Avira este o companie de securitate IT populară mai ales datorită software-ului lor antivirus gratuit. Este atât de populară încât, în anul 2012, avea peste 100 de milioane de clienți și era evaluată ca fiind al șaselea distribuitor de produse antivirus din întreaga lume. Este o realizare uriașă, iar compania a continuat să își păstreze popularitatea și în anii următori. În prezent, nu mai oferă doar un antivirus gratuit, ci și o suită de securitate gratuită, care promite să includă toate instrumentele de care ai nevoie pentru a îți proteja calculatorul cu Windows. Se numește Avira Free Security Suite, produs pe care l-am evaluat timp de câteva zile. Dacă vrei să afli dacă acest produs este unul de calitate, citește acest review:
La ce este bună soluția Avira Free Security Suite?
Avira Free Security Suite este un software de securitate pentru utilizatorii care:
- Își doresc o protecție anti-malware bună
- Își doresc o suită de securitate gratuită dar nu au buget pentru produse comerciale
- Vor un instrument VPN gratuit și sunt dispuși să se descurce cu un trafic limitat
Pro și contra
Iată care sunt cele mai importante aspecte pozitive la Avira Free Security Suite:
- Motorul antivirus este puternic și eficient. Poate bloca malware-ul cu ușurință
- Extensia Safety Browser pentru Chrome și Firefox funcționează bine și te poate proteja când navighezi pe web
- Instrumentul Phantom VPN te ajută să îți securizezi conexiunile de rețea, gratuit, fără a îți cere să îți înregistrezi un cont, cât timp ești OK cu o limită de trafic lunar de 500 de MO, ori 1 GO dacă îți creezi un cont Avira
- Acest produs nu te costă nimic
Există și multe aspecte negative de avut în vedere:
- Pe desktop-ul tău sunt uneori afișate reclame, atunci când folosești Avira
- Majoritatea instrumentelor suplimentare care sunt incluse în suită nu sunt funcționale și sunt prezente doar pentru a încerca să te convingă să cumperi versiunea Pro
-
Safe Shopping este un instrument de marketing care nu are nimic în comun cu securitatea ta. De asemenea, poate să reprezinte o problemă de confidențialitate
- Ești protejat de saiturile periculoase doar dacă folosești Chrome sau Firefox
-
Avira Free Security Suite nu are un modul firewall, așa că trebuie să fii de acord să folosești în continuare Windows Firewall
- Interfața de utilizare nu arată extraordinar și nu este organizată bine
- Motorul antivirus este lent la scanarea calculatorului tău după viruși
Verdict
Avira Free Security Suite este un produs de securitate dezechilibrat. Oferă un motor antivirus bun care este capabil să te protejeze împotriva oricăror amenințări malware, dar acesta este singurul aspect pozitiv important la această suită de securitate. Sunt multe aspecte negative, precum interfața organizată în mod neinspirat, faptul că include instrumente care nu funcționează și care încearcă să te convingă să cumperi versiunea Pro, ori extensia Safe Shopping care există doar pentru a monetiza cumpărăturile tale online. Dacă vrei un produs antivirus gratuit de la Avira, îți recomandăm să folosești Avira Free Antivirus, nu Avira Free Security Suite. Este o alegere mai bună, cu mai puțin bloatware inclus.
Experiența de descărcare și instalare
Pentru a folosi Avira Free Security Suite pe calculatorul tău, trebuie mai întâi să o descarci. Primești un fișier executabil mic, de 5,12 MO, numit avira_en_fass0_[niște_caractere_aleatorii]_ws.exe pe care trebuie să îl rulezi pentru a descărca și instala modulele de securitate. Un lucru pozitiv pe care l-am observat la Avira Free Security Suite este faptul că nu îți cere informații personale. Procesul de instalare este simplu și ușor de parcurs: accepți termenii de licențiere și aștepți ca expertul să descarce și să instaleze tot ce trebuie. În total, suita de securitate are nevoie să descarce 364,5 MO de date de pe internet, aceasta fiind o descărcare destul de mare, mai ales dacă ești pe conexiune cu trafic limitat.
