Ce este Wi-Fi 7? Caracteristici, beneficii și compatibilitate

articol
Ce este Wi-Fi 7? Caracteristici, beneficii și compatibilitate

Dacă ai cumpărat recent un nou router wireless sau sistem mesh Wi-Fi, ai observat probabil o nouă tehnologie promovată de toți producătorii: Wi-Fi 7. Aceasta este prezentată ca următoarea mare inovație în materie de conectivitate wireless, cu promisiuni de viteze ultrarapide și conexiuni ultrafiabile. Dar ce este mai exact Wi-Fi 7 și oferă de fapt îmbunătățiri semnificative? Este această tehnologie cu adevărat benefică și reprezintă o revoluție pentru rețelele noastre Wi-Fi? După ce am testat câteva routere Wi-Fi 7 și m-am documentat temeinic asupra acestui standard, am vrut să trec peste jargonul de marketing și specificațiile tehnice pentru a-ți oferi o înțelegere practică a ceea ce aduce Wi-Fi 7 și cum se compară cu standardele mai vechi. Iată ce ar trebui să știi despre Wi-Fi 7:

Reclamă

NOTĂ: Am petrecut mult timp documentându-mă pentru a scrie acest articol. Am folosit multe surse și materiale de pe Wikipedia, de pe site-urile Intel, Qualcomm, TP-Link, ASUS și Netgear, precum și din alte părți.

Ce este Wi-Fi 7?

Wi-Fi 7 sau 802.11be este un standard de rețea wireless, dezvoltat de Wi-Fi Alliance, care reunește toate avantajele predecesorilor săi (Wi-Fi 6 și Wi-Fi 6E) și le extinde cu noi caracteristici și îmbunătățiri. Wi-Fi 7 oferă o funcționare îmbunătățită pe banda de frecvență de 6 GHz introdusă de Wi-Fi 6E, o lățime de bandă mai mare și o latență mai mică decât standardele anterioare, precum și o capacitate de rețea sporită pentru a gestiona mult mai multe dispozitive. Standardul Wi-Fi 7 a fost elaborat în martie 2021, iar specificațiile sale tehnice au fost finalizate în ianuarie 2024.

Wi-Fi 7 are un program de certificare condus de Wi-Fi Alliance

Wi-Fi 7 are un program de certificare condus de Wi-Fi Alliance

Sursa imaginii: Wi-Fi Alliance

Caracteristicile cheie ale standardului Wi-Fi 7

Deși standardul Wi-Fi 7 introduce un număr mare de modificări în comparație cu standardele anterioare, următoarele caracteristici sunt esențiale și îi permit să ofere o experiență Wi-Fi îmbunătățită:

