Aspiratoarele robot sunt apreciate și pe bună dreptate: ne ajută să automatizăm o sarcină pe care mulți dintre noi evităm să o facem în mod regulat. O mare parte dintre aceste dispozitive sunt avansate și incredibil de eficiente, dar sunt scumpe și nu toată lumea și le poate permite. Dacă ești în căutarea unei soluții accesibile ca preț, Xiaomi îți vine în ajutor. Pentru aproximativ 900 de lei, Xiaomi Robot Vacuum E10 poate aspira și da cu mopul în casa ta fără tine. Sună bine? Dacă răspunsul tău este da, citește această recenzie pentru a afla ce poate face pentru tine acest aspirator robot:
Xiaomi Robot Vacuum E10: Pentru cine este o alegere potrivită?
Xiaomi Robot Vacuum E10 este o alegere bună dacă:
- Ai nevoie să cureți și să dai cu mopul într-un apartament sau într-un birou mic
- Vrei un aspirator robot accesibil ca preț
- Îți dorești un aspirator care poate fi controlat de la distanță și sincronizat cu alte dispozitive inteligente
- Nu ai animale de companie, copii sau multe obstacole prin casă
Pro și contra
Acestea sunt lucrurile care-mi plac la Xiaomi Robot Vacuum E10:
- Foarte accesibil
- Aplicația aferentă Mi Home este ușor de utilizat și de înțeles
- Putere de aspirare excelentă în modul Turbo
- Robotul poate să aspire și să dea cu mopul în același timp
- Poate curăța locuri greu accesibile pentru aspiratoarele robot mai avansate
Există și dezavantaje importante de luat în considerare:
- Viteza de curățare lentă, deoarece îi lipsește un sistem de navigare LIDAR
- Recipientul de colectare a gunoiului este mic și trebuie să fie golit frecvent
- Autonomia și viteza de încărcare ar putea fi mai bune
Verdict
Xiaomi Robot Vacuum E10 strălucește prin prețul său foarte atractiv, care este accesibil multor persoane și familii. Cu toate acestea, îi lipsește un sistem avansat de navigație cu laser, astfel încât este mai lent la curățarea locuinței, nu se descurcă foarte bine cu obstacolele și nu poate curăța spații de locuit mari dintr-o singură tură. În schimb, Xiaomi Robot Vacuum E10 este eficient să curețe și să dea cu mopul în casă, mai ales dacă programezi sesiuni regulate de curățenie în timp ce ești plecat(ă). Este ușor de controlat, iar aplicația Mi Home îl ajută să se integreze bine în ecosistemul inteligent de la Xiaomi. Dacă trebuie să faci curățenie într-un apartament sau într-un birou de dimensiuni mici, Xiaomi Robot Vacuum E10 este o alegere bună, cu un preț accesibil.
Despachetarea lui Xiaomi Robot Vacuum E10
Xiaomi Robot Vacuum E10 sosește într-o cutie de carton de dimensiuni considerabile, ale cărei culori principale sunt alb și gri. Pe partea din față, vezi numele produsului, o imagine mare a aspiratorului robot pe care tocmai l-ai cumpărat și logoul Mi.
Pe laturile cutiei, poți vedea alte imagini ale aspiratorului robot și cele mai importante caracteristici ale acestuia. Atunci când începi să despachetezi totul, găsești următoarele elemente în ambalajul lor de protecție: aspiratorul robot cu peria sa principală, rezervorul de apă 2 în 1 și recipientul pentru praf preinstalate. Laveta pentru mop este preinstalată pe cadrul mopului. Pe lângă toate acestea, cutia mai include o perie laterală și un capac pentru perie, adaptorul de alimentare, stația de încărcare, manualul de utilizare, detalii despre garanție și alte pliante.
Experiența de despachetare a aspiratorului Xiaomi Robot Vacuum E10 este simplă. Ambalajul este simplu și face o treabă decentă în protejarea conținutului său. Când scoți totul, găsești toate elementele și informațiile necesare pentru a configura și a începe să folosești imediat aspiratorul robot.
