase mai bine chiar decât unele difuzoare Bluetooth de pe piață. Difuzorul inferior este mai puternic decât cel din partea de sus, dar configurarea sunetului compensează bine acest lucru atunci când sunt redate melodii sau videoclipuri.

Reclamă

Următorul lucru pe care l-am observat a fost greutatea. La 203 grame, Xiaomi 11T este un telefon “cu greutate” în toate sensurile. Deși dimensiunea poate să nu fie o problemă dacă ai mâini mari, greutatea te face conștient de prezența telefonului chiar și atunci când este la locul lui, în buzunar sau în geantă.

Trecând la partea de software, Xiaomi 11T are câteva aplicații bloatware care agasează în mod constant, cum ar fi aplicația Cleaner. Telefonul afișează în mod repetat notificări privind App lock (Securizarea aplicațiilor) sau Dual apps (Aplicații duale), în timp ce aplicația Security (Securitate) întrerupe alte aplicații atunci când începe scanarea unei aplicații nou instalate. Și asta nu e tocmai grozav.

Aplicațiile preinstalate pe Xiaomi 11T afișează constant notificări

Aplicațiile preinstalate pe Xiaomi 11T afișează constant notificări

În rest, sistemul de operare este bun, cu multe opțiuni de personalizare, animațiile din meniu arată superb, mai ales cu rata de reîmprospătare de 120 Hz. Mulțumită chipset-ului capabil, dispozitivul dă senzația de rapiditate și răspunde instantaneu la comenzi.

Am jucat mai multe jocuri solicitante, inclusiv Asphalt 9 și Shadow Fight 3, iar performanța a fost bună. În plus, dispozitivul nu s-a încălzit nici după ce am jucat mai mult de o oră.

Experiența în jocuri pe Xiaomi 11T este foarte bună

Experiența în jocuri pe Xiaomi 11T este foarte bună

Conectivitatea a fost excelentă, cu o singură excepție: am avut sporadic probleme la accesarea internetului atunci când smartphone-ul era conectat la routerul nostru cu Wi-Fi 6. Conexiunea a funcționat foarte bine la început, dar când am trezit smartphone-ul după aproximativ o oră în standby, am fost întâmpinați de un mesaj care spunea că rețeaua Wi-Fi nu are acces la internet. Problema a fost rezolvată prin dezactivarea și reactivarea Wi-Fi pe smartphone.

Acces intermitent la internet pe rețele Wi-Fi 6 pentru Xiaomi 11T

Acces intermitent la internet pe rețele Wi-Fi 6 pentru Xiaomi 11T

Continuând, sunetul în timpul apelurilor este puternic și clar, iar același lucru este valabil și la celălalt capăt. Nu am avut probleme cu apelurile, deși, în mod clar, aplicația Phone (Telefon) nu a fost făcută ținând cont și de stângaci: spre deosebire de apelarea unui contact din lista Favorites (Preferați), care implică o singură atingere oriunde pe pictograma contactului, apelarea unui contact din Recents (Recente) necesită o atingere precisă pe pictograma care arată ca un telefon. Problema este că pictograma este relativ mică și se află în partea dreaptă a ecranului, ceea ce, în combinație cu dimensiunea dispozitivului, face ca apelarea să fie mult mai dificilă pentru persoanele care țin telefonul în mâna stângă.

Aplicația Phone (Telefon) nu e proiectată și pentru stângaci

Aplicația Phone (Telefon) nu e proiectată și pentru stângaci

Atunci când smartphone-ul este utilizat în mâna dreaptă, senzorul de amprentă este precis și rapid în a debloca dispozitivul. Când telefonul e ținut în mâna stângă, uneori nu reușește să recunoască amprenta, posibil datorită gamei mai largi de poziții pe care degetele le pot avea pe butonul de alimentare. Recunoașterea facială este pe cât de precisă, pe atât de rapidă în deblocarea Xiaomi 11T.