Wi-Fi 7 introduce 4096-QAM

Wi-Fi 7 introduce 4096-QAM

Sursa imaginii: ASUS

  • 4K QAM (4096-QAM) - Quadrature Amplitude Modulation (QAM) este o tehnică care codifică informațiile digitale în simboluri pentru transmiterea wireless. Deși Wi-Fi 6 acceptă până la 1024-QAM, care poate transporta 10 biți de date per simbol, Wi-Fi 7 merge mai departe cu 4096-QAM, care transportă 12 biți de date per simbol. Wi-Fi 7 le permite dispozitivelor să codifice cu 20% mai multe date folosind 4096-QAM și transportând 12 biți de date pe simbol. Prin urmare, Wi-Fi 7 poate oferi o capacitate de transfer cu până la 20% mai mare decât Wi-Fi 6 și Wi-Fi 6E, ceea ce duce la descărcări (download) și la încărcări (upload) de date mai rapide.
  • Lățime de bandă a canalului de 320 MHz - Wi-Fi 7 dublează lățimea de bandă maximă a canalului de la 160 MHz (oferită de Wi-Fi 6) la 320 MHz. Asta înseamnă că, în cazul unei rețele Wi-Fi 7, canalele wireless sunt mai largi și permit transmiterea simultană a de două ori mai multe date.
  • Unități de resurse multiple (Multiple resource units Multi-RU) - RU vine de la Resource Unit (unitate de resurse). Fiecare RU reprezintă o porțiune din canalul Wi-Fi folosit de dispozitivele pe care le-ai conectat la rețea. Atunci când folosești o rețea Wi-Fi 6, care a introdus conceptul RU, fiecare dispozitiv primește un RU pe care îl folosește pentru transmiterea datelor. Wi-Fi 7 îmbunătățește această caracteristică tehnică prin alocarea mai multor RU (dacă sunt disponibile) pentru un singur dispozitiv, ceea ce înseamnă o transmisie mai rapidă a datelor.
  • Multi-Link Operation (MLO) - le permite dispozitivelor să se conecteze simultan la mai multe benzi de frecvență, în loc de una singură. Cu Wi-Fi 6, fiecare dispozitiv folosește o anumită bandă (2,4 GHz, 5 GHz sau 6 GHz în cazul lui Wi-Fi 6E) și rămâne conectat la acea bandă pe un anumit canal. Prin urmare, fiecare dispozitiv beneficiază de un singur link de conexiune. Cu Wi-Fi 7, un dispozitiv se poate conecta simultan la două sau mai multe canale pe benzi diferite. De exemplu, acesta se poate conecta simultan la două benzi (5 GHz și 6 GHz), pe două canale separate, fiecare conexiune beneficiind de propriul său link. Dacă una dintre cele două benzi este aglomerată, Wi-Fi 7 permite și comutarea automată. Dispozitivul din exemplul meu poate fi comutat automat cu MLO la 2,4 GHz și 6 GHz și poate înceta să folosească banda de 5 GHz atunci când aceasta devine supraîncărcată. Prin urmare, datele pot fi trimise și primite simultan pe mai multe canale, ceea ce duce la viteze mai mari, la o latență mai mică și la conexiuni mai sigure. Pe scurt, MLO ajută Wi-Fi 7 să ofere o experiență de internet mai bună și mai rapidă prin utilizarea simultană a mai multor conexiuni (sau linkuri).

Deși Wi-Fi 7 include și mai multe caracteristici și îmbunătățiri tehnice față de predecesorii săi, prefer să nu lungesc această listă și să mă concentrez pe cele mai importante aspecte. Ca să ai o bună imagine de ansamblu asupra acestui standard, să vedem cum se compară cu standardele precedente, folosite pe scară largă în rețelele wireless de astăzi.

Reclamă

Care este diferența dintre Wi-Fi 4, Wi-Fi 5, Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E și Wi-Fi 7?

În tabelul de mai jos, am sintetizat câteva dintre cele mai importante diferențe dintre standardele de rețea wireless folosite în prezent:

Wi-Fi 7 vs Wi-Fi 6E vs Wi-Fi 6 vs Wi-Fi 5 vs Wi-Fi 4

Wi-Fi 7 vs Wi-Fi 6E vs Wi-Fi 6 vs Wi-Fi 5 vs Wi-Fi 4

SUGESTIE: Pentru cei care nu știu ce înseamnă MU-MIMO, recomand călduros acest articol: Ce este MU-MIMO în dispozitivele wireless? Dacă nu ai timp să citești întregul articol, MU-MIMO (Multi-User Multiple Input Multiple Output) este o tehnologie care le permite routerelor și punctelor de acces wireless să comunice cu mai multe dispozitive simultan, în loc de câte unul pe rând. Asta înseamnă că, în loc să-și aștepte rândul pentru a trimite sau a primi date, dispozitivele pot accesa rețeaua în același timp, ceea ce îmbunătățește viteza totală și eficiența. Atunci când vezi un router Wi-Fi, care oferă 2x2 MIMO pe o anumită bandă, poți conecta simultan maximum doi clienți, fiecare primind propriul flux de date, sau poți conecta un client folosind două fluxuri de date.

Revenind la datele din tabelul de mai sus, te rog să reții că aceste cifre sunt valori maxime teoretice, pe care le poți obține doar în condiții speciale, în laborator. Lucrurile stau cu totul altfel în scenarii din viața reală:

