Deși Windows 10 este, în general, un sistem de operare bun, are totuși defectele sale, iar unele dintre ele se vor accentua odată cu trecerea timpului. Aceste probleme ne determină adesea să facem remarci frustrate de genul „Windows 10 este nașpa” și îi lasă pe unii utilizatori întrebându-se de ce „Windows 10 este atât de slab”. Unele dintre lucrurile de care ne plângem sunt minore, dar altele sunt semnificative și toate pot deveni motive întemeiate pentru a nu mai folosi Windows 10. Indiferent dacă te gândești să faci upgrade la Windows 11 sau să treci la un sistem de operare non-Microsoft, iată care sunt cele mai frecvente probleme pe care mulți, inclusiv eu, le au cu privire la starea lui Windows 10 în 2024:
1. Microsoft nu va mai lansa actualizări de securitate pentru Windows 10
Potrivit Windows Central, până în toamna anului 2023, Windows 11 a depășit 400 de milioane de dispozitive active lunar. Statisticile disponibile online pentru aceeași perioadă indicau o cotă de piață de 26% pentru Windows 11 și o cotă de 69% pentru Windows 10. Prin urmare, este rezonabil să estimăm că, în urmă cu câteva luni, Windows 10 era încă instalat pe aproximativ un miliard de dispozitive.
Este un număr uriaș și, din moment ce sfârșitul duratei de viață a lui Windows 10 este programat pentru 14 octombrie 2025, înseamnă că majoritatea PC-urilor din întreaga lume vor înceta să mai primească actualizări de securitate după această dată. Acest lucru înseamnă că, indiferent de rezervele pe care le mai ai în legătură cu Windows 11 (sau cu orice alt sistem de operare modern, de altfel), nu ar strica să începi să te gândești la o tranziție de la Windows 10.
SUGESTIE: Dacă PC-ul tău îndeplinește cerințele de sistem pentru Windows 11, poate vrei să afli Cum faci upgrade de la Windows 10 la Windows 11.
2. Windows 10 este dezamăgitor pentru că instalează aplicații inutile (bloatware)
Una dintre bucuriile oferite de Windows 10, prin bunăvoința Microsoft, este un arsenal de aplicații și jocuri pe care nu le-ai cerut niciodată. Bloatware-ul era cândva introdus doar de producătorii de hardware, dar, în prezent, această tradiție prosperă sub umbrela Microsoft. Atunci când faci o instalare de la zero a Windows 10, te aștepți ca acesta să fie curat, doar cu elementele de bază, dar nu este așa. Din păcate, în Windows 10, primești o mulțime de aplicații și jocuri din terțe părți, care sunt preinstalate de Microsoft fără acordul tău.
Lista include aplicații și jocuri precum Age of Empires: Castle Siege, Bubble Witch 3 Saga, Candy Crush Friends Saga, Candy Crush Saga, FarmVille 2: Country Escape, Gardenscapes, Phototastic Collage, PicsArt Photo Studio: Collage Maker and Pic Editor, Seekers Notes: Hidden Mystery și The Secret Society: Hidden Mystery. Pentru mulți utilizatori, aceste aplicații și jocuri sunt doar niște mizerii care folosesc spațiu de stocare și lățime de bandă prețioase.
De ce încearcă Microsoft să stoarcă și mai mulți bani de la utilizatorii Windows 10, chiar dacă aceștia au plătit pentru licențe? Dacă vrei să afli mai multe despre bloatware și cum scapi de el, citește Lista de aplicații bloatware din Windows 11 și Windows 10 și Metoda rapidă de a șterge aplicațiile bloatware din Windows 10.
3. Ai plătit pentru Windows 10, deci de ce include reclame?
Microsoft afișează reclame prin sistemul de operare. Indiferent că este în Meniul Start, pe ecranul de blocare, în bara de activități, în notificări sau chiar în File Explorer, reclamele par să fie peste tot în Windows 10. Ce-i asta?
Dacă prima întrebare care îți vine în minte după ce instalezi acest sistem de operare este „Cum scap de reclamele din Windows 10?”, citește Reclamele în Windows 10: Cum le dezactivezi de peste tot?.
4. Confidențialitatea din Windows 10 încă mai poate fi îmbunătățită
La fel ca și alte companii importante din domeniul tehnologiei, precum Google sau Facebook, nici Microsoft nu este exact ceea ce ai numi o entitate orientată spre confidențialitate. Deși Windows 10 oferă numeroase opțiuni pentru a activa sau dezactiva aspectele legate de confidențialitate, problema este că toate datele colectate sunt controlate de o serie de comutatoare care sunt activate în mod implicit.
Câte persoane cunoști care să înțeleagă toate aceste comutatoare și setări și care să se deranjeze să parcurgă meticulos toate cotloanele aplicației Setări sau ale expertului de instalare Windows 10, astfel încât să aibă o experiență de utilizare cât mai privată?