Design și specificații hardware
Xiaomi Robot Vacuum E10 arată similar altor dispozitive din clasa sa: este alb și rotund, cu o dimensiune de 325 x 80 mm în diametru și înălțime, și cântărește aproximativ 3,2 kg. Spre deosebire de aspiratoarele robot mai scumpe, acesta nu are o cupolă LIDAR în partea superioară. Asta pentru că îi lipsește un senzor de distanță cu laser pentru poziționare precisă. În schimb, Xiaomi Robot Vacuum E10 se bazează pe următorii senzori: un giroscop, un senzor infraroșu de obstacole, un senzor de perete, un senzor de recepție a încărcării și un senzor de stâncă. În partea de sus, există două butoane care, în funcție de cum sunt apăsate, pot fi folosite pentru a porni și opri aspiratorul robot, pentru a-i reseta Wi-Fi-ul sau pentru a-l trimite înapoi acasă, la stația de încărcare.
Butoanele se pot aprinde în diferite modele și culori, indicând acțiunile robotului, precum încărcarea, revenirea la stația de andocare, apariția unei erori de funcționare, actualizarea firmware-ului sau deconectarea de la Wi-Fi.
Când întorci aspiratorul Xiaomi Robot Vacuum E10 invers, vezi senzorii contra căderii pe scări, contactele pentru încărcare și roata superioară. Apoi, ai peria laterală detașabilă, roțile principale și peria principală, protejată de capacul său. Compartimentul pentru praf este făcut din plastic transparent. Acesta poate servi, de asemenea, ca rezervor de apă pentru funcția de mop.
Este ușor să scoți compartimentul pentru praf, ceea ce face vizibil sistemul de colectare a prafului.
Compartimentul pentru praf 2 în 1 are o gaură pentru rezervorul de apă în partea sa laterală și include, de asemenea, o perie, pe care o poți folosi pentru a menține robotul curat.
Suportul pentru mop cu laveta de curățare atașată trebuie introdus în locașurile dedicate din partea de jos a compartimentului pentru praf 2 în 1. Te vei bucura să afli că laveta pentru mop poate fi îndepărtată cu ușurință, spălată la nevoie și așezată la loc fără prea mult efort.
Dimensiunile stației de andocare sunt de 146 x 122 x 87,5 mm. Acesta încarcă bateria aspiratorului Xiaomi Robot Vacuum E10, care are o capacitate de 2600 mAh. Deși capacitatea bateriei nu este tocmai generoasă, Xiaomi susține că acest aspirator robot poate oferi până la 110 minute de curățare folosind modul standard de aspirare și mop.
Xiaomi Robot Vacuum E10 are o putere de aspirare de 4000 de pascali, ceea ce este destul de mult pentru un model entry-level. Însă această putere de aspirare este atinsă doar atunci când folosește modul Turbo, iar dezavantajul este un consum de energie mult mai mare decât în modul Standard. Pentru mai multe informații tehnice, accesează pagina oficială a produsului: Xiaomi Robot Vacuum E10.
Xiaomi Robot Vacuum E10 este un aspirator entry-level, cu un preț și specificații pe măsură. Dacă ești un utilizator pretențios sau ai de curățat o casă mare, s-ar putea să fii dezamăgit de lipsa unui sistem de navigare cu laser și de capacitatea mică a bateriei.
