Securitate pentru toți - Recenzie Norton Security Premium

recenzie
Securitate pentru toți - Recenzie Norton Security Premium
Rating

Protecție firewall

Din punct de vedere al protecției firewall, ne place că Norton Security Premium este capabil să detecteze profilul de rețea pe care îl setezi în Windows și își poate adapta nivelul de protecție corespunzător. Dacă îți setezi rețeaua ca fiind privată sau publică, la fel va face și modulul firewall din Norton. Aceasta este o abordare foarte bună și ne-am dori ca și alte produse de securitate să facă același lucru.

Norton Security Premium, Norton Security Deluxe
Norton Security Premium, Norton Security Deluxe

Pentru a ne face o idee mai bună despre cât de eficient este Norton Security Premium din punct de vedere al protecției firewall, am folosit două scanere de vulnerabilități ale rețelelor: Nmap și Nessus. Atunci când am folosit un profil de rețea privată, Nmap a găsit 8 porturi deschise și Nessus a găsit 6. Când am folosit un profil de rețea publică, nici Nmap și nici Nessus nu au reușit să identifice vreun port deschis sau alte informații semnificative, cu excepția adresei MAC, dar ea nu este importantă din punct de vedere al securității.

Norton Security Premium oferă un firewall solid, capabil să te protejeze foarte bine, fără a fi nevoie de configurări speciale din partea utilizatorului. Este eficient în special atunci când te conectezi la rețele publice, ceea ce este foarte bine.

Reclamă

Protecție antivirus și antispyware

Am început prin a verifica eficiența Norton Security Premium la protecția pe care ți-o oferă atunci când navighezi pe internet în browserul tău web favorit. Pentru a face acest lucru, Norton Security Premium instalează o bară de unelte de securitate în Chrome și o extensie de securitate în Firefox. Ambele verifică dacă saiturile web pe care intenționezi să le vizitezi sunt sigure sau nu. Din păcate, extensiile de securitate Norton nu sunt disponibile și în alte browsere web. Am folosit Firefox și Chrome și am încercat să deschidem o serie de saituri web cu conținut malware și de tip phishing. De fiecare dată am fost opriți de Norton cu un mesaj de alertă. Din păcate însă, în Microsoft Edge și în Opera, am putut să vizităm toate saiturile web periculoase pe care le-am încercat. Cu excepția cazului în care ești un utilizator de Chrome sau de Firefox, nu vei fi protejat pe internet de către Norton Security Premium, iar acest aspect este cu siguranță unul negativ.

Norton Security Premium, Norton Security Deluxe
Norton Security Premium, Norton Security Deluxe

Următorul lucru pe care l-am făcut a fost să verificăm cum se comportă Norton atunci când conectăm la calculator un stick de memorie USB plin de fișiere malware. Partea bună este că Norton Security Premium a scanat automat stick-ul de memorie, imediat ce l-am conectat. A identificat și eliminat 9 dintre cele 12 fișiere infectate de pe stick, iar pe restul de 3 când le-am deschis în File Explorer.

Norton Security Premium, Norton Security Deluxe
Norton Security Premium, Norton Security Deluxe

Pentru următorul test, am luat laptopul nostru cu Windows 10 și l-am infectat cu o serie de viruși foarte periculoși, inclusiv cu ransomware. Apoi, am mers online și i-am cerut lui Norton Security Premium să se descarce și să se instaleze pe calculator. Vestea foarte bună este că suita de securitate a reușit să facă acest lucru și, imediat ce și-a încărcat procesele esențiale, a început să detecteze și să elimine fișierele malițioase pe care le pusesem pe calculator. A fost nevoie de două reporniri și de o scanare de sistem completă, dar la final laptopul era utilizabil din nou.

Norton Security Premium, Norton Security Deluxe
Norton Security Premium, Norton Security Deluxe

Un motor antivirus nu este destul de bun dacă este prea lent, așa că noi măsurăm și cât timp durează o scanare antivirus completă a partiției noastre de sistem de 126 de GO cu 35 de GO de fișiere pe ea. Pentru a o scana, Norton Security Premium a avut nevoie de 2 minute, acesta fiind un timp foarte rapid.

