Xiaomi a lansat recent o nouă gamă de dispozitive inteligente, care include noi aspiratoare robot pentru toate bugetele. Aceste dispozitive au devenit mai inteligente și mai eficiente în ultimii câțiva ani, iar eu am fost curios să constat progresul făcut de Xiaomi. Astfel, compania mi-a trimis în teste aspiratorul lor Xiaomi Robot Vacuum S10 (număr de model B106GL): este un aspirator robot de clasă medie, cu un preț accesibil și specificații interesante. Iată ce am aflat despre el după ce l-am folosit câteva zile:
Xiaomi Robot Vacuum S10: Pentru cine este o alegere potrivită?
Xiaomi Robot Vacuum S10 este o alegere bună dacă:
- Ai nevoie de un aspirator robot la un preț rezonabil
- Ai un apartament de dimensiuni mici sau medii (50-100 m2)
- Vrei un aspirator care poate fi controlat de la distanță și sincronizat cu alte dispozitive inteligente
- Spațiul tău necesită să cureți periodic cu mopul
Pro și contra
Iată aspectele care-mi plac la Xiaomi Robot Vacuum S10:
- Preț rezonabil
- Putere de aspirare excelentă în modul Turbo
- Navighează bine printre obstacole
- Robotul poate să aspire și să dea cu mopul în același timp
- Funcția de mop este utilă pentru curățarea petelor superficiale
- Nivelul de control oferit de aplicația Mi Home este excelent
Unele aspecte pot fi îmbunătățite:
- Coșul colector este destul de mic și trebuie curățat după fiecare utilizare
- Autonomia și viteza de încărcare ar putea fi mai bune
- Actualizările de firmware vin fără note de lansare
Verdict
Aspiratorul Xiaomi Robot Vacuum S10 are un preț competitiv, este bine realizat și are un design clasic pentru dispozitivele de acest tip. Acesta face o treabă bună în curățarea tuturor tipurilor de spații de locuit, atâta timp cât acestea nu sunt prea mari, iar funcția de mop poate fi utilă unora. Este ușor să controlezi Xiaomi Robot Vacuum S10, iar aplicația Mi Home îl ajută să se integreze bine în ecosistemul inteligent oferit de Xiaomi. Îl poți adăuga chiar și la Google Home sau Amazon Alexa, ceea ce este excelent pentru persoanele interesate să-și gestioneze casa inteligentă cu mai multe dispozitive diferite. Deși bateria aspiratorului nu este la fel de generoasă ca cele de pe alte dispozitive din clasa sa, este suficient de bună pentru casele de dimensiuni mici și medii. Singurul dezavantaj remarcabil este coșul colector, care necesită o curățare frecventă, ceea ce-i reduce ușor utilitatea.
Despachetarea lui Xiaomi Robot Vacuum S10
Aspiratorul Xiaomi Robot Vacuum S10 sosește într-o cutie mare, cântărind aproximativ 6,3 kg. Pe fața și pe spatele acesteia, vezi o imagine a aspiratorului, iar pe părțile laterale, producătorul îi promovează cele mai importante caracteristici. Pe partea inferioară a cutiei, găsești câteva abțibilduri cu informații suplimentare despre produs, elementele din cutie și numărul de serie al produsului pe care tocmai l-ai cumpărat.
Când scoți totul din cutie, ar trebui să găsești următoarele:
- Aspiratorul Xiaomi Robot Vacuum S10
- Adaptorul său de alimentare și stația de încărcare
- Un rezervor de apă + recipient pentru praf 2 în 1 și peria de curățare
- Cadrul mopului și laveta preinstalată pe acesta
- Manualul de utilizare, detalii privind garanția și alte pliante
Peria principală este preinstalată pe Xiaomi Robot Vacuum S10.
Experiența de despachetare a aspiratorului Xiaomi Robot Vacuum S10 este simplă. Ambalajul este mai degrabă unul sumar și face o treabă decentă în a-și proteja conținutul. În cutie, găsești toate elementele și informațiile necesare pentru a configura totul rapid și a începe să folosești aspiratorul.
Design și specificații hardware
Designul aspiratorului Xiaomi Robot Vacuum S10 este tipic unui aspirator inteligent. Dispozitivul este complet alb, are o formă rotunjită și o dimensiune de 350 x 94,5 mm în diametru și înălțime. Greutatea sa netă este de 4,8 kg, ceea ce-l face mai greu decât dispozitivele similare. În partea de sus se află domul LIDAR, care găzduiește senzorul de distanță cu laser pentru o poziționare precisă și măsurători exacte ale distanței. Aceasta este tehnologia ce-l face să lovească mai puține obiecte din casa ta și să pară un dispozitiv inteligent, capabil să-și găsească traseul printre nenumărate obstacole. Și pentru a face lucrurile și mai interesante, Xiaomi Robot Vacuum S10 are o rază de scanare de până la 8 metri.