Durata de viață a bateriei este foarte bună. Nu am putut testa capacitatea 5G a dispozitivului (ar fi scăzut durata de funcționare a bateriei), dar cu un SIM 4G, o rată de reîmprospătare a ecranului de 120Hz și Wi-Fi mereu conectat, bateria a rezistat două zile. Putem spune cu siguranță că, chiar și în cazul utilizării mai intense și cu o conexiune 5G, bateria rezistă o zi fără probleme. Asta cu excepția cazului în care înregistrezi multe videoclipuri, activitate care descarcă bateria extrem de repede. Încărcarea smartphone-ului a durat aproximativ 42 de minute (de la 0% la 100%). Aruncă o privire pe graficul de încărcare de mai jos.

Graficul timpului de încărcare pentru Xiaomi 11T

Graficul timpului de încărcare pentru Xiaomi 11T

După cum poți observa, am ajuns la 50% în aproximativ 15 minute și, sincer, viteza asta ar putea schimba modul în care privești procesul de încărcare. În loc să lași smartphone-ul peste noapte sau pentru perioade lungi de timp cu încărcătorul conectat, poți să completezi bateria în sesiuni de încărcare rapidă. Introduci încărcătorul la, să zicem, 30%, iar în 15 minute ești la 75%.

În general, Xiaomi 11T a fost ușor de configurat și de utilizat. Capacitățile multimedia ale dispozitivului sunt impresionante, conectivitatea este excelentă, la fel ca și durata de viață a bateriei.

Experiența de utilizare a camerelor de pe Xiaomi 11T

NOTĂ: Imaginile din articol sunt redimensionate în scopul optimizării. Vei găsi mai multe imagini și videoclipuri capturate de Xiaomi 11T în galeria de mai jos:

Fotografiile sunt un domeniu în care Xiaomi 11T nu reușește să se apropie de telefoanele vârf de gamă din acest an. Calitatea este foarte bună, dar lipsa caracteristicilor precum stabilizarea optică a imaginii și zoom-ul optic ne împiedică să recomandăm pe deplin Xiaomi ca smartphone pentru pasionații de fotografie. Aplicația Camera (Cameră) este relativ ușor de utilizat, deși are câteva ciudățenii (cum ar fi ascunderea opțiunii Super Macro într-un meniu diferit față de toate celelalte moduri de fotografiere). Meniul aplicației, accesibil din ecranul principal, conține, de asemenea, mai multe opțiuni importante, în funcție de modul de fotografiere selectat.

Funcția Super Macro este ascunsă în meniul principal

Funcția Super Macro este ascunsă în meniul principal

Din butoanele de pe ecran, poți comuta HDR, AI Camera, poți accesa selecția de filtre, meniul blițului și aplicația Google Lens. Există patru moduri disponibile pe ecranul camerei principale (Pro, Video, Foto, Portret), cu alte câteva disponibile dacă apeși More (Mai multe).

Interfața camerei foto-video e relativ ușor de utilizat

Interfața camerei foto-video e relativ ușor de utilizat

Camera principală face fotografii de 12 MP în mod implicit, combinând fiecare 9 pixeli ai senzorului de 108 MP într-unul singur în fotografia finală. În lumină bună, rezultatele sunt excelente, cu o gamă dinamică bună și un nivel de detaliu mulțumitor. Când analizăm pozele la un nivel mai mare de zoom, există un pic de supraprocesare, dar aceasta este invizibilă la dimensiunea normală.

O poză de 12MP cu setări implicite

O poză de 12MP cu setări implicite

Există opțiunea de a face fotografii la rezoluție completă de 108MP, o alternativă interesantă dacă vrei să eviți procesarea prezentă în fotografiile de 12MP. Comparativ cu imaginea de 12MP de mai sus, nivelul de detaliu este clar mai mare, deși acest lucru va fi vizibil doar la niveluri de zoom foarte ridicate.

Pozele făcute la rezoluția de 108MP sunt foarte detaliate

Pozele făcute la rezoluția de 108MP sunt foarte detaliate

Funcția HDR acționează subtil, dar vizibil, iar stabilizarea electronică își face treaba bine. Ne-ar fi plăcut un sistem de stabilizare optică, ar fi dat camerei acea versatilitate suplimentară de care ar fi avut nevoie pentru a ține pasul cu telefoanele mai scumpe. Poți salva fișierele în format HEIF (fișier imagine de înaltă eficiență) și chiar în format RAW atunci când ești în modul Pro.

