Tenda AC10 review: Un router wireless plin de contraste

recenzie
Tenda AC10 review: Un router wireless plin de contraste
Rating

Tenda este o companie chinezească care produce routere wireless cu prețuri foarte reduse. Am testat recent modelul lor Tenda AC10 - un router wireless AC1200 cu suport pentru standardele wireless moderne. Am fost curioși să vedem dacă oferă viteze de transfer bune și o experiență de utilizare de calitate. Dacă ești interesat să cumperi un Tenda AC10, citește acest review și află dacă-și merită banii:

Reclamă

NOTĂ: Am primit routerul wireless Tenda AC10 în teste, de la magazinul Gearbest.com. Este un magazin online care oferă prețuri foarte bune și transport gratuit internațional. Poți cumpăra acest router la un preț redus, de aici.

Tenda AC10 AC1200: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest router este o alegere potrivită pentru:

  • Persoanele care au un buget redus
  • Utilizatorii care nu sunt interesați de securitate
  • Rețelele casnice cu dispozitive care operează mai mult pe banda de 2.4 GHz
  • Persoanele care nu au nevoie să folosească un dispozitiv USB pe router

Pro și contra

Tenda AC10 are următoarele aspecte pozitive:

  • Preț foarte accesibil
  • Performanța pe banda WiFi de 2.4 GHz este mai bună decât cea oferită de alte routere AC1200
  • Aplicația mobilă Tenda WiFi este ușor de folosit
  • Îl poți monta pe perete

Din păcate, există și neajunsuri la acest router:

  • Firmware-ul și aplicația mobilă nu respectă standardele moderne de securitate
  • Suportul lingvistic este foarte slab. Interfața de utilizare este disponibilă doar în engleză și chineză
  • Interfața de administrare este nefinisată, cu greșeli de exprimare
  • Nu există documentație de ajutor disponibilă în interfața de administrare
  • Nu oferă un port USB
Notă produs 3/5

Verdict

Principalele atuuri ale routerului wireless Tenda AC10 sunt prețul redus și performanța surpinzătoare pe banda wireless de 2.4 GHz. Dacă principalul criteriu de cumpărare este prețul și ai un apartament mic sau mediu, cu dispozitive de rețea care merg mai mult pe banda de 2.4 GHz, atunci Tenda AC10 este o alegere bună. Altfel, îți recomandăm să iei în considerare routere AC1200 de la alte branduri, cu firmware mai finisat, suport lingvistic în română și securitate mai bună.

Despachetarea routerului wireless Tenda AC10 AC1200

Routerul wireless Tenda AC10 vine într-o cutie neagră cu accente oranj, tradiționale brand-ului Tenda. Pe partea de sus vezi o poză cu dispozitivul, împreună cu facilitățile sale esențiale. Noi am primit routerul direct din China și a venit în cutia pentru piața chineză. În Europa, textul de pe ambalaj este în engleză.

Tenda AC10
Tenda AC10

Pe partea din spate a cutiei, găsești mai multe informații despre caracteristicile acestui produs și o comparație cu alte routere Tenda. Deschide cutia și vei găsi toate elementele care compun pachetul.

Tenda AC10
Tenda AC10

Vei găsi următoarele elemente: routerul, alimentarea, manualul de utilizare, garanția și un scurt cablu de rețea.

Tenda AC10
Tenda AC10

Experiența de despachetare este rapidă și simplă. Tenda oferă tot ce ai nevoie pentru a configura și folosi routerul wireless.

Caracteristici hardware și design

Tenda AC10 este un router wireless relativ arătos. Este făcut din plastic are o culoare mată și câteva leduri:

  • Sys - indică dacă routerul este pornit
  • WAN - îți spune dacă funcționează conexiunea la internet
  • LAN - indică dacă ai un PC conectat printr-un cablu Ethernet
  • WiFi - spune dacă emiterea semnalului wireless este pornită
Tenda AC10
Tenda AC10

Tenda AC10 are un procesor cu un singur nucleu, Realtek RTL8197FS la frecvența de 1 GHz, 128 MO de RAM DDR3 și 16 MO spațiu de stocare pentru firmware. Oferă suport pentru standardul wireless 802.11a Wave 2 și transferuri 2x2 MU-MIMO, livrate cu ajutorul a patru antene externe non-detașabile. De asemenea, routerul poate folosi și standardele wireless mai vechi 802.11n/b/g. Lățimea de bandă maximă teoretică este de 1167 Mbps, împărțită astfel: 300 Mbps pentru banda de 2.4 GHz și 867 Mbps pentru banda de 5 GHz.

Pe spatele routerului sunt patru porturi Gigabit Ethernet, unul dintre care este folosit pentru conexiunea la internet. Astfel, poți folosi doar trei porturi pentru rețeaua locală. Ai și butoane pentru WiFi și WPS, precum și mufa de alimentare. Din păcate nu are un port USB. Dar, există un model Tenda AC10U, cu caracteristici aproape identice și un port USB 2.0.