În partea de sus, ai și două butoane care, în funcție de modul cum sunt apăsate, pot fi folosite pentru a porni și opri robotul, a-i reseta Wi-Fi-ul sau a-l trimite înapoi acasă, la stația sa de încărcare. Butoanele se pot aprinde în culori diferite, indicând acțiunile robotului, precum încărcarea, actualizarea firmware-ului, întoarcerea la stația de andocare, apariția unei erori de funcționare sau deconectarea de la Wi-Fi. În partea din față a aspiratorului Xiaomi Robot Vacuum S10, există o gaură care adăpostește senzorul de recepție cu infraroșu.
Capacul de plastic, care conține gaura menționată mai devreme, vine de jur-împrejur și acționează, de asemenea, ca un senzor de coliziune. Împreună cu senzorul de recepție în infraroșu, acestea sunt folosite pentru a detecta mișcare (precum animalele tale de companie, care se plimbă în jurul aspiratorului în timp ce acesta face curățenie) și pentru a calcula cât de departe se află un obiect de dispozitiv.
Când deschizi capacul, vezi locașul pentru compartimentul de praf și o perie pentru curățarea aspiratorului.
Adăugarea compartimentului pentru praf 2 în 1 este ușoară. Iar în partea dreaptă a acestuia, găsești un dop pentru rezervorul de apă.
Poți adăuga apă la Xiaomi Robot Vacuum S10, deoarece are o funcție de mop. Suportul pentru mop, care are deja atașată laveta de curățare, trebuie introdus în fanta dedicată din partea inferioară a aspiratorului.
Te vei bucura să afli că laveta poate fi scoasă cu ușurință, spălată la nevoie și pusă la loc fără prea mult efort. Pentru ca lucrurile să fie și mai bune, Xiaomi Robot Vacuum S10 poate funcționa simultan ca aspirator și mop.
Când întorci robotul cu burta-n sus, descoperi senzorii contra căderii pe scări, peria principală, peria laterală detașabilă, roțile de cauciuc și contactele pentru adăugarea lavetei pentru mop.
Xiaomi Robot Vacuum S10 are o putere de aspirare de 4000 de pascali, ceea ce este destul de mult pentru un aspirator din gama medie. Din păcate, bateria sa are o capacitate nominală de 3200 mAh, puțin mai mică decât cea întâlnită la modelele cu prețuri similare. Totuși, aceasta garantează că aspiratorul poate oferi până la 130 de minute de curățare atunci când folosește setările standard. Bateria se încarcă cu ajutorul stației de încărcare, care are o dimensiune de
152 x 74,6 x 99,5 mm.
Deoarece securitatea tinde să fie slabă în cazul dispozitivelor inteligente pentru acasă, Xiaomi a decis să îmbunătățească acest aspect. Drept urmare, acest aspirator vine cu certificarea TÜV Rheinland Cybersecurity and Privacy Protection Standard Certification. Ce înseamnă asta? Ei bine, iată câteva lucruri de apreciat: harta creată de Xiaomi Robot Vacuum S10 este criptată atunci când este transmisă în cloud prin intermediul aplicației Mi Home. Aplicația a fost securizată pentru a îndeplini cerințele de securitate TÜV Rheinland. În plus, dispozitivul include un cip de securitate, care se ocupă de criptarea datelor utilizatorului și de transmiterea securizată.
Pentru mai multe specificații și informații tehnice, vizitează pagina oficială a produsului: Xiaomi Robot Vacuum S10.
Xiaomi Robot Vacuum S10 este un aspirator bine gândit, cu un preț și specificații demne de un produs din gama medie. Majoritatea persoanelor vor aprecia cum arată și caracteristicile pe care le oferă.
Experiența de utilizare oferită de Xiaomi Robot Vacuum S10
Înainte de a porni aspiratorul Xiaomi Robot Vacuum S10, îți recomand insistent să citești manualul de utilizare, toate instrucțiunile privind modul de utilizare, curățarea și sarcinile de întreținere pe care ar trebui să le efectuezi în mod regulat. Alege un loc pentru stația de andocare și, în timp ce aspiratorul se încarcă pentru prima dată, instalează aplicația Mi Home din Play Store sau AppStore, în funcție de telefonul tău. Apoi, deschide aplicația, creează un cont Xiaomi, dacă nu ai unul, și adaugă aspiratorul. Când ești pe pagina Add device (Adaugă dispozitiv), îți recomand să folosești funcția Search (Căutare) sau să plasezi telefonul lângă aspirator, pentru ca acesta să detecteze mai repede dispozitivul Xiaomi. Din fericire, nu trebuie să parcurgi o listă nesfârșită de dispozitive inteligente.
