Firewall
Așa cum am menționat mai devreme în acest review, Avira Free Security Suite nu are un modul de firewall proprietar, ci se bazează pe Windows Firewall. O consecință pozitivă este faptul că fiecare caracteristică de rețea din Windows 10 funcționează așa cum trebuie, fără să fie nevoie de intervenție manuală din partea utilizatorului. De asemenea, înseamnă că firewall-ul își ajustează setările de protecție în funcție de profilul de rețea din Windows: public sau privat. Avira Free Security Suite își dă posibilitatea de a controla setările Windows Firewall direct din interfața sa, dar din câte putem spune, nu adaugă nimic în plus. De asemenea, chiar dacă alegi să cumperi versiunile comerciale ale acestui produs, tot nu primești un alt firewall. Dacă vrei, poți să citești mai multe despre acest subiect, aici: Why do the products not include Avira FireWall anymore?.
Vestea bună este că Windows Firewall este un firewall rezonabil de bun. Am folosit două scanere de vulnerabilități de rețea, pentru a vedea cât de bine ești protejat de atacurile din rețea, atât atunci când folosești un profil de rețea public, cât și privat.
Când am folosit un profil de rețea public, nici Nmap și nici Nessus nu au reușit să găsească porturi deschise, iar singura informație pe care au putut să o afle a fost adresa MAC a calculatorului nostru de teste, aceasta nefiind o informație importantă din punct de vedere al securității.
Când am trecut la un profil de rețea privată pe calculatorul de teste, Nmap a identificat opt porturi deschise, iar Nessus a găsit șapte porturi deschise și o vulnerabilitate la atacurile de tip "man-in-the-middle". Ambele scanere au putut să citească adresa MAC, iar Nessus a identificat și sistemul de operare pe care l-am folosit. Acesta este un rezultat mediu.
Când evaluăm o suită de securitate, întotdeauna apreciem mai mult producătorii care oferă firewall-uri proprii, mai bune decât ce găsești oricum în Windows Firewall. Dar, Avira folosește Windows Firewall, care poate să ofere o protecție rezonabilă, dar cea mai bună de pe piață.
Antivirus și antispyware
Primul lucru pe care l-am verificat la protecția malware a fost să vedem cât de bună este Avira Free Security Suite la a te proteja de amenințările online. Acest antivirus nu scanează traficul web care se desfășoară pe calculatorul tău. Produsul în sine poate să facă acest lucru, dar opțiunea este dezactivată în versiunea gratuită. Avira Free Security Suite oferă gratuit însă, o extensie de browser web numită Browser Safety creată în același scop. Funcționează doar în Google Chrome și în Mozilla Firefox. Am folosit aceste două browsere și am încercat să încărcăm mai multe saituri web malițioase. Nu am reușit să încărcăm niciunul.
Apoi, am verificat cum se comportă Avira cu fișierele infectate cu malware stocate pe unitățile de memorie externe. Am pus o mulțime de viruși pe un stick de memorie USB pe care apoi l-am conectat la calculatorul nostru de teste. Din păcate, Avira Free Security Suite nu a scanat automat stick-ul de memorie și nici nu ne-a întrebat dacă vrem să îl scanăm. A reacționat doar atunci când am deschis folderul care conținea fișierele infectate. Apoi, a identificat câțiva viruși și i-a mutat în carantină.
Vestea proastă este că Avira nu a detectat toate fișierele malware pe care le aveam pe stick. Doar după ce am rulat o scanare manuală, a reușit să identifice și să elimine toți virușii.
În continuare, am luat calculatorul de teste și am instalat o versiune curată de Windows 10, am făcut toate actualizările posibile și apoi am instalat o serie întreagă de viruși pe el. I-am cerut lui Avira Free Security Suite să se instaleze și să curețe calculatorul. Am fost mulțumiți să vedem că nu a avut probleme în a instala și porni serviciile de protecție. Am fost fericiți să vedem că a putut să detecteze și să elimine tot malware-ul de pe sistem.
