Încă de la primele lor versiuni, Windows 11 și Windows 10 au inclus mereu aplicații pe care Microsoft dorea să le folosim, chiar dacă noi nu eram de aceeași părere. Asta rămâne valabil și astăzi, în 2022. O parte din aplicațiile incluse implicit în aceste sisteme de operare sunt așa-numitele bloatware: software pe care nu-l vrem și de care nu avem nevoie, dar care este preinstalat pe toate calculatoarele și dispozitivele cu Windows. Din nefericire, există mai mult decât câteva astfel de aplicații la fiecare instalare Windows, atât pe PC-urile și dispozitivele noi, cât și pe cele vechi. Iată ce s-ar putea să găsești pe sistemul tău dacă folosești o versiune relativ recentă de Windows 10 sau Windows 11:
Microsoft include în mod implicit bloatware în Windows 11 și Windows 10
Sistemele de operare Windows includ destul de multe aplicații nedorite. Pentru o imagine mai clară despre cât de mult bloatware primești de la Microsoft, am decis să facem două instalări pe curat de Windows 11 și Windows 10 și să compilăm o listă cu aplicațiile de care nu ai nevoie. După cum vei vedea, lista este destul de lungă și include atât aplicații din terțe părți, cât și aplicații create de Microsoft.
Lista de bloatware din Windows 11 și Windows 10 (2022)
Iată lista de aplicații bloatware pe care le primești cu Windows 11 și Windows 10:
- 3D Viewer (Vizualizator 3D) - aplicația este utilă când vrei să vezi modele 3D pentru imprimare 3D sau animații 3D pentru experiențe Mixed reality. Majoritatea utilizatorilor din Windows nu vor folosi sau avea nevoie niciodată de această aplicație.
- Adobe Express - o aplicație freemium care te ajută să-ți îmbunătățești fotografiile folosind diverse instrumente și funcții de editare. Însă, pentru a o utiliza, va trebui să te conectezi cu un cont Adobe sau să-ți creezi unul.
- Clipchamp - un editor video care te ajută să creezi și să editezi videoclipuri folosind o interfață relativ simplă. Oferă, de asemenea, integrare cu rețelele de socializare. Pentru a-i accesa funcțiile, ai nevoie de un cont, iar instrumentele mai avansate și opțiunile de export sunt disponibile doar dacă ai un abonament.
- Facebook - aplicația celei mai populare rețele de socializare din lume. Din păcate, este o aplicație veche și destul de prost concepută - chiar dacă folosești această platformă, este mai utilă într-un browser web decât în aplicația sa dedicată pentru Windows.
- Hidden City: Hidden Object Adventure - un joc clasic de tip obiecte ascunse, care-ți cere să cheltuiești puncte de energie pentru a juca scene și puzzle-uri.
- Instagram - aplicația rețelei de socializare cu același nume.
- Netflix - îți permite să urmărești filmele și serialele TV disponibile pe serviciul de streaming Netflix.
- News (Știri) - o aplicație dezvoltată de Microsoft, gândită pentru a-ți oferi cele mai recente știri din regiunea ta. Printre altele, primești știri selectate de la surse de top, precum The Washington Post, CNN și The New York Times.
- Prime Video - aplicația oficială pentru serviciul de streaming de filme și seriale TV al Amazon.
- Solitaire Collection - o colecție gratuită de jocuri de cărți bazate pe jocul original Solitaire. Solitaire este prezent în Windows de peste 25 de ani și include Klondike (clasicul Solitaire), Spider, FreeCell, TriPeaks și Pyramid.
- Mixed Reality Portal - utilă doar utilizatorilor de Windows care au un headset de realitate virtuală sau un HoloLens, precum și un calculator destul de puternic pentru rula experiențe de mixed reality. Această aplicație ar fi trebuit să fie disponibilă în Microsoft Store și nu preinstalată pe majoritatea PC-urilor cu Windows.
- Roblox - o platformă de jocuri și un sistem de creare de jocuri online, unde utilizatorii își pot concepe propriile jocuri și juca jocuri create de alți jucători. Deși te joci gratuit, este plină de micro-tranzacții în timpul jocurilor.
