Utilizatorii casnici și companiile deopotrivă, cumpără sisteme de tip mesh WiFi ca să își îmbunătățească acoperirea wireless a caselor și a locurilor de muncă, inclusiv în locuri unde semnalul WiFi ajunge mai greu. Astfel, pot amplasa o stație mesh WiFi într-o zonă unde au de obicei probleme, pentru a avea acoperire wireless. Chiar și-așa există situații când până și un sistem mesh WiFi are dificultăți în a te ajuta. În acest caz, este o idee bună să-ți conectezi stațiile din sistemul mesh WiFi prin cabluri Ethernet. Iată cum funcționează această idee, atunci când ai un sistem mesh ASUS Lyra, și beneficiile pe care le oferă:
Ce înseamnă conceptul de backhaul când vine vorba de sisteme mesh WiFi?
Termenul englezesc "backhaul" este folosit în telecomunicații. O traducere directă ar fi "racordare" și anume modul în care se leagă elementele unui sistem tehnic. Atunci când spunem WiFi backhaul despre un sistem wireless de tip mesh WiFi, înseamnă că infrastructura ori racordarea nodurilor din rețea se face printr-o conexiune wireless directă între acestea. Racordarea WiFi (nu-i așa că sună ciudat?) sau WiFi backhaul este disponibilă doar pentru sistemele mesh WiFi cu trei benzi wireless. În această situație, una din cele trei benzi wireless este rezervată pentru a conecta între ele stațiile care compun sistemul mesh, astfel încât acestea să funcționeze fără interferențe și să ofere cea mai constantă acoperire wireless posibilă pentru întreaga rețea. Banda wireless folosită pentru racordare nu poate fi accesată de clienții din rețea, ci doar de către stațiile care compun sistemul mesh WiFi.
Sistemele mesh WiFi cu prețuri mai reduse nu au un "backhaul WiFi" dedicat, ceea ce înseamnă că împart benzile wireless disponibile cu toți clienții din rețea, livrând astfel conexiuni wireless mai puțin stabile. Însă, pentru aproape toate sistemele mesh WiFi, dar mai ales pentru toate sistemele ASUS Lyra, utilizatorii pot crea un "Ethernet backhaul" sau un racord prin cabluri Ethernet. Asta înseamnă că-ți poți conecta stațiile din sistemul mesh WiFi prin cabluri de rețea, astfel încât să comunice între ele mai rapid și într-un mod mai stabil.
WiFi backhaul vs. Ethernet backhaul: cum am făcut măsurătorile?
Să ne uităm la apartamentul pe care l-am folosit pentru teste și cum este acesta aranjat. Așa cum se vede, stația principală ASUS Lyra este amplasată în sufragerie. Pentru a avea cea mai bună acoperire posibilă, am amplasat a două stație Lyra în dormitorul mare și a treia pe hol, aproape de intrarea în bucătărie. Apartamentul nostru are o conexiune la internet de 1 Gbps, capabilă să încarce date cu o viteză de 500 Mbps. De obicei, noi obținem o viteză maximă de 960 - 980 Mbps pentru descărcarea datelor și 500 Mbps pentru încărcarea lor.
ASUS Lyra AC2200 este un sistem mesh WiFi premium. Un aspect deosebit la acest sistem este faptul că are suport pentru WiFi backhaul, pe banda de 5 GHz, folosit exclusiv de stațiile ASUS Lyra pentru a comunica între ele, astfel încât să ofere cea mai bună acoperire wireless posibilă. Celelalte benzi wireless sunt pentru clienții din rețea.
Am instalat versiunea de firmware 3.0.0.4.382.20208 pe toate stațiile Lyra și am folosit un laptop pentru a măsura viteza conexiunii la internet, prin SpeedTest. Apoi, am înregistrat rezultatele și am calculat mediile în fiecare cameră din apartament. După aceea, am creat un Ethernet backhaul și am conectat toate stațiile Lyra, folosind cabluri de rețea CAT6. Am repetat aceleași măsurători în toate camerele, folosind SpeedTest, am înregistrat rezultatele și le-am comparat cu cele obținute atunci când am avut un WiFi backhaul pentru ASUS Lyra.
