AVG este o companie din Republica Cehă, renumită pentru produsele antivirus pe care le dezvoltă de mai mult de un sfert de secol, încă din 1991. Compania a devenit faimoasă datorită antivirusului lor gratuit, acest produs fiind probabil și motivul pentru care Avast, fostul lor competitor direct de pe piața de securitate, i-a achiziționat. Brandul AVG este păstrat și produsele asociate cu el continuă să fie comercializate. Unul dintre produsele de securitate premium vândute sub brandul AVG se numește AVG Internet Security și, pentru că eram curioși să aflăm dacă te poate proteja eficient de amenințările cibernetice, am decis să îl testăm. Astăzi, suntem pregătiți să îți spunem ce am aflat și ce părere ne-a lăsat, în acest review:
La ce este bun AVG Internet Security?
AVG Internet Security este un produs de securitate care este bun la:
- A fi prietenos, ușor de folosit și a arăta bine
- Identificarea și curățarea malware-ului de pe calculatorul tău cu Windows
- A îți oferi protecție firewall de calitate împotriva atacurilor din rețea, atunci când ești conectat la rețele publice
AVG Internet Security vs. AVG Ultimate
AVG Internet Security este versiunea puțin mai simplă a AVG Ultimate, iar diferența dintre ele este că ultima include AVG TuneUp. AVG spune că instrumentul TuneUp "îți face PC-ul mai rapid, curăță fișierele inutile, îți crește autonomia pe baterie, îți păstrează aplicațiile esențiale actualizate și repară micile probleme înainte ca ele să devină probleme reale" (n.tr.). Totuși,chiar dacă îți cumperi AVG Ultimate nu primești unul dintre insturmentele suplimentare importante oferite de AVG, mai exact Secure VPN. În cazul în care crezi că ai nevoie de AVG TuneUp și niște dolari în plus nu valorează prea mult pentru tine, poate că AVG Ultimate este o opțiune bună. Totuși, având în considerare că majoritatea lucrurilor pe care le poți face cu AVG TuneUp le poți face și direct din Windows 10, noi credem că AVG Internet Security este o afacere mai bună.
Pro și contra
Printre lucrurile bune care ne-au plăcut la AVG Internet Security, se numără următoarele:
- Motorul antivirus poate să identifice și să curețe orice malware de pe calculatorul tău
- Modulul firewall este foarte bun atunci când te conectezi la rețele publice
- Interfața de utilizare arată bine și este ușor de configurat și folosit pe orice fel de dispozitiv, atât cu un mouse și o tastatură, cât și pe un ecran tactil
Din păcate, sunt și multe lucruri negative de spus despre AVG Internet Security:
- Filtrul HTTP oferit de AVG este ineficient, în jumătate din timp neoferindu-ți protecție atunci când vizitezi saituri web periculoase
- A crescut semnificativ timpul de pornire al calculatorului nostru de teste
-
Extensia de browser SafePrice nu are nimic în comun cu securitatea ta și este probabil doar o metodă în plus pentru AVG să facă bani pe seama utilizatorilor
- Nu există niciun fel de statistici sau jurnale ușor accesibile utilizatorului, despre ce s-a întâmplat pe calculator
- Modulul antivirus nu scanează automat și nici nu te întreabă dacă vrei să scanezi unitățile de memorie externe
- Unele dintre aplicații suplimentare prezentate în interfața de utilizare, te costă bani în plus, inclusiv serviciul VPN
- Nu sunt incluse controale parentale
Verdict
AVG Internet Security este o soluție de securitate plină de contraste. Deși este capabilă să te protejeze de malware, nu o face pe cât de bine ar trebui. Nu reușește să te protejeze atunci când navighezi pe internet, aceasta fiind o problemă foarte mare, iar modul în care lucrează cu unitățile de memorie externe este orice numai proactiv nu. Totuși, firewall-ul este bun la a te proteja atunci când ești conectat la rețele publice deși este slăbuț atunci când ești conectat la rețelele private. Interfața de utilizare arată și funcționează excelent dar nu oferă rapoarte sau jurnale despre ce se întâmplă pe calculatorul tău. De asemenea, unele dintre instrumentele suplimentare costă bani în plus, inclusiv serviciul AVG Secure VPN. AVG Internet Security este un produs cu mult potențial dar dezvoltatorii săi ar trebui să investească mai mult efort în a îmbunătăți comportamentul și proactivitatea produsului lor. Pentru moment, îți recomandăm să cumperi AVG Internet Security doar dacă îi înțelegi punctele slabe și dacă îl găsești la o ofertă foarte bună.
