Salutare, dragi utilizatori de Windows! În articolul de astăzi, voi comenta despre Windows 11 și despre ceea ce nu-mi place la el. Da, chiar așa. Pentru că, deși Windows 11 se dorește a fi un sistem de operare excelent, nu este nicidecum o capodoperă. Există multe motive pentru care s-ar putea să-ți placă, dar există și motive pentru care Windows 11 este slab. Lucruri care lipsesc și pe care le aveam în Windows 10, lucruri cu un design mai bun în sistemele de operare Windows anterioare și lucruri care sunt mai greu de făcut acum. De ce este Windows 11 atât de slab încât unii se gândesc să treacă la Linux sau macOS? Iată câteva motive pentru care eu și, probabil, mulți alții ne simțim dezamăgiți de Microsoft și de Windows 11, cel puțin în anumite privințe:
Probleme de design și schimbări pe care nu le-a cerut nimeni
Uneori, Windows 11 pare a fi un sistem de operare pe care nimeni nu l-a vrut, nimeni nu l-a cerut și de care nimeni nu are nevoie. Windows 10, chiar și cu toate neajunsurile și problemele sale, arată mai bine decât Windows 11 și, în majoritatea cazurilor, îți dă senzația că este mai rapid. Designul lui Windows 11 mă face să mă întreb dacă cei de la Microsoft au angajat o echipă de preșcolari pentru a-i desena interfața și se așteptau ca acesta să fie folosit de un grup de roboți. Nu știu ce părere ai tu, dar după ce am folosit fiecare versiune de Windows de la Windows 3.1 până la Windows 11, consider că designul celui din urmă este destul de inconsistent, derutant și adesea enervant. Parcă au luat mai multe lucruri, care erau bune și deja finisate OK în versiunile anterioare, și le-au aruncat la gunoi. Colțurile rotunjite, ferestrele translucide, bara de activități centrată, widgeturile limitate în fereastra lor pop-up, pictogramele noi și totuși plictisitoare... să mai continui?
Cerințele hardware sunt foarte limitative, în special TPM
Deși nu le reproșez neapărat asta celor de la Microsoft, unul dintre motivele pentru care mulți oameni detestă Windows 11 sunt cerințele sale hardware. Compania impune cerințe de sistem stricte pentru Windows 11, ceea ce înseamnă că mulți nu pot să-l instaleze sau să-și actualizeze calculatoarele. Pe lângă ceea ce am numi cerințe normale pentru un sistem de operare, precum viteza procesorului, RAM sau cantitate de spațiu de stocare, Windows 11 are și o serie de solicitări prohibitive. Dintre acestea, cea mai dezolantă este că PC-ul tău trebuie să aibă un cip TPM 2.0 (Trusted Platform Module versiunea 2.0). Adaugă și faptul că procesorul trebuie să fie cel puțin din generația a doua AMD Ryzen sau generația a opta Intel (sau unul dintre cele câteva procesoare selecte Intel Core generația a șaptea). Pe hârtie, este ușor să ceri toate astea, dar în lumea reală, există multe calculatoare puțin mai vechi, care au suficientă putere să ruleze Windows 11, însă pur și simplu nu sunt echipate cu TPM 2.0 sau cu unul dintre procesoarele acceptate. De exemplu, am avut un laptop mai vechi cu un procesor Intel Core i7 7700HQ, care mergea foarte bine și avea chiar și un cip TPM 2.0. Nu ar fi avut nicio problemă să ruleze Windows 11, dar Microsoft nu m-a lăsat să-l folosesc, așa că a trebuit să iau decizia dificilă de a-l vinde. Sunt destul de sigur că și alții se află în exact aceeași situație și asta chiar nu este ceva plăcut!
Performanță slabă pe PC-urile entry-level
Pe de altă parte, există multe calculatoare, laptopuri și tablete entry-level care, teoretic, respectă toate cerințele de sistem pentru Windows 11. Dar, chiar dacă le-ndeplinesc, performanța sistemului de operare este dezamăgitoare, deoarece pe multe dintre ele, Windows 11 este lent, instabil și dă multe erori. Am văzut asta cu ochii mei pe unele dispozitive. Pe scurt, și dacă-mi permiți o glumă, pe PC-urile entry-level, Windows 11 îngheață mai des decât soția mea când dau drumul la aerul condiționat. 🙂
Este normal ca un sistem de operare să aibă mai mult lag ca o conexiune dial-up atunci când tot ce vrei să faci este să deschizi aplicația Setări? Are sens ca Windows 11 să consume mai multe resurse decât o gaură neagră doar pentru a asigura funcționarea lui Microsoft Edge? Eu aș spune nu la toate acestea și chiar mai mult: dacă prețuiești viteza, fiabilitatea și eficiența, este un coșmar să te uiți la PC-ul tău în timp ce-i ia o veșnicie să încarce aplicații, să pornească, să instaleze lucruri și, nu în ultimul rând, să se actualizeze!