Experiența de utilizare oferită de Xiaomi Robot Vacuum E10
Dacă nu ai mai folosit până acum un aspirator robot, este o idee excelentă să citești manualul de utilizare și să vezi cum se montează corect, cum se instalează și cum se mențin în stare bună toate accesoriile sale. Apoi, decide unde vrei să amplasezi stația de andocare: în mod ideal, ar trebui să fie într-o zonă la care copiii și animalele de companie nu pot ajunge cu ușurință. Apoi, instalează aplicația Mi Home din Magazinul Google Play (dacă ai un dispozitiv Android) sau din AppStore (dacă ai un iPhone sau iPad). Deschide aplicația, creează un cont Xiaomi (dacă nu ai deja unul) și adaugă aspiratorul robot. Așteaptă până când Xiaomi Robot Vacuum E10 este detectat, conectează-l la Wi-Fi, setează camera în care este plasat și numele său. Acest aspirator se poate conecta numai la rețelele wireless de 2,4 GHz.
După configurarea elementelor de bază, aplicația Mi Home îți cere să accepți regulamentul de utilizare și politica de confidențialitate. Aceasta afișează un Ghid de curățare (Cleaning guide) cu recomandări utile privind amplasarea și utilizarea aspiratorului. Fii atent la aceste recomandări, deoarece acest aspirator robot nu are atât de mulți senzori ca altele mai scumpe, iar respectarea acestor sfaturi îți va permite să ai o experiență de utilizare pozitivă.
Când totul este setat, poți începe să folosești aplicația și aspiratorul Xiaomi Robot Vacuum E10. Vei observa rapid că ai nevoie de o hartă a casei tale. Cu toate acestea, nu există nicio opțiune de creare a unei hărți, ca în cazul lui Xiaomi Robot Vacuum S10 și al altor modele mai scumpe cu sistem de navigație LIDAR.
Deoarece Xiaomi Robot Vacuum E10 are un set mai limitat de senzori, acest robot trebuie să recreeze harta casei tale de fiecare dată când îl folosești. Asta înseamnă că îi ia de două ori mai mult timp să-ți curețe casa decât în cazul altor modele mai scumpe, echipate cu un sistem de navigație avansat. De asemenea, înseamnă că nu poți stoca o hartă în aplicația Mi Home și că nu poți crea zone interzise pentru acest aspirator robot. Acesta va încerca întotdeauna să curețe întreaga ta locuință. Dacă nu vrei să meargă într-o anumită încăpere, trebuie să-i închizi ușa sau să-i blochezi accesul prin plasarea unor obstacole de netrecut.
Un alt dezavantaj al sistemului limitat de senzori este că acest robot întâmpină mai multe dificultăți în a se descurca cu obstacolele și în a face față cablurilor sau intervențiilor umane în timpul utilizării sale. În zilele în care l-am folosit, am observat că s-a blocat ceva mai des decât aspiratoarele robot mai scumpe, necesitând intervenția mea.
Partea bună este că, având în vedere că are un sistem de senzori și de navigație de bază, îi lipsește cupola LIDAR, care se găsește în partea superioară a multor alte aspiratoare robot. Ca urmare, înălțimea sa este mai mică decât a altor modele și poate curăța zone din locuința ta la care este greu de ajuns. De exemplu, m-am bucurat să-l văd curățând sub dulapurile din bucătăria mea. 🙂
Deoarece compartimentul pentru praf este 2 în 1 și acționează și ca rezervor de apă, capacitatea sa de colectare este limitată, iar acesta se umple rapid după una sau maximum două ture. Așadar, trebuie să-l golești destul de des.
Nici compartimentul nu poate ține prea multă apă, dar robotul aspirator nu risipește prea mult din ea, ceea ce este minunat. Totuși, ar trebui să setezi nivelul de apă (Water level) la nivelul ridicat (High) pentru a obține cele mai bune rezultate la curățarea cu mopul. Și, deși ajută la o curățare mai bună a podelei, nu te aștepta să fie la fel de bună ca o curățare propriu-zisă cu mopul. În schimb, Xiaomi Robot Vacuum E10 face o treabă bună la curățarea casei tale, mai ales atunci când îi crești puterea de aspirare la Mediu sau Turbo.