  • Chiar dacă standardul Wi-Fi 4 poate folosi un maxim de 4x4 MIMO, majoritatea routerelor wireless construite pentru acest standard ofereau 2x2 MIMO (cele scumpe) și 1x1 MIMO (cele mai ieftine). Multe routere moderne continuă să ofere 2x2 MIMO. Acest lucru este valabil mai ales pentru routerele entry-level, inclusiv pentru routerele cu Wi-Fi 7. Unele routere din gama medie oferă 3x3 MIMO și doar câteva dintre cele mai scumpe oferă 4x4 MIMO sau 8x8 MIMO.
  • Deși standardul Wi-Fi 5 permitea o lățime de bandă a canalului de 160 MHz, majoritatea routerelor cu Wi-Fi 5 destinate consumatorilor s-au oprit la un maxim de 80 MHz. Acest lucru este valabil și pentru unele routere cu Wi-Fi 6. Există însă modele care oferă o lățime de bandă a canalului de 160 MHz. Ar trebui să verifici cu atenție specificațiile acestora înainte de a le cumpăra pentru a te asigura că ai parte de cea mai bună experiență.
  • Routerele cu Wi-Fi 7 pot oferi o lățime de bandă a canalului de 320 MHz, dar numai pe banda de 6 GHz. Dacă achiziționezi un router dual-band cu Wi-Fi 7, nu vei avea disponibilă o bandă de 6 GHz, deci maximul pe care îl poți obține este o lățime de bandă a canalului de 160 MHz pe banda de frecvență de 5 GHz și de 40 MHz pe banda de 2,4 GHz.
  • Deși Wi-Fi 6 a introdus criptarea parolei WPA3 pentru îmbunătățirea securității, acest standard nu o impune ca fiind obligatorie. Este opțională, iar utilizatorii pot alege să o activeze dacă au dispozitive compatibile. În schimb, atunci când folosești banda de 6 GHz pe rețele Wi-Fi 6E sau Wi-Fi 7, criptarea parolei WPA3 este activată automat în modul Strict, ceea ce înseamnă că utilizatorii nu pot opta pentru folosirea unui standard mai vechi de criptare a parolei, precum WPA2. Din fericire, asta nu ar trebui să fie o problemă, deoarece dispozitivele mai noi, compatibile cu Wi-Fi 6E și Wi-Fi 7, funcționează cu WPA3. Un alt aspect pozitiv este că această impunere a criptării WPA3 nu se aplică benzilor de 2,4 GHz și 5 GHz pentru a evita problemele de conectare pentru dispozitivele mai vechi.
Reclamă

Care sunt avantajele standardului Wi-Fi 7?

Persoanele și companiile care trec la standardul Wi-Fi 7 ar trebui să se poată bucura de următoarele beneficii:

  • Lățime de bandă mai mare și viteze mai mari - în funcție de routerul sau de sistemul mesh Wi-Fi pe care-l folosești, precum și de dispozitivele conectate la rețea, ar trebui să beneficiezi de lățime de bandă suplimentară și de viteze mai mari pentru transferul de date. Cu toate acestea, numerele prezentate de furnizori sunt maxime teoretice, care nu se aplică în viața reală. Îți recomand să citești recenzii detaliate pentru routere și pentru sisteme mesh cu Wi-Fi 7 înainte de a le achiziționa, astfel încât să înțelegi mai bine beneficiile de performanță reale și vitezele din viața de zi cu zi.
  • Latență mai mică - În timp ce mă documentam pentru acest articol, am observat că toți furnizorii de echipamente de rețea subliniază acest aspect ca fiind un avantaj important al standardului Wi-Fi 7. Unii producători, precum Intel, susțin că echipamentele lor cu Wi-Fi 7 pot oferi o latență medie cu 60% mai mică decât Wi-Fi 6. Aceasta este o afirmație ambițioasă, iar latența redusă este benefică pentru mediile industriale, unde conduce la operațiuni mai eficiente. O latență mai scăzută îmbunătățește, de asemenea, conferințele video, experiențele de realitate virtuală și jocurile online.
  • Capacitate crescută a rețelei - rețelele Wi-Fi 7 pot gestiona mai bine mai multe dispozitive conectate, care se luptă pentru lățimea de bandă disponibilă. Acest standard ar trebui să aducă ajute mult în setările industriale cu multă automatizare și în casele inteligente, care sunt complet echipate cu senzori și cu tot felul de dispozitive IoT specializate.
  • Performanțe mai bune în medii aglomerate - banda suplimentară de 6 GHz, folosită de standardul Wi-Fi 7, poate fi foarte utilă în medii aglomerate, cu multe dispozitive și cu rețele supraîncărcate. Wi-Fi 7 folosește și alte tehnologii, precum cele descrise mai sus în acest articol, care sporesc eficiența rețelei și asigură o transmisie mai sigură a datelor.
  • Tot mai multe routere și sisteme mesh Wi-Fi pot folosi conexiuni la internet ultrarapide, de până la 10 Gbps - deși sunt în primele etape de testare a routerelor și a altor dispozitive de rețea cu Wi-Fi 7, am observat deja o tendință pozitivă: există tot mai multe dispozitive de rețea capabile să folosească conexiuni la internet ultrarapide de 2,5 Gbps sau chiar de 10 Gbps. Înainte, doar routerele premium cu Wi-Fi 6 și cu Wi-Fi 6E puteau face asta. Datorită Wi-Fi 7, a scăzut pragul de acces și există mai multe dispozitive accesibile care pot gestiona astfel de conexiuni la internet. Chiar și routerele cu Wi-Fi 7 accesibile ar trebui să poată folosi fără probleme conexiuni la internet de 2,5 Gbps.