Pentru ultimul nostru test, am realizat o scanare completă de sistem, pentru a vedea cât de rapidă este Avira la scanarea calculatorului. Timpul mediu de care a avut nevoie pentru a scana partiția noastră de 126 de GO cu Windows 10 și 35 de GO de fișiere pe ea, a fost de aproximativ 20 de minute. Este lent!
Pentru a completa evaluarea, ne-am uitat și la ce au avut de spus alte organizații de securitate independente despre protecția antivirus oferită de Avira:
-
AV-TEST a oferit pentru Avira Antivirus Pro scorul maxim de 6 puncte din 6 pentru protecție și utilizare, și 5,5 puncte pentru performanță.
-
AV-Comparatives a oferit pentru Avira calificativul maxim Advanced+ în testul de "detecție în lumea reală" și în cel de performanță, și calificativul Advanced în testul de protecție malware.
-
Virus Bulletin nu a testat produsele Avira în ultimul an.
Ce nu ne place la Avira este faptul că nu te protejează atunci când navighezi pe internet, decât dacă folosești Chrome sau Firefox și instalezi extensia Browser Safety. Dacă folosești Edge sau Opera, ești lăsat neprotejat de saiturile periculoase. De asemenea, nu apreciem faptul că nu scanează automat unitățile de memorie externă, nici nu îi cere permisiunea utilizatorului de a face acest lucru. Nu am putut să găsim o setare care să schimbe acest comportament. Totuși, Avira Free Security Suite oferă un motor antivirus bun, care face o treabă excelentă la a îți proteja calculatorul de viruși, deși motorul antivirus este lent la scanare.
Instrumente suplimentare
Avira Free Security Suite include multe instrumente suplimentare, dar majoritatea dintre ele nu oferă valoare adăugată pentru utilizatorii săi:
-
Software Updater - un instrument care se presupune că poate să caute și să actualizeze software-ul vechi de pe calculatorul tău. Însă nu merge decât dacă faci un abonament separat doar pentru acest instrument, care costă aproximativ 25 de euro.
-
Password Manager - un instrument de tip portofel electronic, care poate să îți salveze parolele, cu extensii disponibile pentru Chrome și Firefox, precum și pentru Android și iOS. Poate fi util pentru oamenii care nu folosesc deja un manager de parole.
-
Phantom VPN - un serviciu VPN care oferă 500 de MO de trafic de internet lunar, gratuit, fără înregistrare, 1 GO de trafic de date lunar dacă îți înregistrezi un cont Avira, sau trafic nelimitat dacă plătești aproximativ 8 euro pe lună sau 60 de euro pe an. Este un preț mare, din punctul nostru de vedere. Scăderea de viteză pe care am măsurat-o la vitezele de descărcare și de încărcare, atunci când am folosit cel mai apropiat server, a fost de aproximativ 90 de procente. Din păcate, este o încetinire mare și, deși este acceptabilă când nu plătești, nu este justificată dacă plătești prețul versiunii Pro.
-
Browser Safety - este o extensie de browser care este creată pentru a te proteja de amenințările online, dacă folosești Google Chrome sau Mozilla Firefox. Este recomandat să folosești această extensie, deoarece este singura care te protejează de saiturile malițioase.
-
System Speedup - este un software care acționează ca un portal pentru o întreagă serie de alte instrumente suplimentare. El include Device Optimization (Optimizare dispozitiv), Boot Optimizer (Optimizare pornire sistem) și System Tools (Unelte de sistem). Nu vom intra în detalii despre toate aceste unelte deoarece majoritatea lor nu sunt decât copii după instrumente din Windows și sunt aici doar pentru publicitate, deoarece ele nu funcționează decât dacă cumperi versiunea Pro.
