
Synology MR2200ac este al doilea dispozitiv de rețelistică marca Synology, pe care îl testăm și suntem deja impresionați de această companie. Este clar că Synology știe să creeze dispozitive de rețea excelente, cu securitate de vârf, confidențialitate inclusă din etapa de design și controale avansate pentru utilizatorii care vor personalizare totală. Synology MR2200ac nu este doar un alt sistem mesh WiFi. Nu este arătos dar performanțele sale sunt orice numai medii nu. Citește această recenzie pentru a vedea dacă Synology MR2200ac urmează să fie următorul tău sistem mesh WiFi favorit:
Synology MR2200ac: Pentru cine este o alegere potrivită?
Synology MR2200ac este un mesh router excelent pentru următoarele tipuri de utilizatori:
- Utilizatorii care vor cea mai bună securitate pentru rețeaua lor
- Persoanele care vor să controlez de la distanță sistemul mesh WiFi folosind o aplicație mobilă
- Utilizatorii care vor cea mai bună confidențialitate posibilă
- Utilizatorii care doresc un firmware avansat, care oferă control complet și facilități multe
- Persoanele care au nevoie de un port USB 3.0 pe sistemul lor mesh WiFi
- Părinții care doresc controale parentale eficiente pentru copiii lor
Pro și contra
Sunt multe lucruri bune la routerul mesh wireless Synology MR2200ac:
- Performanță excelentă pe banda wireless de 2.4 GHz
- Include un port USB 3.0. Nu ai unul disponibil pe alte sisteme mesh WiFi
- O aplicație mobilă prietenoasă și ușor de folosit
- Cea mai bună abordare proactivă din industrie în ceea ce privește actualizările de firmware
- Opțiuni și unelte avansate pentru personalizare completă
- Poate fi controlat de la distanță, de oriunde de pe internet
- Documentație de Ajutor foarte bine realizată
- Controale parentale și securitate de top
- Synology folosește verificarea în doi pași pentru a proteja conturile de utilizator și dispozitivele din rețea
Există și câteva neajunsuri de luat în considerare:
- Nu este capabil să folosească la maxim conexiuni la internet de 1 Gbps
- Sistemul de operare Synology Router Manager (SRM) este disponibil doar în engleză
- Se vinde ca unități individuale și crearea unui sistem mesh WiFi este destul de scumpă

Verdict
Synology MR2200ac nu este frumos, iar pachetul în care vine este poate cel mai plictisitor pe care-l găsești la un dispozitiv de acest gen. Dar asta nu contează deoarece este doar marketing. Ce contează este ce are de oferit Synology MR2200ac utilizatorilor săi: securitate excelentă, confidențialitate și control total asupra sistemului. De asemenea, performanțele sale pe frecvența wireless de 2.4 GHz sunt foarte bune. Dacă vrei să-ți creezi propriul sistem mesh WiFi, nu greșești dacă-ți cumperi un Synology MR2200ac. Este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face.
Despachetarea routerului wireless Synology MR2200ac
Pachetul în care vine Synology MR2200ac este simplu și plictisitor. Primești o cutie de carton cu un abțibild în partea de sus, care are o poză cu dispozitivul și o scurtă descriere a sa.
În cutie găsești unitatea Synology MR2200ac, alimentarea, un cablu de rețea, garanția și ghidul pentru configurarea rapidă. Synology MR2200ac este vândut doar ca unități individuale și trebuie să cumperi câte ai nevoie pentru a-ți crea un sistem mesh WiFi. Dacă îți cumperi doar o unitate, o poți folosi ca un router wireless tradițional.
Pachetul în care vine Synology MR2200ac este unul plictisitor. Dar, înăuntru găsești tot ce ai nevoie pentru a configura și folosi sistemul, în doar câteva minute.
