Câțiva dintre cititorii noștri ne-au cerut să testăm cele mai populare scanere antivirus online. Din moment ce astfel de scanere sunt foarte bune în a îți oferi o a doua opinie, fără a fi necesar să instalezi un produs de securitate complet, am găsit de cuviință că ar fi bine să evaluăm și astfel de produse. Am testat 10 dintre cele mai populare scanere de securitate online și, deși a durat ceva timp, avem acum rezultate interesante de împărtășit cu voi. Nu ezita să citești acest articol și vei afla care sunt cele mai bune scanere antivirus online pentru Windows:
Scanerele antivirus online pe care l-am testat
Pentru a alege produsele pe care le-am inclus în acest test, ne-am uitat la finaliștii Premiile Digital Citizen 2016 - Cel mai bun produs de securitate al anului. Pentru fiecare producător, am verificat dacă el ne oferă și un scaner antivirus online gratuit. Din păcate, nu toți fac acest lucru, și nu toate scanerele celor care le oferă sunt și bune.
În cele din urmă, produsele pe care le-am inclus în această comparație sunt următoarele, ordonate alfabetic: Bitdefender QuickScan , Comodo Cloud Antivirus , ESET Online Scanner , F-Secure Online Scanner , Kaspersky Security Scan , McAfee Security Scan Plus , Norton Security Scan , Panda Cloud Cleaner și Trend Micro HouseCall.
Am descoperit repede că multe dintre aceste produse nu mai sunt scanere antivirus online clasice, pe care să le poți rula direct în browserul web. Majoritatea companiilor de securitate oferă acum scanere antivirus de sine stătătoare, pe care trebuie să le descarci și să le instalezi pe calculator. Ele pot fi rulate alături de alte produse de securitate, fără a cauza conflicte sau probleme de performanță. Le poți folosi ori de câte ori ai nevoie de o a doua opinie rapidă, despre securitatea sistemului tău.
Notă importantă: Acest test nu include niciun produs de securitate complet. Discutăm doar despre instrumente gratuite pe care le poți folosi pentru a evalua securitatea sistemului tău. Aceste instrumente nu pot și nici nu ar trebui să înlocuiască soluții complete de securitate precum cele antivirus, antispyware și firewall. Ele ar trebui să fie folosite doar pentru a completa un produs de securitate real sau pentru a te ajuta să identifici care sunt problemele unui sistem pe care îl bănuiești că ar putea fi infectat cu malware.
Cum am testat aceste scanere de securitate online
În primul rând, am notat modul în care a fost creat fiecare produs: dacă este un scaner online, o aplicație de sine stătătoare sau un hibrid între acestea. Înainte de a instala și de a rula fiecare din aceste scanere de securitate online, am rulat mai multe fișiere malware, cu scopul de a infecta sistemul de test. Apoi, am navigat pe mai multe saituri web malițioase, ce conțin cookie-uri pe care sigur nu le-ai vrea pe calculatorul tău, sau care încearcă să instaleze tot felul de bare de unelte dubioase sau malware pe sistemul tău.
După ce ne-am asigurat că aveam malware pe sistem și că am stocat mai multe fișiere infectate, am început să folosim fiecare scaner antivirus, pe rând. Am testat cât de repede a reușit fiecare să scaneze sistemul, am notat câte fișiere malware au detectat, ce informații au oferit și ce soluții au propus. Scanările au fost realizate pe o partiție de 20 de GO cu 17 GO de spațiu ocupat. Am folosit Windows 10, cu Windows Defender dezactivat și am avut exact 17 fișiere malware în execuție în sistem.
Bitdefender QuickScan
Bitdefender QuickScan este unul dintre puținele scanere cu adevărat online. Însă nu poți să îl rulezi chiar din orice browser web, deoarece el suportă doar Internet Explorer, Mozilla Firefox și Google Chrome. Partea bună la Bitdefender QuickScan este că este foarte rapid: a durat mai puțin de un minut pentru a scana calculatorul după malware.
Din păcate însă, Bitdefender QuickScan îți spune numai dacă sistemul este infectat sau nu, precum și numele primului virus găsit activ. Nu există alte informații afișate și singura opțiune pe care o ai pentru dezinfectarea sistemului este să descarci și să instalezi o versiune de evaluare de 3 luni pentru Bitdefender Internet Security.
Deși acest scaner este rapid și fără complicații, el nu îți oferă prea multe. Există alternative mai bune, de la alte companii de securitate IT.
Comodo Cloud Antivirus
Comodo Cloud Antivirus este un scaner online care, la fel ca multe altele, este disponibil sub forma unui program de sine stătător pe care îl descarci și îl instalezi pe calculator. Primul lucru pe care îl vei remarca este faptul că acest scaner arată mai mult ca o soluție antivirus completă, decât ca un scaner antivirus online destinat să fie folosit doar ocazional. Interfața sa de utilizare îți oferă o mulțime de setări și de opțiuni și este unul dintre puținii antiviruși online pe care i-am testat, care te lasă să execuți atât scanări rapide, scanări complete de sistem, cât și scanări personalizate.