-
Safe Shopping - acest instrument promite să îți arate oferte mai bune pentru produsele pe care le cauți online. Aceasta nu are nimic în comun cu securitatea ta și este prezentă doar pentru a monetiza utilizatorii. Nu ne place acest lucru dar, din păcate, nu poate fi oprit. Dacă folosești Safe Shopping pentru a căuta un produs pe internet, suita de securitate face acest lucru folosindu-se de SafeSearch Plus - un serviciu de căutare oferit de Avira împreună cu Ask.com și Yahoo.com. Am fost curioși să vedem ce se întâmplă când folosești Avira SafeSearch Plus, așa că am căutat informații suplimentare despre ce spune Avira că despre aceste parteneriate, în politica sa de confidențialitate. În ea, scrie că "The search functions Avira provides (for example, https://safesearch.avira.com/ or http://avira.search.ask.com/ or search.avira.net), are provided by either APN, LLC ("Ask.com") or Yahoo!, Inc. ("Yahoo"). If you start a search query via the search functions, both Ask.Com and Yahoo record certain information and display the search results. To do so, both companies determine your IP address, the source of your search, your browser and platform type and your language settings. Both companies also forward this information to third-party content providers and sponsored links.", adică "Funcțiile de căutare oferite de Avira (de exemplu, https://safesearch.avira.com/ ori http://avira.search.ask.com/ ori search.avira.net), sunt oferite de APN, LLC ("Ask.com") ori de Yahoo!, Inc. ("Yahoo"). Dacă începi o căutare via funcțiile de căutare, și Ask.Com și Yahoo înregistrează anumite informații și afișează rezultatele căutării. Pentru a face acest lucru, ambele companii îți determină adresa IP, sursa căutării, browser-ul și tipul de platformă și setările de limbă. Ambele companii redirecționează aceste informații către distribuitori terți de conținut și legături sponsorizate."
Avira Free Security Suite include multe instrumente suplimentare, dar numai Phantom VPN și Password Manager aduc valoare. Celelalte instrumente sunt doar copii după unelte din Windows, cu prețuri mari.
Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi
Dacă folosești Avira Free Security Suite, avem câteva recomandări pentru tine în ceea ce privește setările implicite pe care ar trebui să le îmbunătățești:
- Activează următoarele opțiuni de scanare pentru antivirus: "All files" ( "Toate fișierele" în loc de "Use smart extensions" - "Folosește extensii inteligente" ) , "Integrity checking of system files" ("Verificare integritate fișiere de sistem"), "Follow symbolic links" ("Urmărește linkuri simbolice") și "Search for Rootkits before scan" ("Căutare rootkituri înainte de scanare"). Aceste setări sunt dezactivate în mod implicit, iar activarea lor îți va crește nivelul de securitate. Vei găsi toate aceste setări în "PC Protection (Protecție PC) -> System Scanner (Scaner de sistem) -> Scan (Scanare)".
-
Avira Free Security Suite include o scanare predefinită programată care rulează în fiecare săptămână. Totuși, aceasta este doar o scanare rapidă de sistem care nu scanează calculatorul în detaliu. Pentru o protecție mai bună, îți recomandăm să mai creezi o scanare completă de sistem, care să fie rulată săptămânal sau la un interval de timp de două săptămâni. Poți face acest lucru din secțiunea Scheduler (Programare) din Avira Free Antivirus.
Avira Free Security Suite este bine configurată, dar sunt câteva ajustări pe care le poți face pentru un nivel mai bun de protecție.
Ce părere ai despre Avira Free Security Suite?
Ca să fim sinceri, nu ne place Avira Free Security Suite și credem că ți-ar fi mai bine dacă ai instala doar Avira Free Antivirus. Această "suită de securitate" pare să fie un produs "umflat cu forța", care oferă foarte puține lucruri utile în afară de modulul antivirus. Este mai mult o mișcare de publicitate care încearcă să convingă oamenii să cumpere versiunea Pro. Înainte de a părăsi acest review, spune-ne ce experiență ai avut cu produsele Avira, în comentariile de mai jos. Îi vei ajuta și pe ceilallți cititori, cu siguranță.