Care sunt dezavantajele standardului Wi-Fi 7?

La fel ca orice altă tehnologie, Wi-Fi 7 nu aduce doar beneficii. Există și unele dezavantaje, iar printre cele mai importante sunt:

  • Costul actualizării - atunci când standardul Wi-Fi 7 a fost introdus pe piață, prima generație de routere și sisteme mesh cu Wi-Fi 7 a avut un preț premium. Din fericire, lucrurile s-au îmbunătățit în ultimele luni și vor continua în acest sens. Astăzi, utilizatorii pot cumpăra routere entry-level, cum ar fi TP-Link Archer BE230, pe care l-am evaluat recent, sau modele mid-range excelente, precum ASUS RT-BE92U.
  • Compatibilitate - deși majoritatea dispozitivelor se pot conecta la o rețea Wi-Fi 7 chiar dacă nu sunt compatibile cu acest standard, potențialul maxim al standardului Wi-Fi 7 este realizat numai cu dispozitive compatibile. Cu toate că Wi-Fi 7 este retrocompatibil cu standardele anterioare, dispozitivele mai vechi nu vor beneficia de caracteristicile sale mai avansate. Compatibilitatea este o problemă și în cazul laptopurilor. Modelele mai vechi, precum cele cu Windows 10, nu sunt compatibile cu Wi-Fi 7. Dacă vrei să folosești acest standard, trebuie să cumperi un laptop nou cu Windows 11 și cu o placă de rețea wireless cu Wi-Fi 7. O altă problemă este că Apple nu a inclus compatibilitate cu Wi-Fi 7 pe cele mai recente modele de Mac mini, iMac și MacBook Pro, care au cipuri din seria M4, și a rămas în schimb la protocolul Wi-Fi 6E. Din fericire, utilizatorii de iPhone 16 au acces la Wi-Fi 7.
  • Rază de acoperire mai mică pentru banda de 6 GHz - deși banda de 6 GHz folosită de standardul Wi-Fi 7 oferă o lățime de bandă mai mare, viteză mai mare și latență mai mică, aceasta nu poate ocoli legile fizicii. Ca urmare, semnalul wireless de pe banda de 6 GHz scade, de asemenea, mai rapid pe traiectoria sa de propagare, în special atunci când trece prin obstacole. Ca urmare, banda de 6 GHz are o rază de acoperire mai mică decât benzile de 5 GHz și de 2,4 GHz.
Reclamă

Este Wi-Fi 7 compatibil cu dispozitivele mai vechi?

Vestea bună este că routerele și sistemele mesh cu Wi-Fi 7 sunt retrocompatibile. Te poți conecta la o rețea Wi-Fi 7 de pe dispozitive mai vechi, care nu sunt compatibile cu această tehnologie. Însă acestea nu vor efectua transferuri wireless folosind Wi-Fi 7, ci un standard mai vechi, în funcție de dispozitiv și de standardele cu care a fost proiectat să funcționeze. De exemplu, un laptop mai vechi cu Windows 10 și cu o placă de rețea Wi-Fi 6 va folosi standardul mai vechi Wi-Fi 6 atunci când se conectează la un router cu Wi-Fi 7. În mod similar, o priză inteligentă, o cameră de supraveghere sau orice alt dispozitiv IoT din casa ta, care a fost fabricat acum mulți ani pentru a funcționa folosind vechiul standard Wi-Fi 4 (802.11n), se va conecta la rețea prin Wi-Fi 4 în loc de Wi-Fi 7. Doar dispozitivele cu Wi-Fi 6E și cu Wi-Fi 7 se vor putea conecta la o rețea Wi-Fi 7 pe banda de 6 GHz, deoarece numai aceste două standarde pot utiliza această bandă. Dispozitivele mai vechi sunt blocate la folosirea benzilor de 2,4 GHz și 5 GHz.