În timpul instalării, poți să vezi ce module de protecție și ce instrumente suplimentare vei primi, iar dacă apeși pe "Learn more" (Află mai multe) poți să vezi detalii suplimentare despre caracterisiticile principale.
Când este gata instalarea, Avira Free Security Suite își încarcă interfața de utilizare care, la prima vedere, pare să fie una simplă.
Nu este necesar să repornești calculatorul, deoarece antivirusul Avira începe să te protejeze imediat ce termini instalarea sa. De asemenea, suita de securitate folosește deja ultimele definiții de viruși disponibile, așa că primești cea mai bună protecție posibilă în acel moment.
Descărcare și instalarea Avira Free Security Suite este ușoară și fără complicații. Tot ce ți se cere este să dai câteva clicuri, iar suita de securitate este instalată pe calculatorul tău. De asemenea, ne place faptul că Avira nu te obligă să oferi informații personale pentru a putea instala acest produs.
Integrarea cu Windows, browser-ele web și aplicațiile Windows universale
Avira Free Security Suite dezactivează Windows Defender în timpul instalării sale. Este un lucru bun deoarece este periculos să rulezi simultan două aplicații antivirus, ele putând să cauzeze conflicte neașteptate și probleme de performanță. Totuși, nu am văzut ca Avira să dezactiveze și Windows Firewall și, la început, am fost îngrijorați. Și executarea simultană a mai multor soluții firewall poate să fie riscantă pentru calculatorul tău. Când ne-am uitat mai de aproape însă, am aflat că Avira Free Security Suite nu include un firewall propriu ci se bazează de fapt pe Windows Firewall.
Apoi, am verificat dacă Avira Free Security Suite este bine integrată cu Windows 10 din punct de vedere al caracteristicilor de rețea. Cum acest produs de securitate se bazează pe Windows Firewall, este evident că funcționează foarte bine cu tot ce este inclus în Windows 10: am putut să creăm și să ne asociem unui grup de domiciliu, am putut să accesăm partajările din rețea și am putut să redăm fișiere media prin rețea și nu am avut nicio problemă la descărcarea, instalarea sau utilizarea de aplicații Windows universale. O altă consecință directă a faptului că Avira Free Security Suite folosește Windows Firewall este faptul că ai tot timpul setările potrivite pentru firewall, atât când ești conectat la o rețea publică, dar și când ești conectat la o rețea privată.
Am verificat și cum își protejează Avira Free Security Suite utilizatorii atunci când navighează pe internet. Vestea proastă este că acest produs de securitate nu te protejează de pericolele online. Această caracteristică de securitate este disponibilă doar în versiunea Pro a suitei, care costă bani.
Totuși, Avira Free Security Suite oferă și o extensie de browser numită Browser Safety, creată pentru a te proteja atunci când navighezi pe internet, dar numai dacă folosești Google Chrome sau Mozilla Firefox.
Am folosit și Managerul de activități pentru a monitoriza cât RAM este necesar pentru Avira Free Security Suite ca să își poată rula procesele. Suita de securitate folosește aproximativ 147 de MO de RAM, aceasta fiind o valoare nesemnificativă pentru calculatoarele moderne. Apoi, am verificat cât de mult influențează timpul de pornire al calculatorului nostru de teste. Pentru asta, am folosit BooRacer și am măsurat o creștere de 2 secunde. Acest rezultat este cu 9,87% mai mult decât timpul de pornire original. Ca să verifică dacă vitezele pe internet și în rețeaua locală sunt afectate de Avira Free Security Suite, am rulat și câteva teste cu Speedtest.net și cu LAN Speed Test. Ratele de transfer au fost aceleași înainte și după ce am instalat suita de securitate, ceea ce înseamnă că nu are niciun efect negativ asupra transferurilor de pe internet sau din rețeaua locală. Este un rezultat excelent!
