Review Xiaomi Mi Router 3: Cel mai frumos router ieftin!

recenzie
Review Xiaomi Mi Router 3: Cel mai frumos router ieftin!
Rating

Xiaomi este o companie faimoasă pentru smartphone-urile sale, dar puțini utilizatori știu faptul că această companie produce multe alte tipuri de produse, inclusiv câteva routere wireless. Am testat recent Xiaomi Mi Router 3. Acest router costă puțin peste 200 de lei și arată ca un dispozitiv premium. Este însă un bun dispozitiv de rețelistică? Pentru a afla răspunsul la această întrebare, citește recenzia noastă:

Reclamă

Xiaomi Mi Router 3 AC1200: Pentru cine este o alegere bună?

Xiaomi Mi Router 3 este o alegere bună pentru:

  • Apartamente mici și rețele cu un număr redus de dispozitive
  • Persoanele cu buget redus
  • Utilizatorii care nu au o conexiune la internet mai rapidă de 100 Mbps
  • Persoanele care apreciază aspectul plăcut mai mult decât facilitățile de rețelistică ori performanțele

NOTĂ: Am primit routerul Xiaomi Mi Router 3 în teste, de la magazinul Gearbest.com. Este un magazin online din China, care oferă prețuri foarte bune și transport internațional gratuit. Poți cumpăra acest router la un preț bun, deˇaici.

Pro și contra

Xiaomi Mi Router 3 are următoarele aspecte pozitive:

  • Prețul său este foarte accesibil
  • Arată excelent
  • Oferă o aplicație mobilă pentru administrarea de la distanță
  • Interfața de utilizare este frumoasă
  • Oferă viteze bune pe banda wireless de 2.4 GHz
  • Include mai multe funcții decât alte routere AC1200

Există și aspecte negative importante:

  • Performanța pe banda wireless de 5 GHz este dezamăgitoare
  • Interfața de administrare este disponibilă doar în Engleză și Chineză. Unele aplicații sunt doar în Chineză
  • Ai nevoie de o aplicație Windows pentru a accesa stocarea prin portul USB, care este doar în Chineză
  • Este incapabil să folosească conexiuni la internet mai rapide de 100 Mbps
  • Nu poate fi montat pe pereți
  • Are doar două porturi Ethernet și acestea funcționează la maxim 100 Mbps
Notă produs 2/5

Verdict

Xiaomi Mi Router 3 este un produs dezechilibrat. Are un design foarte frumos și o interfață de administrare care arată excelent. Routerul arată ca și cum ar fi mai scump decât este și include unele facilități pe care le întâlnești rar pe alte routere AC1200, cum ar fi administrarea de la distanță, printr-o aplicație mobilă. De asemenea, performanța pe frecvența wireless de 2.4 GHz este bună. Dar, WiFi-ul pe 5 GHz este dezamăgitor comparat cu alte produse. Faptul că nu poate utiliza conexiuni la internet mai rapide de 100 Mbps este un mare minus în România, iar faptul că porturile Ethernet sunt la 100 Mbps în loc de 1 Gbps, reprezintă un alt aspect negativ foarte important. Deși acest router este foarte accesibil ca preț, poți găsi opțiuni mai bune, la un cost similar.

Despachetarea routerului wireless Xiaomi Mi Router 3 AC1200

Routerul Xiaomi Mi Router 3 vine într-o cutie albă și subțire. Poți vedea o poză cu dispozitivul pe partea de sus, logoul companie și puține informații despre produs.

Xiaomi Mi Router 3
Xiaomi Mi Router 3

Pe partea din spate sunt informații mai detaliate despre caracteristicile principale ale acestui produs. Deschide cutia și poți vedea routerul wireless, împachetat frumos.

Xiaomi Mi Router 3
Xiaomi Mi Router 3

Când deschizi totul, găsești următoarele: routerul, alimentarea, garanția și manualul produsului. Din păcate nu este inclus un cablu de rețea în pachet.