După ce Xiaomi Robot Vacuum S10 este identificat, conectează-l la Wi-Fi, setează camera în care este plasat și numele său. Acest aspirator se poate conecta doar la rețelele wireless pe banda de 2,4 GHz. Dacă routerul tău emite semnal wireless doar pe banda de 5 GHz, aspiratorul nu se va putea conecta la rețea.
În cele din urmă, trebuie să decizi, de asemenea, dacă îți inviți familia să folosească aspiratorul împreună cu tine. Apoi, aplicația Mi Home afișează un Cleaning guide (Ghid de curățare) cu recomandări utile privind amplasarea aspiratorului în casă și utilizarea acestuia în siguranță și în mod eficient. Este o idee excelentă să acorzi atenție acestor recomandări.
Când totul este setat, poți începe să folosești aplicația și Xiaomi Robot Vacuum S10. Vei observa rapid că ai nevoie de o hartă a casei tale. După ce robotul este complet încărcat, ar trebui să faci o primă tură pentru a crea harta - Create map. Această tură este rapidă, deoarece Xiaomi Robot Vacuum S10 nu va face curățenie. Va scana doar casa ta pentru a crea harta și a înțelege unde sunt principalele obstacole.
Harta inițială nu este foarte precisă și devine mai exactă doar după prima rundă de aspirare. Prin urmare, ar trebui să efectuezi o curățenie rapidă folosind setările standard, fără funcția de mop activată. Astfel, prima aspirare a locuinței tale va perfecționa harta. În timpul primei rulări, este posibil să vrei să monitorizezi aspiratorul pentru a înțelege mai bine cum funcționează și care sunt obstacolele pe care nu le poate gestiona bine. S-ar putea să dai peste câteva surprize. 🙂 După ce s-a terminat, editează-ți harta, setează pereții virtuali, stabilește zonele interzise pentru aspirare sau mop, sau ambele.
Aplicația Mi Home are multe setări: poți alege tipul de curățare, puterea de aspirare, consumul de apă pentru mop, tiparul și minuțiozitatea curățării și așa mai departe. De asemenea, poți să programezi sarcini de curățenie pentru întreaga locuință sau doar pentru unele camere, să modifici volumul notificărilor vocale sau să le dezactivezi complet, să emiți comenzi precum „return to charging station” (întoarce-te la stația de încărcare), „start /pause/stop cleaning” (pornește/întrerupe/oprește curățenia) sau „clean area” (curăță zona) și să configurezi setările pentru fiecare cameră în parte. Utilizatorii avansați vor adora multitudinea de opțiuni oferite de Xiaomi.
Aspiratorul Xiaomi Robot Vacuum S10 face o treabă bună în a-ți curăța casa dintr-o singură bucată, atâta timp cât există o cantitate rezonabilă de murdărie pe podea și nu ai zone în care este prea mult praf adunat într-un singur loc. În caz contrar, ar trebui să ceri o a doua tură. Din fericire, îi poți cere cu ușurință să curețe doar o singură cameră din locuința ta, așa cum am făcut eu în camera de mai jos, când nu am fost mulțumită de rezultatul obținut în bucătărie.
Un aspect mai puțin pozitiv, pe care-l vei observa rapid, este că recipientul pentru praf are o capacitate mică (300 ml) și se umple rapid. Din acest motiv, trebuie să-l curățați după fiecare utilizare. Viteza de curățare este de aproximativ un minut pentru fiecare metru pătrat. Puterea de aspirare este OK, dar ar trebui s-o setezi pe Turbo pentru cele mai bune rezultate. Însă, atunci când folosești acest mod de curățare, zgomotul se apropie de 60 dB, ceea ce te poate deranja pe tine sau pe animalele tale de companie. Urmărește videoclipul de mai jos dacă vrei să auzi cât de zgomotos este Xiaomi Robot Vacuum S10 în fiecare mod de curățare.
Modurile de aspirare generează mai mult sau mai puțin zgomot și au puteri de sucțiune diferite: Silent (Silențios) funcționează la 600 de pascali, Standard funcționează la 1000 de pascali, Strong (Puternic) la 1800 de pascali, iar Turbo la 4000 de pascali. Din păcate, diferența dintre Strong și Turbo este prea mare și aș fi preferat ca Strong să fie setat la 2200 sau 2400 de pascali, nu doar la 1800.
Un aspect important de reținut este că funcția de mop a aspiratorului Xiaomi Robot Vacuum S10 are câteva particularități. În primul rând, compartimentul pentru praf 2 în 1 nu poate stoca multă apă (doar 170 ml). Totuși, robotul nu risipește prea mult din ea, ceea ce este minunat. Pentru cele mai bune rezultate, setează nivelul de apă (Water level) la High (Înalt). Din păcate, mopul se comportă mai mult ca un șervețel umed după ce aspiră murdăria decât ca un mop adevărat. Da, ajută la o curățare mai bună a podelei, dar nu te aștepta să fie la fel de bună ca o spălare adevărată. Pentru o perspectivă mai bună, privește imaginea de mai jos, unde poți vedea cum arată zona spălată imediat după ce Xiaomi Robot Vacuum S10 a trecut peste ea.
