Norton este un nume cu o lungă istorie și o reputație solidă pe piața produselor antivirus. Am vrut să vedem cum arată cea mai nouă suită de securitate a lor, precum și să aflăm cât de eficientă este în a-și proteja utilizatorii de amenințările cibernetice. În ultimele zile, am folosit și testat Norton Security Premium, iar astăzi vrem să îți spunem tot ce ne-a plăcut și ce nu ne-a plăcut la acest produs antivirus. Dacă vrei să îți faci o părere despre cât de eficient este Norton Security Premium și dacă merită cumpărat, citește acest review:
La ce este bun Norton Security Premium?
Norton Security Premium este un software de securitate care este bun la:
- A îți oferi protecție de top împotriva malware-ului
- Protecție eficientă firewall în fața atacurilor și a altor amenințări din rețea, în special atunci când te conectezi la rețele publice
- A îți oferi o interfață de utilizare cu un design plăcut, care este ușor de folosit chiar și pe ecrane tactile
Norton Security Premium vs. Norton Security Deluxe
Diferența medie de preț între Norton Security Deluxe și Norton Security Premium este de aproximativ 20 de procente. Deși securitatea pe care o primești de la ambele produse este la fel de bună, instrumentele suplimentare incluse diferă. Comparativ cu versiunea Deluxe, Norton Security Premium include Backup and Restore și 25 de GO de spațiu de stocare online, precum și controale parentale. De asemenea, Norton Security Premium poate fi instalat și folosit pe până la 10 dispozitive diferite, în timp ce versiunea Deluxe poate fi instalată doar pe 5 dispozitive. Poți să găsești mai multe detalii aici: Norton Security Editions. Având în vedere toate cele de mai sus, părerea noastră este că Norton Security Premium este alegerea mai bună, dacă ai un număr mare de dispozitive pe care vrei să le protejezi, ori dacă ești părinte. Pentru toți ceilalți, Norton Security Deluxe este probabil de ajuns.
Aspecte pro și contra
Acestea sunt aspectele pozitive esențiale pentru Norton Security Premium:
- Motorul antivirus este foarte eficient și capabil să elimine orice tip de cod malițios de pe calculatoarele și dispozitivele tale cu Windows
- Norton are un efect negativ foarte mic asupra performanțelor
- Interfața de utilizare are un design plăcut și este ușor de înțeles și folosit, chiar și pe ecrane tactile
- Modulul firewall își face treaba bine, mai ales când te conectezi la rețele publice
- Instrumentele de control parental sunt ușor de folosit și funcționează foarte bine
Norton Security Premium are și câteva elemente negative importante:
- Dacă nu folosești Google Chrome sau Mozilla Firefox, atunci ești "pe cont propriu" când navighezi pe internet. Norton nu face nimic pentru a te proteja atunci când folosești alte browsere web
- Norton încearcă să îți schimbe pagina de pornire și motorul de căutare din browser cu niște saituri web menținute de Norton și Ask.com (un sait cu un istoric negativ)
- Nu include un instrument VPN pentru a își proteja utilizatorii atunci când se conectează la rețele Wi-Fi publice
Verdict
Norton Security Premium este un produs solid, mai mult decât capabil să te protejeze împotriva virușilor și amenințărilor din rețele. Nouă ne-a plăcut interfața sa de utilizare, modul în care arată și cât de ușor este de folosit și înțeles. Însă acest produs de securitate are și un aspect negativ important care îi scade eficiența: oferă protecție într-un număr limitat de navigatoare web și doar dacă îi instalezi extensiile. De asemenea, nu ne place deloc faptul că Norton Security Premium încearcă să schimbe pagina de pornire și motorul de căutare pe care le folosim în navigatoarele web. Aceasta este o tactică nefericită, folosită de obicei de către aplicațiile gratuite, nu de către suite de securitate premium care costă bani. Per total, dacă te uiți la preț și iei și restul în considerare, Norton Security Premium este un antivirus bun, cu condiția să folosești Chrome sau Firefox drept browser-ul tău web principal. Cei care folosesc alte browsere web mai bine ar sta departe.