Xiaomi Mi Router 3
Xiaomi Mi Router 3

Experiența de despachetare oferită de Xiaomi este un plăcută dar, din păcate, lipsește un cablu de rețea. Trebuie să cumperi unul dacă vrei să conectezi Xiaomi Mi Router 3 la un calculator desktop.

Caracteristici hardware și design

Xiaomi Mi Router 3 este un router wireless frumos cu patru antene externe care nu pot fi detașate. Suprafața sa este rezistentă la zgârieturi și previne apariția amprentelor. Xiaomi Mi Router 3 are un SoC (System-on-a-chip) MediaTek MT7620 care merge la frecvența de 580 MHz, 128 MO de RAM și 128 MO spațiu de stocare pentru firmware. Oferă suport pentru standardele wireless 802.11ac și 802.11n.

Xiaomi Mi Router 3
Xiaomi Mi Router 3

Lățimea de bandă maximă teoretică este de 300 Mbps pentru banda de 2.4 GHz și de 867 Mbps pentru cea de 5 GHz. Pe partea din spate a routerului se găsesc: mufa Reset, un port USB 2.0, două porturi Ethernet la 100 Mbps, portul pentru conexiunea la internet a routerului (merge tot la 100 Mbps) și mufa de alimentare. Comparat cu alte routere, Xiaomi Mi Router 3 nu are butoane pentru WPS și pornire/oprire.

Xiaomi Mi Router 3
Xiaomi Mi Router 3

Găurile pentru ventilare sunt pe fundul routerului și îi permit routerului să nu se încingă prea tare în timpul funcționării sale. Așa cum se vede mai jos, nu există găuri pentru montarea sa pe perete, routerul putând fi folosit doar pe suprafețe plane.

Xiaomi Mi Router 3
Xiaomi Mi Router 3

Așa cum se vede și în pozele noastre, Xiaomi Mi Router 3 este un router compact și ușor. Are doar 195×130×24 mm în lungime, lățime și înălțime. De asemenea, el cântărește doar 200 de grame. Pe partea frontală are un led în trei culori care raportează starea sa de funcționare. Dacă apare o problemă de rețea sau un alt dispozitiv se conectează la rețea, indicatorul se aprinde în culoarea corespunzătoare. Nu sunt alte leduri și lumini pe router, iar unii utilizatori vor aprecia asta.

Xiaomi Mi Router 3
Xiaomi Mi Router 3

Dacă vrei să citești toate caracteristicile produsului, mergi la această pagină: Specificații Xiaomi Mi Router 3.

Reclamă

Configurarea și utilizarea routerului Xiaomi Mi Router 3

Poți configura Xiaomi Mi Router 3 asemeni oricărui alt router wireless. Te poți conecta la rețeaua wireless emisă în mod implicit, ori poți conecta un PC folosind un cablu de rețea (pe care trebuie să-l cumperi separat). După ce conectezi PC-ul, încarcă adresa IP a routerului (192.168.31.1) or mifi.com în browserul tău web favorit. Acceptă termenii și condițiile de utilizare și oferă detaliile care îți sunt cerute pentru conectarea routerului la internet.

Xiaomi Mi Router 3
Xiaomi Mi Router 3

După ce Xiaomi Mi Router 3 stabilește o conexiune la internet, îți cere să introduci numele și parola pentru rețeaua wireless. Din păcate, nu poți seta nume și parole diferite pentru cele două frecvențe wireless: 2.4 GHz și 5 GHz. Xiaomi folosește aceiași parolă pentru ambele benzi și adaugă "_5G" la numele rețelei care este emisă pe banda de 5 GHz. Dar, poți schimba toate acestea mai târziu, din interfața de administrare.

Ți se cere apoi să schimbi parola de administrare. Din păcate, nu poți schimba și numele contului de administrare. O recomandare foarte importantă este să nu folosești aceeași parolă ca aceea pentru rețeaua WiFi.

