Tenda AC10 review: Un router wireless plin de contraste

recenzie
Tenda AC10 review: Un router wireless plin de contraste
Rating

Performanța wireless

Mai jos avem o diagramă cu apartamentul în care am testat totul. Poți vedea că am amplasat routerul în sufragerie. De obicei, puterea semnalului nu este grozavă în camere precum Bucătăria și Balconul Mediu.

Tenda AC10
Tenda AC10

Testele noastre au fost realizate pe o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps. Am folosit un laptop HP Spectre 13 pentru toate măsurătorile noastre și câteva unelte software.

Reclamă

Pentru o mai bună perspectivă asupra performanțelor oferite de Tenda AC10, l-am comparat cu ASUS RT-AC1200G+ și TP-Link Archer C1200. Am început prin a evalua frecvența wireless de 2.4 GHz și am măsurat puterea semnalului în fiecare cameră, folosind aplicația inSSIDer. Așa cum se vede mai jos, Tenda AC10 ne-a oferit o putere foarte bună în toate camerele, ceea ce reprezintă un început încurajator.

Tenda AC10
Tenda AC10

După aceea, am folosit SpeedTest pentru a măsura viteza conexiunii la internet, pe banda de 2.4 GHz. Așa cum se vede mai jos, Tenda AC10 a fost mai rapid decât competitorii săi, în toate camerele.

Tenda AC10
Tenda AC10

O poză similara a fost observată atunci când ne-am uitat și la viteza de încărcare obținută cu SpeedTest.

Tenda AC10
Tenda AC10

Am continuat măsurătorile pe frecvența wireless de 2.4 GHz și am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Din nou, Tenda AC10 a avut performanțe foarte bune în toate camerele.

Tenda AC10
Tenda AC10

Viteza de încărcare a datelor a fost ridicată în toate camerele.

Tenda AC10
Tenda AC10

Performanțele wireless oferite de Tenda AC10 pe banda de 2.4 GHz este excelentă, peste media celorlalte routere AC1200, în aproape toate camerele unde am făcut măsurători.

Pentru următoarele seturi de măsurători, am analizat și performanța pe frecvența wireless de 5 GHz. Ne-am uitat mai întâi la puterea semnalului și evoluția sa. Tenda AC10 ne-a oferit un semnal puternic în aproape toate camerele din apartament.

Tenda AC10
Tenda AC10

Apoi, am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet pe frecvența de 5 GHz. Așa cum se vede mai jos, Tenda AC10 a fost foarte rapid în sufragerie, aceasta fiind camera unde am amplasat routerul. În alte camere, a performat mai slab decât competiția și viteza maximă s-a degradat mai repede decât în cazul altor routere, pe măsură ce ne depărtam.

Tenda AC10
Tenda AC10

Atunci când am măsurat viteza de încărcare cu SpeedTest, am observat un scenariu similar, dar nu la fel de dramatic ca în cazul vitezei de descărcare.

Tenda AC10
Tenda AC10

Pentru ultimele măsurători pe banda wireless de 5 GHz, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare din rețea. Din nou, Tenda AC10 a fost foarte rapid în camera unde era amplasat. Viteza de descărcare s-a degradat rapid pe măsură ce ne depărtam, iar în balconul mediu, abia am reușit să transferăm date prin rețeaua wireless.

Tenda AC10
Tenda AC10

Aceeași poveste s-a repetat când am măsurat viteza de încărcare a datelor pe rețeaua WiFi la 5 GHz.

Tenda AC10
Tenda AC10

Performanțele oferite de Tenda AC10 pe frecvența wireless de 5 GHz sunt mai slabe decât cele oferite de competiție.

Reclamă

Performanța pentru rețelele cu fir

Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu, am folosit un PC echipat cu un procesor Intel Core i5 4460 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Lenovo Ideacentre 610s mini PC.

Am măsurat mai întâi viteza conexiunii la internet printr-un cablu Ethernet de 1 Gbps, folosind SpeedTest. Tenda AC10 ne-a oferit viteze bune dar a fost puțin mai lent decât routerele cu care l-am comparat. Motivul pentru care ASUS RT-AC1200G+ ne-a oferit o viteză de upload sub 200 Mbps este că, atunci când l-am testat, conexiunea noastră la internet era limitată la 200 Mbps. Acum limita a urcat la 500 Mbps.

