Vești bune pentru cinefili: televizoarele OLED au început să devină accesibile pentru publicul larg. Experiența de vizionare tipică tehnologiei OLED, cu contrast puternic, unghiuri de vizionare mari și culori vii este deja deja renumită, iar modelul A1 de la LG, cel puțin din perspectiva prețului, este o propunere foarte atractivă în 2021. Am vrut să ne convingem că prețul accesibil nu se traduce într-o experiență diferită de cea cu care ne-a obișnuit LG, așa că am testat “mezinul” seriei A1, LG 48A13LA. După câteva zile de utilizare, iată ce ne place la modelul LG A1:
Smart TV-ul OLED LG A1: diagonale și prețuri
Televizoarele inteligente din seria LG A1 reprezintă noua gamă entry-level OLED 2021 de la producătorul sud-coreean. LG A1 este disponibil în versiuni cu următoarele diagonale:
- Televizor OLED Smart LG 48A13LA cu diagonala de 48” sau 122 cm
- Televizor OLED Smart LG 55A13LA, cu diagonala de 55” sau 139 cm
- Televizor OLED Smart LG 65A13LA, cu diagonala de 65” sau 164 cm
Prețurile variază de la o săptămână la alta. De aceea îți recomandăm să dai clic pe linkurile noastre, ca să vezi prețurile actualizate pentru LG A1, în oferta Altex.
Noi am primit în teste LG 48A13L. Din specificații poate că o diagonală de 122 cm pare mică, dar, în realitate, dimensiunea televizorului LG 48A13LA este perfectă pentru o cameră de zi de dimensiuni medii. Imediat ce l-am primit, am montat (cu ușurință) picioarele, l-am alimentat și am început să-l butonăm. Iată ce ne-a plăcut cel mai mult la LG A1:
1. Calitatea panoului
În topul preferințelor noastre, calitatea panoului este de departe pe primul loc. Tehnologia OLED este una deja matură, iar rezultatele sunt impresionante. Spre deosebire de QLED sau alte tehnologii, fiecare pixel din matricea OLED emite propria lumină, iar pixelii pot fi dezactivați individual. Asta se traduce printr-un negru perfect, fără efect de halou, și printr-un contrast excelent. Culorile sunt vii și reproducerea lor este fidelă, la nevoie putând să fie reglate foarte ușor din meniu. Chiar și cu procesarea redusă la minim (despre asta un pic mai târziu), calitatea imaginii este mult peste așteptările noastre de la un televizor entry-level.
De asemenea, unghiurile maxime de vizualizare sunt excelente. Practic, te poți uita la imagine din aproape întreg arcul de 180 de grade, cu impact minim asupra culorilor. Sigur, pe măsură ce te apropii de unghiuri mari de vizualizare, luminozitatea va scădea vizibil, însă puține panouri pot concura cu cel folosit de LG 48A13LA la acest aspect.
Nu în ultimul rând, timpul de răspuns (adică rapiditatea cu care pixelii își schimbă culoarea) este foarte bun, aproximativ 10 milisecunde, ceea ce înseamnă că imaginile în mișcare rapidă vor fi redate cu fidelitate mare, fără a apărea efectul de estompare. Panoul televizorului LG 48A13LA are o rată de refresh de 60 Hz și o luminozitate maximă de aproximativ 450 cd/m² (pentru conținutul HDR). Dacă ai nevoie de o luminozitate mai mare sau de o rată de refresh de 120 Hz (de exemplu pentru jocuri), gama superioară de la LG, C1, oferă toate aceste caracteristici.
2. Designul
Din orice unghi l-ai privi, televizorul LG 48A13LA arată excelent. În partea superioară, acesta are o grosime de doar 4 milimetri (da, ați citit bine), iar calitatea asamblării este la nivelul la care ne așteptam de la un producător precum LG.
Picioarele televizorului sunt clasice, nu în stil cabinet cum sunt la modelul C1, deci cablurile nu pot fi ascunse complet. Chiar și așa, designul minimalist al acestora se potrivește bine cu televizorul. Privind spatele televizorului, cablul de alimentare este în stânga, iar celelalte intrări și ieșiri sunt în partea dreaptă.
Panoul este unul semi-glossy, aspectul plăcut al acestuia având ca dezavantaj faptul că reflexiile datorate surselor exterioare de lumină pot fi uneori vizibile în timpul vizionării. În imaginea de mai jos se pot observa în stânga sus reflexiile datorate luminii exterioare.
Telecomanda Magic Remote este atrăgătoare ca design, ușor de utilizat, iar butoanele au feedback bun. Butonul de pornire/oprire este iluminat, iar butonul central este în același timp și rotiță (similară celei de la un maus), putând fi utilizat la navigarea în meniuri.