Reclamă

Camera wide-angle este clar inferioară în ceea ce privește calitatea imaginii, dar imaginile nu sunt rele. Distorsiunile sunt clar vizibile în marginile imaginii, dar asta este de așteptat de la un obiectiv cu unghi larg.

Camera macro dedicată este un mare plus pentru Xiaomi 11T și se poate apropia foarte mult (la 3 cm) de subiect. Nivelul detaliilor este impresionant, deși focalizarea automată uneori reacționează cam lent.

Camera macro poate face poze de la o distanță foarte mică de subiect

Camera macro poate face poze de la o distanță foarte mică de subiect

Desigur, există și un Night mode (Mod de noapte) care funcționează excelent. Am reușit să facem niște fotografii uimitoare în lumină relativ scăzută, cu valori ISO de peste 4000. Imaginea de mai jos a fost făcută în întuneric total, iar pentru o fotografie făcută de o cameră de smartphone, arată foarte bine.

Modul Night mode are rezultate impresionante

Modul Night mode are rezultate impresionante

Videoclipurile sunt bune, cu o cantitate suficientă de detalii și culori bune. Mai jos, poți urmări un videoclip 1080p și 30 cadre pe secundă (fps), modul implicit pentru cameră. Lipsa zoomului optic este și mai deranjantă atunci când mărești în timp ce filmezi, deoarece poți vedea clar schimbarea calității pe măsură ce zoom-ul crește.

Videoclipurile la rezoluția 1080p și 60 fps sunt vizibil mai fluide, păstrând același nivel de detaliu:

Modul slow-motion funcționează bine, deși înregistrează la o rezoluție de doar 720p. Timelapse-ul are viteză variabilă, de la 4x la un uimitor 1800x. Iată un videoclip redat la o viteză de 120x față de normal:

Experiența de utilizare a camerelor de pe Xiaomi 11T este bună. În majoritatea condițiilor, imaginile și videoclipurile arată grozav. Mai ales noaptea, nivelul de detaliu capturat este impresionant. Camera macro este utilă dacă vrei să te apropii foarte mult de subiect. Totuși, camerele cu unghi larg și selfie sunt doar medii și se simte lipsa zoomul optic și a stabilizării optice la camera principală.

Android 11 și aplicații incluse

Xiaomi 11T vine cu MIUI 12.5.4 - sistemul de operare Xiaomi bazat pe Android 11. Este un sistem de operare robust, cu multe opțiuni de personalizare și, în același timp, cu un aspect distinct. Uneori poate fi puțin complicat în utilizare, deoarece încearcă să implementeze caracteristici de design din alte sisteme de operare (cum ar fi centrul de control inspirat de iOS). Dat fiind că Xiaomi promite trei actualizări majore de Android și patru ani de patch-uri de securitate, proprietarii de 11T pot fi siguri că dispozitivele lor vor rămâne actualizate destul de mult timp.

Aplicațiile preinstalate pe Xiaomi 11T

Aplicațiile preinstalate pe Xiaomi 11T

În afară de aplicațiile standard Android și Google, Xiaomi 11T vine cu următoarele aplicații preinstalate (care pot varia în funcție de regiune):

  • AliExpress - magazinul online deja celebru
  • Compass (Busolă) - o aplicație utilă pentru orientare, care arată în plus și elevația și presiunea atmosferică
  • File manager (Manager fișiere) - o aplicație pentru gestionarea fișierelor și folderelor de pe telefon
  • Mi Browser - browserul dezvoltat de Xiaomi, ce promite rapiditate și navigare sigură
  • Mi Remote - această aplicație controlează diferite dispozitive prin Wi-Fi sau portul infraroșu integrat
  • Mi Video - un player pentru fișiere video stocate în telefon, care poate fi utilizat și pentru servicii de streaming
  • Mi Music - un player pentru fișiere audio stocate pe telefon, cu suport pentru streaming
  • Netflix - popularul serviciu de streaming video care nu necesită prezentare
  • Recorder - o aplicație simplă de înregistrare audio
  • Security (Securitate) - centrul integrat pentru securitate, gestionarea aplicațiilor și dispozitivelor
  • Services & feedback (Servicii și feedback) - o aplicație pentru trimiterea de feedback și pentru depanarea de bază
  • ShareMe - o aplicație utilă pentru transferul de fișiere prin Bluetooth și Wi-Fi fără conectarea la internet
  • WPS Office - o suită software pentru vizualizarea și editarea documentelor

Software-ul de pe Xiaomi 11T este ușor de utilizat și personalizat, cu animații fluide în meniuri și un aspect „curat”. Cu toate acestea, există aplicații preinstalate care bombardează în mod constant utilizatorul cu notificări (ce pot fi dezactivate, în cele din urmă). Aplicația Security este de departe cea mai intruzivă.

