Protecție firewall
Modulul firewall inclus în McAfee Total Protection este capabil să își ajusteze automat nivelul de protecție în funcție de profilul de rețea pe care îl setezi în Windows. Acest lucru înseamnă că dacă îți setezi rețeaua să fie publică în Windows, la fel face și firewall-ul McAfee, iar dacă o setezi să fie privată, și firewall-ul face același lucru. Este o abordare foarte bună deoarece necesită foarte puțină intervenție din partea utilizatorului.
Pentru a vedea dacă modulul firewall este și eficient, am rulat câteva teste cu două scanere de vulnerabilități de rețea cunoscute: Nmap și Nessus. Pentru început, am setat laptopul de teste să folosească un profil de rețea publică. În acest caz, nici Nmap și nici Nessus nu au reușit să găsească vreun port deschis sau vreo altă informație importantă.
Apoi, am schimbat profilul rețelei în privat și am reluat testele. De această dată, Nmap a găsit 10 porturi deschise, iar Nessus a identificat 5 porturi deschise și o vulnerabilitate la atacurile de tip "man-in-the-middle". Singura informaţie interesantă suplimentară pe care au descoperit-o scanerele, a fost adresa MAC a calculatorului de teste. Aceasta nu este însă o informație importantă din punct de vedere al securității.
Modulul firewall oferit de McAfee Total Protection este foarte bun dacă te conectezi la rețele publice. Însă atunci când folosești un profil de rețea privată, securitatea pe care o primești este medie.
Protecție antivirus și antispyware
Primul lucru pe care l-am verificat la McAfee Total Protection din punct de vedere al securității antimalware a fost să vedem cum te protejează împotriva amenințărilor online. Suita de securitate își folosește motorul Net Guard petnru a scana traficul de internet și pentru a bloca saiturile web malițioase atunci când încerci să le vizitezi. Acest motor te protejează indiferent de browser-ul web pe care preferi să îl folosești. Adițional, suita de securitate oferă și o extensie de browser web numit WebAdvisor, care este și ea creată tot pentru a te opri din a încărca saituri web periculoase. Această extensie este disponibilă Google Chrome, Mozilla Firefox și Internet Explorer și, atunci când un sait periculos este identificat, îți arată un mesaj de oprire în browser-ul web. Ar fi fost bine dacă WebAdvisor ar fi funcționat și în Microsoft Edge sau în Opera. Am testat atât motorul Net Guard cât și extensia WebAdvisor prin încercarea de a vizita o serie de saituri web periculoase, ambele instrumente funcționând excelent. Din punct de vedere al protecției online, poți să stai liniștit că soluția antivirus McAfee te protejează eficient.
Mai departe, am verificat cum se comportă McAfee Total Protection în cazul unităților de memorie externe. Am luat un stick de memorie USB, am copiat niște viruși și aplicații potențial nedorite (PUP) pe el, după care l-am conectat la calculatorul nostru de teste. Din păcate, McAfee Total Protection nu a avut niciun fel de reacție. Nu a scanat automat stick-ul de memorie și nici nu ne-a întrebat dacă vrem asta. Nu a zis nimic nici atunci când am deschis conținutul stick-ului de memorie în File Explorer. McAfee Total Protection a reacționat doar atunci când am încercat să executăm un fișier infectat. Când am făcut acest lucru, el a șters fișierul, dar nu a verificat și celelalte fișiere aflate în același folder cu cel infectat. Când am văzut acest lucru, am rulat o scanare antivirus contextuală pentru stick-ul de memorie și, din păcate, antivirusul a detectat doar opt dintre cele 12 fișiere malware de pe el. Patru fișiere au rămas neatinse. Deci stick-ul de memorie era în continuare o bombă care aștepta să explodeze. Din punctul nostru de vedere, acesta nu este un rezultat bun.
Pentru ultimul și cel mai complex test al nostru, am instalat Windows 10 pe calculatorul de teste, după care l-am infectat cu o mulțime de viruși, inclusiv ransomware. Apoi i-am cerut lui McAfee Total Protection să se instaleze și să ne curețe calculatorul. Suita de securitate a reușit să se descarce și să se instaleze, dar nu a detectat decât doi viruși folosindu-și motorul de scanare în timp real. Pentru a îi scoate și pe ceilalți, a trebuit să rulăm o scanare completă de sistem. De această dată, soluția antivirus a eliminat încă o serie de fișiere malware, dar tot au mai rămas cele patru fișiere malware stocate exact acolo unde le-am pus, pe desktop. Acesta nu este rezultatul la care ne așteptăm de la un produs antivirus bun.
De asemenea, am măsurat timpul necesar pentru McAfee Total Protection să ruleze o scanare completă de sistem: a fost de 11 minute pe partiția noastră de 126 de GO cu 35 de GO de date pe ea. Acesta este un rezultat bun.