Xiaomi Mi Router 3
Xiaomi Mi Router 3

La următorul pas, Xiaomi îți recomandă să descarci aplicația MiWiFi pentru smartphone. Fă asta dacă dorești, iar apoi încarcă interfața pentru administrare. Așa cum se vede mai jos, Xiaomi a făcut o treabă excelentă în ceea ce privește aspectul său. Aceasta arată foarte bine si este organizată. Începătorii și utilizatorii mai puțin tehnici se vor simți în largul lor atunci când își vor configura rețeaua.

Xiaomi Mi Router 3
Xiaomi Mi Router 3

Un neajuns minor este faptul că, atunci când schimbi setări importante, routerul trebuie să repornească pentru a aplica schimbările. Din fericire, acest proces este rapid și se termină, de obicei, în 30-40 de secunde. Un alt aspect negativ este faptul că Xiaomi Mi Router 3 poate să folosească conexiuni la internet de până la 100 Mbps. Conexiunea noastră are 1 Gbps, așa că a fost irosită pe acest router.

Xiaomi Mi Router 3
Xiaomi Mi Router 3

Interfața de utilizare, deși arată grozav, este disponibilă doar în Engleză și Chineză. Unele persoane își vor dori să fie în Română. Un aspect pozitiv este faptul că documentația de ajutor este ușor accesibilă și face o treabă bună în a explica aspectele mai tehnice din configurarea Xiaomi Mi Router 3.

Xiaomi Mi Router 3
Xiaomi Mi Router 3

În ceea ce privește stocarea, Xiaomi are o abordare diferită față de alte companii. Când conectezi la router un hard disk extern prin portul USB, routerul îl detectează și îl montează în mod automat. Însă nu îl partajează cu rețeaua așa cum fac alte routere wireless. Pentru a-ți accesa și administra hard disk-ul, trebuie să descarci și să instalezi aplicația Mi Router storage pentru Windows, ori aplicația MiWiFi pentru smartphone. Din păcate, aplicația pentru Windows este disponibilă doar în chineză și nu am putut să o folosim. De aceea, nu am testat viteza portului USB oferit de acest router.

Xiaomi Mi Router 3
Xiaomi Mi Router 3

După ce am configurat Xiaomi Mi Router 3, am conectat toate dispozitivele noastre la rețea: PC-uri desktop, laptop-uri, tablete, smartphone-uri, prize inteligente, un bec inteligent, o imprimantă wireless și o consolă Xbox One. Nu am avut probleme în a ne conecta dispozitivele și am fost capabili să realizăm transferuri cu ușurință. Viteza pe care am avut-o a fost bună pe frecvența wireless de 2.4 GHz. Am putut reda media în flux video prin rețea, am putut partaja fișiere și foldere, să creăm un grup de domiciliu ș.a.m.d.

Din păcate, performanța pe frecvența de 5 GHz a fost dezamăgitoare. În unele camere, conexiunea la internet abia funcționa deși transferurile prin rețea mergeau. De asemenea, am întâlnit căderi semnificative de performanță care ne-au afectat transferurile. Poți vedea mai jos o reprezentare grafică a unui transfer prin WiFi, realizat în aceeași cameră cu routerul. Deși viteza media a fost bună, am avut o cădere bruscă în mijlocul transferului. Am întâlnit această problemă zilnic, în săptămâna în care am testat Xiaomi Mi Router 3.

Xiaomi Mi Router 3
Xiaomi Mi Router 3

Este o plăcere să privești Xiaomi Mi Router 3 și să-l configurezi. Procesul de instalare nu este dificil, dar nici nu te lasă să configurezi tot ce poți seta pe alte routere AC1200. Trebuie să accesezi interfața de administrare pentru a-ți face rețeaua să funcționeze așa cum vrei. Performanța este bună pe banda de 2.4 GHz și destul de slabă pe cea de 5 GHz.

Dacă vrei să afli mai multe despre performanța în lumea reală a acestui router wireless și cum a performat în testele noastre, citește următoarea pagină a acestei recenzii.

Descoperă: Smarthome Recenzii Rețelistică Wireless