Caracteristici hardware și design
Synology MR2200ac are un design simplu și nu va câștiga concursuri de frumusețe. Are o carcasă neagră ventilată care este proiectată pentru a fi așezată pe suprafețe plane. Nu poate fi așezat pe pereți. Synology MR2200ac are un aspect robust, iar pe suprafața sa frontală există doar trei leduri. Cele două de sus semnalează starea rețelei WiFi, iar cel de jos semnalează starea de funcționare a dispozitivului. Dacă totul merge bine, toate trei se aprind, asemeni pozei de mai jos.
Hardware-ul din Synology MR2200ac este unul puternic: are un procesor cu patru nuclee Qualcomm Dakota IPQ4019 la frecvența de 717 MHz, 256 MO de RAM și 4 GO spațiu de stocare pentru firmware. Fiind un router mesh nou, Synology MR2200ac oferă suport pentru standardul 802.11ac Wave 2 și transferuri 2x2 MU-MIMO. Synology MR2200ac este un dispozitiv wireless tri-band, cu o lățime de bandă maximă teoretică împărțită astfel: 400 Mbps pentru frecvența wireless de 2.4 GHz și câte 867 Mbps pentru fiecare dintre cele două frecvențe de 5 GHz.
Pe partea din spate a routerului mesh sunt grile mari de ventilație, un autocolant cu detalii despre produsul cumpărat, un port USB 3.0, butonul WPS, butonul pentru WiFi, un port LAN și unul WAN, mufa de alimentare, butonul Pornit/Oprit și butonul Reset.
Mărimea routerului mesh Synology MR2200ac este de 154 x 199 x 65 mm, iar greutatea sa de 0,45 kg. Poți găsi toate caracteristicile acestui model, la această pagină web: Synology Mesh Router MR2200ac Specs.
Configurarea și utilizarea routerului Synology MR2200ac
Poți crea o rețea de tip mesh folosind mai multe stații Synology MR2200ac sau un router wireless Synology RT2600ac la care adaugi una sau mai multe stații Synology MR2200ac. În cel de-al doilea scenariu, poate ești tentat(ă) să configurezi Synology MR2200ac drept nodul central din mesh și să adaugi Synology RT2600ac drept stație secundară în mesh. Nu face asta deoarece nu funcționează această metodă. Atunci când folosești un Synology MR2200ac drept stație principală în mesh poți doar să adaugi alte stații Synology MR2200ac.
Dacă folosești deja un router wireless Synology RT2600ac, păstrează-l drept nod central și adaugă Synology MR2200ac drept un nod secundar. Configurarea mesh-ului poate fi făcută atât prin aplicația mobilă DS Router pentru Android și iOS, cât și prin interfața web de configurare oferită de Synology Router Manager (SRM).
Dacă vrei să combini un router Synology RT2600ac cu o stație mesh Synology MR2200ac, trebuie să te asiguri că ai cel mai nou firmware SRM pe ambele dispozitive, pentru ca totul să funcționeze fără probleme. Noi am făcut asta și procesul a fost rapid și simplu, indiferent dacă am folosit aplicația DS Router sau Synology Router Manager (SRM).
Pe parcursul configurării inițiale, este nevoie să introduci detaliile conexiunii tale la internet și să configurezi rețeaua WiFi emisă de mesh. La final, poți să alegi dacă vrei să activezi funcția de administrare de la distanță, prin intermediul unui Quickconnect ID și a unui cont Synology. Un aspect pozitiv este că totul este protejat prin autentificarea în doi pași, fiind mult mai greu ca altcineva să-ți spargă contul și să-l folosească pentru a schimba ceva în rețeaua ta.