Tenda AC10
Tenda AC10

Pe fundul routerului Tenda AC10 sunt grilele de ventilație, patru piciorușe de plastic pentru amplasarea pe suprafețe plate, precum și două găuri pentru montarea pe pereți. Este și un abțibild cu detaliile de conectare la router.

Tenda AC10
Tenda AC10

Tenda AC10 nu este mare, având doar 220 x 141.5 x 49 mm în lungime x lățime x înălțime. De asemenea, acesta cântărește doar 350 de grame.

Dacă vrei să afli caracteristicile oficiale ale acestui produs, mergi la această pagină: Caracteristici Tenda AC10.

Reclamă

Configurarea și utilizarea routerului Tenda AC10 AC1200

Configurarea routerul wireless Tenda AC10 este la fel ca oricărui alt router. Odată ce-l pornești și-l conectezi la internet, deschide un browser web și încarcă-i expertul pentru configurarea rapidă.

Introdu detaliile conexiunii la internet (dacă sunt necesare), setează numele rețelei wireless și parola. Alege dacă vrei să folosești o parolă diferită pentru administrarea dispozitivului. A seta aceeași parolă pentru administrarea routerului ca și pentru conectarea la rețeaua wireless, reprezintă un risc de securitate și-ți recomandăm să nu faci niciodată asta. Tenda ar trebui să înceteze să ofere această opțiune.

Tenda AC10
Tenda AC10

În timpul expertului pentru configurarea rapidă, nu poți personaliza rețeaua wireless de 5 GHz. Tenda doar adaugă "_5G" la numele benzii de 2.4 GHz și folosește aceeași parolă. Din nou, nu este o alegere inspirată din punct de vedere al securității și este mai bine să încarci interfața pentru administrare, pentru a personaliza modul în care funcționează rețeaua wireless.

Tenda AC10
Tenda AC10

Interfața de utilizare este simplă și împărțită în secțiuni logice. De asemenea, are un aspect învechit și folosește o limbă engleză scrisă în mod clar de cineva care nu este vorbitor nativ. Sunt multe greșeli de scriere și exprimare. În afară de aceste probleme, majoritatea utilizatorilor nu vor avea probleme în a găsi ceea ce caută.

Tenda AC10
Tenda AC10

Nu există documentație de ajutor și, dacă ai nevoie să înțelegi ce face o anumită setare, trebuie să descarci manualul de ajutor de pe saitul Tenda. De asemenea, interfața de utilizare este disponibilă doar în engleză și chineză. Nu există alte limbi disponibile.

În ceea ce privește setările avansate, ai tot ce ai nevoie la dispoziție. Utilizatorii experimentați pot configura orice doresc în ceea ce privește funcționarea routerului. Începătorii vor avea o experiență ceva mai dificilă: setările de bază sunt ușor de setat dar setările avansate au nevoie de documentație de ajutor și aceasta lipsește din interfața de administrare.

Tenda AC10
Tenda AC10

În timp ce navigam toate setările de pe Tenda AC10, am observat că routerul are o facilitate de mentenanță care, în mod automat, repornește routerul în fiecare noapte. Unii utilizatori vor avea o problemă cu asta, chiar dacă repornirea durează doar două minute. Tenda spune că această facilitate ajută routerul să-și mențină performanțele.

Odată ce ai terminat de configurat routerul, începe să-ți conectezi dispozitivele wireless la rețea. Noi nu am avut probleme în a conecta tot soiul de dispozitive, inclusiv smartphone-uri, tablete, laptopuri, prize inteligente, o imprimantă wireless și o consolă Xbox One. Viteza pe care am avut-o a fost excelentă pe banda wireless de 2.4 GHz și dezamăgitoare pe banda de 5 GHz. Un aspect pe care l-am observat pe banda wireless de 5 GHz este faptul că variabilitatea transferurilor de date se schimbă dramatic între camere. De exemplu, iată un grafic cu transferul prin rețea într-o cameră apropiată de router, separată de acesta de un perete. Așa cum se vede mai jos, viteza a fost relativ constantă pe durata transferului.

Tenda AC10
Tenda AC10

Când ne-am mutat în altă cameră, separată de router prin doi pereți, transferurile de date au avut o variabilitate mult mai mare, similară cu analiza de mai jos. Deși este normal ca astfel de lucruri să se întâmple, ce este diferit la Tenda AC10 este faptul că, pe banda de 5 GHz, variabilitatea crește mult mai mult decât atunci când am folosit alte routere în aceeași situație.

Tenda AC10
Tenda AC10

Am fost plăcut surprinși de viteza oferită de Tenda AC10 pe banda wireless de 2.4 GHz și foarte neimpresionați de cea oferită pe banda de 5 GHz. Deși interfața de administrare nu este complicată, are multe greșeli, îi lipsește documentația de ajutor, iar începătorii vor avea probleme în a configura setările mai avansate.

Dacă vrei să știi detalii despre performanța wireless a acestui router, mergi la următoarea pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Hardware Recenzii Rețelistică Wireless