Elemente cheie ale experienței utilizare au regresat
Există câteva domenii specifice unde consider că Microsoft nu a făcut o treabă bună atunci când a conceput Windows 11. Chiar dacă unele dintre ele au fost îmbunătățite puțin de-a lungul timpului, ele rămân totuși deficitare în ceea ce privește utilitatea și opțiunile de personalizare. Acestea sunt lucrurile la care mă gândesc destul de des când spun că Windows 11 este slab:
Bara de activități din Windows 11 are mai puține opțiuni de personalizare
Bara de activități din Windows 11 arată bine cu pictogramele și Meniul Start centrate, dar din toate celelalte puncte de vedere, pare o versiune inferioară față de Windows 10. Bara de activități din Windows 11 nu poate fi mutată sau redimensionată, nu poate fi setată să afișeze pictograme mai mici și nici nu poți face butoanele de pe ea să fie afișate individual. Acestea sunt lucruri pe care le puteai face cu bara de activități din Windows 10, dar nu le poți face în Windows 11. Cine ar fi crezut că va exista un astfel de defect în cel mai nou și „mai modern” sistem de operare al Microsoft?
Meniul Start din Windows 11 este prea simplificat și-i lipsesc caracteristici
Similar, Meniul Start pare să fie inferior față de ce aveam în versiunile anterioare de Windows. Microsoft a încercat să-l facă mai simplu și mai concentrat pe ceea ce folosesc cu adevărat utilizatorii. Din păcate, au cam eșuat. Meniul Start din Windows seamănă mai degrabă cu ecranul de pornire de pe un smartphone, dar nu este nici pe departe la fel de util. Dalele dinamice au dispărut și au fost înlocuite de pictograme simple, ceea ce este OK, cu excepția faptului că mie chiar îmi plăceau dalele dinamice ale anumitor aplicații din Windows 10, precum Meteo, Mail sau Calendar. Ție nu ți-e dor de ele?
Mai mult, în loc să aibă ceva util în secțiunea de jos, Meniul Start din Windows 11 îți propune doar câteva aplicații și fișiere, pe care le-ai folosit recent. În teorie, ar putea fi un lucru bun, dar în practică, eu personal nu i-am găsit încă utilitatea. Nu am găsit niciodată documentele pe care voiam să le editez în această listă de recomandări. Aplicațiile pe care le folosesc des sunt deja în secțiunea Fixate, ceea ce face ca zona Recomandate din Meniul Start să fie inutilă.
O altă problemă este că, dacă-ți configurezi secțiunea Recomandate să nu afișeze nimic, aceasta nu dispare pentru a face loc altor secțiuni și ai un Meniu Start parțial gol. Este o alegere bună de design? Până la urmă, în Centrul de feedback Microsoft, cererea utilizatorilor de a elimina secțiunea Recomandate este una dintre cele mai votate.
Interfața din Windows 11 necesită prea multe clicuri
Sunt lucruri în Windows 11 care nu sunt la fel de simplu de făcut ca în Windows 10. Poate nu este o problemă majoră, dar este enervantă pentru mulți. De exemplu, modul în care te conectezi la o rețea Wi-Fi: în Windows 10, apeși pe butonul Wi-Fi din bara de sistem și vezi imediat lista de rețele wireless disponibile. Apoi, o alegi pur și simplu pe cea la care vrei să te conectezi.
În Windows 11, folosești același buton de rețea din bara de sistem, dar pentru a ajunge la lista Wi-Fi, trebuie să mai apeși și micul buton săgeată de lângă cel Wi-Fi.
Sau, ca alt exemplu, în Windows 10, dacă dai clic dreapta pe desktop sau pe un fișier/folder, apare un meniu contextual cu opțiuni din care poți alege. Dar nu, dacă faci același lucru în Windows 11, sunt afișate doar câteva opțiuni și, pentru a le vedea pe toate, trebuie să mai apeși și pe „Afișați mai multe opțiuni”. Deci, în loc de un singur clic, trebuie să apeși de două ori, iar acesta este încă un motiv care face Windows 11 mai puțin plăcut de utilizat, comparativ cu Windows 10.