Cu toate acestea, atunci când folosești acest mod de curățare, bateria se descarcă mult mai repede, iar zgomotul pe care-l generează crește semnificativ. Acesta te poate deranja sau îți poate speria animalele de companie. Accesează videoclipul de mai jos pentru a auzi cât de zgomotos este Xiaomi Robot Vacuum E10 în fiecare mod de curățare.
Deși am fost mulțumit de cât de bine mi-a curățat casa acest robot aspirator, am fost frustrat de cât de lent este. Sistemul său destul de elementar de senzori îl face să fie mult mai puțin eficient în algoritmii săi de traseu și de curățare. Din această cauză, Xiaomi Robot Vacuum E10 are nevoie de aproximativ 2 minute pentru fiecare metru pătrat, ceea ce este de două ori mai mult decât aspiratoarele robot din gama medie.
Capacitatea limitată a bateriei lui Xiaomi Robot Vacuum E10 îi permite să ruleze până la 110 minute de curățare folosind modul standard de aspirare și curățare cu mopul. Însă, dacă îl setezi în modul Turbo și crești nivelul apei la High, așteaptă-te să funcționeze doar jumătate din timp. Această limitare, împreună cu imposibilitatea de a crea hărți și de a cere robotului să curețe anumite locuri, nu face din Xiaomi Robot Vacuum E10 o alegere bună pentru apartamentele și casele mari. Un alt dezavantaj este că acest aspirator robot se încarcă de la 0% la 100% în aproximativ 330 de minute, ceea ce este MULT.
La capitolul software, am observat că actualizările de firmware de la Xiaomi nu au note de lansare și nu știi ce îmbunătățesc. De asemenea, nu găsești nicio informație online despre modificările pe care le introduc. Această lipsă de transparență este problematică, iar compania ar trebui să comunice ce face fiecare nouă versiune de firmware.
Partea bună este că aplicația Mi Home îți permite să automatizezi cum funcționează Xiaomi Robot Vacuum E10. Cu ajutorul acesteia, poți crea scenarii (Scenes) folosind reguli simple de tip If/Then și multitudinea de dispozitive inteligente compatibile cu aplicația. De exemplu, poți sincroniza Xiaomi Smart Air Purifier 4 să pornească imediat după ce Xiaomi Robot Vacuum E10 termină de aspirat, pentru a găsi o casă curată și aer curat atunci când te întorci de la serviciu. Dacă ai alergii, acest tip de automatizare poate fi o adevărată binecuvântare.
Utilizarea aplicației Mi Home este, în general, ușoară. Poți face ceea ce te-ai aștepta: să începi o curățare, să configurezi modul de funcționare, să creezi un program de curățare, să accesezi istoricul de curățare, să verifici starea în timp real a aspiratorului robot, să-i actualizezi firmware-ul etc. O secțiune importantă, pe care ar trebui s-o accesezi cu regularitate, este Consumables statistics (statisticile privind consumabilele). Aici, vezi cât de utilizat este fiecare accesoriu, precum și când trebuie să-l cureți sau să-l înlocuiești.
Experiența mea de testare a arătat că Xiaomi Robot Vacuum E10 este potrivit doar pentru apartamentele și birourile mici, fără multe obstacole, animale de companie sau copii care l-ar putea deranja accidental. Aplicația Mi Home care-l însoțește este simplă și ușor de folosit, oferind în același timp majoritatea funcțiilor la care te-ai aștepta. O poți folosi pentru a controla aspiratorul robot și pentru a-i verifica starea chiar și atunci când ești plecat.
Ce părere ai despre Xiaomi Robot Vacuum E10?
După cum ai văzut în această recenzie, Xiaomi Robot Vacuum E10 este un dispozitiv capabil, cu un preț accesibil, dar și cu unele limitări importante. Înainte de a închide această filă, spune-mi părerea ta: Îl consideri o alegere bună pentru tine și pentru casa ta? Intenționezi să-l cumperi sau preferi un model mai avansat (și mai scump)? Spune-mi în comentarii folosind opțiunile disponibile mai jos.