Protecție firewall
Din păcate, Trend Micro Maximum Security nu include un modul firewall propriu. În schimb, folosește Windows Firewall, la care adaugă o caracteristică numită Firewall Booster. Trend Micro spune că acest software va "îmbunătăți protecția oferită de Windows Firewall și detectează programele de tip botnet ce pot să îți deturneze calculatorul prin control la distanță".
Am vrut să vedem dacă Firewall Booster de la Trend Micro are vreun efect vizibil asupra protecției oferite în fața atacurilor de rețea. Așa că am rulat câteva teste cu Nmap și Nessus, două scanere de vulnerabilități de rețea foarte cunoscute. Atunci când am setat laptopul nostru de test să folosească un profil de rețea privată, Nmap a găsit 9 porturi deschise, iar Nessus a găsit 7 porturi deschise și o vulnerabilitate la atacurile de tip man-in-the-middle. Pe un profil de rețea publică, erau 3 porturi deschise. Singura informație suplimentare interesantă pe care ambele scanere au putut să o identifice în ambele scenarii a fost adresa MAC a laptopului nostru. Această informație nu reprezintă însă un risc de securitate.
Trend Micro Maximum Security are un nume lung și impresionant dar adevărul este că nu îți oferă securitatea maximă la care te-ai aștepta de la o suită completă de securitate. Pentru noi, "maxim" ar fi însemnat să avem la dispoziție și un firewall proprietar care să fie mai bun decât cel inclus în Windows.
Protecție antivirus și antispyware
Am început prin a verifica dacă Trend Micro Maximum Security te protejează atunci când navighezi pe internet. Vestea foarte bună este că această suită de securitate scanează și filtrează tot traficul de internet de pe calculatorul tău, acest lucru însemnând că ar trebui să primești aceeași protecție în orice browser web ai folosi. Dar, pentru a fi siguri, am testat: am luat Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge și Opera și am încercat să navigăm pe o serie de saituri web periculoase. Nu am reușit să le încărcăm deoarece Trend Micro Maximum Security ne-a oprit de fiecare dată. Acesta este un rezultat foarte bun.
Trend Micro Maximum Security oferă și o bară de instrumente numită Trend Micro Toolbar pentru câteva browsere web: Google Chrome, Internet Explorer și Mozilla Firefox. Este creată să îți ofere informații suplimentare despre starea de securitate a saiturilor web pe care le vizitezi, precum și a rezultatelor pe care le obții în căutările pe care le faci pe internet. Deși nu ai cu adevărat nevoie de ea, dacă se întâmplă să folosești unul dintre browser-ele pe care le suportă, s-ar putea să îți placă informațiile pe care ți le oferă.
Din păcate, pe calculatorul nostru de teste, această extensie de browser nu a fost disponibilă pentru Google Chrome, ceea ce este ciudat având în vedere că ar fi trebuit să fie. Având în vedere că Internet Explorer este un browser depășit, concluzia noastră este că Trend Micro Toolbar este utilă doar dacă ești utilizator Firefox.
Mai departe, am vrut să vedem ce face Trend Micro Maximum Security atunci când folosești medii de stocare externe. Am luat un stick de memorie USB, am copiat o duzină de viruși pe el și l-am conectat la laptopul nostru de test. Din păcate, Trend Micro Maximum Security nu a scanat automat stick-ul de memorie USB pentru malware, nici nu ne-a întrebat dacă vrem asta. Nu a avut nicio reacție. Totuși, după ce am deschis stick-ul de memorie USB în File Explorer, suita de securitate a început să curețe fișierele infectate. Nu este chiar cea mai bună abordare din punctul nostru de vedere.
Deși ne-am fi dorit ca rezultatul să fie că au fost eliminați toți virușii de pe stick-ul de memorie, realitatea este că trei fișiere periculoase nu au fost identificate de către Trend Micro Maximum Security imediat. Au fost eliminate doar după ce am încercat să le executăm.
Apoi am instalat Windows 10 pe laptop, l-am infectat cu o mulțime de viruși și i-am cerut lui Trend Micro Maximum Security să se instaleze și să îl curețe. Motorul antivirus a funcționat excelent și, în câteva minute, nu mai rămăsese niciun virus pe calculator. Este un rezultat foarte bun, care ne arată că motorul antivirus oferit de Trend Micro este foarte eficient.
Deși să fie eficient este obligatoriu, a fi rezonabil de rapid este și el un aspect important în cazul unui motor antivirus. De aceea am măsurat și timpul necesar să scaneze partiția noastră de sistem de 126 GO cu 35 GO de date pe ea. În medie, Trend Micro Maximum Securitya avut nevoie de 7 de minute pentru a realiza o scanare antivirus. Acesta este un timp de scanare mediu.
Ne-am uitat și la ce au avut de spus alte organizații de securitate independente despre Trend Micro:
- AV-TEST a premiat Trend Micro Internet Security cu scorul lor de top de 6 puncte din 6 pentru protecție, 5,5 puncte pentru performanță și utilizare.