La final, ne-am uitat și la ce au avut de spus organizațiile de securitate independente, despre Norton:

  • AV-Test a notat Norton cu un verdict de 6 puncte din 6 pentru protecție, 5,5 puncte din 6 pentru performanță și 6 puncte din 6 pentru utilizare.

  • AV-Comparatives a oferit pentru Norton calificativul Advanced+ pentru testele de performanță și protecție în lumea reală, și calificativul de bază Tested în testul de protecție malware.

  • Virus Bulletin nu a testat produsele de securitate Norton, iar compania nu este listată printre producătorii activi în testele lor.

Din punct de vedere al protecției antivirus și anti-malware pe care ți-o oferă, Norton Security Premium îți oferă o experiență confuză: pe de o parte, antivirusul este rapid și foarte eficient în a elimina fișierele malițioase de pe calculatorul tău. Însă te poate proteja atunci când navighezi pe internet doar dacă folosești Chrome sau Firefox. Celelalte browsere web nu primesc protecție preventivă.

Reclamă

Caracteristici suplimentare

Pe lângă caracteristicile sale de protecție principale, Norton Security Premium include și câteva instrumente suplimentare, pe care este posibil să le consideri utile:

Norton Security Premium, Norton Security Deluxe
Norton Security Premium, Norton Security Deluxe
  • Norton Identity (Identitate Norton) - este un manager de parole care îți stochează parolele în siguranță și le sincronizează între diferite calculatoare, browsere web și dispozitive mobile. Funcționează cu Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari și Android și iOS.

  • Norton Backup - este un instrument de creare și restaurare a copiilor de siguranță ale datelor tale. Poți să salvezi aceste backup-uri local, pe calculatorul tău, sau le poți încărca în spațiul cloud oferit de Norton, unde ai 25 de GO de spațiu gratuit inclus.

  • Norton Performance - include câteva instrumente utile pentru optimizarea performanțelor calculatorului tău. Ai la dispoziție un instrument Optimize Disk (Optimizare disc), un instrument File Cleanup (Curățare fișiere) și un Startup Manager (Manager aplicații pornire). Ele fac exact ce îți spune titlul fiecăreia, dar noi nu le considerăm foarte utile, având în vedere că tot ce pot ele să facă poți să faci oricum și direct din Windows 10.

  • Norton Family (Familie Norton) - este un produs care nu este preinstalat în Norton Security Premium. Pentru a îl putea folosi trebuie să descarci și să instalezi Norton Family separat. Nouă ni s-a părut ușor de configurat și folosit. Dacă ai copii, s-ar putea să îți fie util.

  • Norton Studio - este o aplicație Windows universală care îți dă posibilitatea să vezi, să îți administrezi și să explorezi produsele Norton pe care le deții. Poate fi utilă pentru unii utilizatori.

Norton Security Premium, Norton Security Deluxe
Norton Security Premium, Norton Security Deluxe

Norton Security Premium include câteva caracteristici și instrumente suplimentare și unele dintre ele s-ar putea să îți fie utile. Totuși, ne-am fi dorit să includă și un instrument VPN care să te protejeze atunci când te conectezi la rețele Wi-Fi publice nesigure.

Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi

Norton Security Premium este o suită de securitate care este foarte bine configurată în general, dar tot sunt câteva setări pe care este posibil să îți dorești să le schimbi:

  • Dacă nu vrei să primești niciun fel de oferte speciale de la Norton Security Premium, poți dezactiva setarea "Special Offer Notification" (Notificări oferte speciale) . O vei găsi în "Settings (Setări) -> Administrative Settings (Setări administrative)".
  • Dacă vrei să oprești notificările și sarcinile de fundal, poți să activezi modul silențios (Silent Mode). Poți să găsești această opțiune în "Settings -> Administrative Settings" (Setări -> Setări administrative).

Norton Security Premium este un produs de securitate foarte bine configurat în mod implicit, existând foarte puține lucruri pe care le-ai putea îmbunătăți.

Care este părerea ta despre Norton Security Premium?

După cum ai văzut, Norton Security Premium are multe lucruri bune cu care să se laude, dar are și câteva aspecte negative importante. Nouă ne place motorul antivirus și modulul firewall, dar nu ne place felul în care protejează navigarea pe internet. Dar tu, ce părere ai? Își merită banii Norton Security Premium? Îți place abordarea lor în cazul navigării pe internet?

Descoperă: Securitate Recenzii