Pentru o a doua opinie, ne-am uitat și la ce au avut de spus alte organizații de securitate independente, despre McAfee Total Protection:
- AV-TEST a evaluat McAfee cu un scor de 5,5 puncte din 6 pentru protecție și cu scorul maxim de 6 puncte din 6 pentru utilizare și performanțe.
- AV-Comparatives a evaluat antivirusul lui McAfee cu calificativul lor de top Advanced+ în testele de protecție malware și de performanțe. Le-au acordat cel mai slab calificativ, Standard, în testul lor de protecție "în lumea reală".
- Virus Bulletin nu a testat produsele de securitate ale McAfee de foarte mult timp.
Motorul antivirus oferit de McAfee Total Protection este capabil să curețe o parte dintre virușii de pe calculatorul tău și de pe unitățile de stocare externe. Dar, pentru a face acest lucru, trebuie să îi ceri antivirusului să ruleze scanări manuale. Din păcate, se pare că McAfee nu reacționează așa cum ar trebui atunci când întâlnește fișiere malware foarte noi. Din alt punct de vedere însă, protecția web pe care ți-o oferă este excelentă și asta ar trebui să ajute în a preveni malware-ul să ajungă pe calculatorul tău.
Caracteristici suplimentare
McAfee Total Protection oferă câteva caracteristici suplimentare care ar putea să îl facă puțin mai atractiv pentru unii utilizatori:
- Vulnerability Scanner (Scaner vulnerabilități) - verifică și instalează actualizări pentru Windows și pentru aplicațiile software pe care le ai instalate pe calculator.
- Anti-Spam - îți verifică mesajele email și le marchează pe acelea care nu sunt solicitate sau care conțin mesaje phishing, mutându-le într-un folder separat Anti-Spam. Funcționează cu clienți de email pentru desktop precum Outlook și Thunderbird.
- TrueKey - este un administrator de parole care îți stochează parolele, notele criptate și alte informații și care îți dă posibilitatea de a introduce automat detaliile tale pe diferitele saituri pe care te conectezi. Dacă nu folosești deja un serviciu precum LastPass, acest instrument ți-ar putea fi util. TrueKey funcționează pe Windows, Mac, iOS și Android și suportă Chrome, Firefox și Microsoft Edge.
- Shredder (Ștergere fișiere) - un instrument care îți dă posibilitatea să ștergi fișiere în mod permanent, astfel încât ele să nu mai poată fi recuperate cu ușurință.
- Parental Controls (Control parental) - îți dă opțiunea de a seta cât timp au voie copiii tăi să stea pe internet și ce fel de saituri web au permisiunea să acceseze. Am verificat dacă restricțiile funcționează, încercând să deschidem câteva saituri care nu sunt potrivite copiilor. McAfee a făcut o treabă bună și le-a blocat rapid.
- QuickClean (Curățare rapidă) - curăță calculatorul de fișierele din sistem care nu sunt necesare.
- My Home Network (Rețeaua mea de domiciliu) - îți dă o idee despre cum arată rețeaua ta și să vezi ce dispozitive sunt conectate la ea.
- File Lock - îți dă posibilitatea de a îți crea un seif personal, de fapt un folder criptat în care poți să îți stochezi fișierele personale importante.
- Threat Map - afișează o hartă a Lumii pe care poți să vezi amenințările active de pe glob.
Unele dintre instrumentele incluse în McAfee Total Protection, precum Quick Clean, sunt duplicate ale unor instrumente din Windows, în timp ce altele chiar ar putea să îți fie utile, cum ar fi TrueKey sau Shredder. Ne place că instrumentele suplimentare funcționează destul de bine și fac exact ce spun că fac. Din păcate, nu există niciun serviciu VPN inclus în această suită Total Protection.
Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi
McAfee Total Protection nu are prea multe setări avansate, așa că nu ai prea multe lucruri pe care să le poți schimba la modul în care funcționează. Singura noastră recomandare este să activezi Intrusion Detection (Detecție intruziuni). În mod implicit, această opțiune este dezactivată, însă activarea ei te va proteja de hackerii care încearcă să exploateze punctele slabe din Windows sau din programele pe care le ai instalate, cu scopul de a prelua controlul calculatorului tău. Vei găsi această opțiune în setările de Firewall, secțiunea Intrusion Detection (Detecție intruziuni).
Ce părere ai despre McAfee Total Protection sau McAfee LiveSafe?
Acum că știi ce părere avem noi despre McAfee total Protection și ai văzut și cum s-a descurcat în testele noastre. Înainte de a închide această recenzie, spune-ne ce părere ai despre produsele McAfee, în secțiunea de comentarii de mai jos. Îți place ce au de oferit? Cum ți se pare noua interfață de utilizare?