În prezent, pe piață nu se mai găsesc la fel de multe tablete cu Android ca acum câțiva ani. Însă unii producători, inclusiv Xiaomi, încă mai creează astfel de dispozitive. În ultimele câteva săptămâni, am avut șansa să testăm și să folosim una din cele mai noi tablete de la Xiaomi, mai exact Pad 5. Este o tabletă care arată bine, la un preț rezonabil, despre care vrem acum să-ți spunem ce părere avem. Dacă vrei să știi mai multe detalii despre ce poate face Xiaomi Pad 5 și dacă merită să o cumperi, citește acest review:
Xiaomi Pad 5: Pentru cine este o alegere potrivită?
Xiaomi Pad 5 este o alegere excelentă pentru:
- Persoanele care vor o tabletă cu Android care să arate elegant
- Oricine își dorește o tabletă cu Android rapidă, care să nu fie lentă niciodată
- Utilizatorii care vor să plătească un preț rezonabil pentru un dispozitiv excelent
Pro și contra
Sunt multe aspecte pozitive de menționat despre Xiaomi Pad 5:
- Arată frumos, iar calitatea construcției este una premium
- Ecranul este luminos, iar culorile sunt bune
- Autonomie mare și încărcare rapidă la 33W
- Camerele sunt de calitate bună pentru o tabletă
- Performanța este de top
- Preț rezonabil
Sunt și câteva neajunsuri:
- Pe tabletă nu există un cititor de amprente
- Nu are un jack audio de 3,5 mm
Verdict
Xiaomi Pad 5 este una dintre cele mai bune și mai echilibrate tablete cu Android pe care am avut plăcerea să le testăm în ultimii ani. Arată elegantă dar durabilă, iar performanța pe care o oferă este una ridicată. Luând în considerare prețul, credem că Xiaomi Pad 5 este o opțiune excelentă de achiziție pentru acest sezon de sărbători de iarnă. Dacă cauți o tabletă foarte bună cu Android, una care să aibă destulă putere pentru orice aplicație sau joc, dar nu vrei să îți spargi pușculița, încearcă un Xiaomi Pad 5.
Experiența de despachetarea a Xiaomi Pad 5
Xiaomi Pad 5 sosește într-un pachet relativ mic având în vedere că vorbim despre o tabletă de 11 inci. Cutia este realizată din carton alb de calitate, cu un design minimalist, având tipărite pe ea doar numele tabletei și logoul companiei.
În cutie, găsești toate lucrurile esențiale: tableta cu Android Xiaomi Pad 5, încărcătorul său și un cablu USB-A la C, manualul de utilizare și documentele de garanție.
Despachetarea tabletei Xiaomi Pad 5 este o experiență rapidă și relativ simplă, dar una plăcută totuși.
Specificații hardware
Xiaomi Pad 5 oferă un ecran IPS de 11 inci cu rezoluție WQHD+ de 1600 x 2560 pixeli. Ecranul are un raport de aspect de 16:10 și o densitate a pixelilor de aproximativ 274 ppi. Deși nu este un ecran AMOLED, panoul IPS LCD de pe Xiaomi Pad 5 reproduce culorile excelent, are o rată de reîmprospătare rapidă de 120 Hz, suportă HDR10 și Dolby Vision.
Tableta este bazată pe un chipset din clasa mai premium, un Qualcomm Snapdragon 860 cu procesor cu opt nuclee. Acesta are un nucleu Kryo 485 Gold, ce rulează la 2,96 GHz, trei nuclee Kryo 485 Gold la 2,42 GHz și patru nuclee Kryo 485 Silver ce funcționează la o viteză de 1,78 GHz. Partea grafică este susținută de un cip Adreno 640.
Din punct de vedere al stocării, deși Xiaomi Pad 5 poate avea 128 GB sau or 256 GB de memorie flash internă, cantitatea de RAM este aceeași pentru ambele versiuni: 6 GB de RAM. Din păcate, tableta nu are un slot pentru carduri de memorie, deci nu poți să mai adaugi spațiu de stocare suplimentar. Drept urmare, îți recomandăm să cumperi versiunea mai generoasă, de 256 GB, dacă bugetul îți permite.
Xiaomi Pad 5 măsoară 254,7 x 166,3 x 6,9 mm în înălțime x lățime x grosime și cântărește 511 grame. Bateria sa are o capacitate mare de 8720 mAh, iar tableta suportă încărcare rapidă la 33 de wați și Power Delivery 3.0. Conform prezentării Xiaomi, tableta Pad 5 ar trebui să reziste pe baterie mai mult de 16 ore de redare video și peste 10 ore de gaming! Citește secțiunea de benchmarkuri a acestui review pentru a afla mai multe detalii despre autonomia pe baterie. 🙂
Pe partea de software, Pad 5 vine cu Android 11 și MIUI 12.5, o interfață de utilizare personalizată pentru Android, creată de Xiaomi.