Experiența de descărcare și instalare
Pentru a obține Norton Security Premium pe calculatorul tău cu Windows, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îl descarci de pe saitul Norton. Vei descărca un fișier executabil mic, numit NSPremiumDownloader.exe, cu o dimensiune de 1,06 MO. Expertul de instalare va descărca la rândul lui 200,60 MO de fișiere necesare pentru instalarea suitei de securitate pe calculatorul tău. După ce este terminată descărcarea, trebuie să alegi dacă vrei să te alături la Norton Community Watch, astfel încât produsul să poată să transmită automat informații despre amenițările de securitate, către Symantec. Noi îți recomandăm să activezi această opțiune deoarece va ajuta produsele Norton să reacționeze mai rapid și mai bine la noile amenințări.
Dacă vrei, poți să schimbi folderul implicit de instalare, dar cam asta este tot ce poți să personalizezi. Apoi, instalarea ar trebui să își urmeze cursul și ar trebui să fie terminată într-un minut ori două. După ce este gata, trebuie să activezi versiunea de evaluare a Norton Security Premium, iar pentru asta trebuie să te conectezi la contul tău Norton sau să creezi un cont chiar acum. Pentru a îl crea, este necesar să oferi o adresă de email, o parolă, un nume, un număr de telefon și țara în care locuiești. Nouă nu ne place că Norton insistă să colecteze informații personale de la utilizatori, chiar dacă tot ce vor este să le evalueze produsul.
După ce am activat licența de evaluare, instalarea este oficial terminată și se încarcă interfața de utilizare. Arată elegant și simplu, dar vine și cu o surpriză: baza de date cu definiții de viruși este veche de peste două luni.
Am așteptat aproximativ 15 minute, dar pentru că am văzut că Norton Security nu a declanșat o actualizare automată a bazei de date cu definiții de viruși, am pornit noi o actualizare manuală. Ceea ce a însemnat că a fost necesară descărcarea a încă 259.39 MO de fișiere de pe serverele Norton.
Descărcarea Norton Security Premium este simplă, iar instalarea suitei de securitate este ușor de făcut. Totuși, există destul de multe date care trebuiesc descărcate de pe serverele Norton și suita nu se actualizează imediat ce o instalezi. Trebuie să pornești o actualizare manuală pentru a obține cea mai nouă protecție disponibilă, cât mai curând.
Integrarea cu Windows, navigatoarele web și aplicațiile Windows universale
Norton Security Premium este un produs de securitate care se integrează bine cu Windows 10 și cu caracteristicile sale. Pentru început, suita de securitate dezactivează în mod automat Windows Firewall și Windows Defender pe timpul instalării sale. Acest lucru este unul pozitiv, deoarece elimină posibilele conflicte și probleme de performanță care pot apărea datorită executării simultane a două produse de securitate similare. Norton lucrează foarte bine și cu caracteristicile de rețelistică oferite de Windows. Am putut să creăm un grup de domiciliu fără probleme, am putut să partajăm fișiere în rețeaua locală și am putut să descărcăm, să instalăm și să folosim aplicații Windows universale, fără vreun impact negativ din partea Norton Security Premium.
Am apreciat faptul că Norton este capabil să detecteze automat profilul pe care îl setezi în Windows pentru conexiunile de rețea pe care le folosești și este capabil să își ajusteze protecția firewall în mod corespunzător.
Din punct de vedere al protecției web, Norton Security Premium verifică saiturile web pe care le vizitezi și te protejează împotriva celor periculoase, dar numai cu două condiții. Prima este să folosești Google Chrome sau Mozilla Firefox ca browser web. Cea de-a doua condiție este să instalezi extensia Norton Safe Web în Firefox sau Norton Security Toolbar în Chrome. Dacă folosești unul dintre aceste două browsere, atunci când le deschizi pentru prima dată după ce ai instalat Norton Security Premium, ești invitat să activezi toate extensiile Norton. Extensiile disponibile sunt Norton Safe Search, Norton Home Page, Norton Safe Web (în Firefox) ori Norton Security Toolbar (în Chrome) și Norton Identity Safe. Poți să apeși pe legăturile Enable (Activare) pentru a descărca și instala extensiile. Noi îți recomandăm cu tărie să faci asta pentru Norton Safe Web în Firefox și pentru Norton Security Toolbar în Chrome. Altfel, ești lăsat neprotejat în fața saiturilor malițioase, precum paginile de web de tip phishing. Dacă ai nevoie de un manager de parole, ai putea să instalezi și Norton Identity Safe. Însă Norton Safe Search și Norton Home Page sunt lucruri pe care îți recomandăm să eviți să le instalezi. Ele nu fac decât să îți schimbe pagina de pornire și motorul de căutare din browser cu saituri Norton care sunt bazate pe Ask, un serviciu web cu o reputație proastă.