Robotul face o treabă rezonabilă la detectarea obstacolelor și la ocolirea lor. Cu toate acestea, prima dată când face curățenie în casa ta, are tendința să se lovească relativ frecvent de pereți și obstacole, chiar dacă ai creat o hartă. În turele ulterioare, acesta devine mai bun la a-ți naviga locuința, ceea ce este foarte bine, deoarece ajută la evitarea oricăror daune, care i-ar putea scurta durata de viață. Un aspect care nu va ajuta la durabilitatea sa este că aspiratorul intră în locuri în care domul său LIDAR nu poate încăpea. De exemplu, în situația din imaginea de mai jos, acesta și-a lovit cupola de mobilier de mai multe ori înainte de a accepta că nu poate merge mai departe și de a se scoate singur de acolo. Sunt curios cât de rezistentă este cupola sa și dacă, la un moment dat, Xiaomi Robot Vacuum S10 va începe să funcționeze defectuos din cauză că se lovește în mod repetat de mobilă.
La fel ca majoritatea aspiratoarelor robot, dușmanul său este cumplitul cablu. Dacă nu îndepărtezi cablurile din calea sa, Xiaomi Robot Vacuum S10 se poate bloca. Totuși, partea bună este că nu are probleme cu terenul denivelat sau covoarele groase și poate urca chiar și pe soclurile lampadarelor.
Atunci când folosești modul de curățare Silent (Silențios), bateria rezistă până la 130 de minute. Nu este mult; aspiratoarele cu prețuri similare pot oferi o autonomie mai mare. De asemenea, încărcarea de la 0% la 100% poate dura până la cinci ore, ceea ce reprezintă o perioadă de timp considerabilă. Autonomia și viteza de încărcare pot fi problematice dacă ai o casă mare.
În ceea ce privește software-ul, am observat că actualizările de firmware nu au nicio notă de lansare. De asemenea, nu găsești online nicio informație despre modificările pe care le aduc. Această lipsă de transparență este îngrijorătoare, iar Xiaomi ar trebui să comunice mai bine ce face fiecare nouă versiune de firmware.
Partea bună este că aplicația Mi Home îți permite să automatizezi cum funcționează Xiaomi Robot Vacuum S10. De exemplu, poți crea scenarii complexe (sau Scenes - Scene) folosind reguli simple If/Then și multitudinea de dispozitive inteligente compatibile cu aplicația. De exemplu, poți sincroniza Xiaomi Smart Air Purifier 4 să pornească imediat după ce Xiaomi Robot Vacuum S10 termină de aspirat, pentru a găsi o casă curată ȘI aer curat atunci când te întorci de la serviciu. Dacă ai alergii, acest tip de automatizare poate fi o mană cerească. Aplicația Mi Home se poate conecta, de asemenea, la Google Home și Amazon Alexa, permițându-ți să asociezi aspiratorul cu multe alte dispozitive inteligente integrate în aceste două platforme, chiar dacă nu sunt produse de Xiaomi.
Xiaomi Robot Vacuum S10 oferă o experiență de curățare plăcută. Robotul navighează bine printre obstacole și încăperi, puterea de aspirare este destul de bună, iar funcția de mop, deși nu este uimitoare, poate fi utilă. Însă acest dispozitiv este mai potrivit pentru spații de locuit mai mici și trebuie să-l cureți des pentru a-l menține în parametri de funcționare. În cele din urmă, aplicația Mi Home face o treabă excelentă în ceea ce privește controlul și coordonarea ecosistemului inteligent Xiaomi.
Ce părere ai despre Xiaomi Robot Vacuum S10?
Ai ajuns la sfârșitul acestei recenzii. Mulțumesc că ai citit până acum. Acum știi mult mai multe despre Xiaomi Robot Vacuum S10, despre punctele sale forte și punctele slabe. După cum ai văzut, este un robot mic și util, ce poate ajuta persoanele foarte ocupate sau care pur și simplu nu se pot deranja să aspire și să dea cu mopul în mod regulat în apartamentele lor. Înainte de a închide această recenzie, spune-mi părerea ta despre acest dispozitiv: Intenționezi să-l cumperi? Ce alte dispozitive sunt pe lista ta? Spune-mi în comentarii. Iar dacă ai deja un aspirator Xiaomi Robot Vacuum S10, spune-ne despre experiența ta, astfel încât alți potențiali cumpărători să știe la ce se pot aștepta.