Performanța wireless
Mai jos avem o diagramă cu apartamentul în care am testat totul. Poți vedea că am amplasat routerul în sufragerie. De obicei, puterea semnalului nu este grozavă în camere precum Bucătăria și Balconul Mediu.
Testele noastre au fost realizate pe o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps. Am folosit un laptop HP Spectre 13 pentru toate măsurătorile noastre și câteva unelte software.
Pentru o mai bună perspectivă asupra performanțelor oferite de Xiaomi Mi Router 3, l-am comparat cu D-LINK DIR-822 și ASUS RT-AC53. Am început prin a evalua rețeaua wireless pe banda de 2.4 GHz și am măsurat puterea semnalului în fiecare cameră, folosind aplicația inSSIDer. Puterea semnalului oferită de Xiaomi Mi Router 3 pe frecvența de 2.4 GHz a fost bună în toate camerele.
După aceea am măsurat viteza conexiunii la internet prin această frecvență wireless, folosind SpeedTest. Viteza de descărcare oferită de Xiaomi Mi Router 3 a fost bună în toate camerele. Nu a fost mereu cel mai rapid router din comparația noastră, dar am fost satisfăcuți.
Viteza de încărcare a datelor oferită de Xiaomi Mi Router 3 a fost ușor mai lentă.
Am continuat măsurătorile pe frecvența wireless de 2.4 GHz și am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Xiaomi Mi Router 3 a oferit viteze bune, fără a fi cel mai rapid router din comparația noastră.
Viteza de încărcare a fost și ea bună, fără a fi cel mai rapid router.
Performanțele rețelei wireless emise de Xiaomi Mi Router 3 pe frecvența de 2.4 GHz sunt bune, similare cu alte routere AC1200.
Pentru următorul set de măsurători, am analizat frecvența wireless de 5 GHz. Ne-am uitat mai întâi cum evoluează puterea semnalului în fiecare cameră. Așa cum se vede mai jos, Xiaomi Mi Router 3 a oferit un semnal mai puternic decât competitorii săi.
După aceea, am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet pe această frecvență. În unele camere, Xiaomi Mi Router 3 a fost foarte lent și instabil. De exemplu, în Balconul Mediu, conexiunea la internet a fost prea instabilă pentru a completa o singură măsurătoare cu succes. De aceea vezi în unele camere viteza ca fiind 0 sau ceva apropiat de 0. Instabilitatea rețelei wireless a fost prea mare în acele camere.
La fel s-a întâmplat și când am măsurat viteza de încărcare.
Pentru ultimele măsurători pe banda de 5 GHz, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. De această dată, Xiaomi Mi Router 3 s-a comportat mai bine și am fost capabili să finalizăm toate măsurătorile, în toate camerele, deși am întâmpinat căderi bruște de viteză care au micșorat viteza media.
Viteza de încărcare a fost OK dar a fost și ea afectată negativ de instabilitatea semnalului wireless.
Performanța wireless pe frecvența de 5 GHz a Xiaomi Mi Router 3, este dezamăgitoare.
Performanța pentru rețelele cu fir
Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu, am folosit un PC echipat cu un procesor Intel Core i5 4460 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Lenovo Ideacentre 610s mini PC.
Am măsurat mai întâi viteza conexiunii la internet printr-un cablu Ethernet de 1 Gbps, folosind SpeedTest. Xiaomi Mi Router 3 ne-a oferit transferuri apropiate de 100 Mbps. Alte routere AC1200 cu prețuri asemănătoare pot oferi viteze apropiate de 1 Gbps.
Pentru următoarele măsurători, am transferat date prin rețea, între cele două calculatoare, folosind PassMark Performance test. Xiaomi Mi Router 3 ne-a oferit rezultate similare.
Xiaomi Mi Router 3 oferă conexiuni Ethernet care funcționează la 100 Mbps. Rețelele moderne merg la conexiuni care pot atinge 1 Gbps.
Caracteristici suplimentare
Xiaomi Mi Router 3 este un router cu un preț accesibil, care include câteva caracteristici interesante. În primul rând, are o aplicație mobilă MiWiFi, disponibilă pentru iOS și Android. Cu ajutorul ei, utilizatorii pot să-și administreze routerul de la distanță, chiar și când nu sunt conectați la rețeaua locală. Este o caracteristică foarte utilă pe care nu o întâlnești des pe routerele ieftine.
Alte caracteristici utile sunt:
- Dynamic DNS - poți folosi servicii de Dynamic DNS pentru a îți accesa routerul de oriunde de pe internet.
- VPN - poți configura routerul să folosească un anumit serviciu VPN pentru toată rețeaua. Nu vezi asta des la routerele ieftine.
- Guest network - oferă câte o rețea WiFi pentru oaspeți, pentru fiecare bandă wireless.
- QoS - un serviciu de bază de Quality of Service, care te ajută să-ți prioritizezi traficul din rețea pe baza unor reguli.
Xiaomi Mi Router 3 include câteva caracteristici suplimentare care nu sunt întâlnite frecvent pe alte routere wireless cu un preț redus.
Care este părerea ta despre Xiaomi Mi Router 3 AC1200?
Acum știi părerea noastră despre routerul wireless Xiaomi Mi Router 3 și cum s-a comportat în testele noastre. Dacă ai deja acest router, spune-ne despre experiența ta într-un comentariu. Cu siguranță alți cititori o vor găsi utilă.