Pe frecvența wireless de 2.4 GHz, descărcările de date sunt cu până la 50% mai rapide iar încărcările de date cu până la 110% mai rapide
Atunci când am folosit un Ethernet backhaul pe ASUS Lyra, cel mai semnificativ impact pozitiv a fost măsurat pe frecvența wireless de 2.4 GHz. Cu o singură excepție, descărcările au fost mai rapide atunci când am conectat stațiile ASUS Lyra prin cabluri Ethernet. În una din camere, viteza de descărcare a crescut cu 50%!
Încărcările de date au fost mai rapide în toate camerele, datorită conexiunii Ethernet între stațiile din sistem. În una dintre camere, viteza de upload a fost cu 110% mai rapidă decât atunci când am folosit un WiFi backahul pentru ASUS Lyra AC2200!
Pe frecvența wireless de 5 GHz, încărcările de date cu până la 60% mai rapide
Atunci când am trecut la măsurători pe frecvența wireless de 5 GHz, lucrurile nu au fost la fel de clare. Atunci când am măsurat viteza de descărcare, am avut variații mari în fiecare cameră și racordul prin WiFi a oferit performanțe foarte bune, care au putut concura lejer cu un Ethernet backhaul, dovedind că este o idee foarte bună să cumperi un sistem mesh cu WiFi backhaul.
Așa cum se vede în graficul de mai jos, varianta Ethernet backhaul a fost mai rapidă decât cea prin WiFi doar în două camere, cu o diferență mică. În celelalte camere, WiFi backhaul a avut performanțe excelente.
Dar, la măsurarea vitezei de încărcare, am observat îmbunătățiri atunci când am folosit un racord Ethernet, în majoritatea camerelor. Într-o cameră, creșterea a fost de 60%, în timp ce în altele a fost mai mică, dar tot semnificativă.
Când este o idee bună să folosești Ethernet backhaul pentru un sistem mesh WiFi?
ASUS are multe dispozitive în familia Lyra: ASUS Lyra AC2200, ASUS Lyra Trio, ASUS Lyra Mini și ASUS Lyra voice. Poți vedea o comparație între ele, în acest articol: ASUS Lyra vs. ASUS Lyra Trio vs. ASUS Lyra Mini: Preț, performanțe și caracteristici!
ASUS Lyra AC2200 este singurul sistem wireless din familia Lyra care are un racord WiFi dedicat. Alte sisteme Lyra nu-l au. Cel mai probabil, pentru celelalte sisteme din familia Lyra utilizatorii vor observa un impact pozitiv și mai semnificativ, deoarece acestea nu au un racord WiFi dedicat. Acum, hai să sumarizăm și când este o idee bună să-ți creezi un Ethernet backhaul:
- Atunci când ai nevoie de acoperire wireless într-o casă ori clădire cu mai multe etaje, unde produsele tradiționale WiFi nu oferă o acoperire stabilă și suficient de largă
- În birouri și apartamente cu pereți groși unde este greu să ai semnal wireless stabil în toate camerele. De exemplu, poate există o cameră sau două, unde orice ai face, puterea semnalului WiFi este mereu slabă, indiferent cum aranjezi stațiile mesh WiFi. Să creezi un Ethernet backhaul și să aplasezi o stație Lyra în zona unde ai probleme, poate fi diferența de care ai nevoie.
- Atunci când vrei să îmbunătățești viteza pentru întreaga rețea și toate dispozitivele din rețea. Poate fi util în special atunci când lucrezi cu soluții de tip Network Attached Storage (NAS) ori ai o rețea de business prin care se transmit multe date.
Ți-ai creat o conexiune Ethernet între stațiile din sistemul tău mesh WiFi?
Sperăm că ați găsit interesant experimentul nostru. Dacă ai un sistem mesh WiFi, creează-ți un racord Ethernet între stațiile din sistem și fă-ți propriile comparații. Ai și tu o experiență mai bună și o acoperire wireless așa cum îți dorești? Comentează mai jos și hai să discutăm.