Protecție firewall
Firewall-ul Webroot are nevoie de Windows Firewall pentru a te proteja. Windows Firewall se ocupă de conexiunile de intrare în rețea, iar firewall-ul Webroot se ocupă de conexiunile care ies din rețea. Unul din lucrurile bune este că firewall-ul funcționează corect și se ajustează corespunzător cu profilul de rețea pe care îl setezi în Windows.
Am vrut să vedem cât de bun este firewall-ul Webroot, așa că am efectuat teste cu Nmap și Nessus. Când am setat calculatorul nostru de teste să folosească un profil de rețea privată, și Nmap și Nessus au găsit 7 porturi deschise, iar Nessus a găsit și o vulnerabilitate de tip man-in-the-middle. Când am folosit un profil de rețea publică însă, nu am mai găsit niciun port deschis și nici o vulnerabilitate. Singura informație interesantă pe care ambele scanere au descoperit-o în oricare dintre situații a fost adresa MAC a calculatorului nostru, dar această informație nu reprezintă un risc pentru siguranță.
Firewall-ul oferit de Webroot Internet Security Complete are nevoie de Windows Firewall pentru a funcționa, dar face o treabă bună în a te proteja pe rețelele publice. Totuși, nu este chiar bun atunci când folosești un profil de rețea privată.
Protecție antivirus și antispyware
Am început prin a verifica dacă Webroot Internet Security Complete te protejează eficient la navigarea pe internet. Din păcate, vestea proastă este că extensia web pe care o ai la dispoziție funcționează doar în Google Chrome și în Mozilla Firefox. Deși extensiile web pe care le instalează își fac treaba bine în aceste browsere web, ele nu sunt disponibile și pentru Microsoft Edge sau pentru Opera, următoarele cele mai populare browsere web. Dacă vrei să fii protejat eficient de către Webroot Internet Security Complete atunci când ești online, trebuie să folosești Chrome ori Firefox. Suplimentar, suita de securitate include și un Web Filtering Driver care te poate proteja de pericolele online și în alte browsere web sau aplicații care se conectează la internet. Testele noastre au arătat rezultate foarte bune în aceste trei browsere: Chrome, Firefox și Edge. Din păcate, în Opera am putut să vizităm toate saiturile de phishing pe care le-am vrut.
În continuare, am vrut să vedem cum se comportă Webroot Internet Security Complete în cazul unităților media externe. Am luat un stick de memorie USB, am copiat o duzină de viruși pe el și l-am conectat la laptopul nostru de teste. Din păcate, antivirusul nu a scanat stick-ul de memorie după malware și nici nu ne-a întrebat dacă doream asta. A reacționat doar atunci când am încercat să deschidem unul din virușii de pe stick-ul USB. L-a detectat, ne-a întrebat dacă vrem să îl curățăm (lucru pe care l-am făcut), după care a lansat o scanare completă de sistem pentru a se asigura că infecția nu a ajuns și în alte părți.
Din păcate, scanarea nu a inclus și stick-ul de memorie USB, care a rămas nescanat. Drept urmare, stick-ul USB era în continuare plin de viruși, chiar și după ce scanarea a fost terminată. Noi considerăm ineficientă această abordare.
Apoi am instalat Windows 10 pe laptopul nostru de test, l-am infectat cu mulți viruși și i-am cerut lui Webroot Internet Security Complete să îl curețe. Lucru pe care l-a făcut și, în câteva minute, nu mai rămăsese niciun virus pe calculatorul nostru. Este un rezultat foarte bun, care ne arată că motorul antivirus este de calitate și poate să își facă treaba. Dar, așa cum am văzut mai devreme, Webroot ar trebui să își configureze motorul antivirus mai bine și să îl facă să reacționeze mai rapid, în mai multe situații decât o face în prezent.
Motorul antivirus oferit de Webroot Internet Security Complete este foarte rapid la scanarea fișierelor. A reușit să facă o scanare completă a partiției de sistem de 126 GO de pe laptopul nostru, cu 35 de GO de fișiere pe ea, într-un timp mediu de doar 40 de secunde. Totuși, când am rulat o scanare personalizată a aceluiași SSD, a avut nevoie de nu mai puțin de 35 de minute.
Ne-am uitat și la ce au avut de spus alte organizații de securitate independente, despre Webroot Internet Security Complete. Din păcate, AV-Test, AV-Comparatives și Virus Bulletin nu au testat produsele Webroot în ultimii ani.
Webroot Internet Security Complete își face treaba bine dacă vorbim despre eliminarea amenințărilor de pe calculatorul tău, este foarte rapid și îți oferă și o protecție bună pe internet, dacă folosești Google Chrome sau Mozilla Firefox, ori chiar și Microsoft Edge. Însă nu primești cine știe ce protecție în alte browsere web, iar antivirusul nu curăță automat infecțiile de pe unitățile de stocare externă, ceea ce nu este bine.
Instrumente suplimentare
Webroot Internet Security Complete include câteva instrumente suplimentare, iar unele dintre ele s-ar putea să îți fie utile:
- Backup & Sync (Copie de rezervă și sincronizare) - îți oferă 25 GO de spațiu de stocare în cloud, pe serverele Webroot. Crearea de copii de rezervă în cloud se face prin intermediul unui folder local pe care suita de securitate îl creează în folderul tău de utilizator din Windows. Îți poți apoi accesa fișierele din orice browser web și de pe orice dispozitiv vrei.
- Password Manager (Administrator parole) - îți administrează parolele. Însă, lucrul cu acest instrument este destul de complicat și oamenii par să aibă probleme cu el. Din punctul nostru de vedere, mai bine ți-ai îndrepta atenția spre ceva precum Lastpass.
- System Optimizer (Optimizare sistem) - eliberează spațiu pe hard-disk-urile tale, elimină fișiere nenecesare și șterge cache-ul browser-ului tău web. Acestea sunt lucruri pe care le poți face foarte ușor și din Windows. Drept urmare, acest instrument nu oferă valoare adăugată utilizatorilor Webroot.
- System Analyzer (Analizare sistem) - îți verifică sistemul după probleme potențiale de securitate și îți spune despre ele. Ca să fim sinceri, nu prea vedem rostul acestui instrument. Doar îți oferă o concluzie reconfortantă cum că totul este OK pe calculatorul tău.
Deși Webroot îți oferă câteva instrumente suplimentare, nu putem spune că suntem mulțumiți. De asemenea, nu sunt oferite instrumente importante precum un set de controale parentale sau un serviciu VPN.
Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi
Webroot Internet Security Complete este o suită de securitate simplă, cu puține setări și caracteristici avansate. Modul în care sunt configurate este decent și nu poate fi îmbunătățit, deși noi ne-am fi dorit să putem schimba unele lucruri. Utilizatorii avansați vor fi cu siguranță dezamăgiți de numărul mic de opțiuni de configurare.
Care este părerea ta despre Webroot Internet Security Complete?
Nouă ne place motorul antivirus oferit de Webroot Internet Security Complete și credem că interfața de utilizare simplă poate fi bună pentru începători. Totuși, nu suntem de părere că această suită de securitate își merită banii pe care ți-i cere compania. Tu ce crezi? Ai cumpăra-o, având în considerare toate slăbiciunile sale dar și toate punctele sale forte? Folosește comentariile de mai jos pentru a ne spune părerea ta.