Circumstanțele actuale nu sunt cele mai favorabile activităților sportive, în special celor de grup. Mulți dintre noi lucrează de acasă, ceea ce ne poate demotiva și mai mult să facem periodic sport. În acest context, tehnologia are un cuvânt tot mai important în sănătatea noastră, în rutina zilnică și la îndeplinirea obiectivelor legate de activitățile fizice. Dispozitivele mobile de la Samsung au printre cele mai avansate funcții pentru măsurarea, evaluarea și îmbunătățirea stării de sănătate și noi am vrut să le explorăm în detaliu și să evaluăm impactul lor asupra utilizatorului:
Smarter Living cu dispozitive interconectate
Filosofia Samsung Smarter Living implică un ecosistem de dispozitive, interconectate și complementare în atingerea obiectivelor. Pentru această analiză, am ales două dispozitive inteligente de top de la firma coreeană, dispozitive care, credem noi, au un impact maxim în ceea ce privește obiectivul setat, de a rămâne activ din punct de vedere fizic:
- Smartphone-ul Samsung Galaxy S21 Plus 5G - cu cele mai noi soluții tehnice și o baterie pe măsura puterii de procesare, acest smartphone îndeplinește o funcție esențială de analiză și evaluare pentru activitățile fizice;
- Smartwatch-ul Samsung Galaxy Watch 4 - având o listă impresionantă de senzori, cel mai nou ceas inteligent de la Samsung permite monitorizarea stării de sănătate și a evoluției acesteia în timp la un nivel foarte detaliat.
Am ales dispozitivele prin prisma mobilității și a nivelului de detaliu oferit de acestea în analiza parametrilor corpului. Comunicarea eficientă dintre telefon și ceas este crucială, deci nivelul de compatibilitate între dispozitive trebuie să fie maxim. Pentru o integrare mai mare și pentru a avea acces la funcții suplimentare, îți recomandăm să instalezi Samsung SmartThings pe ambele dispozitive.
De asemenea, aplicațiile Galaxy Wearable și Samsung Health sunt esențiale în preluarea datelor de la multitudinea de senzori și prezentarea lor într-un mod simplu de înțeles. În continuare, să vedem ce funcții inovatoare aduce fiecare dintre cele două dispozitive și cum ne sunt utile.
Smartphone-ul Samsung Galaxy S21 Plus 5G
Pentru obiectivul fitness, alegerea între Samsung Galaxy S21 și S21 Plus este dificilă. Fiecare are avantajele sale - Galaxy S21 este mai mic și mai ușor, dar varianta Plus are o baterie cu 20% mai mare, la un consum aproximativ identic.
Dat fiind că cele mai multe activități legate de fitness se desfășoară departe de surse de curent, considerăm că o baterie mai bună justifică diferența de aproximativ 30 de grame și dimensiunile ceva mai mari ale Samsung Galaxy S21 Plus. Dacă adăugăm la asta și faptul că telefoanele din seria S pot încărca wireless alte dispozitive, importanța bateriei devine și mai mare. Iată câteva caracteristici ale telefonului ales, importante pentru scenariul analizat în acest articol:
- Dimensiuni: 161.5 x 75.6 x 7.8 mm
- Greutate: 200g
- Capacitate baterie: 4800mAh
- Diagonală ecran: 6.7 inci (169.5 mm)
- Luminozitate maximă ecran: 1300 nits
- Capacitate de stocare: 128 sau 256 GB
- Senzori (selecție): Accelerometru, barometru, giroscop
- Conectivitate: Wi-Fi a/b/g/n/ac/6, Bluetooth 5.0, GPS, NFC
Specificațiile complete le găsești pe pagina gamei S21 de la Samsung.
Telefonul este foarte performant, având cel mai puternic chipset existent pe piață la ora actuală. Ecranul este luminos, potrivit pentru activitățile în aer liber, iar rata de reîmprospătare a ecranului este de 120 Hz, contribuind la plăcerea în utilizare.
Bateria ține aproximativ două zile în regim de utilizare normală. O caracteristică foarte importantă este rezistența la praf și la apă, iar Galaxy S21 Plus stă foarte bine și la acest capitol. Telefonul are certificare IP68, adică este rezistent la praf, nisip, pământ și rezistă în apă minim 30 de minute la o adâncime de 1.5 m. Nu va exista niciun pericol pe marginea bazinului sau în cazul transpirației abundente.
Senzorii integrați măsoară atât pașii, cât și distanțele parcurse. Împreună cu ceasul inteligent Samsung Galaxy Watch 4, telefonul monitorizează în detaliu somnul utilizatorului.
Smartwatch-ul Samsung Galaxy Watch 4
Dacă smartphone-ul este interfața utilizatorului și centrul de comandă, smartwatch-ul este punctul de colectare a datelor, locul din care aplicația Samsung Health își colectează majoritatea informațiilor. La ora actuală, nu există ceasuri inteligente care să colecteze mai multe date despre sănătatea utilizatorului decât Galaxy Watch 4. Pentru acest scenariu, recomandăm versiunea cu diametru de 40 mm, fiind cea mai potrivită atât pentru utilizarea în timpul activității fizice, cât și pentru purtatul în timpul somnului. Dacă vrei să utilizezi ceasul separat de telefon, poți opta și pentru versiunea LTE, care se conectează la rețelele mobile cu ajutorul unui SIM virtual (eSIM).