SUGESTIE: Dacă vrei să rezolvi această problemă, poți din fericire să folosești soluția din acest tutorial: Cum accesezi și restabilești vechiul meniu clic dreapta în Windows 11.
Setările nu includ încă toate opțiunile din vechiul Panou de control
Mai ții minte când s-a lansat Windows 10? Pe 29 iulie 2015. Acela a fost și începutul aplicației moderne Setări, care se străduia și încă se mai chinuie să înlocuiască vechiul Panou de control. Până acum, Microsoft n-a reușit încă să termine de migrat toate instrumentele și setările în aplicația Setări din Windows 10.
Iar vestea proastă este că și Windows 11 stă la fel de prost la acest capitol. Deși aplicația Setări din Windows 11 este mai bine organizată și mai bună în multe aspecte decât cea din Windows 10, nu are încă toate setările din Panoul de control. Cu alte cuvinte, Panoul de control rămâne ceva important în Windows 11, un sistem de operare cât se poate de nou și de modern! Nu este ceva la care m-aș fi așteptat și, cu siguranță, nu este ceva ce credeam că voi spune la aproape 8 ani de la apariția aplicației Setări.
Conturile locale offline nu sunt disponibile pentru Windows 11 Home
Ești fan al serviciilor cloud, al conturilor online și al sincronizării a tot ceea ce se poate pe dispozitivele tale Windows? Dacă da, atunci probabil nu te deranjează să folosești un cont Microsoft pe fiecare calculator sau dispozitiv cu Windows 11 pe care-l ai. Însă, dacă nu ești fan sau dacă intenționezi să folosești Windows 11 pe un PC care nu este conectat la internet, iată un motiv pentru care Windows 11 este cam nasol: nu poți instala ediția sa Home fără un cont Microsoft sau o conexiune la internet. Minunat, nu-i așa?
Folosirea conturilor locale offline este posibilă doar în Windows 11 Pro, și chiar și în cazul acestuia, sunt necesare soluții alternative. Asta este neplăcut și o restricție inutilă din partea Microsoft, una care presupun că este impusă de companie doar pentru a forța utilizatorii să-și creeze conturi Microsoft și să folosească mai multe dintre serviciile sale.
La final: Dacă nu-ți place deloc Windows 11, poți reveni la Windows 10
Dacă ai instalat Windows 11 pe calculatorul tău, dar ți-ai dat seama că nu-l suporți, ar trebui să știi că te poți întoarce la Windows 10. Există două modalități de a face asta, în funcție de perioada de timp care a trecut de când ți-ai actualizat PC-ul de la Windows 10 la Windows 11:
- Dacă ai făcut actualizarea la Windows 11 acum mai puțin de 10 zile, poți pur și simplu reveni la Windows 10. Pentru instrucțiuni privind acest proces, consultă: Cum faci downgrade de la Windows 11 înapoi la Windows 10.
- Dacă au trecut mai mult de 10 zile de când ai făcut actualizarea la Windows 11 sau dacă ai instalat Windows 11 pe curat, există o singură modalitate de a te întoarce la Windows 10. Și anume să instalezi Windows 10 de la zero, folosind aceeași cheie de produs. Dacă ai nevoie de ajutor cu asta, urmează acest ghid: Cum instalezi Windows 10 de pe DVD, USB ori un fișier ISO.
Deși niciuna dintre aceste două opțiuni nu este extraordinară, deoarece ambele necesită eforturi suplimentare, s-ar putea să merite până la urmă, dacă descoperi că nu-ți place Windows 11.
După părerea ta, de ce este Windows 11 atât de detestat?
Acestea sunt principalele lucruri care nu-mi plac mie și multor altora la Windows 11. Majoritatea ar putea fi îmbunătățite semnificativ. Sper din tot sufletul că Microsoft va face ceva în actualizările viitoare, astfel încât acesta să devină cu adevărat sistemul de operare modern care-și dorește să fie. Dar probabil va lansa Windows 12 înainte de a îmbunătăți Windows 11. 🙂 Înainte de a pleca, spune-mi care sunt lucrurile care-ți displac cel mai mult la Windows 11? Ai continuat să-l folosești în ciuda defectelor și problemelor sale sau ai ajuns la concluzia evidentă că este mai bine să te-ntorci pur și simplu la Windows 10?