Norton Security Premium pare să fie un produs de securitate cu puține cerințe de sistem. Pe laptopul nostru de teste, el a avut nevoie de doar 55 de MO de RAM pentru a funcționa. Un alt aspect pozitiv este faptul că toate procesele sunt protejate împotriva terminării neautorizate, astfel că nici virușii cei mai răi nu vor dezactiva această suită de securitate foarte ușor. În cazul în care te îngrijorează viteza de pornire, trebuie să știi că Norton Security Premium nu are un efect negativ asupra performanțelor calculatorului tău. Noi am folosit BootRacer pentru a măsura timpii de pornire ai laptopului nostru de test, iar rezultatele pe care le-am obținut au fost identice înainte și după ce am instalat Norton.
Pentru a verifica dacă vitezele pe internet sau în rețeaua locală sunt afectate de Norton Security Premium, am rulat câteva teste cu Speedtest.net și cu LAN Speed Test. Toate testele ne-au arătat că nici viteza de descărcare și nici cea de încărcare nu au fost afectate negativ de această suită de securitate.
Norton Security Premium este un produs integrat bine cu Windows 10. Ne place că nu pare să aibă vreun efect negativ asupra performanțelor calculatorului nostru sau asupra vitezelor de rețea/internet. Totuși, nu ne place că te protejează doar dacă folosești Chrome ori Firefox când navighezi pe internet. Alte browsere web nu sunt protejate. De asemenea, nu ne place faptul că Norton încearcă să își facă utilizatorii să își schimbe pagina de pornire și motorul de căutare implicit din browser.
Ușurința de utilizare și configurare
Interfața de utilizare oferită de Norton Security Premium are un design bun: culori plăcute, o structură bună și multe butoane și comutatoare mari. Astfel, este ușor de folosit și pe ecrane tactile. Consola principală este împărțită în două secțiuni mari. Cea de jos îți oferă o serie de dale mari, care îți dau acces la cele mai importante secțiuni/caracteristici ale suitei de securitate, în timp ce în partea de sus a ferestrei poți vedea câteva detalii referitoare la secțiunea pe care ai selectat-o. Secțiunea/caracteristica implicită selectată este Security (Securitate), ea spunându-ți dacă ești protejat sau nu.
Dacă vrei să intri în detaliile setărilor oferite de suită pentru o anumită secțiune, vei vedea comutatoarele pe care le-am menționat mai sus. Ele sunt foarte ușor de folosit, inclusiv pentru începători.
Setările disponibile sunt oferite în general într-un limbaj destul de comun, astfel că ele sunt accesibile pentru orice utilizator, atât începător cât și experimentat. Însă dacă găsești vreo setare care nu știi ce face, uită-te după un mic semn de întrebare în dreapta ei. Dacă apeși pe această iconiță, se va deschide un browser web și vei primi informații suplimentare despre setarea respectivă. Dacă tot ai nevoie de mai mult ajutor, ai la dispoziție și un Help Center (Centru de ajutor) pe care îl poți accesa oricând. Dacă vrei să vorbești cu o persoană reală, te poți conecta la forumurile comunității; poți să discuți în live chat, să ceri ajutor pe Facebook sau Twitter, ori chiar să îi suni pe tehnicienii Norton la telefon.
Dacă îți plac statisticile și rapoartele, trebuie să știi că Norton Security Premium îți oferă jurnale care sunt în același timp și detaliate și ușor de înțeles. În plus, primești și un raport pe 30 de zile, despre ce a făcut Norton pentru tine.
Norton Security Premium te anunță și când se întâmplă ceva important pe calculatorul tău. Noi am văzut alerte de la motorul antivirus, dar și notificări de la firewall.
Norton Security Premium este un produs de securitate care arată bine și este și foarte ușor de folosit și înțeles. Noi am apreciat în mod special modul în care este structurată interfața de utilizare și faptul că este ușor de utilizat și pe ecrane tactile.
Pe pagina următoare a acestui review, poți să vezi cât de capabil este Norton Security Premium în a îți proteja calculatorul de atacurile din rețea și de malware. De asemenea, poți să vezi ce setări ar trebui să ajustezi.