- TikTok - o aplicație populară de partajare video care le permite utilizatorilor să creeze și să partajeze videoclipuri de 10 minute.
Anul acesta, în timp ce instalam curat fie Windows 10, fie Windows 11 pe calculatoarele noastre de test, am întâlnit și următoarele aplicații bloatware:
- Age of Empires: Castle Siege - un joc mediocru realizat de Microsoft. Te lasă să-ți conduci propriul imperiu în Epoca Medievală. Include mai multe civilizații precum Britonii, Teutonii și Rusia Kieveană.
- Asphalt 8: Airborne - un joc de curse auto cu elemente vizuale frumoase și cu multe moduri de joc diferite, în care găsești și poți să conduci mașini de viteză de la producători precum Ferrari, Lamborghini, McLaren și Bugatti.
- Bubble Witch 3 Saga - te lasă să tragi în bule pentru a învinge răul. Este un joc de care se pot bucura atât cei mici, cât și cei mari, dar pentru mulți utilizatori este, de asemenea, bloatware.
- Candy Crush Friends Saga - un joc popular creat de dezvoltatorii Candy Crush Soda Saga și Farm Heroes Saga. Jocul este despre prăjiturele și bomboane, și despre mutarea și potrivirea lor.
- Candy Crush Saga - încă un joc Candy Crush, cu elemente vizuale puțin diferite și cu un mod de joc puțin altfel.
- FarmVille 2: Country Escape - Îți mai aduci aminte de FarmVille? Aceasta este următoarea sa versiune: un joc unde intri într-o lume a fermelor, a recoltelor și a creșterii de animale.
- Fitbit Coach - o aplicație de fitness creată pentru a îți oferi antrenamente personalizate, astfel încât să rămâi motivat în țelurile tale de a avea o viață mai sănătoasă și un corp mai puternic. O problemă cu această aplicație este că are un conținut gratuit limitat și, pentru a o folosi, trebuie să plătești un abonament. De asemenea, chiar și utilizatorii de Fitbit s-ar putea să nu o vrea pe PC-urile lor, ci să o prefere pe smartphone-uri.
- Gardenscapes - un joc match-3 (potrivește trei) unde scopul tău principal este să restaurezi o grădină la gloria sa anterioară.
- Phototastic Collage - îți dă posibilitatea să creezi colaje cu modele moderne sau clasice utilizând fotografiile tale.
- PicsArt Photo Studio: Collage Maker and Pic Editor - include un editor foto și un instrument de creare de colaje, pe care le poți folosi pentru a-ți edita sau stiliza fotografiile cu ajutorul efectelor, imaginilor clipart, etichetelor și a altor unelte de desen.
- Print 3D - această aplicație este utilă doar celor care au o imprimantă 3D, pentru a pregăti imprimarea de obiecte 3D. Din moment ce aceasta este o piață de nișă, majoritatea utilizatorilor de Windows nu au nevoie de ea, iar această aplicație ar fi trebuit cu siguranță să fie inclusă doar în Microsoft Store.
- Spotify - aplicația oficială pentru popularul serviciu de streaming muzical cu același nume.
- Twitter - aplicația oficială a popularei rețele de socializare Twitter. Este utilă doar dacă ai un cont de Twitter și preferi să folosești o aplicație în loc de un browser web.
După cum vezi, lista de mai sus include multe jocuri casual. Acestea pot fi jucate gratuit, dar includ de asemenea upgrade-uri și opțiuni plătite. Probabil că Microsoft încasează bani pentru a le oferi unui număr mare de utilizatori și un comision din achizițiile din aceste jocuri.
SFAT: Dacă te întrebi ce programe pot fi dezinstalate fără probleme din Windows 11 sau Windows 10, răspunsul este toate cele incluse în listele de bloatware de mai sus. Și, dacă vrei să scapi de ele, poți fie să le dezinstalezi manual pe cele de care nu ai nevoie, fie să le elimini pe toate deodată cu ajutorul unui program numit Windows 10 Debloater. Iată cum îl folosești: Metoda rapidă de a șterge aplicațiile bloatware din Windows 10. Nu-ți face griji, funcționează și în Windows 11, nu doar în Windows 10.