SUGESTIE: Dacă vrei să vezi ce date trimite Windows 10 către Microsoft, folosește Vizualizator Date Diagnosticare.
5. Windows 10 se apropie de sfârșitul vieții, dar aplicația Setări nu include toate opțiunile din Panoul de control
Microsoft a urmărit să facă din Windows 10 o experiență unificată, ceea ce înseamnă că a vrut ca acesta să fie la fel de ușor de folosit pe toate tipurile de dispozitive, fie că este vorba de PC-uri, notebook-uri sau tablete. Pentru asta, a trebuit să regândească aproape fiecare aspect al interfeței de utilizare pentru a o face ușor de folosit și pe ecrane tactile. Putem vedea cu toții că Windows 10 a evoluat mult de la data lansării sale, în 2015, dar există încă multe lucruri neterminate. Unul dintre cele mai importante este faptul că nu toate opţiunile din vechiul Panou de control au fost migrate în aplicația Setări.
La nouă ani de la lansarea Windows 10, există încă setări și opțiuni care nu au fost transferate din Panoul de control în aplicația Setări!
6. News and Interests (Știri și subiecte de interes) include mult conținut de tip spam
Panoul News and Interests (Știri și subiecte de interes) din bara de activități a Windows 10 te inundă cu știri și articole slabe din belșug, în loc de widgeturi care ar putea fi utile. De asemenea, în Microsoft Edge, pagina Microsoft Start, care se încarcă implicit în orice filă nouă pe care o deschizi, oferă opțiunea de a derula la infinit prin astfel de articole.
Ideea de a pune laolaltă widgeturi și știri sună interesant în teorie, dar adevărul trist este că ambele locuri sunt mlaștini de articole și reclame scrise prost. În plus, conținutul lor este în engleză și nu localizat corespunzător pentru țări mai mici precum România. Evident, acestea sunt două dintre primele lucruri pe care le dezactivez și pe care nu le mai folosesc în Windows 10 atunci când îl instalez. Dacă ești de aceeași părere, consultă aceste ghiduri: News and interests în Windows 10: Cum îl activezi, configurezi ori dezactivezi! și Cum schimbi pagina de pornire și cea de lansare din Microsoft Edge.
7. Nu poți avea fundaluri diferite sau orice alt tip de personalizare pe fiecare desktop virtual
Folosesc și Ubuntu (Linux), unde desktopurile virtuale sunt o caracteristică veche și foarte personalizabilă, care funcționează fără probleme. Deși Windows 10 include desktopuri virtuale, nu îți permite să aplici imagini de fundal diferite pe fiecare dintre ele, iar personalizarea fiecărui desktop nu este posibilă.
Să faci ca fiecare desktop să arate așa cum vrei te poate ajuta să îți dai seama cu ușurință în ce desktop virtual te afli și să fii mai productiv. Windows 11 oferă posibilitatea de a seta fundaluri diferite pe fiecare desktop virtual, ceea ce ridică întrebarea: De ce nu a adoptat și Windows 10 această caracteristică?
8. Cea mai rapidă metodă de a intra în Safe Mode (Modul de siguranță) în Windows 10 este din modul normal!
Da, chiar ai auzit bine! În continuare, în mod surprinzător, cea mai rapidă metodă de a intra în Safe Mode (Modul de siguranță) pe un PC cu Windows 10 PC este din modul normal! Cea mai simplă modalitate este să faci acest lucru din aplicația Setări. Are vreun sens? Nu prea, cel puțin pentru mine. Care este logica? La urma urmei, scopul Modului de siguranță este să te ajute să-ți repari calculatorul atunci când nu funcționează bine și, în majoritatea cazurilor, asta înseamnă că nu poate să pornească așa cum ar trebuie. Prin urmare, atunci când calculatorul nu încarcă Windows 10 corespunzător, nu îi poți accesa Setările și este mult prea dificil să intri în Safe Mode.
Desigur, există și alte metode pentru a intra în Safe Mode în Windows 10, cum ar fi să întrerupi procesul de pornire al PC-ului de trei ori la rând sau să bootezi de pe o unitate USB de recuperare pentru Windows 10 (pe care trebuie să o creezi în prealabil). Însă niciuna dintre aceste variante nu este la fel de rapidă. Nu era mult mai convenabilă vechea metodă F8 din Windows 7?
Ce te enervează cel mai mult la Windows 10?
Acestea sunt principalele mele nemulțumiri în ceea ce privește Windows 10. Dacă nu ar fi fost acestea, poate că aș mai fi zăbovit, dar, așa cum stau lucrurile acum, am încetat să mai folosesc Windows 10 și am trecut la Windows 11. După părerea ta, de ce este Windows 10 nașpa? Te dezamăgește atât de tare Windows 10 încât ai decis să treci și tu la un alt sistem de operare? Sau există încă destule lucruri bune la Windows 10 încât să continui să îl folosești în viitorul apropiat? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.