Experiența de descărcare și instalare
Pentru a obține AVG Internet Security pe calculatorul tău cu Windows, trebuie mai întâi să îl descarci de pe pagina sa oficială, de aici. Vei primi un fișier executabil mic, de 3,47 MO, numit AVG_Protection_755.exe. Noi am fost plăcut surprinși să vedem că AVG nu ne-a cerut informații personale pentru a ne permite să descărcăm fișierul de instalare. Însă, atunci când rulezi executabilul, AVG îți cere să introduci o adresă de email validă și o parolă care vor fi utilizate pentru crearea contului tău AVG. Totuși, poți să sari și peste acest pas, un lucru foarte bun.
Expertul de instalare te va întreba apoi dacă vrei să instalezi și Google Chrome pe calculatorul tău. Chrome este cel mai popular browser web din lume și este un software sigur. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să îl instalezi și să îl folosești dacă nu vrei. Deci, dacă nu vrei Chrome și ești mulțumit de browser-ul web pe care îl folosești, dezactivează această opțiune din expertul de instalare.
Un lucru bun la AVG Internet Security este și faptul că îți dă posibilitatea să alegi ce module de protecție vrei să instalezi. Îți recomandăm să faci acest lucru și să alegi doar modulele pe care vrei să le folosești. De exemplu, poate că nu vrei să instalezi extensia de browser SafePrice, care nu face nimic pentru tine din punct de vedere al securității. Extensia SafePrice doar îți oferă alternative la produsele pe care le cauți online, pe unele saituri web de shopping.
Dacă alegi să instalezi totul, expertul de instalare descarcă încă 215 MO de pe serverele AVG. Când este terminată instalarea, AVG Internet Security își încarcă interfața de utilizare, care arată simplu și ușor de folosit, la fel ca în versiunile sale anterioare. Nu este nevoie să repornești calculatorul pentru a fi protejat de suita de securitate deoarece își încarcă procesele imediat ce s-a instalat. Din păcate, AVG Internet Security nu pornește o actualizare automată a definițiilor sale de viruși. Însă când am declanșat o actualizare manuală, am descoperit că suita avea deja ultimele definiții disponibile, lucru foarte bun.
Descărcarea și instalarea AVG Internet Security reprezintă procese simple și ușoare. Spre deosebire de alte produse de securitate, AVG te lasă să alegi ce module de securitate vrei să instalezi și nu te forțează să le oferi informații personale în timpul instalării. Totuși, încearcă să te facă să instalezi și Google Chrome și AVG SafePrice. Deși Chrome este un browser web sigur și popular, poate nu îl vrei pe calculatorul tău. Chiar mai mult, poate vrei să eviți să instalezi AVG SafePrice, care nu este decât o extensie de browser pentru shopping online și care nu are legătură cu siguranța ta.
Integrarea cu Windows, navigatoarele web și aplicațiile Windows universale
În timpul instalării sale, AVG Internet Security dezactivează atât Windows Defender cât și Windows Firewall. Acesta este un lucru bun deoarece ajută la evitarea oricăror conflicte și probleme de performanță care ar putea apărea pentru că folosești mai multe produse de securitate similare în același timp. AVG Internet Security este, de asemenea, bine integrat cu caracteristicile de rețelistică din Windows. Am putut să creăm și să ne asociem unui grup de domiciliu, să partajăm fișiere și foldere prin rețeaua locală și să lucrăm cu aplicații Windows universale.
AVG Internet Security este capabil să detecteze automat profilul de rețea pe care îl setezi în Windows și poate să își ajusteze firewall-ul corespunzător, iar asta este foarte bine. Înseamnă că utilizatorul nu trebuie să intervină pentru a selecta modul firewall corect, în funcție de rețeaua sau rețelele la care se conectează. Din punct de vedere al securității online, AVG Internet Security te protejează scanând și filtrând tot traficul de internet de pe calculatorul tău. Aceasta este o abordare bună deoarece funcționează cu Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Opera, Internet Explorer și orice alte browser web.
Un aspect important din punct de vedere al integrării cu Windows este efectul pe care îl are asupra performanțelor calculatorului tău. Prima dată, am verificat dacă AVG Internet Security a crescut timpul de pornire al calculatorului nostru după ce l-am instalat. Am folosit o mică aplicație numită BootRacer pentru a măsura acest lucru, iar vestea proastă este că AVG a avut o influență negativă asupra timpilor de pornire. După ce am instalat AVG Internet Security, calculatorul nostru de teste a pornit mai lent cu 28 de procente.
Apoi, ne-am uitat la câtă memorie RAM este necesară pentru a își executa toate procesele de securitate. Am aflat că AVG consumă aproximativ 76 de MO de RAM când totul este OK și nu sunt detectate amenințări pe calculator. Acesta este un număr mic pentru orice calculator modern.