Avira Free Security Suite nu include un modul firewall propriu. În schimb, se bazează pe Windows Firewall. De aceea, este bine integrată cu Windows 10 și cu aplicațiile Windows universale. Singurul aspect negativ minor este faptul că această suită crește destul de mult timpul de pornire al calculatorului tău.
Ușurința în utilizare și configurare
Avira Free Security Suite este un produs destul de ciudat din punct de vedere al interfeței sale de utilizare. Am putea spune că acest produs include mai multe interfețe de utilizare. Ai o fereastră numită Avira, care acționează ca o consolă centrală pentru vizualizarea și lansarea instrumentelor disponibile. Această parte a interfeței de utilizare îți spune dacă ești protejat, îți dă o idee despre starea fiecărui modul de protecție, îți dă acces la activitățile oferite de fiecare modul de protecție și îți permite să pornești fiecare modul de protecție. Poți să rulezi o scanare rapidă antivirus, să te conectezi la un server VPN, ori să îți optimizezi PC-ul. Această consolă principală folosește culori luminoase și calde, care arată bine. Ce nu ne place la ea este faptul că este o fereastră cu dimensiune fixă și această dimensiune este destul de mică, așa că trebuie să derulezi prin ea ca să găsești toate uneltele disponibile.
Când instalezi Avira Free Security Suite, primești următoarele module de protecție: Antivirus, Software Updater, Password Manager, Phantom VPN, System Speedup, Safe Shopping și Browser Safety. Lucrul interesant este faptul că modulul Antivirus nu este doar despre motorul antivirus, ci este și instrumentul pe care trebuie să îl lansezi dacă vrei să accesezi lucruri precum setările firewall, protecția web (care nu este disponibilă în suita de securitate dar care se activează dacă îți cumperi versiunea Pro), ori rapoartele. Avira Free Security Suite nu este organizată intuitiv și poate crea confuzie.
Fereastra de setări a modulului Avira Antivirus Free nu urmează aceleași linii de design ca interfața principală de utilizare și arată chiar învechită. După cum vezi în captura de ecran de mai jos, fereastra de setări antivirus își schimbă culorile în alb și negru și oferă acces la detalii, opțiuni și setări. De această dată, elementele meniurilor sunt scrise în fonturi mici, sunt greu de citit și greu de folosit pe un ecran tactil.
Un aspect pozitiv la Avira Free Security Suite este faptul că este de ajuns să ții cursorul mouse-ului deasupra setărilor avansate pentru a vedea informații despre ce fac ele. Astfel, te ajută să înțelegi ce fac setările, fără să fie nevoie să deschizi fișierele de documentație și ajutor.
Vorbind despre ajutor și documentație, Avira include fișiere de ajutor offline, ceea ce este foarte bine. Nu ai nevoie de acces la internet dacă vrei să citești documentația Avira. Avira Free Security Suite oferă acces la documentație online, întrebări frecvente și chiar și tutoriale video despre cum să îți îmbunătățești securitatea. Suportul prin email și telefonic sunt disponibile doar pentru clienții care plătesc, nu și pentru utilizatorii Avira Free Security Suite. Acest lucru este obișnuit pentru produsele gratuite.
Din punct de vedere al rapoartelor, Avira Free Security Suite oferă o secțiune numită Activity unde poți să vezi niște jurnale text, dar nu și statistici vizuale. Jurnalele text sunt, din păcate, doar rezumate pentru ce s-a întâmplat pe calculatorul tău, așa că dacă vrei detalii, nu ai noroc.
Din punct de vedere al interacțiunii cu utilizatorul, trebuie să notăm faptul că am văzut alerte când a fost detectat malware, dar și alte tipuri de notificări, inclusiv reclame.
Avira Free Security Suite nu este ceea ce noi am numi un produs de securitate prietenos cu utilizatorul. Unele dintre ele arată bine, dar unele părți par că au venit din trecut. Din păcate, interfața de utilizare Avira arată ca și cum o mulțime de lucruri diferite au fost aruncate la un loc, fără coerență și fluență.