În partea din față, Xiaomi Pad 5 are o cameră de 8 megapixeli, în timp ce pe spate, una de 13 megapixeli. Camera principală are și un bliț Dual-LED, suportă HDR, și poate fotografia panorame dacă îți dorești cumva acest lucru pe o tabletă. 🙂
Din punct de vedere al conectivității și porturilor, Xiaomi Pad 5 oferă Wi-Fi 5 pe benzile de 2,4 și 5 GHz, Bluetooth v5.0, precum și un port USB Type-C. Din păcate, nu include și un jack audio stereo, standard, de 3,5 mm.
Dacă vrei să vezi toată lista de specificații tehnice, vizitează această pagină: Xiaomi Pad 5 - Specs.
Design și experiența de utilizare
Xiaomi Pad 5 este o tabletă cu Android elegantă, cu o construcție de calitate și un preț competitiv (aproximativ 1800 de lei). Deși carcasa sa este creată pe un cadru din aluminiu, spatele tabletei este acoperit de un plastic semitransparent, pe care lumina se refractează cu efecte plăcute. În partea din față, ecranul are margini subțiri și acoperă majoritatea suprafeței. Tableta este echilibrată și din punct de vedere al greutății, iar marginile din aluminiu au o textură ce oferă o aderență bună în mâinile tale.
Singurul lucru pe care îl găsești pe spatele tabletei este sistemul camerei foto, în colțul din dreapta sus, în modul portret. În apropiere, dar pe margini, găsești butonul de pornire și pe cele de volum. Ele au un feedback relativ puternic și ies puțin în exteriorul carcasei, așa că este ușor să le localizezi.
Camerele de pe Xiaomi Pad 5 sunt utile și chiar OK din punctul nostru de vedere. Camera frontală este utilă dacă intri în conferințe video, dar este destul de capabilă și pentru realizarea de selfie-uri de calitate. Camera principală de 13 MP, de pe spatele tabletei, face o treabă excelentă atunci când o folosești pentru fotografii în lumină bună, afară, precum și pentru înregistrarea de clipuri video. În medii cu lumină mai difuză sau întunecate, este decentă, dar nu putem spune că are ceva foarte special. Totuși, merită menționat că aplicația Cameră, așa simplă cum este, include un mod de noapte ce îmbunătățește semnificativ calitatea fotografiilor în astfel de condiții.
Unul din lucrurile care ne-au impresionat la Xiaomi Pad 5 este calitatea ridicată a difuzoarelor sale. Vine nu cu două, ci cu patru difuzoare poziționate în apropierea colțurilor sale. Tableta suportă Dolby Atmos, iar difuzoarele oferă un sunet echilibrat. Dacă dai volumul la maxim, difuzoarele devin foarte zgomotoase, dar nu distorsionează sunetul. În cazul în care cauți o tabletă pentru divertisment, vizionarea de filme sau poate chiar și ascultat muzică, atunci Xiaomi Pad 5 este o alegere excelentă.
Continuând pe aceeași notă, și ecranul este de calitate premium. Deși nu este AMOLED, ci un IPS LCD, oferă culori vii, luminozitate și contrast puternic, precum și unghiuri largi de vizibilitate. De asemenea, suportă HDR10 și Dolby Vision, ceea ce face ca filmele să arate foarte bine. Având în vedere că și Netflix, și alte servicii de streaming oferă din ce în ce mai multe filme și seriale TV filmate în HDR, merită să alegi o tabletă care să suporte această tehnologie.
Am avut tableta Xiaomi Pad 5 în teste destul de mult timp deja și unul din lucrurile pe care le-am observat la ea este durata lungă de funcționare pe baterie. Utilizând-o zilnic pentru navigare pe internet, e-mail, chat și filme pe Netflix (cam două ore în fiecare seară), tableta a reușit să reziste cu ușurință pentru două, două zile și jumătate, înainte de a fi nevoie să o încărcăm.
Xiaomi Pad 5 se conturează a fi o tabletă cu Android de calitate premium. Designul său este simplu și frumos, calitatea construcției este foarte bună și ne plac mult ecranul și sistemul de sunet de pe ea.
Android 11, MIUI 12 și aplicațiile preinstalate
Xiaomi Pad 5 vine cu Android 11 și interfața de utilizare Xiaomi MIUI (versiunea 12.5.8). MIUI adaugă destul de multe opțiuni de personalizare la experiența Android standard și, per total, putem spune că face ca Android-ul să arate mult mai bine decât varianta din fabrică, deși parcă vrea să semene cu iOS un pic prea mult.
Unul din lucrurile care ne plac cel mai mult la MIUI este stilul fonturilor. Fonturile utilizate de Xiaomi sunt subțiri și arată elegant, lucru pe care chiar nu îl putem spune despre fonturile standard din Android.
Centrul de control este clar inspirat de Apple iOS și, deși poate dura câteva minute să te obișnuiești cu el, după ce o faci, îi vei aprecia cu siguranță eleganța și ușurința de utilizare. Detaliile fac diferența, cum ar fi butoanele mai bune, mai utile, pentru funcțiile Bluetooth și Wi-Fi.
În mod implicit, MIUI îți pune toate aplicațiile și jocurile pe ecranele sale de pornire, dar ai și opțiunea de a folosi un sertar de aplicații dacă preferi acest lucru.