Synology Router Manager (SRM) nu este un firmware simplu, ci o versiune optimizată de Linux. Este un sistem de operare foarte personalizabil, cu securitate de top și multe opțiuni de configurare. Ne place foarte mult abordarea modulară adoptată de Synology. SRM vine cu bazele de care ai nevoie pentru ca routerul mesh să-și ofere serviciile obișnuite pentru o rețea. Nu sunt active unelte extra iar asta înseamnă că, în mod implicit, ai cele mai mic consum posibil de resurse și cea mai bună performanță. Dacă vrei facilități avansate precum server VPN, server DNS, securitate și control parental, instalezi pachete separate pentru fiecare. Acestea sunt foarte bine întreținute și actualizate permanent, separat de sistemul de operare. Fiecare modul are și propria scurtătură. Dacă dai clic pe ea, vezi toate informațiile și setările oferite de acesta. Totul este bine explicat și orice utilizator își poate configura propriul sistem mesh WiFi. Interfața de configurare arată bine și deși îți oferă multe opțiuni de configurare, toată experiența nu este intimidantă.
Dacă totuși simți că este prea mult să lucrezi cu Synology Router Manager, aplicația mobilă DS Router oferă combinația perfectă între simplitate și controale de bază.
Să revenim puțin la SRM: ne-a plăcut foarte mult să folosim uneltele de securitate pe care le poți activa. Sfătuitorul de securitate (Security Advisor) este o unealtă de foarte bună calitate și la fel întreaga protecție oferită. Este una dintre cele mai bune soluții de acest gen disponibile pentru consumatorii casnici și case inteligente. Puține companii oferă ceva similar ca eficiență, iar majoritatea doar pretind că-ți oferă protecție.
Printre puținele puncte slabe ale Synology Router Manager se numără faptul că este disponibil doar în engleză. Synology oferă și ghiduri de instalare și configurare separate, în douăzeci de limbi, în Download Center. Limba română totuși nu este printre cele douăzeci.
Apreciem foarte mult abordarea proactivă a Synology în ceea ce privește actualizările de firmware. Nu contează dacă administrezi Synology MR2200ac de pe smartphone prin aplicația DS Router sau din interfața web, poți seta SRM să verifice automat dacă există versiuni noi de firmware și să le instaleze automat, la o anumita oră, fără intervenția ta. Pentru ca totul să fie și mai bine, poți configura SRM să instaleze automat doar actualizările importante de securitate, nu și cele care introduc unelte noi, cel puțin nu până sunt demonstrate ca fiind stabile.
Este cea mai bună abordare posibilă pentru actualizările de firmware și sperăm și că alți producători o vor prelua.
După ce am terminat de configurat sistemul mesh WiFi, am conectat mai multe dispozitive la rețea: două PC-uri desktop, două laptopuri, o tabletă, câteva smartphone-uri, o consolă Xbox One, câteva prize inteligente, un bec inteligent și o imprimantă wireless. Toate s-au conectat la rețea fără probleme și am partajat cu ușurință conținut multimedia și fișiere prin rețea.
Atunci când am transferat date prin rețea, ne-am uitat la variabilitatea transferurilor. Mai jos se vede un transfer făcut prin rețeaua WiFi pe banda de 5 Ghz, pe un laptop așezat într-o cameră separată de un perete de stația centrală Synology. Am avut o viteză medie rapidă și variabilitate similară cu a altor sisteme de tip mesh WiFi.
Atunci când am mutat laptopul în altă cameră, separată prin doi pereți de stația centrală Synology, viteza medie a scăzut și variabilitatea a crescut. Dar, viteza nu a căzut niciodată aproape de zero, fiind ceea ce ne doream de la acest router mesh.
Trenduri similare au fost observate și pe banda WiFi de 2.4 GHz.
Experiența de utilizare oferită de Synology MR2200ac este demnă de un router mesh premium. Utilizatorii primesc toate uneltele de care au nevoie iar performanța este la nivelul la care te aștepți. Abordarea Synolgoy în ceea ce privește actualizările de firmware este cea mai bună din industrie și alți producători ar trebui să o cloneze.
Dacă vrei să afli detalii despre viteza rețelei wireless emise de acest router și alți parametri de performanță, mergi la următoarea pagină a acestui review.