O carte electronică sau un eBook este o publicație a unei lucrări disponibilă în format digital, care poate fi citită pe calculator, tabletă sau eBook reader. Întotdeauna disponibile pentru cumpărare, cărțile electronice nu au niciodată stocul epuizat și ai nevoie doar de o conexiune la internet pentru a descărca cel mai recent bestseller de la autorul tău preferat și pentru a începe să-l citești imediat. Întreaga ta bibliotecă poate fi transportată pe un dispozitiv portabil, economisind astfel spațiu de stocare fizic și având în permanență fiecare carte la îndemână. Datorită eliminării atât a procesului de imprimare a hârtiei, cât și a expedierii și manipulării cărților, impactul asupra mediului scade, ceea ce face ca eBook-urile să fie ecologice și, în același timp, mai accesibile ca preț. Însă această accesibilitate a eBook-urilor poate pune presiune pe bugetul tău, așa că, dacă ești un cititor avid, este posibil să cauți cărți electronice care pot fi descărcate gratuit. Dacă ești în căutarea următoarei lecturi grozave sau vrei să-ți creezi propria bibliotecă virtuală, continuă să citești pentru a afla care sunt cele mai bune cinci site-uri web de unde poți descărca gratuit eBook-uri:
1. Internet Archive
MISIUNE: "să ofere acces universal la toată baza de cunoștințe".
Internet Archive (Arhiva Internetului) este o bibliotecă digitală non-profit americană, care oferă acces public gratuit la un număr imens de materiale digitalizate, inclusiv site-uri web (Wayback Machine), înregistrări audio, videoclipuri, software și imagini. Supraveghind unul dintre cele mai mari proiecte de digitalizare a cărților din lume, cu 1000 de cărți scanate zilnic în cele 33 de centre de scanare ale sale, arhiva găzduiește o colecție de peste 20 de milioane de cărți electronice și texte dintr-o multitudine de biblioteci și instituții de patrimoniu cultural de pe tot globul, care pot fi descărcate gratuit. În plus, dacă îți faci un cont gratuit, ai acces la cele peste 1 milion de cărți electronice moderne din secțiunea Cărți de împrumutat. Un susținător al internetului gratuit și deschis, acest site oferă o selecție largă de texte în orice limbă la care vă puteți gândi, inclusiv peste 6000 de publicații în limba română. Poți citi eBook-uri online, dar majoritatea sunt disponibile pentru descărcare într-o varietate de formate: PDF, EPUB, WORD, MOBI, DAISY și altele. Arhiva nu necesită să creezi un cont pentru a răsfoi numerele preferate ale revistelor vechi sau pentru a descărca un dicționar Klingon. Oricare ar fi preferințele tale, suntem siguri că poți găsi câteva lecturi minunate pe acest site.
2. Project Gutenberg
MISIUNE: "Să încurajeze crearea și distribuția de eBook-uri".
Fondat de inventatorul eBook-urilor - Michael S. Hart, Project Gutenberg (Proiectul Gutenberg) este bunicul site-urilor de cărți electronice, fiind prima bibliotecă digitală care a permis accesul gratuit la cărți și publicații din domeniul public. Acest site există datorită efortului voluntarilor și oferă momentan peste 60.000 de eBook-uri disponibile să le citești online, să le descarci pe calculatorul sau pe dispozitivul tău sau să le încarci pe serviciul tău de cloud preferat, în format EPUB sau MOBI.
Chiar dacă nu poți găsi cărți lansate recent, te poți delecta cu operele complete, în original, ale unor autori clasici, cum ar fi Edgar Allan Poe, William Shakespeare sau Mark Twain. Dacă ai timp, poți chiar să te oferi voluntar să corectezi cărți și să contribui la Project Gutenberg, un site care poarta, într-un mod foarte inspirat, numele inventatorului german din secolul al XV-lea care a promovat Revoluția Tipografică. Site-ul nu are cărți în limba română, ci doar publicații în limbile engleză, germană, franceză și portugheză.
3. ManyBooks
MISIUNE: "să oferim un serviciu valoros cititorilor noștri".
ManyBooks este o bibliotecă digitală cu peste 50.000 de cărți electronice gratuite în limba engleză, pe care poți alege fie să le citești online, fie să le descarci creând unui cont. Procesul de înregistrare este simplu și rapid, având valoarea adăugată de a ține minte genurile preferate și formatul preferat pentru descărcare. Deși multe dintre cărțile electronice prezentate inițial pe ManyBooks proveneau din arhivele Project Gutenberg, menționat mai sus, site-ul s-a dezvoltat de atunci într-o platformă care permite autorilor să își încarce cărțile și să le pună la dispoziția comunității, fie gratuit, fie la un preț rezonabil. ManyBooks pune și diverse servicii la dispoziția potențialilor autori, oferind informații detaliate despre pașii de urmat dacă vrei să îți publici cartea. Interfața site-ului este ușor de utilizat, ajutându-te să descoperi rapid cărți bune de care să te bucuri și ai la dispoziție o mare varietate de formate: EPUB, MOBI, PDF, HTML, TXT, RTF și altele.
