Uneori scriem articole despre cele mai bune aplicații care fac un anumit lucru bine sau despre cele mai bune jocuri de un anumit tip. Un lucru pe care l-am învățat din crearea de astfel de conținut este că nu poți fi niciodată îndeajuns de atent atunci când cauți și când instalezi software nou, în special dacă este vorba despre aplicații și jocuri gratuite. În acest articol, vom folosi această experiență pentru a vedea care sunt riscurile pe care le poate prezenta software-ul nou și metodele de a minimiza riscurile. Am descoperit că întâlnirile noastre cu aceste riscuri sunt revelatoare și sperăm că experiența noastră îți va fi de ajutor în aventurile pe care le ai atunci când cauți o aplicație sau un joc gratuit pe internet:
Pentru a te ajuta să înțelegi riscurile asociate cu software-ul gratuit pe care îl descarci de pe internet, am creat o mașină virtuală cu Windows 10 și apoi am început să descărcăm și să instalăm tot felul de aplicații gratuite, din surse legitime pe care oricine le poate găsi pe internet. Iată ce fel de lucruri poți să găsești în software-ul gratuit, dacă nu ești atent:
1. Fii circumspect cu barele de unelte și extensiile de browser; chiar și cele bune pot fi negative pentru tine
Barele de unelte și extensiile dubioase pot să îți fure informațiile, dar chiar și cele bune se pot aduna foarte rapid și pot să îți aglomereze navigatorul web, dacă nu ești atent. Să ai una sau două bare de unelte și câteva extensii de browser poate fi util dacă vorbim despre un motor de căutare pe care îl folosești mult, precum Google sau Bing, ori dacă este un instrument oferit de o suită de securitate. Însă, mai mult de câteva și ecranul tău, procesorul și memoria nu vor mai fi ceea ce erau. De multe ori, aplicațiile gratuite încearcă să instaleze bare de unelte de la saituri web pe care poate nu le-ai folosi niciodată sau extensii de browser care fac lucruri de care nu ai nevoie. Într-un final, este posibil să ai de-a face cu o situație în care browser-ul tău web are nevoie de minute în loc de secunde pentru a îți încărca saiturile web favorite, ori de situații în care vezi mai multe bare de unelte decât saituri. În captura de mai jos poți să vezi cum arăta navigatorul nostru web Google Chrome după ce am instalat o mulțime de bare de unelte și de extensii. Și ghici ce: le-am descărcat și instalat pe toate direct din Magazinul Chrome.
Ar fi amuzant dacă nu ar fi o problemă comună pe care mulți dintre noi trebuie să o reparăm atunci când ne vizităm prietenii sau rudele.
Alte tipuri de software gratuit, precum economizoarele de ecran, te pot forța sau încerca să te păcălească să accepți să instalezi bare de unelte și extensii de care nu ai nevoie. De multe ori, software-ul este gratuit deoarece utilizatorii sunt transformați în produs, prin introducerea unei bare de unelte sau a unei extensii de shopping în procesul de instalare. Citește întotdeauna tot ce este afișat pe ecran și asigură-te că debifezi sau refuzi ofertele pentru bare de unelte sau add-on-uri. De obicei, acceptarea unei bare de unelte sau a unei extensii este alegerea implicită în timpul procesului de instalare, așa că trebuie să fii atent și să debifezi lucrurile de care nu ai nevoie.
Unele aplicații gratuite chiar au nerușinarea de a te forța să accepți o bară de unelte. Fii sigur că vrei neapărat tot pachetul înainte de a accepta așa ceva, deoarece de multe ori aceste bare de unelte și extensii pot fi greu de eliminat după ce au fost instalate.
2. Spune nu software-ului de care nu ai nevoie, aplicațiilor de care nu ai auzit niciodată și ofertelor speciale care vin o dată cu ele
Pe lângă barele de unelte, sunt și alte tipuri de software oferite ca alternativă, ori pe care ești obligat să le instalezi odată cu aplicațiile și jocurile gratuite. O formă comună de astfel de software este cel de tip "buddy" ("prieten"), cum este cel de mai jos, el fiind destinat să te ajute să îți folosești calculatorul… dar de fapt era intruziv și te distrăgea mai mult decât orice altceva. Deși infamul BonziBUDDY este un dinozaur dispărut, imitații ale sale mai apar din când în când și sunt la fel de amăgitoare. De multe ori, acestea iau forma unui el sau ea atractiv și sumar îmbrăcat(ă). La fel ca BonziBUDDY, aceste programe conțin de multe ori malware.