- AV-Comparatives a premiat Trend Micro cu calificativul lor de Advanced în testul de protecție "în lumea reală" și în cel de performanță, și cu calificativul Standard în testul de protecție anti-malware.
- Virus Bulletin nu a testat produsele de securitate Trend Micro.
Trend Micro Maximum Security este o suită de securitate ce nu are niciun fel de probleme în a te proteja atât online cât și offline, mulțumită scutului său web și motorului antivirus foarte eficient. Totuși, suita de securitate nu are o abordare proactivă în cazul unităților de memorie externe și viteza de scanare a motorului antivirus este doar medie.
Caracteristici suplimentare
Trend Micro Maximum Security include o serie de instrumente suplimentare ce s-ar putea dovedi a fi utile clienților săi:
- PC Health Checkup (Verificare sănătate PC) - optimizează performanțele calculatorului prin căutarea și repararea vulnerabilităților de securitate, curățarea unităților de stocare de fișierele nenecesare, configurarea programelor care au voie să pornească o dată cu Windows ș.a.m.d.
- Privacy Scanner (Scaner confidențialitate) - include Social Network Privacy (Confidențialitate rețele sociale) și Web Browser Privacy (Confidențialitate browser web). Primul îți verifică setările de confidențialitate de pe rețelele sociale precum Facebook, Google+, Twitter și LinkedIn, iar cel de-al doilea verifică setările de confidențialitate din navigatoarele tale web.
- Social Networking Protection (Protecție rețele sociale) - verifică legăturile de pe rețelele sociale și îți spune care dintre ele sunt sigure și care nu. Funcționează doar dacă ai Trend Micro Toolbar instalată și este disponibil doar în Internet Explorer și Mozilla Firefox.
- Data Theft Prevention (Prevenire furt de informații) - oprește hackerii și spyware-ul din a îți fura datele.
- Folder Shield (Scut folder) - îți dă posibilitatea de a specifica un folder care conține fișiere sensibile și blochează ransomware-ul de la a ți le fura.
- Secure Erase (Ștergere sigură) - îți șterge fișierele definitiv astfel încât ele să nu poată fi recuperate cu ușurință.
- Password Manager (Manager parole) - îți stochează parolele într-un portofel criptat și îți completează automat detaliile în conturile tale online. Pentru a putea folosi acest instrument trebuie să îți creezi un cont Trend Micro. Dacă nu folosești deja un alt administrator de parole, precum LastPass, acesta poate să îți fie util.
- Cloud Storage Scanner (Scaner pentru stocarea în cloud) - scanează fișierele pe care le ai stocate în cloud, trimițând copii temporare ale fișierelor tale către Trend Micro. Deși pare să fie o caracteristică foarte interesantă, din păcate nu am putut să o testăm, deoarece este disponibilă doar clienților care au cumpărat Trend Micro Maximum Security, nu și acelora care folosesc versiunea de evaluare.
- Vault (Seif) - criptează și protejează un folder în care poți să păstrezi fișiere sensibile.
- Family (Familie) - un instrument de control parental care îți permite să limitezi timpul pe care îl petrec copii tăi online, să blochezi saiturile nepotrivite, imaginile nepotrivite ș.a.m.d. Acest instrument funcționează foarte bine și este ușor de configurat. Dacă ești un părinte, probabil vei aprecia acest modul.
Trend Micro Maximum Security include destul de multe instrumente suplimentare și unele dintre ele vor fi cu siguranță de folos utilizatorilor lor.
Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi
Deși Trend Micro Maximum Security este o suită de securitate bine configurată în mod implicit, am găsit totuși câteva lucruri pe care ai putea vrea să le ajustezi:
- Dacă folosești Outlook drept client de desktop pentru email, Trend Micro Maximum Security poate să filtreze reclamele și mesajele email de tip spam. De asemenea, poate și să verifice automat toate fișierele atașate la mesajele pe care le primești. Aceste opțiuni nu sunt activate în mod implicit, dar le poți activa oricând, în "Protection Settings (Setări de protecție) -> Internet & Email Controls (Control internet și email) -> Spam & Emailed Files (Spam și fișiere transmise prin email)".
- Trend Micro Maximum Security nu are un firewall, dar te poate avertiza atunci când te conectezi la rețele potențial periculoase, deși nu o face în mod implicit. Dacă vrei să activezi această opțiune, mergi la "Protection Settings (Setări de protecție) -> Internet & Email Controls (Control internet și email) -> Network (Rețea)".
Trend Micro Maximum Security este o suită de securitate bine configurată în mod implicit. Cele două recomandări pe care le-am avut de făcut sunt doar niște lucruri minore.
Care este părerea ta despre Trend Micro Maximum Security?
Așa cum știi acum, Trend Micro Maximum Security are multe lucruri bune cu care să se laude, dar are și niște aspecte negative. Nouă ne place motorul antivirus și interfața sa de utilizare simplă, dar nu ne place faptul că îi lipsește un modul firewall real. Tu ce crezi? Merită cumpărat Trend Micro Maximum Security? Care este experiența ta cu acest antivirus?