Tenda AC10
Tenda AC10

Pentru următorul set de măsurători, am făcut un transfer prin rețea între două calculatoare, folosind PassMark Performance test. De această dată, Tenda AC10 a performat mai bine, fiind mult mai apropiat de competitorii săi.

Tenda AC10
Tenda AC10

Tenda AC10 oferă conexiuni Ethernet de 1 Gbps care au viteze apropiate de cele promise.

Caracteristici suplimentare

Tenda AC10 iese în evidență oferind o aplicație mobilă pentru administrarea la distanță. Aceasta se numește Tenda WiFi și este disponibilă pentru Android și iOS. Noi am testat versiunea pentru Android și aceasta ne-a stârnit îngrijorări imediat după instalare. Tenda WiFi cere acces la multe date confidențiale care nu îi sunt necesare pentru a funcționa: istoricul aplicațiilor și al dispozitivului tău, mesajele SMS, fișierele și pozele de pe telefon, camera de pe telefon, informații despre Bluetooth, informații despre apeluri și ID-ul dispozitivului. Astfel de permisiuni nu are trebui să fie cerute de o aplicație pentru administrarea unui router wireless.

Tenda AC10
Tenda AC10

Ca aspect pozitiv, aplicația merge bine și răspunde rapid la comenzi. Cu ajutorul ei poți configura majoritatea facilităților oferite de Tenda AC10, inclusiv atunci când nu ești acasă. Dar, trebuie să-ți creezi un cont Tenda și să-l folosești de oriunde de pe internet. De asemenea, trebuie să-ți configurezi și routerul să folosească același cont.

Tenda AC10
Tenda AC10

O altă problemă cu această aplicație este faptul că, contul Tenda nu este protejat cu autentificare în doi pași. De asemenea, nu există un cont online Tenda care poate fi accesat dintr-un browser web. Nu ne simțim confortabil să știm că trebuie să folosim o aplicație mobilă care accesează foarte multe date personale, care are în spate un cont online protejat doar de o parolă standard, fără să avem posibilitatea de ști cum sunt folosite datele noastre.
Pe lângă aplicația mobilă, Tenda AC10 oferă și alte câteva facilități suplimentare:

  • Guest Network - rețea pentru oaspeți. Poți activa două rețele, câte una pentru fiecare frecvență wireless. O problemă importanta este că nu poți izola oaspeții de restul rețelei. Poți seta numărul maxim de oaspeți care pot avea acces și pentru cât timp pot rămâne conectați la WiFi.
  • Parental Control - un serviciu simplu care-ți permite să configurezi limite pentru accesul la internet și să menții manual o listă de saituri web blocate. Este greu de menținut și mulți utilizatori nu vor folosi acest serviciu.
  • WiFi Schedule - poți crea un program zilnic pentru când este emisă rețeaua wireless.
  • VPN Server - poți seta routerul să funcționeze ca un server VPN, folosind protocolul PPTP.
  • IPTV - un serviciu pentru conectarea unui set-top box la router și la rețea, printr-un port dedicat
  • DDNS - un serviciu care îți permite să-ți accesezi routerul de oriunde pe internet, chiar și atunci când compania care îți dă internet, folosește adrese IP dinamice.
  • Bandwidth Control - o facilitate de bază pentru setarea de limite pentru descărcarea și încărcarea datelor în rețea. Deși nu este dificil de configurat, nu se compară cu serviciul QoS (Quality of Service) care există pe routerele altor branduri.
Tenda AC10
Tenda AC10

Tenda AC10 oferă câteva unelte suplimentare utile, inclusiv o aplicație mobilă pentru administrarea de la distanță. Din păcate, aceasta cere acces la prea multe date personale și nu-ți recomandăm să o folosești din această cauză.

Care este părerea ta despre Tenda AC10?

Acum știi părerea noastră despre routerul wireless Tenda AC10 și cum s-a comportat în testele noastre. Dacă ai deja acest router, nu ezita să lași un comentariu în care să ne povestești ce experiență ai avut cu el. Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smarthome Hardware Recenzii Rețelistică Wireless