Și asta nu este tot. Producătorii de PC-uri adaugă și mai mult bloatware, iar Microsoft afișează reclame
Din păcate, lista de mai sus acoperă doar bloatware-ul pe care Microsoft obișnuiește să-l instaleze implicit în Windows. Lista devine și mai lungă cu ajutorul producătorilor de PC-uri și dispozitive cu Windows, precum HP, Lenovo și Dell. Fiecare producător își adaugă setul unic de bloatware, care poate include aplicații precum McAfee LiveSafe, WinZip, TripAdvisor, WPS Office, Dropbox, Evernote sau Norton Internet Security.
Pe deasupra, producătorii de PC-uri mai adaugă și aplicații specifice fiecăruia, create pentru a-ți oferi actualizări de firmware și drivere, opțiuni de suport tehnic, portaluri de aplicații, documentație pentru utilizator, stocare web, notificări și așa mai departe.
Drept urmare, atunci când îți cumperi un laptop, PC sau dispozitiv nou cu Windows și-l pornești pentru prima oară, ești invadat de aplicații cu executare la pornire, notificări, scurtături către bloatware etc. Nu este o experiență plăcută, iar Microsoft ar trebui să ia în considerare relansarea programului Microsoft Signature și să ne permită să ne bucurăm de PC-uri cu Windows fără software în exces, capabile să ofere o performanță excelentă și doar elementele de bază de care ai nevoie, atunci când le scoți din cutie.
Din nefericire, Microsoft merge chiar mai departe, alegând să-și enerveze utilizatorii de Windows și cu reclame care apar peste tot în sistemul lor de operare. Este posibil să fi dat deja peste ele pe Ecranul de blocare, în Meniul Start sau chiar în File Explorer. Pentru noi, aceste reclame pot fi enervante, așa că am căutat modalități de a scăpa de ele, deși este un drum destul de anevoios. Dacă nici ție nu-ți plac reclamele, iată cum le elimini de pe PC-ul tău cu Windows:
Aplicații pe care nu le numărăm ca bloatware, dar unii utilizatori le-ar putea considera astfel
Pe lângă tot bloatware-ul inclus în Windows, primești și câteva aplicații pe care noi nu le considerăm bloatware. Însă este foarte posibil ca utilizatorii cu nevoi și modele de utilizare diferite să considere aceste aplicații mai puțin folositoare. Windows 11 și Windows 10 includ de asemenea aplicații precum Hărți, Microsoft Feedback, Microsoft Tips, Microsoft Teams, Microsoft Skype și Phone Link (Link către telefon).
Un alt set de aplicații pe care unii le pot considera bloatware este suita de aplicații Office, inclusiv Outlook, Word, Excel, OneDrive, PowerPoint și OneNote. Aplicația Office îți permite să accesezi toate aplicațiile Office și te ajută să-ți continui rapid munca de unde ai rămas, afișând cele mai recent utilizate documente și fișiere. Dacă nu ai toată suita Office instalată pe PC-ul tău cu Windows, primești și scurtături către aplicațiile gratuite Office online, ce ți-ar putea fi utile.
Ce aplicații din Windows consideri că sunt bloatware?
Este posibil ca lista noastră de bloatware pentru Windows să nu fie completă. Lista de aplicații pe care le consideri enervante și inutile ar putea fi mai mare decât cea din acest articol. De asemenea, în funcție de locul în care te afli și de producătorul PC-ului tău cu Windows, este posibil să vezi bloatware diferit, pe care noi nu l-am menționat. Drept urmare, la finalul acestui articol, spune-ne dacă ai găsit în Windows și alte aplicații bloatware, pe care ar trebui să le adăugăm pe listă. Câțiva prieteni ne-au sugerat chiar că OneDrive și Cortana ar trebui să fie pe lista noastră de bloatware. Noi nu suntem de acord - tu ce părere ai? Spune-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.