Scanarea rapidă pe care am rulat-o cu Comodo Cloud Antivirus a durat mai puțin de 2 minute și s-a finalizat cu identificarea a unui singur fișier malware. Acesta nu este un rezultat foarte bun, însă lucrurile s-au îmbunătățit la scanarea de sistem pe care am rulat-o după aceea. De această dată, chiar dacă a durat 59 de minute, Comodo Cloud Antivirus a reușit să identifice 13 fișiere malware din cele 17 pe care le aveam pe calculatorul de test.
Comodo Cloud Antivirus este unul dintre puținele scanere antivirus online care oferă și capacitatea de a curăța malware-ul din calculator. Iar acest lucru merită să fie apreciat.
ESET Online Scanner
ESET Online Scanner este unul dintre puținii antiviruși online foarte buni. ESET Online Scanner este disponibil sub formă de aplicație de sine stătătoare pentru Windows, pe care o poți descărca și rula pe calculator. Înainte de a rula o scanare, ESET își descarcă automat ultimele definiții de viruși și îți oferă posibilitatea de a personaliza scanarea pe care o va executa. În mod implicit, ESET Online Scanner este configurat să scaneze întregul calculator: memoria, locațiile de redare automată și unitățile de disc locale. De asemenea, îi poți cere ESET Online Scanner să curețe sau nu, automat, amenințările pe care le identifică, poți să îi ceri să scaneze și arhivele și poți să îi spui dacă vrei să detecteze și aplicațiile potențial nedorite.
Scanarea completă de sistem pe care am rulat-o a durat aproximativ 29 de minute și a identificat toate cele 17 fișiere malware de pe calculatorul nostru de test. Pentru fiecare amenințare identificată, ESET Online Scanner a afișat numele și locația fișierului. Am apreciat faptul că, după ce scanarea antivirus ia sfârșit, poți să setezi scanerul să își dezinstaleze fișierele proprii din calculator.
Produsele de securitate ESET sunt promovate într-o manieră discretă și neintruzivă. ESET Online Scanner îți oferă exact ce ți-ai putea dori de la un scaner antivirus online bun, iar noi suntem foarte mulțumiți de cum s-a comportat.
F-Secure Online Scanner
F-Secure Online Scanner este un alt program de sine stătător, pe care trebuie să îl descarci și să îl rulezi pe calculator. Înainte de a rula orice scanare, el își descarcă automat ultimele semnături de viruși.
Apoi, F-Secure Online Scanner începe automat să îți scaneze sistemul după malware. Nu poți să personalizezi nimic și nu poți să alegi tipul de scanare antivirus pe care vrei să o execuți. Totul este automat.
Dacă F-Secure Online Scanner găsește fișiere infectate, îți cere să repornești calculatorul pentru a le putea curăța. Dacă vrei, poți să vezi și detalii despre fișierele malware pe care le-a găsit pe calculatorul tău, numărul de fișiere infectate de un anumit virus și, dacă ești foare curios din fire, poți să mergi și online pentru a afla și mai multe informații despre acel virus.
F-Secure Online Scanner a fost unul dintre cei mai rapizi antiviruși online pe care i-am testat: a durat mai puțin de un minut pentru a scana partiția de 20 de GO și a reușit să identifice 12 fișiere malițioase, din cele 17 pe care le aveam pe calculatorul de test.
Kaspersky Security Scan
Kaspersky Security Scan este un alt scaner antivirus online care vine sub forma unei aplicații de sine stătătoare, pe care trebuie să o descarci și să o rulezi pe calculator. Interfața de utilizare este simplă și ușor de folosit. Îți oferă posibilitatea de a realiza scanări rapide sau complete de sistem și chiar și de a programa scanări regulate. În mod implicit, acest instrument îți scanează calculatorul de două ori pe săptămână. Din păcate, nu poți să îi schimbi frecvența, deși poți să schimbi zilele din săptămână în care sunt executate scanările.
Scanarea rapidă s-a terminat în aproximativ 2 minute și a identificat doar 2 fișiere malware. Scanarea completă de sistem s-a încheiat în 52 de minute și a identificat 9 fișiere malware.
Rezultatele îți sunt oferite în trei secțiuni:
-
Malware - îți arată toate fișierele infectate care au fost descoperite pe timpul scanării.
-
System protection (Protecție sistem) - îți arată dacă ai un antivirus activ pe calculator.
-
Other issues (Alte probleme) - îți spune dacă ai probleme cu configurația File Explorer sau Internet Explorer.
Toate bune și frumoase, dar dacă vrei să cureți fișierele infectate pe care le-ai găsit pe sistem, sau dacă vrei să repari vreo altă problemă identificată de Kaspersky Security Scan , trebuie să mergi online pe saitul Kaspersky și să descarci o versiune de evaluare sau să cumperi unul dintre produsele lor de securitate.
Mergi pe pagina următoare a acestui articol pentru a afla detalii despre alte produse de securitate, precum și verdictul nostru final pentru cel mai bun scaner antivirus online.