Pentru a verifica dacă vitezele internetului sau ale rețelei locale au fost afectate de către AVG Internet Security, am rulat și câteva teste cu Speedtest.net și cu LAN Speed Test. Testele pe care le-am rulat cu Speedtest.net ne-au arătat că nici viteza de descărcare și nici cea de încărcare nu au fost afectate de către suita de securitate. Însă, testele pe care le-am rulat cu LAN Speed Test ne-au arătat că viteza de descărcare la copierea unui fișier prin rețeaua locală a fost mai lentă cu 3 procente după ce am instalat AVG Internet Security. Acest lucru înseamnă că suita de securitate are un efect negativ minor asupra vitezelor de transfer în rețea și niciun efect asupra transferurilor de date de pe internet.
AVG Internet Security este o suită de securitate bine integrată cu Windows și caracteristicile sale de rețelistică. De asemenea, nu are cerințe mari de sistem, nu îți încetineșțe calculatorul și nici nu îți afectează viteza de transfer pe internet. Totuși, crește destul de mult timpii de pornire ai sistemului și are un efect negativ minor asupra vitezelor de transfer al fișierelor în rețeaua locală.
Ușurința de utilizare și configurare
Interfața de utilizare pe care o primești de la AVG Internet Security arată bine și îți dă posibilitatea să lucrezi atât cu suita AVG Internet Security care este instalată pe calculatorul tău, precum și să instalezi alte instrumente de la AVG sau să administrezi instalările de AVG Internet Security de pe alte calculatoare pe care le deții. Pentru a accesa aceste opțiuni, tot ce trebuie să faci este să apeși pe butonul Acasă, care arată ca o casă. Apoi, poți să accesezi:
-
PC TuneUp - un instrument cu care poți să îți optimizezi calculatorul
-
Secure VPN - un serviciu VPN care te poate proteja atunci când folosești conexiuni de internet nesecurizate
-
Password Protection - un instrument care te alertează dacă vreunul dintre conturile tale sunt sparte, caută parole slabe și duplicat din Firefox și Chrome și blochează alte aplicații de la a le accesa.
Dacă ai un cont online AVG și ai instalat produse de securitate AVG pe mai multe dispozitive, poți să le vezi și să le controlezi pe toate din această interfață.
Punctul nostru principal de interes este partea de Internet Security, care arată bine și este ușor de folosit. Ca întotdeauna, AVG știe să își facă treaba din punct de vedere al design-ului interfeței de utilizare. Culoarea de fundal este gri, culorile de accent sunt verde și roșu (în funcție de ceea ce se întâmplă pe calculatorul tău) și fiecare fragment de informație pe care îl primești este afișat folosind elemente vizuale simple.
Opțiunile, acțiuni, setările - toate sunt modificate, lansate sau controlate de către dale, butoane sau bife mari, astfel că suita de securitate este ușor de folosit de către oricine, pe orice tip de calculator sau dispozitiv, atât cu un mouse și o tastatură, cât și pe un ecran tactil.
Dacă ai nevoie de ajutor, este bine de știut că AVG Internet Security include atât acces la documentație de ajutor online cât și la opțiuni de suport online. AVG oferă o secțiune de întrebări frecvente, acces la forumurile comunității și, nu în ultimul rând, opțiuni de contact direct, prin live chat sau prin telefon.
Din păcate, noi nu am reușit să găsim niciun fel de rapoarte, jurnale sau alte tipuri de statistici în AVG Internet Security. Acestea nu există și cu siguranță nu este ceva care să ne placă. Există o setare care îți permite să creezi niște fișiere jurnal, dar numai în formă text și doar dacă setezi manual generarea lor. Însă aceste fișiere jurnal nu sunt disponibile pentru scanările complete de calculator sau pentru scanările în detaliu. Ele pot fi generate pentru scanările de dispozitive sau cele contextuale de fișiere sau foldere.
Din punct de vedere al alertelor și notificărilor, AVG Internet Security nu "vorbește" prea mult. Singurele alerte pe care le-am văzut au fost legate de malware-ul detectat pe calculatorul de teste.
AVG Internet Security oferă o interfață de utilizare care arată bine și funcționează la fel de bine. Este rapidă, ușor de navigat și ușor de folosit pe orice tip de dispozitiv, cu sau fără un ecran tactil. Ca aspect negativ, aceasta nu oferă niciun fel de jurnale sau rapoarte, decât dacă îți configurezi manual suita de securitate să genereze fișiere jurnal de tip text.
Pe pagina următoare a acestui review, poți să vezi cât de capabil este AVG Internet Security la a îți proteja calculatorul cu Windows de atacurile de rețea și de malware. De asemenea, poți să vezi ce caracteristici suplimentare sunt incluse în această suită de securitate și să verifici recomandările noastre pentru setările pe care ai putea să le ajustezi.