Reclamă

Performanță în benchmarkuri

Am testat Xiaomi 11T cu lista noastră obișnuită de programe de test, începând cu Geekbench. Xiaomi 11T a obținut 812 la testul cu un singur nucleu (puțin mai mare decât scorul de 807 al lui OnePlus Nord 2 5G, care are exact același chipset), în timp ce în testul multi-nucleu a obținut un scor de 2746 (din nou, ușor mai mare decât cel de 2714 al lui OnePlus Nord 2 5G).

Rezultatele lui Xiaomi 11T în Geekbench 5

Rezultatele lui Xiaomi 11T în Geekbench 5

Apoi, am folosit PCMark pentru Android pentru a testa atât performanța, cât și durata de viață a bateriei Xiaomi 11T. Telefonul a obținut 12190 în testul Work 3.0, un scor comparabil cu telefoanele de top de anul trecut.

Scorul telefonului Xiaomi 11T în PCMark Work 3.0

Scorul telefonului Xiaomi 11T în PCMark Work 3.0

Am testat capabilitățile grafice ale lui Xiaomi 11T folosind testele Sling Shot și Sling Shot Extreme din suita 3DMark, iar rezultatele au fost literalmente mai mult decât bune.

Rezultatele lui Xiaomi 11T în testul Sling shot sunt foarte bune

Rezultatele lui Xiaomi 11T în testul Sling shot sunt foarte bune

De asemenea, am testat dispozitivul cu testele Car Chase și 1080p Car Chase Offscreen de la GFXBench, iar numărul de cadre pe secundă a fost din nou apropiat de cele ale telefoanelor de top de anul trecut.

Testele GFXBench au avut rezultatele așteptate

Testele GFXBench au avut rezultatele așteptate

Testul Work 3.0 battery life din suita PCMark a fost cu siguranță cel mai lung test al acestei sesiuni de benchmarking, cu un timp de rulare de 11 ore și 29 de minute. Obiectiv, nu este un timp grozav, în comparație cu bateria de 4500mAh a OnePlus Nord 2, care a rezistat mult peste 14 ore, dar în condiții reale, bateria smartphone-ului Xiaomi 11T a ținut destul de mult.

Testele sintetice pentru baterie nu au rezultate grozave

Testele sintetice pentru baterie nu au rezultate grozave

Nu am putut testa viteza 5G, dar am efectuat un test cu Speedtest de la Ookla pe o rețea Wi-Fi 6 cu o conexiune la internet de 1 Gigabit, iar rezultatele au fost de 751 Mbps pentru descărcare și 781 Mbps pentru încărcare.

Xiaomi 11T este compatibil cu Wi-Fi 6

Xiaomi 11T este compatibil cu Wi-Fi 6

Xiaomi 11T are rezultatele la care ne așteptam în benchmark-uri, poziționându-se sub dispozitivele flagship actuale, dar nu foarte departe. Dacă prețul este corect, Xiaomi 11T va face cu siguranță ceva valuri pe piața telefoanelor mid-range.

Îți place Xiaomi 11T?

Dacă îți dorești funcții rezervate de obicei pentru smartphone-uri de top, dar fără a plăti prețul premium, credem că Xiaomi 11T este o alegere excelentă. Are aspectul, viteza și rezistența necesare pentru asta, întrunind astfel calitățile care contează pentru utilizatorii mai pretențioși. Tu ce părere ai despre Xiaomi 11T? Este pe lista ta de cumpărături? Ai în vedere și alte smartphone-uri din gama medie/superioară? Spune-ne în comentarii!

Descoperă: Smartphone Android Hardware Recenzii Recomandate