Câteva detalii tehnice relevante pentru scenariul ales:
- Dimensiunea ceasului: 40.4 x 39.3 x 9.8 mm
- Diametrul ecranului: 30.4 mm
- Greutatea: 25.9g
- Stocare: 16GB
- Capacitate baterie: 247 mAh
- Durată medie de utilizare declarată: până la 40 ore
- Conectivitate: NFC, GPS, LTE (eSIM), Bluetooth 5.0, Wi-Fi a/b/g/n/ac
- Senzori: Accelerometru, barometru, senzor giroscopic, senzor geomagnetic, senzor de lumină, senzor optic de ritm cardiac, senzor electric inimă, senzor de analiză a impedanței bioelectrice
Pentru specificațiile complete, accesează pagina de produs de la Samsung.
Asemeni smartphone-ului Galaxy S21 Plus, ceasul are certificare IP68, deci dacă îl uiți la mână când faci duș sau când intri în piscină, nu există niciun risc. Numărul impresionant de senzori se traduce printr-o gamă foarte variată de măsurători ce se pot realiza: număr de pași, distanță parcursă, puls, electrocardiogramă, concentrație de oxigen în sânge, alcătuirea corpului (grăsime, masă musculară).
Ceasul poate să măsoare chiar și tensiunea, fiind printre puținele smartwatch-uri care pot face acest lucru. Am testat funcția în detaliu, iar Samsung Galaxy Watch 4 a înregistrat valori ale tensiunii foarte apropiate de cele măsurate de un tensiometru medical.
În testele noastre, ceasul a fost precis în măsurători și ușor de utilizat. Feedbackul oferit este bun, iar bateria ține în jur de o zi sau o zi jumătate, dacă nu este activat modul always-on. Ceasul este confortabil chiar și când este purtat în timpul somnului, Dacă reușești să te împaci cu purtatul în timpul somnului, vei avea acces la date detaliate despre ciclurile de somn și calitatea acestuia.
Aplicația Samsung Health
Telefonul este “centrul de comandă” pentru fitness. Aplicația cea mai importantă în acest sens este Samsung Health. Aceasta are patru categorii principale:
- Acasă - locul unde se pot vedea toate categoriile de date acumulate de-a lungul timpului
- Împreună - secțiunea care transformă activitățile fizice într-un joc cu provocări și premii
- Fitness - categorie în care poți alege programe de fitness sau, contra cost, de mindfulness
- Pagina mea - unde poți vedea rezumatele săptămânale, recordurile personale și premiile (insignele) obținute. De asemenea, aici poți configura aplicația
Nivelul de detaliu afișat este impresionant. În cazul deplasării, pentru fiecare sesiune sunt înregistrate informații precum distanța, numărul de pași, viteza, altitudinea, pulsul, ba chiar, dacă pozezi ceva în timpul activității, fotografiile sunt afișate la fiecare sesiune în parte.
Pentru somn, informațiile sunt la fel de precise și interesante. Ai acces la un grafic cu fiecare sesiune, cu ciclurile REM, somn ușor și somn adânc, dar și la informații privind concentrația oxigenului în sânge și despre sforăit.
Aplicația prezintă și rezultatele măsurătorilor ECG și a tensiunii, dar poate fi folosită și pentru înregistrarea manuală a consumului de apă sau calcularea nivelului de stres.
Secțiunea de programe de fitness este perfectă dacă vrei să te apuci de mișcare și îți lipsește consecvența. Sesiunile de activitate fizică sunt organizate în calendar și dispozitivele mobile te asigură, prin notificări, că nu ratezi vreo sesiune.
Experiența cu ecosistemul Samsung Health
Ne-a plăcut să folosim Samsung Galaxy S21 Plus și Galaxy Watch 4. Explorând funcțiile dispozitivelor testate, am ajuns la câteva concluzii. În primul rând, este clar că tehnologia este un aliat important în zilele noastre pentru menținerea unei bune stări de sănătate. Accesul la informații și măsurători precise permite monitorizarea corectă a progresului în activitățile fizice și a stării generale.
Legat în mod direct de acest aspect, ținem să subliniem importanța alegerii unor dispozitive cu un grad mare de compatibilitate. Potrivirea dintre ceas și telefon, în cazul analizat de noi, a amplificat utilitatea fiecărui dispozitiv în parte și le-a făcut să fie mai mult decât suma funcțiilor lor luate separat. Produsele Samsung sunt create având ca obiectiv tocmai integrarea într-un sistem Smart Home, deci atât hardware-ul, cât și software-ul contribuie la o experiență pozitivă în utilizarea în tandem.
Folosești tehnologia pentru activitățile fizice?
Sperăm că articolul nostru te va ajuta în a găsi o soluție cât mai potrivită pentru programul tău de fitness. Înainte de a închide acest articol, ne-ar plăcea să știm dacă folosești dispozitive inteligente pentru a-ți monitoriza activitățile fizice. Utilizezi un ceas inteligent sau o brățară fitness? Ai un smartphone de la același producător ca și al ceasului? Spune-ne în comentarii.