În ceea ce privește aplicațiile preinstalate, pe lângă cele standard de la Google, Xiaomi include și o serie de aplicații proprii și de la terțe părți:
- Cleaner - un instrument care poate șterge cache-ul și fișierele inutile, precum și curăța memoria tabletei
- File Manager - o aplicație pentru gestionarea fișierelor și folderelor de pe tabletă
- Mi Browser - un browser creat de Xiaomi, ce promite viteză și navigare securizată
- Mi Video - un player video local, ce poate fi utilizat și pentru servicii de streaming
- Mi Music - un player audio local cu suport pentru streaming
- Netflix - serviciul popular de streaming video ce nu mai necesită nicio prezentare
- Recorder - o aplicație simplă de înregistrare audio
- Scanner - o aplicație de scanare pentru coduri QR
- Security - oferă o privire de ansamblu asupra securității și un punct central pentru managementul aplicațiilor și dispozitivului
- Services & feedback - o aplicație pentru trimiterea de feedback și depanare
- ShareMe - o aplicație pentru transferuri de fișiere prin Bluetooth și Wi-Fi ce nu necesită conexiune la internet
- Weather - îți arată prognoza meteo pentru regiunea ta sau pentru orice alt loc alegi
- WPS Office - o suită software pentru vizualizarea și editarea de documente
Xiaomi Pad 5 vine cu Android 11 și cu interfața Xiaomi MIUI instalată peste sistemul de operare. Ea adaugă unele elemente vizuale și multe îmbunătățiri (minore) la interfața de utilizare Android standard. Merită menționat și faptul că tableta nu include nenumărate aplicații, pe care poate nu vrei, acesta fiind un aspect pozitiv.
Performanțe în benchmarkuri
Pentru a ne forma o imagine mai obiectivă asupra performanței oferite de Xiaomi Pad 5, am rulat și câteva benchmarkuri. Iată ce am aflat:
În Geekbench 5, Xiaomi Pad 5 a reușit să obțină 785 de puncte în testele pentru un singur nucleu și 2729 puncte în testele pentru lucrul cu mai multe nuclee. Aceste numere sunt destul de impresionante, arătându-ne că tableta Xiaomi Pad 5 este un dispozitiv rapid. Pe un singur nucleu, este aproape la fel de rapidă ca un smartphone Samsung Galaxy S20+ (echipat cu chipset Exynos) și ceva mai puternică decât un Samsung Galaxy Note20 Ultra, dacă vorbim de performanța pe mai multe nuclee, de exemplu.
În AnTuTu v9, Xiaomi Pad 5 a obținut un scor de 581849 puncte. Confirmă faptul că aceasta este o tabletă cu Android puternică, ce oferă performanțe de top la un preț excelent.
Mai departe, am rulat benchmarkul 3DMark pentru a vedea cât de bine se descurcă tableta în jocuri. Rezultatele, vizibile în următoarea captură de ecran, ne spun că tableta Xiaomi Pad 5 poate să ruleze chiar și cele mai pretențioase jocuri din prezent, fără niciun fel de probleme.
Trecând la aspectele legate de productivitate, am rulat benchmarkul PCMark Work 3.0 pentru a afla ce scor are Xiaomi Pad 5 în activitățile din viața obișnuită, cum ar fi navigarea pe internet, editarea de documente sau participarea la conferințe video. Rezultatul pe care l-am obținut a fost chiar impresionant: 11298 puncte. Scorul ne arată că aceasta este o tabletă foarte bună pentru muncă sau școală, având mai multă putere de calcul decât este nevoie pentru orice tip de activități de zi cu zi.
La final, am folosit PCMark pentru a verifica timpul de funcționare pe baterie în utilizarea zilnică. Benchmarkul ne-a spus că tableta Xiaomi Pad 5 are o autonomie de cel puțin 15 ore și 19 minute în sarcinile obișnuite. Deși pentru activitățile cu cerințe mari, precum jocurile, poate că nu rezistă atât de mult, bateria este foarte impresionantă și te va ține cu siguranță mai mult de o zi.
Benchmarkurile pe care le-am rulat pe Xiaomi Pad 5 ne spun că este mai bună decât orice tabletă cu Android din clasa medie. Deși nu o putem clasifica drept un dispozitiv high-end, deoarece hardware-ul său nu este cel mai nou de pe piață, chipsetul său este capabil să ofere performanțe de top. În acest moment, nu există aplicație sau joc care să îngenuncheze această tabletă.
Te gândești să cumperi o tabletă Xiaomi Pad 5?
Acum știi ce ne place și ce nu ne place la Xiaomi Pad 5. Știi că este o tabletă excelentă, una care nu doar arată bine și are o construcție de calitate, ci oferă și performanțe de top la un preț rezonabil. Înainte de a închide acest review, spune-ne ce crezi despre Xiaomi Pad 5. Intenționezi să cumperi această tabletă cu Android? Spune-ne părerea ta despre ea în secțiunea de comentarii de mai jos.