Dacă vrei să profiți de noile caracteristici și performanțe promise de standardul Wi-Fi 7, trebuie să-ți actualizezi dispozitivele. Prin urmare, nu este suficient să cumperi pur și simplu un router sau un sistem mesh cu Wi-Fi 7, ci trebuie să cumperi și laptopuri, smartphone-uri, televizoare inteligente și alte gadgeturi compatibile cu Wi-Fi 7.

Este Wi-Fi 7 mai rapid decât 5G?

În materialele sale promoționale referitoare la Wi-Fi 7, Intel a denumit implementarea acestei tehnologii Intel Wi-Fi 7 (5 Gig), ceea ce i-a derutat pe unii utilizatori și i-a făcut să întrebe dacă Wi-Fi 7 este mai rapid decât 5G. Ceea ce a vrut Intel să transmită prin această asociere între termeni este că un laptop tipic cu Wi-Fi 7 ar putea atinge o viteză maximă potențială de 5,8 Gbps. Aceasta este o viteză remarcabilă, dar și una teoretică. Am testat mai multe laptopuri și routere cu Wi-Fi 7 și nu am reușit încă să ating 5,8 Gbps prin Wi-Fi.

Intel afirmă că Wi-Fi 7 este 5 Gig

Intel afirmă că Wi-Fi 7 este 5 Gig

Sursa imaginii: Intel

Totuși, unele persoane (în special cele din mediul business) se întreabă cum se compară Wi-Fi 7 cu rețelele mobile 5G. Care dintre cele două este mai rapidă? Viteza teoretică maximă atinsă de Wi-Fi 7 este de 46 Gbps, cu mult mai mare decât cea de 10 Gbps, oferită de rețelele 5G. Însă Wi-Fi 7 și 5G sunt tehnologii construite pentru scopuri diferite, astfel încât viteza nu ar trebui să fie principalul criteriu de comparație.

Cine poate beneficia de Wi-Fi 7?

Trecerea la un nou standard de rețea Wi-Fi tinde să fie lentă și costisitoare. Prin urmare, mă aștept ca acesta să fie un proces lung, similar cu procesul de adopție pentru Wi-Fi 6. Există însă unele domenii unde implementarea standardului Wi-Fi 7 poate aduce beneficii considerabile:

  • Companiile cu spații industriale mari și cu mulți roboți și dispozitive IoT care necesită conectivitate Wi-Fi cu latență redusă.
  • Instituțiile medicale, care necesită conectivitate Wi-Fi rapidă, cu latență redusă, pentru telemedicină și pentru rețele mari de dispozitive medicale simultan conectate.
  • Zonele cu densitate mare, precum aeroporturile, gările, centrele comerciale sau campusurile universitare, unde supraîncărcarea rețelei Wi-Fi este o problemă permanentă.
  • Casele inteligente mari, cu multe dispozitive conectate simultan, care necesită conexiuni Wi-Fi rapide și stabile.
  • Locuințele și companiile care vor să treacă la conexiuni de internet ultrarapide de 2,5 Gbps sau de 10 Gbps și să profite din plin de viteza și de lățimea de bandă suplimentare, puse la dispoziție de acestea.

În ceea ce privește activitățile care pot beneficia foarte mult de utilizarea tehnologiei Wi-Fi 7, lista include streaming video 8K, experiențe imersive de realitate virtuală (VR), telemedicină interactivă și cloud computing.

Ce părere ai despre Wi-Fi 7?

Deși Wi-Fi 7 aduce progrese tehnice impresionante, majoritatea utilizatorilor și companiilor nu trebuie să se grăbească încă să-și actualizeze rețelele. Însă, dacă planifici deja o actualizare sau ai probleme cu lățimea de bandă și conectivitatea într-o rețea plină de dispozitive (și te aștepți la mai multe în viitor), atunci merită să iei în considerare Wi-Fi 7 cât mai curând posibil. Ca în cazul majorității deciziilor tehnice, totul se reduce la nevoile specifice, la buget și la cât de concrete sunt beneficiile în scenarii din viața reală - nu doar la ceea ce promite impresionanta fișă de specificații a Wi-Fi 7. Înainte de a închide acest articol, vreau să aflu părerea ta despre Wi-Fi 7. Îți place ce are de oferit? Ai de gând să faci upgrade sau preferi să aștepți? Comentează folosind opțiunile de mai jos și spune-mi.

Descoperă: Smarthome Blog Rețelistică Wi-Fi