Un alt tip de software nedorit îl reprezintă browser-ele (uneori false), care pot fi modificate ușor pentru a include o bucată nedorită de cod sau funcționalitate care să facă ceva ce nu îți dorești, cum ar fi să îți monitorizeze activitatea sau să îți fure informațiile personale. Dacă vrei un browser nou, este întotdeauna mai sigur să mergi direct la sursa lui (saitul creatorului) și să alegi un browser cunoscut. Continuă să folosești un browser de care ai auzit, precum Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Opera ori Vivaldi.
De multe ori îți sunt oferite și alte varietăți de software de evaluare. Acestea includ aplicații pentru adulți și/sau jocuri care pot să solicite achiziții suplimentare pentru a putea continua să funcționeze.
Alte aplicații pot să includă oferte speciale pentru "soluții de securitate". Această ultimă opțiune poate fi în special riscantă dacă deja ai un produs de securitate instalat deja. Două soluții de securitate simultan instalate, cu aceleași caracteristici, poate duce la conflicte și erori de sistem. La fel ca în cazul navigatoarelor web, este preferabil să faci o alegere informată și să descarci soluțiile de securitate direct de pe paginile lor web, în loc să folosești ce vine împreună cu alte tipuri de software.
În final, unele aplicații îți pot cere sau te pot obliga să te abonezi la spam-ul lor (deși ei vor spune că sunt abonamente utile pe email), să îți schimbi pagina de pornire din browser cu saitul lor, sau chiar să accepți alte promoții pentru a putea folosi produsul lor gratuit.
3. Verifică după viruși, troiani și adware
Aceasta este o altă problemă care poate fi un risc asociat cu orice descărcare de aplicații. Este neapărat necesar să ai un software antivirus robust pe calculator și îți recomandăm să răsfoiești seria noastră de Securitate pentru toți pentru a vedea care sunt mai bune pentru tine.
Totuși, pentru un nivel suplimentar de protecție, poți să scanezi și fiecare fișier pe care îl descarci înainte de a îl instala, pentru a vedea dacă este riscant sau nu. Metoda prin care facem noi acest lucru este să folosim un serviciu web numit Virus Total. Trebuie doar să mergi pe saitul lor și să încarci fișierul de instalare înainte de a îl executa.
Serviciul îți spune apoi dacă diverse motoare antivirus au detectat ceva în neregulă la acel fișier.
De asemenea, ai și opțiunea de a lăsa comentarii și detalii pentru alți utilizatori, despre acel fișier. Dacă vrei să folosești această opțiune, trebuie să îți configurezi un cont pe Virus Total.
Ca avertizare, dacă doar câteva motoare antivirus depistează ceva suspicios la un fișier, el poate fi totuși OK pentru a fi utilizat. Ai grijă să verifici reputația acelor motoare antivirus care marchează fișierul ca fiind suspicios. Dacă este vorba despre unul cu reputație, precum Bitdefender, ESET, Kaspersky ori F-Secure, ar trebui să îl crezi, bineînțeles. Totuși, dacă doar niște antiviruși cu o reputație slabă îți dau avertizări, ar putea fi doar niște alarme false.
4. Chiar dacă descarci o aplicație gratuită pe care o știi, verifică de două ori înainte de a o instala
Deși poate că eviți software-ul gratuit necunoscut, tot nu este îndeajuns ca să te afli în siguranță. Chiar și unele aplicații gratuite care sunt populare pot deveni un risc. Un excelent exemplu de astfel de software îl reprezintă CCleaner, un instrument care este folosit de mulți oameni de peste tot din lume pentru a curăță și pentru a își optimiza calculatoarele cu Windows. CCleaner nu a fost niciodată unul dintre acele programe care instalează lucruri nedorite pe calculatorul tău. Însă, nu demult, pe 13 septembrie 2017, s-a descoperit că CCleaner versiunea 5.33, ultima la acel moment, a introdus cod malițios pe sistemele Windows pe care era instalat.
Ca să fie și mai ironic, CCleaner este dezvoltat de Piriform, o companie care a fost cumpărată de către Avast, producătorul antivirusului gratuit foarte popular care poartă același nume. Găsești mai multe informații pe saitul Tom's Hardware, dacă vrei: Avast Unknowingly Bundled Malware With CCleaner For Almost A Month.
Morala acestei povești este că inclusiv software-ul care vine de la dezvoltatori cu o reputație bună nu poate să prezinte încredere totală. Ar trebui să îl scanezi mereu cu un antivirus bun ori cu VirusTotal, imediat ce l-ai descărcat pe calculatorul tău.
Concluzie
Aceste sfaturi ar trebui să te ajute dacă le urmezi atunci când te întâlnești cu o aplicație sau cu un joc nou și în special cu versiunile gratuite. Nimic nu este 100% sigur, dar cu puțină răbdare și câteva măsuri de precauție, poți să minimizezi riscurile. Spune-ne dacă ai și tu sfaturi pentru a ne păstra calculatoarele sigure în timp ce testăm programe noi, în special pe cele gratuite.