4. Scribd
MISIUNE: "Să schimbe felul în care citește lumea".
Scribd este un scribd e un serviciu american la care utilizatorii se pot abona pentru a avea acces la cărți electronice și audio. În ciuda abonamentului de 8,99 USD pe lună (după primele 30 de zile gratuite), Scribd este foarte popular, având 80 de milioane de cititori lunari în peste 100 de țări. Deși nu poți utiliza un card preplătit pentru acesta, abonamentul oferă acces nelimitat la peste un milion de titluri, articole din reviste și ziare, documente și partituri, făcând Scribd cea mai mare bibliotecă digitală pe care o poți accesa. Ceea ce face ca acest site să fie diferit sunt parteneriatele cu unii dintre cei mai mari jucători de pe piața editorială globală, datorită cărora poți găsi cele mai noi, mai bine vândute și premiate eBook-uri.
Poți accesa acest conținut în orice moment, pe orice platformă și în orice format la care te poți gândi, fie printr-un browser, fie descărcând aplicația Scribd, și poți salva, pune semne de carte sau crea colecții cu titlurile preferate. Al doilea motiv pentru care am inclus Scribd în această listă este faptul că îți permite să descarci câteva cărți și documente gratuit (inclusiv în limba română), dar numai atunci când vine vorba de conținut generat de utilizatori. Trebuie doar să încarci ceva (fie din domeniul public, fie conținut original) pentru a obține documentul dorit, dar nu este necesar niciun cont pentru acest lucru. Autorii care doresc să-și publice lucrările au acum ocazia să le pună la dispoziția a milioane de cititori din întreaga lume datorită acestei platforme populare.
5. International Children's Digital Library
MISIUNE: "să sprijini copiii lumii în a deveni membri deplini ai comunității globale - care manifestă toleranță și respect pentru diverse culturi, limbi și idei - făcând disponibile online gratuit cele mai bune volume din literatura pentru copii".
Deși nu permite descărcarea de eBook-uri, International Children's Digital Library (Biblioteca digitală internațională pentru copii) este o bibliotecă online gratuită care merită menționată atât datorită obiectivului său de "a lupta împotriva analfabetismului în rândul copiilor la nivel global", cât și pentru colecția sa de peste 4600 de cărți, în 59 de limbi, concepute special pentru utilizare de către copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 13 ani. Poți găsi cărți premiate pentru copii din diverse culturi și poți deschide un cont fie pentru un adult, fie pentru un copil (procesul de înregistrare pe site-ul web este diferit pentru copii, care trebuie să aleagă un monstru să le păzească parola). Deși înregistrarea este opțională și poți citi oricare dintre cărțile disponibile online fără cont, acesta e folositor când vine vorba de marcarea paginilor și de salvarea preferințelor de vârstă și de limbă. Interfața este bine dezvoltată și ne-au plăcut opțiunile din Simple Search (Căutare simplă), care-ți permit să regăsești cărți pentru copii demult pierdute, cu ajutorul câtorva opțiuni de bază, dar adorabile, precum culoarea coperților, tipul de personaje, grupa de vârstă sau lungimea cărții pe care o cauți.
Știi și alte site-uri care ar trebui incluse în această listă?
Pentru a vă oferi acest articol, am analizat ceea ce au părut a fi sute de site-uri. Nu am vrut să-ți pierdem timpul, așa că am decis să nu includem în această listă niciunul dintre site-urile mici, care oferă doar două, trei mii de cărți și care, de obicei, preiau oricum majoritatea conținutului de la Project Gutenberg. Nu au fost incluse în articol nici portalurile care furnizează doar link-uri către alte site-uri web oferind cărți gratuite, deoarece nu am putut verifica siguranța descărcărilor. În schimb, am ales să oferim o vedere mai detaliată a ceea ce considerăm a fi cu adevărat cele mai bune site-uri, cu focusul pe ceea ce ni se pare remarcabil la fiecare dintre ele. Suntem siguri că cititorii pasionați pot găsi multe eBook-uri interesante pentru viitor. Dacă găsiți site-uri care credeți că merită incluse în această listă, vă rugăm să lăsați un comentariu, incluzând ce face ca site-ul respectiv să fie special și promitem să îl analizăm.