3. Prețul
La momentul în care am testat acest Smart TV (click aici pentru cea mai recentă ofertă), prețul televizorului LG 48A13LA nu este unul mic. Dacă îl comparăm însă cu televizoare similare ca performanțe, tehnologie și calitate a imaginii, vom observa foarte repede că este un preț excelent, televizorul având cel mai avantajos preț din gama OLED 2021.
În comparație cu produsele concurente (în principal, alte televizoare cu tehnologie QLED), prețul este unul foarte bun.
4. Procesarea conținutului
Televizorul LG A1 dispune de un procesor Quad Core α7 Gen4 AI 4K care, în combinație cu software-ul proprietar LG, face minuni în procesarea conținutului. Fie că vorbim de calibrarea balansului de alb (white balance), de luminozitate și contrast sau de modificarea caracteristicilor sunetului în funcție de conținutul redat, sistemul de procesare își face simțită prezența într-un mod pozitiv.
Pe lângă avantajele date de tehnologia folosită pentru panou (contrastul perfect, luminozitatea și calitatea culorilor), suportul pentru standardele HDR Dolby Vision, HDR 10 și HLG face ca televizorul LG A1 să fie o alegere perfectă pentru cinefili. Mai mult, funcția FILMMAKER MODE permite redarea conținutului cu setările de imagine pe care le-a dorit producătorul materialului, imersiunea cinematografică fiind astfel desăvârșită.
Pe partea de imagine, am remarcat în mod deosebit funcția automată AI 4K Upscaling (scalarea la rezoluția nativă a monitorului, 4K, indiferent de rezoluția sursei conținutului redat). Un exemplu simplu: aceeași imagine, redată la rezoluție 4K, având ca sursă 720p, 1080p și 4K. Chiar dacă se poate observa o diferență de claritate între imagini, procesarea permite afișarea la un nivel foarte bun al calității a unei imagini sursă care are de 9 ori mai puțini pixeli decât imaginea finală!
Sunetul are certificare Dolby Atmos și, prin intermediul microfonului din dotare, televizorul poate regla sunetul în funcție de caracteristicile camerei și ale sistemului de sunet folosit. Calibrarea poate fi făcută automat sau pe baza unor setări prestabilite, iar diferențele sunt clare chiar și pe boxele integrate ale televizorului. Desigur, pentru o imersiune mai bună, recomandăm un sistem de sunet separat, dar boxele integrate (2x20W) sunt suficient de puternice și de performante pentru un sunet decent într-o cameră de dimensiuni medii.
Sunetul poate fi redat prin numeroase metode, de la boxele integrate la sisteme audio sau căști Bluetooth (versiunea 5.0), de la sistemul HDMI ARC (canal de retur audio) și până la ieșirea optică și jackul audio.
5. Interfața și sistemul de operare
Televizorul LG A1 utilizează sistemul de operare WebOS 6, sistem ce a fost utilizat până acum exclusiv pe televizoarele LG. Interfața este ceva mai simplă decât la sistemul Android TV și, deși acesta din urmă are mai multe aplicații disponibile pentru instalare, WebOS 6 este un sistem de operare bine adaptat unui televizor.
Deși, pe partea de hardware, televizorul nu este cel mai performant (fiind un model entry-level), navigarea prin meniuri este rapidă, fără întârzieri sau blocaje. Fiecare opțiune din meniul de configurare are un mic ghid cu privire la rolul funcției respective.
Configurarea inițială e intuitivă, iar tranziția utilizatorului de la un alt sistem de operare se face ușor și natural. Pictogramele și textul sunt perfect lizibile și sugestive pentru funcțiile accesate.
În ceea ce privește ușurința în utilizare, navigarea în meniuri este îmbunătățită semnificativ de telecomanda Magic Remote. Pe lângă sistemele uzuale deja de navigare (cu rotiță de scroll, butoane și comandă vocală) telecomanda are și funcția de pointer, cursorul de pe ecran putând fi controlat prin mișcarea telecomenzii. Această funcție este momentan disponibilă exclusiv la LG Magic Remote.
Ce caracteristici iei în considerare pentru următorul tău smart TV?
Odată cu restricțiile cauzate de pandemie, importanța sistemelor de divertisment din casă a crescut, tot mai mulți oameni căutând experiențe imersive în jocuri sau conținut multimedia. Considerăm că LG A1 este o alegere excelentă pentru o cameră de zi de mărime medie, mai ales pentru cinefili. Suntem însă curioși ce caracteristici iei tu în considerare pentru următoarea achiziție, așa că te invităm să ne lași un comentariu în care să ne spui ce contează pentru tine la un televizor.